aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: bébiuralom Takács Máté
2017. április 02. 17:58:00

Kategória: boxoffice 3 komment

Egyetlen márciusi hétvége sem múlt el kiugró, vagy legalábbis a várakozásokra rálicitáló siker nélkül. Ezúttal a Bébi úr okozott felbolydulást veretes nyitányával, ami elegendő volt ahhoz is, hogy A szépség és szörnyeteget - legalábbis az előzetes, becsült adatok szerint - megfossza a tróntól. Ezzel párhuzamosan végül a bukás is megérkezett a Páncélba zárt szellem képében.

gits_kiskep.jpg

> új filmek
A DreamWorks animációs gyára duplán kiszámíthatatlan termékeket produkál: egyrészt sose lehet tudni, mi az, amivel úgy igazán betalálnak nemcsak a gyerekeknél, hanem a felnőtteknél és a kritikusoknál is, másfelől pedig lassan képtelenség kilátni egy-egy projektjükből, hogy mennyire is lesz életképes a pénztáraknál. Két éve ilyenkor a Végre otthon! szárnyalta túl a prognózisokat, most pedig a Bébi úron (The Boss Baby; hazai bemutató: április 13.) volt a sor. Az utolsó előtti Fox-forgalmazta DW-projekt 49 millióval nyitott, ami üti a tavalyi két nevezést (a Kung Fu Panda 3.-at és a Trollokat), és 150 millió dollár feletti finist helyez kilátásba. Ahhoz képest, hogy a 100 milliós korlátot is kérdésesen kezelték a szakavatott szájtok, kétségtelenül jól jár a 125 milliót kóstáló vígjáték. Az újságírók nincsenek elragadtatva a filmtől, a nézők körében viszont kedveltnek tűnik. Az, hogy így meglódult, egyrészt a konkurencia-hiánynak köszönhető (mármint animációs film, kisebbeknek szóló nincs terítéken), másrészt a premisszának. Egy hétköznapi figura (jelen esetben kisbaba) nem hétköznapi jellemmel felruházva, nos, az mindig viccesnek tűnik. A Bébi úr a Hupikék törpikék: Az elveszett falu, majd a Spark: A Space Tail képében kap egy kis nehezítést, de alighanem állni fogja a sarat.

A kultikus dolgok egyik ismertetőjegye, hogy elhivatott hívei viszonylag kevesen vannak. A japán eredetű kultikus dolgokra ez kétségtelenül igaz lehet Amerikában, úgyhogy egy két évtizedes anime remake-jét nem is lehet máshogy elképzelni, ha a Paramount stúdió kezei között születik újjá 110 millió dollárból, mint egy az amerikai közönségre szabott, jellegzetesen hollywoodi cselekménnyel bíró látványfilm. Így viszont a nulláról kell eladni a cuccot, és ebben ez a stúdió nemigen boldogul már egy ideje. Idén a Monster Trucks, a xXx: Újra akcióban és a Körök sínylette meg, hogy nem volt a helyzet magaslatán a hegycsúcsra kiült stúdió, és most a Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell; hazai bemutató: már a mozikban) is megy a süllyesztőbe. 20 millió dollár se termett ugyanis a Scarlett Johansson-akciónak, vagyis a Lucy ütős nyitányának felét se bírta összegereblyézni a film. Ha ezt betudjuk a természet dolgának, vagyis hogy a kismillió márciusi blockbuster-aspiránsból kell egy áldozat is, az sem tudja szépíteni a dolgot. Kicsit a rossz időzítésre is lehet kenni a kudarcot, no meg ugye, a sci-fi az egy ilyen műfaj, pláne a jövővíziós, pláne a távol-keleti gyökerű. A legfeljebb közömbös vélemények nem fogják segíteni a Páncélba zárt szellem dolgát, hogy legalább költségvetése felét megugorja az amerikai kasszáknál. Marad hát a 40 millióval kezdődött nemzetközi pályafutás...

A Focus Features ritkán ugrik egyből a mélyvízbe, és a Menedékkel (The Zookeeper's Wife; hazai bemutató: már a mozikban) sem tett másként. 541 mozi tűzte csak műsorra a könyvadaptációt, és ez pont elegendőnek bizonyult a számokat elnézve. 3,3 millió dollárral még a 10. helyet is meg tudta csípni a zsidómentős-állatkertes dráma, decens, de igazán hosszú életet nem ígérő mozinkénti átlagbevétellel. A közepes kritikák gyilkosak tudnak lenni egy ilyen filmnél, úgyhogy a legjobbon már túl is van a Menedék. 10 millió dollár fölé csak óvatosan érdemes várni.

> korábbi filmek
47,5 millió dolláros harmadik víkendet jegyez A szépség és a szörnyeteg, ami a 6. legnagyobb összeg a harmadik víkendek mezőnyében. A Disney fantasyje egy karnyújtásnyira leledzik a 400. milliójától, miközben globális szinten a 900 milliót ostromolja. Ezek mellett aligha fáj, hogy a dobogó felső fokát váratlanul át kellett engednie.

64%-ot zuhant a Power Rangers, szóval a nyerő kezdetet azért nem tudta kitartani a Lionsgate terjesztése. 65 millió dollárt markolt 10 nap alatt a sci-fi akciófilm, a 100 milliós végkifejlet pedig alighanem megmarad álomnak.

Ha minden igaz, ezen a hétvégén végre elérte a 100 millió dollárt a több mint három hónapja műsoron lévő Utazók. A Sony háromszor is tett erőfeszítéseket a bevétel megugrasztására, mikor már a végét járta a sci-fi, ami nem csoda, hiszen a stúdiónak égető szüksége van a mutatós bevételekre (tavaly a Szellemirtók volt a #1 filmjük, ami csalódást okozónak lett elkönyvelve...).

> végszó & ami jön
Az év 13. hétvégéje megtette a magáét, ám tavaly éppen ekkor röppent ki a Batman Superman ellen, szóval a visszaesés jelentős. A korábbi években viszont nem volt ekkora mozgás így március végén, és az idei víkendek között is az ötödik legforgalmasabb volt ez a mostani. A jövő héten a Hupikék törpikék: Az elveszett falu és a Vén rókák teszi hozzá a magáét, bár ez inkább egy kis laza átmenet lesz az azt követő dínomdánomhoz...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Bébi úr
$49.0m $49.0m $125m
2  A szépség és a szörnyeteg
$47.5m $395.5m $160m
3  Páncélba zárt szellem
$19.0m $19.0m $110m
4  Power Rangers
$14.5m $65.1m $100m
5  Kong: Koponya-sziget
$8.8m $147.8m $185m
6  Logan - Farkas
$6.2m $211.9m $97m
7  Tűnj el!
$5.8m $156.9m $4.5m
8  Élet
$5.6m $22.4m $58m
9  Bukós szakasz
$4.1m $14.4m $25m
10  Menedék
$3.3m $3.3m $20m

Címkék

fox remake box office animation sci fi scarlett johansson drama paramount ghost in the shell dreamworks adaptation beauty and the beast children movie focus features the zookeepers wife the boss baby

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2112395815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.04.02. 18:05:24

Jaj nemár! Pedig úgy szurkoltam a GITS-nek :-((
Kíváncsi vagyok, hogy ennek fényében milyen gyorsan állítják le (megint) az Akirát.

szkristof92 2017.04.02. 18:30:08

Juj. Ez szerintem minimum 10 évre betesz bármilyen nagyköltségvetésű hollywoodi anime-adaptációnak.

Atkakukac1989 2017.04.02. 18:34:10

@Adam Van Helsing: A vicc az, hogy én semmi különöset nem vártam a filmtől, erre az egyik legtisztességesebb/legjobb feldolgozás nem is tudom mi óta. Én simán azt hittem, hogy Scarlettben rejlő starpower eladja a filmet, de úgy látszik a Lucy csak meglepetés volt és nem egy állandó alap, amire lehet építeni.

Én is sajnálom a filmet, többet érdemelne. Ritkán mondok ilyet egy remake-re, de ez felnő az eredetijéhez.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása