aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: rémület Takács Máté
2018. október 21. 17:20:00

Kategória: boxoffice 3 komment

Október a nyári szezon tiszteletbeli havává változott az amerikai mozikban, midőn a második legnagyobb nyitány is megszületett két héttel a rekorddöntés után. A Halloween amúgy is rémisztően nagy érdeklődést váltott ki, tovább kövezve az utat a régi portékákat felélesztő trendnek.

halloween_2018.jpg

> új filmek
1978-ban Halloween (amit nálunk A rémület éjszakája címmel mutattak be) egy kicsit kivette a részét az amerikai filmtörténelemből, mikor potom összegből leforgatva felforgatta a filmszínházakat, tetemes, 47 millió dolláros bevételt produkálva - ez ma már csaknem 190 millióra fordítható le. A filmkészítési és hatáskeltési eszközökön eszközölt reformokat aztán jó páran vették át, de a Halloween-széria nem csak hogy közel huszonöt évig húzta még, meg is újult aztán a 2000-es évtizedben. Azért, hogy most ismét új erőre kapjon, mégpedig a legújabb trendekhez igazodva: fittyet hányva a megannyi folytatásra, a Universal égisze alatt és John Carpenter, az eredeti alkotó részvételével elkészült a nosztalgiázó direkt-folytatás, ami innentől kezdve az egyetlen igazi folytatásnak minősül az alkotói kinyilvánítások révén. Mindez persze az eredeti főszereplők egyike, Jamie Lee Curtis köré fonva, aki ugyan eljátszotta még párszor az első rész után a figurát, most van csak igazán értelme visszatértének. És a közönség is most érezte igazán, hogy a halloween non-plus-ultra filmjéért érdemes visszatérni, ha már holmi Az apácáknak is kiemelt figyelmet szenteltek. Az érdekes kérdés volna, hogy az elképesztő, már előzetesen is mérhető érdeklődés mennyiben jött az 1978-as kiadást is moziban élvezőktől, s mennyire izgatja a mai tizenéveseket egy ilyen klasszikus, ám számukra alighanem poros film, de a számok bűvöletében ez a kérdés úgyis elvész. A 70 millióra rúgó prognózisok - még a stúdió is bátorkodott 50 millió fölé várni, pedig hát egy alaposan megtépázott franchise sokadik eresztéséről van szó -, láss csodát, egyáltalán nem túloztak, mi több, a 77,5 milliós rajtjával a Venom által beállított tizedik havi nyitányrekordot is jó eséllyel pályázta meg a film. Horrorok között ez bizony annál is nagyobb összeg, csak az Azt szórták meg több zöldhasúval az amerikaiak a premierkor. Csak a dollároknál maradva, ezzel az új Halloween (hazai bemutató: október 25.) három nap alatt a tizenegy címet számláló franchise-udvar élére ugrott, de eladott jegyek számát tekintve is leiskolázott hetet közülük, és a végén is legfeljebb a legelső marad előtte, amit nagyjából 20 millióan láttak anno. A vége konkrétan 150 millió dollár fölé várható (főleg, hogy még előttünk a címadó nap és az azt megelőző hétvége is sima terep), márpedig 10 milliós költségvetés mellett ezt sehogy se lehet rossz színben feltüntetni, és az is biztos, hogy hallunk még Michael Myersről, no meg, ennek hatására, bizonyára több régi ismerős bukkan majd fel ismét a következő években.

Amandla Stenberg a Minden, minden közepes muzsikálása és a Sötét elmék csúfos kudarca után végre érdemi főszerepben bizonyíthatott A gyűlölet, amit adtál (The Hate U Give) című regényadaptációban, mely regényadaptáció ugyanúgy az ifjú közönséghez szól, ám most a jelen amerikai társadalomra reflektálva érdemi tartalmat is nyújt nekik. A Fox két hét igen jó limitált körű vetítéssorozat után immáron 2300 moziban tudja ott a filmet, a nézők pedig azért nem hazudtolták meg magukat. Nehéz témára a fiatalság nehezebben is reagál, és az óvatlan fekete fiatalok és a ravaszon ugráló fehér zsaruk ügyeinek boncolgatása azért nem egy Madea-film vagy Kevin Hart-vígjáték szinten mozog bevételileg. Ennek megfelelően 7,5 millióval gyarapodott a film az elmúlt hétvégén, amit a jó szájhagyomány és a remek kritikák mentén tornázhat majd 30 millió fölé.

Robert Redford viszonylag aktív volt az elmúlt években, de most visszavonulását pedzegette a The Old Man & the Gun sajtókörútján. Ez az új filmje így akár hattyúdalává is válhat a legendás színész-rendezőnek (ebben most csak színészkedik), s hála istennek, a kritikusok méltó munkaként értékelik a művet, melyben az öreg csirkefogó figuráját Sissy Spacek, Casey Affleck, Danny Glover és Tom Waits erősítik. A Fox Searchlightnak jutott az amerikai forgalmazási jog, amit pár moziban kezdtek meg néhány hete, s mostanra látták elérkezettnek az időt a - mérsékelten - országos terjeszkedéshez. A film 2 millió dollárt gyűjtött 800 moziból, ami nyilván alaposan visszavetette az egy teátrumra jutó átlagot, de hát ez már csak így megy. Eddig 4,2 milliót hajtott fel a The Old Man & the Gun, s talán-talán sikerül úgy lavíroznia, hogy 10 millióg eljusson végül.

Príma szereposztással bír a The Sisters Brothers című western, amihez korrekt újságírói vélemények is társultak, ám az ilyen filmeknek azért mindig megvannak a korlátai. Nincs ez másképp az Annapurna által istápolt darabbal, melyben a vér által fivér, név által nővér törvényenkívüli testvérpárt Joaquin Phoenix és John C. Reilly játsszák, de Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed és Rutger Hauer is kiveszik a részüket. A közönség viszont nem vette ki, s nem tette bele a kasszákba a maga tízdollárosát az ideális mértékben, de még a kevésbé ideálisban sem. Az elején még illő számokat hozó, ám egyre szétfolyóan terjeszkedő The Sisters Brothers most, 1100 moziból mindössze 742 ezer dollárt fosztogatott, ami ritka gyéren elfoglalt nézőtereket sejtet. Most kétmilliónál jár, háromnál többre azonban nemigen számíthat.

> korábbi filmek
A Csillag születik nagyon erős hétköznapi számokkal a Venomot már maga alá tessékelte, s ez a hétvégi listán is meglátszik immáron. A második helyen álló Warner-féle zenés dráma 19,3 millió dollárral megint remekül tartotta fenn az érdeklődést, s a három hétvége után számlálható 126,4 millió dollárját 200 millióhoz nagyon közel juttathatja végül. Globálisan amúgy már túljutott rajta.

A Venom tehát 18,1 millióval bronzérmes ezúttal, de változatlanul jobbak változási mutatói, mint azt a nagyon szapuló kritikák után gondolhattuk volna. Több mint 170 milliót költöttek már a nézők a Sony filmjére.

A csalódást keltő nyitány után túlzottan vissza is esett Az első ember. A Universalt legfeljebb azért nem aggasztja az, hogy a költségvetést bottal ütheti majd a komoly presztízsű film, mert észre sem veszik a Halloween dollárjait számlálván. 30 millió folyt be a történelmi drámára tíz nap alatt, miközben körülbelül egy hét alatt kellett volna ezt hoznia.

> végszó & ami jön
Ilyen erős az év 42. víkendje még nem volt, s a hó eleji rekord-forgalomhoz is nagyon közel került. A Halloween simán első lesz majd újfent, de érdekes lesz figyelni, hogy a berobbanása okozta sajtóvisszhang mennyire segíti meg, hogy elkerülje a 65%-szerű visszaesést. Szerény reményeket táplálva Gerard Butler hajózik be újdonságként az A Hunter Killer-küldetés élén, meg egy újabb keresztyén drámát is megnézhetnek a népek Indivisible címmel.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Halloween $77.5m $77.5m $10m
2  Csillag születik $19.3m $126.4m $36m
3  Venom $18.1m $171.1m $100m
4  Libabőr 2: Hullajó Halloween $9.7m $28.8m $35m
5  Az első ember $8.6m $30.0m $59m
6  A gyűlölet, amit adtál $7.5m $10.6m $23m
7  Apróláb $6.6m $66.4m $80m
8  Esti iskola $5.0m $66.9m $29m
9  Húzós éjszaka az El Royale-ban $3.3m $13.3m $32m
10  The Old Man & the Gun $2.1m $4.2m n.a.

 

Címkék

fox horror western halloween box office drama robert redford john carpenter universal sequel jamie lee curtis adaptation annapurna fox searchlight amandla stenberg the old man and the gun the hate u give the sisters brothers

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr10014314081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2018.10.22. 09:30:35

Nagyon sajnálom az Első embert, ritkán járok moziba, de gyakran megbánom. Ez viszont megérintett. De 50 milliónál már nem nagyon száll magasabbra.

Csaba Turbucz 2018.10.22. 17:16:30

@Repce Manó: nem értem miért nem érdekel senkit.Az elmúlt évek októberi-novemberi sci-fik számitásai mindig bejöttek.Én is szeretem az ilyen filmeket.

Fejlődő szervezet 2018.10.23. 16:53:30

@Csaba Turbucz: Mert ez nem sci-fi, hanem életrajzi film? Annak viszont túl vontatott, tele az átlagnéző számára érthetetlen és érdektelen technikai szövegekkel? Valamint az állandóan közelképeket mutató, rángatózós kézikamerás felvételek sem segítenek közelebb hozni a filmet a nézőkhöz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása