aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: equal sequels Takács Máté
2018. július 22. 17:15:00

Kategória: boxoffice 2 komment

Már egy ideje megszűntünk a folytatás-mániát piszkálni, hiszen a franchise-mánia korát éljük. Pedig most a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba és A védelmező 2. is csupán folytatásként jelentkezett, ám ezek után szerteágazó franchise-zá is bővülhetnek, lévén fej fej mellett dobbantottak túl elődjükön.

eq2.jpg

> új filmek
Denzel Washington, hacsak nem "művészfilmben" nyomul (mint ami legutóbb A jogdoktor volt), határozottan nézőmágnesként funkciónál. Nem a legfelső szinten, de személyének érdemeként egy tucatjellegű filmből is decens játékos válik. Így volt ez négy éve A védelmezővel, ami konkrétan az egyik legsikeresebb filmje lett a színésznek, hiszen átkrosszolt a százmilliós határon is. Ez már elég nyomós érv volt a Sony és Antoine Fuqua rendező számára, hogy belevágjanak a második részbe, és Washington is rábólintott élete első folytatására. Jól tette. Mert ha csak kicsit is volt az előző film tetszetős, s a figura (meg amit csinál) szimpatikus, emberünk ereje hozzáadott: képes volt A védelmező 2. (Equalizer 2; hazai bemutató: augusztus 16.) felérni az előzményhez 35,8 millió dolláros nyitányával. Az összeg első helyet ér, és ezzel borultak a hétvégi várakozások is; nem a könnyed női-, hanem a kemény férfifilm pattant az élre, legalábbis a becsült adatok alapján. A védelmező 2. a jelek szerint nagyon is a kedvére van a vetítéseket megjárt nézőknek, mégha az újságírók húzzák is a szájukat. Szóval az út ki van jelölve ezúttal is a százas becserkészéséhez.

Éppen tíz esztendeje bújt meg A sötét lovag árnyékában a Mamma Mia!, s vált a 2008-as nyári szezon egyik sleeperévé, bár már első hétvégi eredménye sem volt álmatagnak nevezhető. Minthogy az ABBA legtöbb patronját ellőtték a filmben, a folytatást nem fontolgatták kellő komolysággal - egészen mostanáig. A globális siker nagy úr, a tíz éves távlat pedig már némi dalismétlést-újraélést is megenged, és a Universalnak igaza volt ezen elképzelésekkel. A Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (Mamma Mia! Here We Go Again; hazai bemutató: már a mozikban) ugyanis képes volt túltáncolni elődjét, bizonyítva, hogy nem csak arra a nyárra szólt a film esztelen népszerűsége - máig kedvelt az ilyen precízen ritkán kiszolgált célközönség körében. A 34,4 millió dollár tehát határozottan több, mint az első rész csaknem 28 milliója, miközben nagyjából azonos nézőtömeget takar. Ami a piacképesség megőrzésénél érdekesebb, hogy a kritikusok is behódoltak a jukeboxnak: hivatalosan is friss minősítést érdemelt ki a film a Rotten Tomatoes oldalán, ami musicalnél eleve ritka dolog. A vezetés megszerzése híján minden prímán alakult tehát, és ha nem is nyúlik olyan hosszúra a film maradása, mint előzőleg, 120 millió dollárt összehozhat. Must be funny in...

A hét harmadik filmje is folytatás, bár a 2015-ben játszott Ismerős törlése túl mély nyomot nem hagyhatott a közönségben. Azért mégiscsak csinált több mint 30 milliót úgy, hogy aprópénzből készült, és az internet veszélyei mégiscsak kiapadhatatlan alapot szolgáltat a horrorfilmeknek. Így az Unfriended: Dark Web a BH Tilt forgalmazásában nekiiramodott a maga szeletéért. A szelet vékony, de egymilliós költségvetés mellett távolról sem rossz: 3,5 millió dollárral a kilencedik helyet szerezte meg az első résznél nem sokkal rosszabb kritikákat begyűjtő produkció (és annak nem voltak rosszak a begyűjtései, amúgy). A műfaj sajátosságainak megfelelve a nézői vélekedések gyatrák, és nincs ami a felszínen tartsa, szóval nyolcmillió dollárnál sokkal messzebbre nem valószínű, hogy eljut, és a harmadik rész már csak home videón és VOD-on támad majd...

> végszó & ami jön
Az év 29. hétvégéinek rangsorában ebből az évtizedből több forgalmasabb víkendet találunk, mint lassabbat, miközben szinte éppen annyi dollár folyt be, mint egy héttel ezelőtt. Az első két helyezett kellőképpen produkálta magát, Washington kicsit jobban is, mint várható volt, az ABBA pedig talán pármillióval kevésbé. A következő alkalommal a Mission: Impossible: Utóhatás küldi magát az élre, hogy újfent 200 millió dollár fölé juttassa a szériát.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A védelmező 2. $35.8m $35.8m $62m
2  Mamma Mia! Sose hagyjuk abba $34.4m $34.4m $75m
3  Hotel Transylvania 3: Szörnyen rémes vakáció $23.2m $91.1m $80m
4  A Hangya és a Darázs $16.1m $164.6m $162m
5  A hihetetlen család 2. $11.5m $557.3m $200m
6  Jurassic World: Bukott birodalom $11.0m $383.9m $170m
7  Felhőkarcoló $11.0m $46.7m $125m
8  The First Purge $5.0m $60.2m $13m
9  Unfriended: Dark Web $3.5m $3.5m $1m
10  Sorry to Bother You $2.8m $10.3m n.a.

 

Címkék

horror sony musical denzel washington box office action universal sequel antoine fuqua bh tilt mamma mia here we go again equalizer 2 unfriended dark web

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2814128591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2018.07.22. 20:25:11

a Top 10 közül 8 folytatás. Volt már ilyen?
Jurassic World: Bukott birodalom világszerte 4 millió híján 1.2 milliárdnál tart és még elég friss Japánban, de Amerikában is összejön még minimum 20 millió, szóval 400 felett ér vége a pályafutása bőven. Azt hiszem, hogy a harmadik részt sem kell majd félteni.
Fekete párduc kapott néhány plusz mozit, hogy hátha átverekszi magát a 700. millióján, de még mindig kell egy kicsi neki.

Csaba Turbucz 2018.07.22. 22:14:34

@Repce Manó:Igen.úgy nézki a 400 misi sima ügy lesz.És ez elég jó az Universalnak 3 évvel a folytatás után.Imádják a dinókat bármilyen gyengus legyen a film.
Jövőhéten megint egy folytatás: Mission fog bekanalazni úgy kb 70 milkacsokit.

Csidálkozom,hogy a disney még csak most emelt a Párducnak.Már rég meglenne a 700.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása