aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: megtisztulás Takács Máté
2016. július 03. 18:21:00

Kategória: film 3 komment

A függetlenség napját megelőző hétvégén kivételesen derűsebben alakultak a dolgok a vártnál: akadt folytatás, ami fel tudott érni elődeihez (és ez megint egy horror/thriller), és akadt előre lesajnált, méregdrága produkció, ami csak számszerűleg válik bukássá, relatív síkon nem. A The Purge: Election Year és a Tarzan legendája pénteken küzdött egymással, végül erős nyitánnyal a dobogó alsóbb fokaira hágtak, egyenesen a harmadik hete uralkodó Szenilla nyomában mögé. Eközben Spielberg új mesefilmje, A barátságos óriás az előrejelzéseknek leginkább megfelelve csendeskedett 20 millió dollár alatti összeggel.

legend_of_tarzan_kiskep.jpg

> új filmek
Ha mélyebben belegondolunk, logikus, hogy lényegi érdeklődés mutatkozott a Tarzan legendájára (The Legend of Tarzan; hazai bemutató: már a mozikban). Ez is egy mindenki által jól ismert figura és történet, és az ilyeneknek a jelek - és az álomgyár - szerint minden két-három évtizedben illendő egy új filmet szentelni. Márpedig jelentős játékfilm utoljára 1984-ban került a mozikba, és a Tarzan, a majmok ura anyagilag és szakmailag (3 Oscar-jelölés) is szép sikert ért el - plusz a Disney előző rajzfilmes reneszánszának is éppen a Tarzan volt az utolsó hírmondója. Röviden, a majmos-liánonlengős-izmoshősös-széphölgyes-gonoszemberes előzetesnek nem volt sok dolga, csak felmondani nevezett elemeket, s még ha ez továbbgondolás is, legalább nincs ott a cím mögött egy sorszám, és ugye, nem olyasmit kínál, amit két éve meg négy éve is láttunk már. Mindezt összevetve, igazolható az a 38.1 millió dollár, amit az amerikaiak összehordtak a Warner borsos árú kalandfilmjére, és elegendő a százmillió dollár feletti végeredményhez is. De volt bárki is a stúdiónál, aki komolyan számolt azzal, hogy a 180 millió dolláros költségvetésnek majd érvényt is szerez a bevétel? Talán egy-egy bódult pillanatban kinézték David Yates rendezőből, hogy ha a Harry Potterekkel összegereblyézett 280-300 milliókat, akkor a majomemberrel is belasszózhatja a 200 milliót, fene tudja. Annyi bizonyos, hogy ezt most megúszták, a film ugyan a számok szerint bukik hazájában, de egyfajta erkölcsi győzelem feltétlen az övé, hiszen gyakorlatilag kétszer akkora forgalmat bonyolíthat, mint amire előzetesen taksálták az elemzők. A kritikusok lesajnálják, a közönség kedveli. Nem egyedi eset, de az feltétlenül jó, hogy még ilyet is tud ez a nyár, nem csak ennek az ellenkezőjét.

Sok minden figyelemreméltó A bűn éjszakájából kifejlődött trilógiában, s ezek között talán apróságnak hat, de mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a nézői értékelések részről részre jobb képet festenek a Universal kisköltségvetésű thrillersorozatáról. A megtisztulás éjszakája: Anarchia ráadásul bevételben is megfejelte elődjét két éve, úgyhogy a The Purge: Election Year iránti érdeklődés is hasonló szintre (25-30 millió dollár) volt várható. A kétségtelenül jól eltalált, választási éves téma csak szilárdította a franchise szavatosságát, így az első hétvége 30.9 millió dollárt termett, ami ugyan csak bronzérmessé teszi a filmet, de a pénteki győzelem azért ott van érdemei között. Ha ezúttal is mérsékeltebb lesz a visszaesés, akkor 75 millió oka lesz a stúdiónak, hogy leszállítsa a negyedik részt.

Ha Steven Spielberg a kisebbeket célozza meg, az mostanság nem kifizetődő az őt pénzelőknek: a Tintin kalandjai még hagyján, hiszen az inkább Európában rendelkezett kedvelt gyökerekkel, ám egy Roald Dahl-könyv adaptációjának a tengerentúlon is érvényesülnie kellene, ahogy már tette azt korábban. Nem minden Karcsi és a csokoládégyár, s olybá tűnik, a Szofi és a HABÓ kiváltképp nem az, hiszen a Disney berkeiben belőle készült A barátságos óriás (The BFG; hazai bemutató: augusztus 25.) nem tudott nagy nyári családi csodává előlépni 19.6 millió dolláros, a 20 millió alá mutató előrejelzéseknek egyébként megfelelő nyitányával. Ez egy 140 milliós projekt esetében felettébb aggályos, ráadásul a direktor úr most a kritikusoknál is csak tekintélyének tudhatja be a jobbféle fogadtatást, egyszóval klasszikus nem válik a filmből. A Szenilla nyomában nézőelszívó hatásának első károsultja jobb forgatókönyv szerint 75 millió dollár körüli végösszegben reménykedhet.

A Daniel Radcliffe hulláját hasznosítós filmről már sokat hallhatott a vájtabb fülű nézőhányad, mire az amerikai mozikba került a Swiss Army Man. A múlt heti, pár mozis bemutatkozás elég jóra sikerült ahhoz, hogy az A24 már most országos szintre emelje vetítéseit, de persze az első állomás csak valamivel több, mint 600 mozi. A most összegyűlt 1,4 millió dollárból kiindulva nem is lesz ennél szélesebb kör, de hát ennek a sztorinak aztán igazán világosak a korlátai. Ha hatmillióig elszenvedi magát, akkor innen nézve már teljesítette küldetését.

> korábbi filmek
Háromszoros elsőség az érdeme a nyár kevés igazi folytatás-sikere egyikének, a Szenilla nyomábannak. A Disney rajzfilmje 41.9 millió dollárral áll az élen, összbevétele pedig - a bivalyerős, szünidei hétköznapoknak köszönhetően - már 372 milliót mutat. Nagy-nagy erőfeszítések kellenének hozzá, ráadásul kopogtatnak az új animációs delikvensek, de hiányukban akár még a félmilliárd is megközelíthető volna.

A függetlenség napja: Feltámadás nem különösebben fog meglódulni címének aktuálissá válásakor sem, erről 60%-os zuhanása is tanúskodik. A Fox költséges sci-fije tíz nap után 72 millió dollárt lőtt le magának, ami továbbra is a "nem érte meg lejáratni az elődöt" gondolat mellé húz strigulát.

> végszó & ami jön
Nem ez lett az évtized legnyüzsgőbb hétvégéje, de a szerencsésen kijövő naptárnak köszönhetően, az előző két év 27. víkendjét kenterbe verte a mostani. A három premier közül kettő is érvényesült, egynek meg mindig el kell hullania ilyen sűrű mezőnyben, de persze a kritikailag leginkább tolerálté lett a hálátlan szerep. Egy hét múlva A kis kedvencek titkos élete kívánja dollártízmilliókra fordítani közösségi oldalakon futótűzként terjedt előzetesének hatását, illetve Zac Efron is szeretne végre betalálni a Mike és Dave esküvőhöz csajt keressel.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Szenilla nyomában
$41.9m $372.3m $200m
2  Tarzan legendája
$38.1m $38.1m $180m
3  The Purge: Election Year
$30.9m $30.9m $10m
4  A barátságos óriás
$19.6m $19.6m $140m
5  A függetlenség napja: Feltámadás
$16.5m $72.7m $165m
6  Központi hírszerzés
$12.3m $91.8m $50m
7  A zátony
$9.0m $35.3m $17m
8  Harc a szabadságért
$4.1m $15.2m $50m
9  Démonok között 2.
$3.9m $95.3m $40m
10  Szemfényvesztők 2.
$3.0m $58.7m $90m

 

 

Címkék

disney box office warner tarzan universal spielberg sequel adaptation david yates roald dahl the purge

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr608863974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misafeco 2016.07.03. 20:37:30

A Szenillán és 1-2 kisebb címen kívül katasztrófa volt ez a június.

Repce Manó 2016.07.03. 20:54:59

A Központi hírszerzés megkapta a Függetlenség napja 2 eredményét és A zátony a Központi hírszerzését a vége összesítésben. Csak egy apró hiba. Amúgy A zátony 50%-on belüli esése jó jel, simán 50 millió felett fog végezni.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2016.07.04. 10:01:16

A BFG nekem nagy csalódás volt. Úgy ültem be rá hogy egy remek filmet fogok látni a Quake játék ikonikus fegyveréről erre jöttek valami óriások. :)

Nem csoda hogy nem tarol a mozikban. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása