aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: mentőexpedíció [the martian] (2015) Richter Viktor
2015. szeptember 28. 23:24:25

Kategória: film 32 komment · 1 trackback

 - SPOILERMENTES -*

Matt Damon a magukat minden megpróbáltatáson átverekedő figurák gyakorlott megformálója: Tom Ripley, Will Hunting, Jason Bourne és az Elysium Maxe után Mark Watney már a sokadik ebben a sorban. A vörös bolygó kényszerűségből első telepesévé váló botanikus-asztronautát az Erő helyett a MacGyver-effektus segíti, ami jótékony hatását kifejtve könnyíti meg a főhőssel és problémáival való azonosulást.

the_martian_11_b.jpg

*A regényt ismerőknek, míg akinek fogalma sincs a történetről, annak SPOILERES lehet.

Watney mindenáron túl akarja élni a marsi körülményeket, és ehhez a tudomány, illetve saját kurázsija szegődik segítségéül. "I'm gonna science the shit out of it" – bukik ki belőle töményen, és ennek megfelelően nem lamentál, nem csügged, hanem cselekszik. Ridley Scott idei mozija a tavalyi Csillagok között tömény A. C. Clarke-izmusával és pesszimista jövőképével szemben az emberi találékonysághoz és a reménytelennek tűnő helyzetek megoldásához szóló, nagy ívű óda. A két alkotás közös vonása, hogy jellemzően a tudományos, mintsem a fantasztikus megközelítés az uralkodó elemük, de az Interstellarhoz képest a Martian sokkal inkább emberközelire sikerült. A Nolan-mű befejezésén többszöri megnézés után is bőven lehet agyalni, itt viszont a közel két és fél órás játékidő vége egyértelmű katarzist hoz. A már említett macgyverizmuson túl ebben erőteljes szerepe van a kiváló humornak és a jókor, jó helyen felbukkanó popkulturális utalásoknak.

A veterán brit rendező ezredforduló utáni munkái enyhén szólva is ellentmondásosak. Véleményem szerint a sokat vitatott Prometheust – amit sci-fi- és Alien-rajongóként nem tudok nem nagyszerűnek tartani, de tisztában vagyok vele, hogy ezzel nagyon sokan nem értenek egyet – leszámítva egyik sem nevezhető kiemelkedő darabnak. Scott tehetsége most viszont ismét a régi fényében tündököl, mert hibátlan a ritmus, gyönyörű a vizualitás, és a film nem esik át a ló tudományfetisiszta oldalára sem: a szó jó értelmében vett blockbuster, ami egy nagy kóla és egy óriás adag popcorn mellett is remekül élvezhető.

Matt Damon pedig ismét bebizonyította, hogy kitűnő színész. Watney egyszerre hős asztronauta és hétköznapi "real american hero", akinek hazatéréséért közösen izgul az egész világ. Megmeneküléséért ugyanis nemcsak ő hajlandó bármit megtenni, hanem az Ares 3 maradék legénysége, a NASA szakemberei, és az intézményi politika egyaránt képes a cél érdekében egymással összefogni - a végeredmény így nem a távolban rekedt űrhajós magányos diadala, hanem a kollektív erőfeszítés gyümölcse. Ehhez alaposan megírt és kellő alázattal eljátszott mellékszereplőkre volt szükség, a küldetést irányító Lewis parancsnoktól (Jessica Chastain) kezdve a NASA-igazgató Teddy Sandersen (Jeff Daniels), a repülésirányításért felelős Mitch Hendersonon (Sean Bean) és a tudományos igazgató Vincent Kapooron (Chiwetel Ejiofor) keresztül a repülési adatokat véglegesítő Rich Purnellig (Donald Glover).

the_martian_54_b.jpg

Arra viszont csak a legnagyobb mesélők képesek, hogy történeteiket a bemutatáson túl valóságossá és átélhetővé tudják tenni. Dacára annak, hogy még nem járt ember a Marson, végig elhittem, hogy a látottak valóban és ugyanígy megtörténhetnek. Még ha a "tudós kertész" egyszer-kétszer szuperhősi ügyességről tett is tanúbizonyságot, akkor sem fikciót néztem, hanem igazi, mentésbe forduló küldetés pergett le a szemeim előtt.

Ridley Scott zseniális hozzáértéssel elkészített filmje münchauseni módon, saját hajánál fogva húzza ki alkotóját a "régen minden jobb volt" mocsarából. Legnagyobb erénye emellett, hogy nemcsak a direktorba rajongói által, hanem mindannyiunk az általánosan értett közös ügyekbe vetett hitét is visszaadja: azt, hogy katasztrófák bekövetkeztével képesek vagyunk önös érdekeinken túllépve a bajba jutottakon segíteni. A Mentőexpedíció Santangel az 1492: A Paradicsom meghódításában majd' negyedszázada Kolumbusznak adott válaszát visszhangozza: "Faith, hope, charity".

Kövess minket facebookon és twitteren!

the_martian_magyar_poszter_03_b.jpg

Címkék

kritika fox spoiler ***** sci-fi sci fi matt damon action ridley scott intercom adventure jeff daniels sean bean chiwetel ejiofor jessica chastain kristen wiig sebastian stan kate mara michael pena naomi scott drew goddard donald glover the martian

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr77855442

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richter Viktor: Kritika: Mentőexpedíció 2015.09.29. 08:39:03

A Mentőexpedíció a tavalyi Csillagok között tömény A. C. Clarke-izmusával és pesszimista jövőképével szemben az emberi találékonysághoz és a reménytelennek tűnő helyzetek megoldásához szóló, nagy ívű óda.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FaKe.beL1eVe 2015.09.28. 23:43:18

Nocsak! Úgy látszik George Miller után Ridley Scott is 'feltámad'?! :) (Egyébként nekem is nagyon bejött a Prometheus, lehet dobálni a kövektől kezdve bármit.)
Most olvasom a könyvet, egészen szenzációs és végig az az érzésem volt közben, hogy ezt mennyire jó lenne filmben is látni. Gyere már szombat! :)

Csak legyen jó a Prom.. izé.. Alien: Paradise Lost is meg a többi rész.

tumi 2015.09.28. 23:53:42

@FaKe.beL1eVe: Nekem is bejött a Prometheus. Én is remélem, hogy jó lesz az Alien: Paradise Lost.

kalbász 2015.09.29. 03:10:29

A prometheus még mindig ugyanaz a klisés, elszabott szar.

solfilo 2015.09.29. 09:28:29

Prometheus nekem is nagyon bejött. Ezt is várom, örülök, hogy ilyen pozitív a kritika. :)

theus 2015.09.29. 11:17:03

Pedig a prometheus rossz film, és ez mindenki akinek több esze van, mint egy marék lepke tudja.

theus 2015.09.29. 11:17:35

A második résszel visszatérnek a Halálos címekhez?
Prometheus 2: Nézze meg a halál.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.09.29. 12:06:51

@theus: Örülök, hogy neked több eszed van, mint egy marék lepke. :) Még van remény, talán nem fog kipusztulni az emberiség.

Prometheus igenis jó.

Mészáros Laci 2015.09.29. 12:17:46

Mórickának mindenről a pi... izé, a Prometheus jut eszébe :)

***

Ez a kritika pont annyira spoilermentes, mint a Magyar Filmcímkitaltáló Intézet facepalm-díjra jelölt alkotása, "MENTŐEXPEDÍCIÓ", meg a port.hu fimismertetője, mintha rá akartak volna tromfolni az intercom-ra. Egyébként a nonpluszultra az olasz verzió címe: "Túlélő."

***

Blockbusternek blockbuster lesz, mert a könyv annyira jó, hogy valósággal lehetetlen rossz filmet csinálni belőle. De hogy a magyar reklámkampány miért lett ennyire lagymatag, azt egyszerűen nem értem. Az amerikai marketing egyszerűen zseniális: úgy mutatják be a filmet, mintha egy valódi mars-expedícióról lenne szó. Persze, a trailerek is elspoilereznek szinte mindent. Nem nekem (olvastam a könyvet), hanem azoknak, akik váratlan fordulatokra számítanak a filmben. Nem lesz semmi több. Csak (gondolom) jól fog kinézni.

Mészáros Laci 2015.09.29. 12:22:58

Andy Weir a könyvben iszonyúan ragaszkodott a tudományos és műszaki lehetőségekhez, két dologban lépett túl (bevallottan) ezen: az egyik, a homokvihar. Ki lehetett volna találni más bevezetőt is, de ez volt a legegyszerűbb, viszont a marsi homokviharok messze nem olyan erősek, mint a filmben.

A másik: a kozmikus sugárzás. egyelőre elképzelés sincs arra vonatkozóan, hogyan lehetne megvédeni az űrhajósokat a mars-utazás során (és a mars felszínén) a kemény kozmikus sugaraktól.

A filmben takarékosan oldották meg a súlytalanságot és a Mars 0.4g körüli gravitációjában való mozgást. Az űrhajósok mozgása valahol félúton lenne a földi járás és az Apollo űrhajósok béna szökellése között.

spinat 2015.09.29. 12:42:08

@theus: nem rossz film az csak nem jó.

Amúgy a cikkhez: a könyv nekem nagyon tetszett, remélem nemsokára meg tudom nézni a filmet. Bár úgy tünik a dráma kedvéért a hajó legénységének szerepét megnövelték. A filmben szinte a végéig nem is tudtak róla, hogy mi a helyzet.
Amúgy, mint minden asztronautának, úgy Watneynak is két foglalkozása van, nem csak "kertész".

K. Kálmán 2015.09.29. 12:54:09

Mivel a regényt iszonyúan untam - sajnos sosem érdekeltek a tudományos, technikai dolgok, márpedig a könyv 90 %-át ezek teszik ki -, valamint Scott-tól utoljára talán a Trükkös fiúk tetszett, így nem hiszem, hogy befizetek erre a filmre. Bíztam benne, hogy a film kedvéért kissé háttérbe szorítják majd a tudományos vonulatot, de lássuk be, akkor meg mi maradna a regényből?

gépont 2015.09.29. 13:07:40

Úgy szeretem, ha tiszta lappal ülök be egy filmre, vagy nyitok ki egy könyvet: nem akarok tudni semmit előre. Ez persze csak ritkán működik, de néha nagyon bejön. Szerencsére a könyvet már olvastam, így az izgalmon, hogy vajon hogyan verekszi át magát a nehézségeken (sőt: egyáltalán túlverekszi-e magát), már túl vagyok, de azért a cikk fölé nem ártott volna egy "spoiler veszély" felhívás. Mindezzel együtt nagyon várom a filmet.

spinat 2015.09.29. 13:16:45

@K. Kálmán: ha kiveszed a könyvböl a tudományos, müszaki, technikai részeket, akkor mi is marad belöle?
Végülis decemberben jön az új Star Wars.

Csokáv 2015.09.29. 14:49:38

Nekem is tetszett a könyv. Érdekes volt, hogy reális sci-fi, de mégis kicsit akciófilmes stílus. Filmet megnézem.

theus 2015.09.29. 15:16:25

@REMY: Sajnálom tényeket mondok, a Prometheus rossz film, ahogy az Interstellar is.
Az alagutakat feltérképező űrhajós rádiokapcsolat mellet eltéved. A guruló űrhajó elöl nem félre lépni kell, hanem előtte futni amíg utol nem ér. És a kis milió logikátlan hülyeség.
Inter stellar detto, a Földről hordozórakétával szállnak fel, a nagyobb gravitációjú bolygoról, pedig mint egy repülő. A pedofil apa története, aki a polcmögül lesekszik a lánya után.
Remélem a Marslakó jobb lesz, a könyv nagyon jó volt.

szkristof92 2015.09.29. 15:43:56

Könyörgöm ne offoljtok a Promival mert az már tönkrevágott nem egy kommentszekciót itt az AE-n. Maradjuk a Marsinál, amit én láttam sajtón és meg tudom erősíteni a cikket, tényleg remek mozi lett, abszolút hű a regényhez.

exilis 2015.09.29. 15:47:47

@theus: Ha csak azért lett volna szar a Prometheus, de alapvető gondok voltak vele. A lényeg, hogy szar film, ez nem vita tárgya, aki nem látja az tényleg tökmind1 mit néz, csak látványos legyen, és nagyzenekar szóljon alatta. Az Interstellarral megbocsátóbb vagyok, az legalább egy ambíciózus film, na meg a nagyzenekar is szebben húzza :)

A marsi könyvben jó volt, kíváncsian várom a filmet.

peterd127 2015.09.29. 17:18:52

de hiányoznak feri frappáns kritikái

a flux nem ugyanaz nélküle

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.09.29. 17:29:37

Srácok, én létezem, csak máshol (meg lehet találni, hol), mint ahogy az AEonFlux is létezik, csak máshogy. Kérlek, fogadjátok ezt el, és ne "izélgessétek" tovább ezzel az alkotógárdát. :) Köszi!

NorthopViggo 2015.09.29. 18:29:14

Logikai bakikat keresni egy filmben...pfff....az a baj a Prometheus-al, milyen irányba szaladt a lezuhanó űrhajó elől...hagyjuk már a hülyeséget. Ha nem akarsz valamit szeretni, ne tedd, de ne fogd ilyenekre, mert csak hülyét csinálsz magadból.

Mészáros Laci 2015.09.29. 18:46:22

Köszönöm a kiegészítést a kép fölött (ha korábban is ott volt, csak nem vettem észre, akkor pedig elnézést a kifakadásért).

Mészáros Laci 2015.09.29. 18:46:57

@szkristof92:

köszönöm ez visszaadja a remény morzsáit :)

Mészáros Laci 2015.09.29. 18:58:50

@spinat:

"Whatney-nak is két foglalkozása van"

www.facebook.com/MartianMovie/videos/905305529556828/

botanist, mechanical engineering

fade 2015.09.29. 22:33:29

Most tudtam megnézni premier előtt, ezer hála a Fumaxnak.

Egyetértek a cikkel, nálam is 5-ös a film, nekem nagyon tetszett. Tartja a feszített tempót, fel sem tűnt hogy eltelt közben több mint két óra. A lezárás előre sejthető, de azért mégis megkönnyebbül az ember :)

Aki olvasta a könyvet, annak is tetszeni fog - végig leköti az ember figyelmét, hogy mi maradt ki :) Kb a könyv felét kihúzták, és a végét totálisan átírták. Úgy mondanám, megvalósították Watney álmát.
Nagyon sok helyen viszont hozzáadtak a könyvhöz, kiegészítették azt. Sajnos a műszaki barkácsolós részek teljesen kimaradtak. De hé, így is 140 perc a film.

Matt Damon tökéletes, baromi jól hozta a figurát. Az Ares legénység nagyon jól lett válogatva, Chastain is tökéletes Lewis kapitánynak. A NASA személyzet is jó volt, bár amikor megláttam Sean Beant, baromira vártam volna egy Gyűrűk Urás poént tudjátok hol... :)

fade 2015.09.29. 22:36:36

@Mészáros Laci: A könyv véget ér a mentés végén, azzal már nem foglalkozott hogy milyen hatással van az asztronautákra ilyen hosszú bolygóközi utazás. Watney is nagy adag sugárzást kaphatott, ha jól tudom nincs olyan mágneses tere a MArsnak mint a Földnek. Plusz az RTG-vel fűtőtte a marsjárót.
Gyanítom a valóságban 20 éven belül meghalna rákban. De akkor is megjárta a Marsot és túlélte :)

Mészáros Laci 2015.09.29. 22:51:14

@fade:

A könyv említi, hogy a sátor és a ruha sugárzásvédő. Weir beismeri, hogy ez fantázia, egyelőre elképzelés sincs ilyen anyagról.

Az RTG nem veszélyes.

candusrocks 2015.09.30. 21:28:53

@Mészáros Laci: Így igaz, a könyvben alapjáraton van olyan biztonságos az RTG ("Szeretetreméltó plutóniumrög"), mintha sima motorral fűtene.

Mészáros Laci 2015.10.01. 08:11:13

@candusrocks:

@fade:

Az RTG-hez épp azért választották annak idején a plutónium 238-at, mert viszonylag rövid a felezési ideje (tehát intenzív a bomlás során felszabaduló energia) de szinte kizárólag alfa részecskéket bocsát ki, amelyeket néhány milliméternyi burkolat is tökéletesen elnyel.

A Pu238 azonban nem "természetes melléktermék", gyártása előkészületeket igényel ezért jó ideje igyekeznek alternatív izotópokat találni erre a célra, csak a béta-bomlással van gond.

drazsika 2015.10.02. 00:11:30

@fade:

SPOILER

Az egesz jelenet egy Gyuruk Uras poen :D

vargatom 2015.10.02. 01:56:19

Megnéztem ma, és nagyon tetszett, az egyik legjobb adaptáció nagyon régóta, főleg SF-ben :)

A könyvet olvastam, szóval az izgalom nyilván nem jött át olyan erősen - de hát ez az élmény már megvolt, elég biztos vagyok benne hogy aki a moziban látja először, annak ez a fele hasonló élmény lesz.
És igen, a tudományos felét sem fejti ki annyira, de hát ez is logikus; viszont át tudja adni a nézőnek, hogy mi miért működik, és mekkora erőfeszítésbe került, megkockáztatom hogy ebben jobb szinte minden más filmnél.

Viszont Matt Damonnak köszönhetően szerintem sikerült még hozzá is adni a regényhez, nem is kicsit, a főhős érdemben képes túllépni a könyvbeli szereplőn.

Ehhez jön még a látvány, ami képes kerülni a hivalkodást és mégis lenyűgözni, még 3D-vel is. MOM-ban néztem, eredeti nyelven, tényleg jó volt!

Szóval tessék szépen megnézni moziban :)

caseyjones 2015.10.31. 21:03:15

Nagyon jó film volt, tetszett, ma néztem meg a moziban. Szerintem igazán hű volt a könyvhöz, igaz, volt egy-két kihagyott vagy hozzáadott jelenet. A színészválasztás tökéletes volt, Matt Damon játszott szerintem a legjobban. :D Bírom a színészt, nagyon karakteres volt, pont ilyennek képzeltem el Mark Watneyt a regény alapján. Nagyon jó sci-fit hozott össze Ridley Scott, a Prometheus után ez nálam megváltásnak minősül.

10/10

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása