aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: védelem Takács Máté
2014. szeptember 28. 17:44:00

Kategória: film 2 komment

Denzel Washington továbbra is őrzi címét az egyik legbiztosabb befektetésként, hiszen A védelmező az egyik legjobb szeptemberi rajtot prezentálta, miközben a stoptrükk-animációra is jó idők jártak: a Doboztrollok gyártójának legeredményesebb nyitányán van túl. A két újdonság közé Az útvesztő ékelődött be visszafogott csökkenési mutatójának köszönhetően.

boxtrolls.png

> új filmek
A Denzel Washington iránti nézői bizalomnál kevés erősebb köteléket találni a mozibizniszben, és ez egy hosszú-hosszú ideje tartó állapot, aminek két fontos alapja van: a fickó piszok jó színész és székhez szögező ereje van a vásznon, illetve, hogy nem szükségszerűen fekete figurákat játszik –szemben az afroamerikai színészek többségével–, hanem olyan figurákat, akik lehetnének akár fehérek is, ha olyan kedve lett volna a szereposztónak/forgatókönyvírónak. Ezzel a komplett (felnőtt) közönséget képes megszólítani, akik pedig tudják, hogy túl rosszra nem számíthatnak Washingtontól; A védelmező (The Equalizer; hazai bemutató: már a mozikban) sem változtat ezen az A-, vagyis majdnem tökéletes nézői értékelésével, és a színészbe fektetők bizalmát is vastagon ápolta a nagyérdemű. A film ugyanis 35 millió dollárt hajtott fel az elmúlt hétvégén, ami az egyik legjobb adat szeptember havában, korhatáros darabok között pedig egyenesen a legmagasabb. Nem olyan nagy csoda ez, hiszen a főszereplő személyén túl amúgy is egy közkedvelt felütést vet be: igazságosztás. Ha azt vesszük, hogy ilyesfajta filmek, amik vállalják is az igazságosztás minden brutális részletét, egyre ritkábbak, akkor van igazság abban, ha eljut 100 millióig a Sony 55 millióból forgatott akciófilmje, egyébiránt meg tényleg csak arra jó, hogy életben tartson egy apró lángot az utolsókat rúgó sztárkultuszból. Mert zsinórban hét darab 20 millió feletti nyitány az nem lehet más.

A Laika animációs stúdió elkötelezettsége dicséretre méltó, mert hát stop-motion animációra szakosodni az élethű számítógépes animációs filmek korában nem egy kifizetődő tevékenység. A Coraline és a titkos ajtó ellenben olyan jól sikerült darab lett –és jó korán nevezett a 3D-mániába–, hogy 75 millió dollárig tornászta bevételeit 2009 tavaszán. Ennél magasabbra az ezzel a módszerrel készültek közül csak a Csibefutam jutott, és hát az sem ma volt. A Coraline-t követő ParaNorman minden téren visszavett kicsit, és ennek nyomán a Doboztrollokat (The Boxtrolls; hazai bemutató: október 16.) csak óvatoskodó előrejelzések érték, ám a Focus Features mégis eme prognózisok felső határán találta a számlálót: 17 millió dollárral a dobogó alsó fokára hághatott a családi mozi. Nincs különösebben jó éve az animációnak idén az amerikai kasszáknál, úgyhogy egy duplán örömteli fejleményről van szó – három hét múlva azonban máris újabb nevező jelentkezik Az élet könyve képében, ami ugyanakkor témája miatt nem lesz simább ügy a Doboztrolloknál, szóval a 60 milliós gyártási költség kitermelésére van esély.

> korábbi filmek
Egy helyet csúszott vissza Az útvesztő, és változási mutatója határozottan kedvező, hiszen 50%-on belül bírt maradni a Fox terjesztése. Az ifjúsági regények adaptációi rendre erősebben hátrálnak, bármilyen szint is jelenti a kezdést, úgyhogy a stúdió nagy megelégedésére szolgálhat ez a második hétvége, ha már ilyen gyorsan be is jelentették a folytatást. Az útvesztő 58 milliónál jár, és a 100-as mérföldkövet továbbra sem lehet teljesen kizárni.

Ha Liam Neeson nem kell az amerikai nézőknek, akkor nagyon nem kell: a Sírok között a csalódást keltő rajt után nyitánya kétharmadát veszítette, így a Universal már nem reménykedhet 25 milliós végeredménynél sokkal többen. Januárban a Taken 3 nyilván ezt két nap alatt letudja majd.

A galaxis őrzői harmadik helyre lépett elő a Marvel-listán, hiszen A Vasembert megelőzve már csak a két igazán bomba siker, a Bosszúállók és a Vasember 3. áll előtte.

> végszó & ami jön
A két premier jól teljesített, és még a múlt hét slágerfilmje is bele tudott szólni a dolgok menetébe, szóval panaszra nem lehet ok. Október első péntekén tovább folytatódhat a jó széria David Fincher új filmjével; a Holtodiglan biztos kihívója Denzelnek az aranyéremért. Meglepetést okozhat éppenséggel az Annabelle is, már ha meglepődnénk azon, hogy a rém sikeres Démonok között után ez a film is nagyot kaszál. A harmadik friss delikvens az alsó harmadot pályázhatja meg: Nicolas Cage hátramarad a Left Behind című keresztény-doomsday-izében, amihez hasonlót már láthattak egyszer a nézők 2001 magasságában...

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Annabelle | 3000 | $22m
Holtodiglan | 3000 | $24m
Left Behind | n.a. | $5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  A védelmező
$35.0m $35.0m $55m
2 1  Az útvesztő
$17.5m $58.0m $34m
3 2  Doboztrollok
$17.3m $17.3m $60m
4 3  This Is Where I Leave You
$7.0m $22.6m $19.8m
5 5  Delfines kaland 2.
$4.8m $33.7m $36m
6 4  No Good Deed
$4.6m $46.6m $13.2m
7 2  Sírok között
$4.2m $20.9m $28m
8 6  A galaxis őrzői
$3.8m $319.2m $170m
9 7  Kamuzsaruk
$1.5m $79.7m $17m
10 8  Tini nindzsa teknőcök
$1.5m $187.2m $125m

 

 

Címkék

sony denzel washington box office animation laika action stop motion children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr16739189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2014.09.28. 17:49:30

Galaxis Örzöi bráfó!!ez iken :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.28. 21:12:06

Azt hittem a Doboztrollok nagyobbat fog ütni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása