aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: geller Takács Máté
2016. szeptember 25. 17:46:00

Kategória: film 2 komment

Az enervált szeptemberi forgalomba A hét mesterlövész és a Gólyák kettőse hivatott életet lehelni, de a várakozásokhoz egyik sem tudott felnőni. A western-remake ugyan még rekordközelbe is került, nem tudott a holtszezon korlátain úgy túlnőni, mint tehette volna, miközben a Warner animációs nevezése vitán felül szerepelt le.

magnificent_seven_kiskep.jpg

> új filmek
Westernből ugyan kevés készül manapság a nagyközönség igényeire szabottan, ha néha felkúszik egy sok ezer vászonra, általában nem vall szégyent. A titok talán éppen a ritkaság, de az alapvető kiindulópontja és sztorivonala ezeknek a filmeknek tökéletesen olyan, ami könnyen rezonál a nézőkkel: igazságosztás, férfiak küldetésen, a jó győzelme a gonosz felett. A hét mesterlövész (The Magnificent Seven; hazai bemutató: már a mozikban) tehát abszolúte közös nyelvet beszél a nézőkkel, s teszi mindezt olyan konstans mód népszerű színészek tolmácsolásában, mint Denzel Washington és Chris Pratt. Ha azt vesszük, hogy a Sony rengeteget ölt a film promótálásába, miközben a Sully - Csoda a Hudson folyónon kívül hetek óta nem akadt érdemi néznivalója az amerikaiaknak, akkor teljesen érthető, hogy a premier közeledtével az előrejelzések egyre csak nőttek. A 40 millió feletti rajtot gyakorlatilag minden szájt és az egész biznisz biztosra vette, csak a stúdió szerénykedett illő módon a maga 30-35 milliós elvárásaival. Jól tették, mert így látszatra nem akkora a csalódás: a film ugyanis éppen 35 millió dollárt lőtt ki magának. Az elmaradozás okára nem egyszerű biztos választ adni, alighanem az alapok hibádzottak, azaz az elrugaszkodott prognózisok. Mégiscsak szeptember van, és szeptemberben játékfilm 40,3 milliónál magasabban még nem nyitott - első hétvége tekintetében ez a legalacsonyabb rekord a 12 hónap között. Azért a tejbe aprítani is van mit: a második legjobb élőszereplés western-nyitány ez, csak a Cowboyok és űrlények regisztrált több, de nem sokkal több dollárt öt évvel ezelőtt. És hát ugye Denzel Washington kikezdhetetlen sztárereje is tovább erősödik, elvégre a fickó csak az Amerikai gengszterrel és a Védhetetlennel kaszált többet ez idáig, módfelett kedvezőbb időszakban. Ami pedig a kaszálást illeti, ezeknek a 150 millióig is elkúszó korai előrejelzéseknek nyilván már a csütörtök esti premier előtti vetítések eredményeit látva búcsút inthetett a Sony, de a kedvező nézői visszajelzések biztos utat nyitnak előtte 100 millió fölé. A 90 milliós árcédulát viselő produkció végtére is megcselekszi a kötelezőt, de a szájíz azért keserű maradhat.

De mégsem annyira, mint a Gólyák (Storks; hazai bemutató: már a mozikban) esetében. A Warner Bros. új animációs stúdiójának második produktuma nyilván sosem pályázott A LEGO-kaland nyomába, ám a szakértők joggal vártak el 30 milliós vagy a feletti indítást, hiszen nagypályás családi film már egy ideje nem került műsorra, s az állatos-madaras ajánlatokra a múltban nehezen tudtak nemet mondani a gyerekek és szüleik. A helyzet azonban az, hogy idén már jó pár rajzfilm tört valószínűtlen magasságba, és aki nem tudja kellőképpen disztingválni magát, az nem tud kirepülni a fészekből. Így rekedt meg a Gólyák 21,8 millió dollárnál, ami éppen a Jégkorszak: A nagy bumm nyitányával megegyező érdeklődésről tanúskodik. Ugyan csak 70 milliót költöttek előállítására, könnyen lehet, hogy azért a szintért is küzdenie kell majd a szállító szárnyasoknak.

> korábbi filmek
A hónap nyertesének tehát megmaradt a Sully - Csoda a Hudson folyón. Clint Eastwood filmje 14 millióval zárta harmadik hétvégéjét, egy hét múlva pedig már bőven 100 millió felett jár majd.

> végszó & ami jön
A top 12 összesített bevétele nem éri el a 100 milliót, és ez kétségtelenül kiábrándító két ilyen nagy várományos, 3600-4000 mozira kalibráltan érkező újdonság mellett. A hét mesterlövész és a Gólyák együtt 60%-át birtokolják az élmezőny jegybevételének, de amilyen silány volt a múlt heti eresztés, legalább kétharmados többség illett volna. Egy hét múlva újabb komoly próbálkozók gyűlnek. A Mélytengeri pokol a hónapban már a harmadik film, ami a felnőtt közönségből kíván táplálkozni, és a kedvező kritikák fényében ildomos volna 20 millió felett nyitnia. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei egy lehet a sok young adult-adaptáció közül, már ami bevételeit illeti, de Tim Burtontől szintén legalább 2-essel kezdődő bevételekre is futhatná. A Lángelmék az idén szerencsétlenkedő vígjátékok renoméján javíthat, de csak hosszú távon, és persze ideális szájhagyomány által biztosítva.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A hét mesterlövész
$35.0m $35.0m $90m
2  Gólyák
$21.8m $21.8m $70m
3  Sully - Csoda a Hudson folyón
$13.8m $92.4m $60m
4  Bridget Jones babát vár
$4.5m $16.5m $35m
5  Snowden
$4.1m $15.1m $40m
6  Blair Witch
$4.0m $16.1m $5m
7  Vaksötét
$3.8m $81.1m $9.9m
8  Suicide Squad - Öngyilkos osztag
$3.1m $318.1m $175m
9  When the Bough Breaks
$2.5m $26.6m $10m
10  Kubo és a varázshúrok
$1.1m $46.0m $60m

 

 

Címkék

sony western remake denzel washington box office animation warner chris pratt children movie the magnificent seven storks

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9811742557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2016.09.25. 23:04:18

hollywood nem újrahasznosítja, eltörli a múltját. bravó.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2016.09.25. 23:54:40

Én nem számítok erős folytatásra a 7 mesterlövésztől, de remélem nem lesz igazam.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása