aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: the walking dead, season 5, volume 1 (2014) Zalaba_Ferenc
2014. december 01. 20:50:00

Kategória: tv 14 komment

- SPOILERES! -

Egyszerű fogolycserére készültek: két fakabát Carolért (Melissa McBride) és Bethért (Emily Kinney) cserébe. Tiszta sor, és senkinek nem kell meghalnia. De mivel ez egy évadközépzáró (sic) epizód, így nyilvánvaló, hogy valaminek történnie kell. És történik is... de csak akkor olvass tovább, ha már láttad a The Walking Dead ötödik évadának nyolcadik epizódját.

the_walking_dead_s5_beth.jpg

Fogd be! - mondja, Rick Grimes (Andrew Lincoln), de csak miután meghúzta a ravaszt. A földön - társai szerint - egy jó zsaru fekszik szétlőtt fejjel. Rick nem csupán múltjával (hisz valaha ő is egy jó zsaru volt), hanem az egész civilizációval leszámolt. Megtette ő már ezt korábban is, de talán soha nem volt még ilyen zavarba ejtő a szembesítés: ha eddig nem tudatosult volna, most már az utolsó néző számára is biztossá vált, hogy Rick khm... átállt a sötét oldalra.

Talán csak ösztönlény lett. Erről papol a fiának is, hogy soha nem lazíthat, soha nem engedhet fel. De az alapján, ahogy a "jó zsaruval" végzett, inkább gyanítható, hogy egyfajta übermenschnek kezdi hinni magát, aki úgy véli, a civilizáltság és az empátia csak hátráltató tényező, és talán igaza is van, hisz az ő "bemegyünk és megölünk mindenkit" terve talán kisebb áldozattal járt volna - szigorúan az ő hordáját tekintve -, mint végül az, ahogy a túszcsere akció végződött. Hisz Beth-szel az "értelmes ember" végzett, a hatalomtól mohóvá vált ember, aki - ha úgy vesszük - szintén egyfajta übermenschnek képzeli magát.

Ahogy mondani szokták: az emberiség megérett a pusztulásra, de csak ritkán azok állnak az első sorokban, akik meg is érdemlik. Beth volt az egyik olyan utolsó figura a sorozatban, akit elkerült a fásultság, kinek bájos naivitását nem váltotta fel a beletörődöttség, és nem is lett belőle gyilkos amazon a körülmények hatására, és aki azonnal elesett, amint reakcióba lépett. Kár, hogy halála nem volt tiszta, de azért így is elég drámai lett - főleg ha belegondolunk abba, hogy Darylban (Norman Reedus) már többször is tükröződött sorsa, abban a figurában, aki egyszer nagyon mélyre süllyedt, és ennek a lánynak köszönhetően ismét felfedezte magában az embert.

the_walking_dead_s5_darylbeth.jpg

Félek, mivé válnak ezek a figurák. Eugene hazugsága elvette tőlük a célt, ez a félig-meddig kudarccal végződött mentőakció pedig a reményt, és nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a megerősített templom meddig tartott ki... semeddig, tehát a biztonságérzetet is ki lehet húzni a listáról. Maradnak hát az ösztönök. Szóval, Ricknek tulajdonképpen igaza volt.

Egyébként örülök, hogy a széria egyre sikeresebb, és ez a "produkciós értékeken" is meglátszik: a vidéki zombiturizmus után jó volt ismét nagyobb léptékkel látni az eseményeket, visszanézni a nagyvárosokba (és ezzel együtt kikeresni az első évad mementóit), még ha ez a "kórház a káosz szélén" sztorivonal nem is mindig állt össze, meg négy évadnyi széthullás után talán kissé megkésettnek is tűnt; simán el tudom képzelni, hogy Robert Kirkman producer 4-5 év múlva majd ezt is megbánja majd, mint az első évad végi túlmagyarázott tudományos bunkeresdit. Mert hát az biztos, hogy a járkálók még 4-5 év múlva is... járkálnak.

the_walking_dead_s5_rick.jpg

Címkék

kritika horror **** amc drama the walking dead norman reedus andrew lincoln zombiemovie post apocalyptic tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr336949207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drex92 2014.12.01. 21:07:02

SPOILER (ha nem olvastad el a posztot)

Reggel felkelek,megnézem a Facebookot,és egy kép fogad,amin Daryl kilép a kórházból Beth élettelen testével,a kép fölött RIP Beth felirattal. Tanulság: ne lájkold sorozatok Facebook oldalát.

Ez az évad eddig nagyon erős,tán a legerősebb,és ellentétben a Trónok harcával,itt kurv@ra nem zavar,hogy eltérnek a sorozat alapjául szolgáló műtől.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.01. 21:14:01

Mikor tyrese meg a tesoja beszélt a tetőn fájó volt a háttér. Még éb is simáb kiszúrtam, h greenbox van mögöttük és odavetitett minden.
Egyébként szerintem ez a gyengébbik félévzárók közé tartozott. Olyan valakinek meg kell halnia, mert csak érzésem volt.

Németh Barna 2014.12.01. 21:34:23

Bár a hetedik rész csúnyán szétesett, jó volt ez a fél évad, én is négy csillagot adnék neki. Illetve adtam is, bár az még mindig rejtély, hogy ha a kisvárosi zombik olyan szépen otthon maradtak, akkor hova tűnt egy atlantányi walker-sereg. Tudom, ott voltak a hídon :)

Dave Campestre 2014.12.01. 22:05:20

szomorú, de sokadszorra bizonyosodik be, ha nem Rick állatösztönei szerint cselekszik a csapat, csak a szopás van.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2014.12.01. 23:07:10

Ó, basszus, miért pont Beth? :((

Sorban mészárolják a kedvenceimet ebben a sorozatban, persze nem minden logikát nélkülözve (minél több emberség szorul valakibe, annál kevesebb az esélye a túlélésre)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.01. 23:24:37

@Németh Barna: A második évad végén láthattuk, hogy akár egyetlen lövés (tűzijáték?) elindíthat egy egész hordát (ők tarolták le Hershelék farmját). Jelen esetben is simán el tudom képzelni, hogy millió zombi elvonult erre vagy arra, mert hát érvényesül náluk a csordaelv: ha sokan megindulnak, akkor kb. mindenki megindul.

Németh Barna 2014.12.02. 07:34:26

@Zalaba_Ferenc: Tudom, de a hídon is összejött egy jó kis csapat. Bezzeg amikor Atlanta belvárosában hangosbeszélőt használnak, lövöldöznek és böhöm nagy kocsikkal randalíroznak, akkor jön vagy féltucat. Kicsit szituációs a zombulás, mert ugye egy nagyobb horda felbukkanása esetén például Rick sem kapott volna nagyjelenetet :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.02. 08:05:11

Az évad magasan legjobb/legérdekesebb része a denzel w. Imitátoros éli könyvés követő aki csak két három pillanatot szerepelt. Ez szomorú és sokat elmond. Nem akarom elspoilerelni, h ki az, de egyazegyben washington, nem?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.02. 08:13:28

@Németh Barna: Persze, hogy szituációs, mint a legtöbb road movie, de én ezt nem érzem hibának: azért hívják őket járkálóknak, mert mennek ide-oda, hol itt van belőlük kettő, hol ott huszonkettő, és persze az is előfordul, hogy évekre bezárják őket egy pincébe. Engem a hidas résznél sokkal jobban zavart a talpra eső furgon. :)

csgergo 2014.12.02. 11:39:45

@doggfather: Nem spoiler, ha leírod, hogy Morgan az. Mindenki látta valószínűleg az első és harmadik évadot, aki idáig eljutott már :D

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2014.12.02. 12:25:02

@doggfather: én is barátnőmnek mondtam, hogy ez fullra Éli könyve-Walking Dead crossover. remélem nagyobb szerepet fog kapni a karakter a jövőben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.02. 12:36:24

@csgergo: biztos ami biztos ne rontsam el senki élményét. :-)@Twix: én is remélem. Meg azt is, h kiderül kinek a jeleit követi.

Dave Campestre 2014.12.02. 14:20:05

@Zalaba_Ferenc:

"Félek, mivé válnak ezek a figurák."

nem kell félni. igenis legyen egy olyan sorozat, ami bemutat ilyen torzulásokat.

szerintem előbb-utóbb (főleg, ha még megy 4-5 évig a sorozat), találni fognak olyan csoportot is, ahol nem diktátor a vezető (kb. olyan kaliber lenne, mint mondjuk Rick), és tudnak majd kollaborálni öldöklés nélkül is. Nem hiszem, hogy ne következne be ilyen csoportosulás egy világégésben.

még van egy megérzésem: sztem Rick a vége felé meg fog halni, és a fia veszi át a helyét, aki addigra már felnőtt lesz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.02. 15:11:42

@Dave Campestre: ahhoz majd 10 évnek el kell telnie SORI időben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása