aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: herkules [hercules] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. július 24. 09:30:00

Kategória: film 17 komment

Legendás tetteiből táplálkozva Herkules (Dwayne Johnson) zsoldosként járja a világot, jó pénzért nézeteltéréseket rendez le, felkeléseket ver le, és talán ókori táplálékkiegészítőket is népszerűsítene, ha úgy adódik (végtére is rendelkezik saját harci branddel - karddal, pajzzsal, páncéllal -, melynek sorozatgyártásáról is biztos leszedi a sápot). Most épp a Trák királynak (John Hurt) segít egy környéken garázdálkodó hadi úr leverésében, aztán egyszer csak olyan döntés elé kerül, amely megszólítja a zsoldos mögött rejlő hőst.

hercules620.jpg

Le merjem lőni a poént? Kockáztassam-e, hogy ezzel kivívom az istenek haragját? Hát jó. A legendák hazudnak. Ezzel együtt a trailerek is: a Herkules nem fantasy, hanem egy tipikus kardos-szandálos (ál)történelmi kalandfilm, amely hellyel-közzel fantasy-nek álcázza magát. Méghozzá meglepően ügyesen. 

Herkules, a zsoldos körül ugyanis egy olyan jól megalapozott marketinggépezet zakatol, amely hellyel-közzel a nézőt is képes megvezetni: tényleg Zeusz fia ő, vagy csak egy nagyon-nagyon erős melák egy igen hatékony harcos/dumás csapat élén? Herkulesnek vannak társai - ókori Bosszúállók, hm? -: egy csaj, aki baromi jól bánik az íjjal, egy félig elvadult barbár, aki keveset beszél, sokat aprít, egy késdobáló simlis, aki csak a pénzért csinálja, egy jövendőmondó öreg, aki régóta várja a halált, ami csak nem akar eljönni, valamint egy izgága srác, akinek jól jár a szája, csak csatában almás. Iszonyú mély karakterek, annyi szent. Ellenben Herkules lelkét olyan kín marcangolja, amely egész jól megágyaz annak, miért ingadozik a figura a hős és a hősszerep között. 

No, persze az ember nem önmarcangolásért vált jegyet egy Herkules-filmre, főleg ha Dwayne "Fókusz!" Johnson a méretes címszerepet, és ugyan ellenfelei közel sem annyira elszálltak, mint gondolnád, derekasan akad aprítani valója. A filmben van legalább két olyan sokszereplős ütközet, amely durván feszegeti a PG-13 határait (mifelénk teljesen jogos a 16-os karika), ráadásul koreográfiában, látványvilágában is erős. Mi több, a sztorira is jut egy egészen emberes fordulat, amely ugyan senkit sem vág majd földhöz, aki nem nyúl azonnal szótárhoz az "intrika" szó hallatán, ellenben egy ilyen jellegű filmtől egészen váratlan húzás.

Kár, hogy mindez szűk 100 percbe van sűrítve. A lezárás sietős, az utolsó harmadban előhúzott rosszfiú súlytalan, a csapattársak iszonyú sematikusak, és minden vívódása ellenére Herkulesre is ráfért volna még néhány árnyalat, aki pedig a hungarikumot keresné a filmben, az is csalódni fog, ugyanis a mifelénk rendesen beharangozott Palvin Barbara is maximum 7 másodpercre tűnik fel a színen. Érezhető, hogy itt-ott csúnyán megvagdosták a filmet, amely így a nyár egyik nagy meglepetése helyett csupán egy decens, de feledhető csihipuhivá töpörödött.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika *** fantasy hercules brett ratner john hurt historical adventure dwayne johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr216539659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bérgyilkos Bohóc 2014.07.24. 10:17:01

Rengeteg magyar vonatkozású amerikai film van, amelyekben magyar színészek is feltűnnek. Általában a kutyát nem érdekelték, még csak említésre sem méltatták. Ehhez képest érthetetlen számomra, miért tartják fontosnak mindenhol felemlegetni Palvint, mintha legalábbis főszerepet játszott volna.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.24. 10:24:28

@Bérgyilkos Bohóc: Leginkább azért, mert egy nemzetközileg is elismert magyar modellről van szó.

hu.wikipedia.org/wiki/Palvin_Barbara

Mondjuk, az ilyesmi engem sem szokott különösebben izgatni, de tényleg sokat dumáltak róla. Elég jó a csaj, ennyi. :)

Bérgyilkos Bohóc 2014.07.24. 10:49:47

@Zalaba_Ferenc: Nem igazán értem, az összefüggést. Azért mert nemzetközileg elismert, miért lenne izgalmasabb hír egy MAGYAR ember számára. Nekünk az egészből úgyis csak a "magyarsága" az érdekes, viszont indokolatlanul több szó esett róla, mint pl. Mucsi "Suszter, szabó...", vagy Kamarás Iván Die Hard-beli szerepéről, amelyek szintén szóra sem érdemesek, csak ha már az arányokat nézzük...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.24. 11:05:20

@Bérgyilkos Bohóc: Mert azok színészek, ő meg egy celeb. Így már oké? :)

iopi 2014.07.24. 11:09:24

Közben utána néztem :)

Már évek alatt megszokhattam volna, ha itt-ott egy-egy magyar női nevet hajtogatnak folyton és nem tudom kicsoda, akkor playmate vagy modell vagy celeb lehet :)

Ha színészi tehetségével előbbre viszi a magyar filmgyártást, akkor majd Palvin nevét is megjegyzem. :)

nortonp 2014.07.24. 11:20:34

intrika...értem én, hogy az adott korszakban kifejezetten kiemelt szerepet kapott az ármánykodás, de mikor nem a történelemben? remélem itt nem lesz annyira hangsúlyos, mint az elmúlt idők szandálos filmjeiben, mert már gyomorforgató, hogy sokszor a legsötétebb szappanoperákra köröket vernek a témában.

a szandálos filmek és az undorító intrika elválaszthatatlanok lettek, mintha más konfliktusforrást nem lehetne találni a korból.

Gallion 2014.07.24. 11:25:32

@nortonp: Azt hittem a hozzászólások között isvaen megjegyzéseinél jobban már semmi nem tud meglepni de te most emelted a tétet :D

isvaen 2014.07.24. 12:22:51

@Bérgyilkos Bohóc: savanyú is, meg sápadt is, de a miénk, bohóc elvtárs.

krikika: ma is spóroltatok nekem 1500 ft-ot. hálás köszönet.

Atkakukac1989 2014.07.24. 13:27:52

@Bérgyilkos Bohóc: Akkor origo-t ne is olvass, ott szó szerint Palvin-hónap van, mióta szó van erről a filmről.

Kovács Erzsébet 2014.07.24. 15:32:19

Ezek szerint ismét (sajnos) a papírforma: ókori film = látványfilm. Kár, mert Herkules-Héraklész lenne az ókori Amerika Kapitány, Superman, Batman, satöbbi, így együtt.

isvaen 2014.07.24. 16:03:08

@Atkakukac1989: az a honlapot már csak ezzel lehet eladni...

drazsika 2014.07.25. 09:44:36

Elképesztő moslékra számítottam és kellemeset csalódtam. A két nagy csatajelenet baromi jó volt, nagyon örültem hogy a cgi nem volt erőltetve ezekben a jelentekben, ràadásul vér is volt ott rendesen. Az egyetlen problémám hogy kicsit elsiették a film végét.
U.i.: The Rock az egyetlen szereplő a filmben aki nem próbál meg brit akcentussal beszélni (hálistennek), sztem az egyetlen jelenlegi színész akinek ez is belefér. Ráadásul az a munka amit beletett ebbe a produkcióba minden percben egyértelmű, láthatóan nem skippelte a legdayt:)

Kovács Erzsébet 2014.07.25. 18:02:45

@drazsika: Ókori témájú hollywoodi (és egyéb angolszász) filmeknél műfaji hagyomány, hogy szép brit akcentussal (RP) beszélnek benne. Számukra ezért pl. a Nagy Sándor vicces kivétel.

szkristof92 2014.07.25. 20:35:06

@drazsika: Szóról szóra leírtad a véleményem. Semmi extra, de másfél órás szórakoztatásnak tökéletesen megfelel.

natS 2014.07.28. 22:18:38

@Bérgyilkos Bohóc: Gondolom leginkább azért, mert legalább egy hangyafasznyival dekoratívabb a lelkem, mint Mucsi meg Kamarás (meg Darvas, meg Kulka, meg Növényi, meg Koncz, meg stb.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása