aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: libabőr [goosebumps] (2015) Takács Máté
2015. október 28. 22:19:00

Kategória: film 1 komment

Megint szörnyek jelentkeznek be, ám cseppet sem lazulni, és hotel helyett egy komplett amerikai kisvárost lepnek el: R.L. Stine ifjúsági horror-író –no meg bájos leánya– szomszédságába ugyanis egy túlzottan öntudatos srác költözik, és tilosban járásának következményeképpen az alkotó minden teremtménye kilép a lakatra zárt lapokból...

Éppen olyan, amilyennek hangzik. És a Libabőr legnagyobb erénye pontosan ez, hogy nem bravúroskodik; precízen behatárolható közönségnek szól, méghozzá úgy kábé a 10-15 éveseknek, s ebből az életkormezőből egyik irányba sem nyúlkál. Teljesen gyermeki a fantáziája: mindenféle szőrös vagy épp ízeltlábú rém zúdul a fiatal hősök és a Stine-t alakító Jack Black nyakába, így azok sietve próbálnak megoldást találni eltüntetésükre, mielőtt jól felfalnák vagy halálra rémítenék az egész lakosságot.

Szóval ha azt vesszük, adaptációszerűségként sikeres próbálkozás, hiszen őrzi a célcsoportot és a szellemiséget, de engem speciel szomorú felismerésre kényszerített: van hát olyan film, aminek sztorija izgalomba hoz, ám tényleges valója, annak ellenére, hogy csakugyan beváltja, amit ígér, nem képes rezonálni velem.

Sebaj, ez az én egyéni szociális problémám, a Libabőrnek pedig kevés az igazán vészes problémája. A tinédzserrománcos –meg úgy összességében a tinédzseres– pillanatokkal nem boldogul Rob Letterman rendező, a tempó egyenetlen és néha kimerítő a pörgés, a különféle szörnyek bevonása pedig itt-ott kelletlen epizodisztikusságot hoz magával, ráadásul az érdekesebbek helyett az elnyűtteket szerepelteti jobban (jeti, vérfarkas). A komputeranimáció-abundancia azonban meglepő módon nem okoz élvezhetőségi károkat, Black játéka megbízhatóan eszelős, akad pár mulatságos mellékfigura és a humor is megüti a mércét.

Se vér, se halál, csak pár rusnya pofa és cselszövő baba. Mint mondottam, úgy kábé 10-15 éveseknek éppen megfelelő. Bőrfelületi elváltozásokkal viszont még nekik sem kell számolni; a direktor-színész páros előző munkája, a Gulliver utazásai sokkal inkább volt rémálmok forrása, pedig abban nincs is pszichopata kertitörpehad.

Kövess minket facebookon és twitteren!

goosebumps_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika horror *** sony fantasy jack black comedy intercom dylan minnette

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr128030406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Richter Géza 2015.10.31. 19:07:05

Totál igaza van a kisklambónak: olyan, mint a Pixel, csak nem játékok, hanem könyvek kelnek életre benne. Más kérdés, hogy inkább egy ripacs Black, mint egy ihletett Sandler. Bármilyen körülmények között.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása