aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: x-men - a kívülállók (2000) Takács Máté
2016. május 21. 19:07:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Több mint másfél évtized után is teljes fordulatszámon pörög a magyar mozikban az X-Men-sorozat, mi több, az Apokalipszisnek is jó esélye van arra, mint amit Az eljövendő múlt napjai véghez vitt két éve: a legnézettebb epizód lehet belőle. Most azt hánytorgatjuk fel, miként is érkezett a legelső mutáns-mozi a hazai közönség színe elé.

x_men_kiskep.jpg

> 2000-ben a nyár uborkaszezon volt, ezt tudjuk. A tengerentúli produkciók ősszel vonultak fel a magyar vásznakon, ezek közül is az egyik leghangosabb sikert aratóra, az X-Men - A kívülállókra a júliusi amerikai premierhez képest november 2-ig kellett várnunk.

> A film nagy volumenére tekintettel a reklámkampány azonban a szokásosnál hamarabb kezdetét vette; példának okáért, a forgalmazó több héttel a premiert megelőzően karakterposzterekkel szórta tele a PestiEstet.

> A forgalmazó nevesítve az InterCom volt; szinkronizáltan mutatták be a filmet, 18 kópián.

> Az első vetítések november 1-jén éjfél után, jobban mondva 2-án hajnalban voltak a Hollywood Multiplex Duna Plazában. A szinkronizált változatból három (00.00, 00.15, 02.15), a feliratosból két előadást (00.30, 02.45) hirdettek meg az éjszakára.

> Budapesten a premier hetében kilenc mozi tűzte műsorra: a Cinema City Csepel Plaza, a Cineplex Odeon Pólus Mozi, a Corvin Budapest Filmpalota, a Hollywood Multiplex Duna Plaza, a Hollywood Multiplex Lurdy Ház, a Hollywood Multiplex Óbuda, a Mammut Budai Moziközpont, a Ster Centry Megaplex Campona és a Ster Century Megaplex Westend. A Corvin és a Mammut két-két teremet is szánt rá, a Duna Plaza feliratosan is vetítette. Legkorábban délelőtt tízkor, legkésőbb hétvégén éjjel negyed egykor lehetett megnézni.

> Az első hétvégén országosan 57.520 néző váltott rá jegyet, ebből 38.192 fő, azaz a kétharmad Budapesten. Ez kimagasló eredményt jelent (a fővárosban csak három filmre gyűltek össze ennél többen 2000-ben), ám az érdeklődés rohamosan csökkent, így végül csak közepesen erős versenyzővé lépett elő 155.020 látogatóval (ebből 84.877 volt budapesti, ezzel itt a 27. lett az éves rangsorban). A nyitány után bármekkora csalódás is volt a zárás, a 2014-es Az eljövendő múlt napjai érkezéséig a legnézettebb X-mozi tudott maradni az első rész.

> A fővárosban 2001. január 10-ig tartották műsoron, azaz két hónapig volt látható. A legkitartóbb mozinak a Hollywood Multiplex Óbuda bizonyult, de a később, december 7-én felvevő Kossuth 4 mozi is eddig vetítette.

> A filmet valamilyen érthetetlen oknál fogva a mozis forgalmazáshoz eredetileg 18 éven felülieknek szóló korhatárral sújtották. Később, a home videós megjelenéseken már enyhébb ítéletben részesült, mostanság 12-es karikával fut.

> Az X-Men - A kívülállók 2001. március 8-án jelent meg videokazettán (és DVD-n) a kölcsönzőkben. Ez alig több mint négy hónapot jelent a mozipremierhez képest, ami akkoriban még rendkívül ritka és meglepően gyors tempót jelentett (fél év volt a bevett idő a két megjelenés között).

x_men_poster.jpg

Címkék

comics sci fi intercom x men x-men kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr948736634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása