aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: kemény motorosok - 7. évad, 13. epizód [sons of anarchy s07e13] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. december 11. 12:00:00

Kategória: tv 19 komment

- SPOILERES -

Itt az út vége. Kurt Sutter motoros gengsztersorozatnak álcázott, shakespeare-i parafrázisokkal teli királydrámája 7 év 91 vérgőzős epizódját követően lezártnak tekinthető, és ahogy az várható volt, jókora csattanással ért véget. A végső epizód pedig olyan szempontból is tökéletes, hogy magába foglalja mindazt, ami jó... és ami rossz volt ebben a szériában. Innentől kezdve spoileres sorok jönnek.

sonsofanarchy_s7_620_02.jpg

Jax (Charlie Hunnam) végzete elrendeltetett. Nero (Jimmy Smits) figyelmeztette: ha megöli anyját, Gemmát (Katey Sagal), aki hirtelen felindulásból és számos (forgatókönyvírói) félreértésnek köszönhetően végzett feleségével, Tarával (Maggie Siff), azzal olyan terhet vesz vállára, amellyel egyszerűen képtelenség együtt élni. Viszont mikor Jax felkeresi azt a helyet, ahol apja meghalt (egy olyan gyilkosság áldozata lett, melyet ő maga is előre látott), Sutter rámutat arra, hogy a Fiú sorsa már sokkal korábban eldőlt. Mindazt a bűnt, hazugságot és erőszakot nem lehet semmissé tenni, nem lehet átruházni, legitimizálni, jóvátenni, melyet anyja és nevelőapja, Clay (Ron Perlman) nyomdokaiba lépve ő maga is tovább folytatott. És mint kiderült, elfutni sem lehet előle.

Ezt felismerve Jax csak egyet tehetett: minden terhet, minden szart magára vett, és alászállt a pokolba. Ehhez még egyszer utoljára a halál angyalává kellett változnia. A csuklyát nem más, mint a sorozat egyik legrejtélyesebb figurája, egy hajléktalan nő adta át neki (akit mintha a hatodik évadban Brooke elveszett édesanyjaként azonosítottak volna, hogy aztán ez a szál végül ne teljesedjen ki), aki egyfajta természetfeletti jelenségként (istenként? angyalként?) fel-feltűnt a sorozatban, és passzív szereplőként, de mindig plusz jelentéstartalommal ruházta fel az izé... jelenéseit. Ebbe a kabátba/köpenybe burkolózva várja Jax August Marksot (Billy Brown) a bíróság lépcsőjén, és tényleg csak egy kasza választja el attól, hogy ne szimbólumként, hanem megtestesülésként tekintsünk rá.

Elvileg Jax biztosítja a Samcro jövőjét azzal, hogy új főkolomposként/elosztóként az IRA-ból kiszakadt fegyverüzért teszi meg, társaival pedig megszavaztatja a Mayhemet, ami elől ő maga "elfut", de hogy a motorosklub jövője mennyire bizonytalan, azt jól szimbolizálja az utolsó jelenet, melyben egy varjú (a klub manifesztációjaként) kenyeret és bort (igazából Jax vérét) fogyasztja el egyfajta utolsó vacsoraként, mindezt ignoránsan, a körülötte zajló tragikus robajjal nem törődve: szóval úgy tűnik, Jax minden erőlködése ellenére a klub sorsa is megpecsételődött. Naivság is lenne azt hinni, hogy ez a törékeny status quo hosszan kitart, és hogy ezek az emberek megváltozhatnak: Chibs (Tommy Flanagan) és Tig (Kim Coates), a klub új elnök-alelnök párosa gyökértelen figurák, akik önmaguk előtt sem tagadják le, hogy szörnyetegek.

sonsofanarchy_s7_620_03.jpg

Ezt Jax is tudja, hisz két fiát, és azok gyámjaként kijelölt Wendy-t (Drea de Matteo) és Nerót megpróbálja a klubtól és Charmingtól elválasztani. Azon törekvése viszont, hogy nagyobbik fiának lelkét megmentse, már megkésett, hiába éget fel maga mögött minden hidat (és pusztít el minden gondolatot, szellemi örökséget, amely ugyanúgy befolyásolhatja fiát, mint ahogy őt befolyásolták apja jegyzetei), mert miközben ujján forgatja azt a "SON" feliratú gyűrűt, melynek el kellett volna tűnnie, nyilvánvalóvá válik, hogy a fiú már szívében és lelkében, és talán génjeiben is ott őrzi apja szellemét.

A sorozatot mindig is erős szimbolizmus kísérte, néha már-már arrogáns, célt tévesztett vagy egyenesen paródiába hajló (erre talán a szellemekkel kommunikáló Gemma a legjobb példa), de mégis a szimbólumokban volt jó ez a széria, ezekben és a csendes pillanataiban, melyben a hősök nem próbálták meg szavakba önteni - bocsi Sutter - meglehetősen korlátozott és redundáns szókincsükkel érzéseiket és szándékaikat, és hagyták, hogy a képek és a helyzetek beszéljenek.

Ezen utolsó epizódon is látszik, hogy Sutternek milyen jó gondolatai és érzései vannak, ellenben mennyire csapnivaló rendező. Ötvenedik alkalommal zajlik le ugyanaz az akciójelenet, melyben egy figura megjelenik egy járművel, elkezd lövöldözni (senki sem hal meg), majd elmenekül, és ez egy olyan üldözéses jelenetbe torkollik, melyben senki és semmi nem sérül meg (komolyan). Minek ezt erőltetni, mikor az az érzésed, hogy lelkes, de nem túl tehetséges amatőrök mutatványa csupán? Számos sorozat bebizonyította már, hogy akcióhoz, beállításhoz, színészvezetéshez, tehát elég alapvető dolgokhoz nem kell nagy költségvetés, 1.78-ban is lehet valami invenciózus és kreatív. Sajna ez a széria sok szempontból botladozott: bántóan tehetségtelen arcok ténferegtek felesleges szerepekben, mintha Sutter nem mert volna nemet mondani bizonyos családtagoknak, barátoknak, vagy pedig - bevallottan - kabalaként őrizte meg őket. Említhetném Lyla-t (Winter Ave Zoli), aki évek óta csak pornót rendez, és a jó ég tudja, hol ásta el saját és Opie gyerekeit, akikre elvileg ő felügyel, és a sort folytathatnám Happy-vel, Chucky-val, ám szegény Unser járt a legrosszabbul, akinek - már elnézést - de rég meg kellett volna halnia rákban, és nem pincsikutyaként követnie az eseményeket meg Gemmát.

Elég nehezen tudom feledni az epizódnak azon jelenetét, melyben a tagok körbeállnak, és egyfajta férfitáncot járva azt hitetik el a nézővel, hogy na, most fognak végezni az elnökségről lemondott Jaxszel, hogy aztán olyat tegyenek, mellyel a nézőn kívül mindnyájan tisztában voltak (Happy kap egy karlövést, Jax pedig "elmenekül", hogy az ő halála ne a klubbon száradjon), és miközben a szemeimet forgatom, azt kérdem, kinek szólt ez a "show", ez a színjáték... Hát persze, hogy nekem. Felálltak, felvették a szerepet és verset mondtak (Sutter még arra is ügyelt, hogy a jelenlévők mindegyike hozzátegyen valamit a mondókához). Mert hát a Sons of Anarchy az volt, ami: egy színpadi dráma, amely tudatosan és túlságosan is színpadias ahhoz, hogy ezt felrójam neki. Hát... nem is teszem.

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_sonsofanarchy_s7.jpg

Címkék

**** thriller drama kurt sutter ron perlman sons of anarchy charlie hunnam katey sagal tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr576974469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2014.12.11. 12:40:20

Ritka szép volt a lezárás. Hiányozni fog a sorozat nagyon.

Kovacs Gellért 2014.12.11. 12:53:59

Minden, amit leírtál, igaz - csak nekem ezzel a zárlattal lett végképp megerősítve, hogy ezek nem feltétlenül hibák. A Sons of Anarchy sose tudott olyan lenni, mint amilyennek akartuk, nem is akart. Öntelt, beképzelt, makacs, de minden hamissága ellenére is őszinte és lebilincselő. Nagy tévés teljesítmény.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.11. 13:19:11

@Kovacs Gellért: Vajh az utolsó (vagy akár az előző) évad első felében is használtad volna a "lebilincselő" jelzőt? Őszintének pedig akkor nevezném, ha népszerűség hívószavára nem hallgatva nem húzta volna szét hét évadra azt, ami 4-5-ben lett volna igazán működőképes.

Kovacs Gellért 2014.12.11. 13:27:41

@Zalaba_Ferenc: Persze, hogy nem, de nem is akkor használtam, hanem most. Hogy vége. Hogy már visszafelé nézek rá. Hisz minden hibájával együtt szerettük, te is nagyon szeretted, még amikor puffogtunk és mérgesek voltunk rá, akkor is - tehát magához bilincselt minket. És őszinte volt, mindig őszintén tévedhetetlennek hitte magát. Ha hamarabb abba hagyta volna, akkor nem őszinte lett volna, hanem: ügyes :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.11. 13:45:19

@Kovacs Gellért: Én igazán... őszintén :) már csak az emlékét szerettem: azért az élményért, amit az első két évad adott. Meg a negyedik. Meg ami még nyomokban fellelhető volt benne itt-ott. Például az utolsó-előtti részben: az szerintem nagyobbat ütött, mint ez az utolsó.

McCl@ne 2014.12.11. 13:45:40

Nagyon jó kritika, minden rajongó nevében köszönöm!
Amúgy egyszer, még úgy 4-5 éve volt egy beszélgetésünk, talán facebookon vagy a freeblogos oldalon, ahol a SoA első két évadáról áradoztál, én meg odaokoskodtam, hogy az márpedig nem úgy van, mert ez csak egy sorozat (persze egyetlen percet sem láttam még belőle, nem is érdekelt, szerintem nem is hallottam róla).
Aztán a beszélgetés eredménye az lett, hogy mégiscsak megnéztem a pilotot, onnan pedig már nem volt megállás, a 3. évadot (ami után be tudtam kapcsolódni a heti nézésbe) egyetlen nap alatt néztem végig! Sőt, kb. két tucat embert megfertőztem, a magyar facebook csoport adminja lettem és már előrendeltem a Collector's Setet is, amire érdemes ránézned, ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet (amit kétlek).
Szóval csak szeretném megköszönni, kb. ez volt életem egyik legjobb mozgóképes élménye, minden hibájával együtt!

szkristof92 2014.12.11. 16:02:27

Csak egyetérteni tudok ezzel a remek írással, minden hibája (azt a CGI-t és pofánkba nyomott Jézus szimbolikát de szeretném feledni) ellenére jó lezárása volt ez ennek a remek sorozatnak, aminek első öt évadját alig egy hónap alatt daráltam le, annyira beszippantott. Itt az utolsó évadra már jelentős minőségcsökkenést érzékeltem, mert a több mint egyórás epizódokat sokszor nem tudták értelmesen kitölteni az alkotók, viszont a vége felé összekapták magukat, a 11.rész és az abban lévő párbeszéd Jax és Juice között katartikus volt.
Habár hiányozni fog, jó is hogy véget ért.

Kovacs Gellért 2014.12.11. 16:29:28

@Zalaba_Ferenc: Hú, hát az első évadot alig bírtam végignézni, annyira nem volt annak még ereje. Aztán lett nekem nagy szerelem. Boldog voltam most a befejezéstől, semmi se zavart benne, hét évad után nem baj, ha hosszú a búcsú - a biblikus, teátrális, egomán momentumok meg semmivel se voltak bénábbak, mint bármelyik ilyesmi ebben a sorozatban. Mindig ilyen volt - és az, hogy hosszabb lett a kelleténél, már nem is zavar. Túl vagyunk rajta. Ezt a részt viszont még megnézem legalább egyszer. De mondjuk úgy: én mindig ilyen érzelgős voltam. Ha valami megríkat, azért nagyon hálás vagyok. Úgyhogy most nagyon hálás vagyok.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.13. 16:36:57

Jó volt, szép volt. Ideje volt a végének.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.13. 17:42:15

Minek kellett jaxnek a rendöri kíséret a kamionhoz?

Drex 2014.12.14. 21:37:46

Csak nekem jutott eszembe,hogy Vic Mackey vezette a végén a kamiont? Sutternek sok köze volt a Shield-hez és SOA-hoz is,mint tudjuk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.15. 08:29:43

@Drex: nem rajtam kívül szite mindenki felismerte.

EPIC volt az is, hogy mennyire be van hízva a csávó arra szavak nincsenek, simán eljátszhatná a Lényt ezúttal jelmez nélkül.

De a SHIELD majd minden szereplője volt előbb utóbb a SOA-ban egyébként. ;)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.15. 09:10:39

@Drex: Abszolúte nem. Sőt, a Shield szinte valamennyi rezidense kapott kisebb-nagyobb szerepet a SoA-ban.

Drex 2014.12.15. 19:25:38

@Zalaba_Ferenc:
Pedig mennyire adná már,ha a világtól elmenekülve,magányos kamionsofőrré "süllyedt" Vic Mackey gázolja halálra Jax Tellert,aki meg merte lépni azt,amihez ő anno gyáva volt.

McCl@ne 2014.12.15. 22:43:17

@Drex: Köszi a Shield spoilert mindazok nevében is, akik hozzám hasonlóan nem látták még. Nagyon rendes tőled :)

hambig 2014.12.16. 10:09:41

Bocs srácok, de nekem lesújtó a véleményem a dologról.
Annyira kifulladt a dolog, hogy szenvedés volt már az 5ik évadtól. Tudom a pénz a pénz a pénz..
De ez tényleg lement volna 5 évadban.

Drex 2014.12.16. 21:08:42

@McCl@ne:

adott egy poszt tele spoilerekkel,amit alapból nem nézek meg,még véletlenül sem,ha nem láttam az adott részt. A hozzá tartozó kommentek is nyilván spoileresek lesznek,legalábbis én így vagyok vele.
Abban igazad van,hogy jelölhettem volna,hogy Spoiler veszély,de a fenti okokból kifolyólag nem tettem.

Holtsav 2015.01.12. 09:16:03

Szerintem egyáltalán nem egyértelmű, hogy Abel követni fogja az apját. Az a gyűrűs jelenet utalhat arra is, hogy Jaxtől mindössze ennyi száll rá. Igazából a néző fantáziájára bízzák, és remélem ez így is marad. Ha jól tudom, jön majd egy újabb sorozat, de az előzmény lesz.
Ja, amúgy Jax azt végül meg se tudta, hogy anno Gemma is benne volt az apja megölésében, bár mostmár eléggé irreleváns.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.12. 10:01:12

SPOILERES lehet!

@Holtsav: pont a végére derült ki, hogy az apját nem ölte meg senki, (VALÓSZÍNŰLEG) öngyilkos lett. ;)

Azt írtam egy másik helyen,hogy:

Az azért "szép", hogy e "tökéletes" férfivilág rákja gemma a nő aki harminc év alatt (jt halála előtt már és azóta folyamatosan) két generációt tett tönkre mielőtt meghalt gondoskodott róla, hogy a harmadik is egyenesen a pokolra kerüljön. (Ábel meggyürüzése ugye)

Ezért egyértelmű nálam a dolog. ;)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása