aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a csodálatos pókember 2. [the amazing spider-man 2] (2014) Cseh Dániel
2014. április 19. 12:00:00

Kategória: film 55 komment

A filmre, mint művészetre tekintő alkotók szégyenkezve foghatják a fejüket az Álomgyárban az elmúlt néhány esztendőben lezajló folyamatok láttán. Túl a régen minden jobb volt gondolat mentén született károgásokon tisztán kirajzolódik egy új, tisztán anyagiakra épített rendszer, ami minőségi helyett financiális alapokon gondolkodik. A művészek helyét könyvelők veszik át, a kreativitást falhoz szorítják a folytatások, adaptációk, a közízlés átformálódik, és mindenki boldogan, nehéz zsebbel tér nyugovóra, éppen csak a filmértő megy haza a moziból lehajtott fejjel. A tíz évvel Sam Raimi első installációja után, kizárólag a jogok birtoklása okán újragondolt A csodálatos Pókember folytatása kétszeres szorzóval támadta meg a vásznakat. De vajon mi történik, ha a nullát kettővel szorozzuk?

theamazingspiderman201.jpg

Az első rész után néhány évvel játszódó folytatás történetét talán az a nem kevesebb, mint négy fő tudná érthetően ismertetni, akinek az össze soha nem álló, egészen zagyva forgatókönyvet köszönhetjük. A minimális koncepció mentén egymás mögé fűzött jelenetekben Pókember már New York elismert hőse, éppen csak az egyelőre színre nem lépő Jameson, a Daily Bugle főszerkesztője nem ért ezzel egyet. Az ünnepelt hérosz bárgyú egysorosok tengerében tángálja el az alsó kategóriás csirkefogókat, plutónium rudakkal zsonglőrködik, alsónadrágra vetkőztetett, jobb sorsa érdemes színészeket tesz hűvösre, és szédítőnek szánt akciók hevében a barátnőjével cseveg telefonon, ami természetesen a klasszikus Pókember témára csörög.

Egy ilyen indítás után viszonylag nehezen üli meg a néző a film lovát. Még el sem helyezkedtünk a székben, de az álompár már külön utakon jár, képbe kerül egy másik, jobb sorsa érdemes színész, aki karikatúraszerűen felskiccelt karakterébe próbál életet lehelni, kevés sikerrel, és az előírásoknak megfelelően szinte percenként lengetnek be egy karaktert a későbbi folytatások üdvére. Emlékszünk még Amerika Kapitány a Vasember első részében finoman elhelyezett pajzsára? Felejtsük is el, a náluk lévő jogokat a végletekig kihasználni vágyó Sony az arcunkba robbanó utalásokkal egy, a Bosszúállók világát mennyiségben megcélzó, minőségben alulról meg sem közelítő univerzum felépítésén gondolkodik. Nem mintha az a bizonyos léc olyan magasan volna.

theamazingspiderman202.jpg

Egy, a filmet óvatosan méltató kritika a három fiatal főszereplő játékába kapaszkodva próbálta jobb színben feltüntetni a látottakat. Garfield és Stone valóban hitelesek, de tekintve, hogy az életben is egy párt alkotnak, ettől talán ne ereszkedjünk fél térdre, a motiválatlan, a történet kedvéért érzelmileg ide és oda rángatott karaktereikkel ők sem tudnak mit kezdeni. Ez ugyanúgy igaz a Harry Osborn hálás karakterét alakító Dane DeHaanra is, aki egészen addig van elemében, míg egy, az előzetesek által ugyan meg nem mutatott, de teljesen egyértelmű fordulat során olyan mélységekbe süllyed, amivel még a művészotthonban is ugratni fogják megőszült kollégái. Az indokolatlanul nagy bevételen felbátorodva a stúdió aztán a legapróbb szerepeket is nagy nevekkel töltötte fel.

A túlzsúfoltság borítékolt vádját, el kell ismerni, egy intelligens húzással leveti magáról a film, a három ellenfélből egy ugyanis nem is veszi ki a részét az eseményekből, sokkal inkább vetít előre egy már az ajtónkon kopogtató folytatást. Az előzetesek és plakátok tengerében gondosan felépített Electro figurája ugyan a film minden fontosabb mozzanatában jelen van, de ne is álmodjunk olyan kidolgozott nemezisekről, mint Willem Dafoe vagy Alfred Molina karaktere volt az előző szériában. Foxx valószínűleg éppen úgy az Arany Málna jelöltek között találja majd magát, mint Giamatti, a meglepően kevés és rövid összecsapás után pedig a neve mellé írhatjuk a legstílustalanabb kilépőt is, amit a filmvilág képregényes metszetében valaha látott a világ.

theamazingspiderman203.jpg

Ha az alig két éves gyártási időből nem volna egyértelmű, a középkategóriás videójátékok animációját idéző, befejezetlennek tetsző trükkök vagy az előzetesekben az utolsó hetekig bőszen bemutatott jelenet, és ahhoz kapcsolódó fordulat a kész filmből való teljes mellőzése kiválóan bizonyítja, hogy végtelenül összecsapott, elkapkodott produktumról beszélünk. Igaz, ami igaz, a valamivel több, mint két óra a körülményekhez képest gyorsan elrepül, de a vásznat pettyező súlytalan, elnagyolt akciók, logikátlan fordulatok, abszolút nem működő poénok okán nagyon kényelmetlen lesz a szék így is. Tudjuk, hogy Webb egészen kiváló rendező, aki szereti tehetséges színészekkel körülvenni magát, de A csodálatos Pókember filmek mögé sejtett stúdiónyomáshoz semmilyen tehetség nem elég.

Bár a Bing helyett már a Google Peter kezdőlapja, a második rész éppen azokat a hibákat követi el, mint az első tette két éve, de mivel nagyobbat markol, több is folyik ki az ujjai között. Ez a felvonás végérvényesen megölte bennem azt a kölyköt, aki az ajkai Nagy László filmszínház oldalán akart felmászni, miután 2002-ben kijött az első részről. Őt talán lenyűgözte volna a meglebegtetett Galád Hatos Sereg, a titokzatos kalapos férfi leleplezése, de én már egy olyan adaptációt láttam, ami talán még a Pókember képregények egy történelmi momentumát is egészen elbénázná, ha arra kerülne a sor. Nagypénteki hagyomány szerint A passió is megjárta tegnap a lejátszómat, mindent elárul A csodálatos Pókember második részéről, hogy utóbbit volt nagyobb kínszenvedés nézni.ae2csillag.jpg

theamazingspiderman2poster.jpg

(Az Aeon Flux szerkesztősége elítéli a filmek illegális letöltését, a szerző a tárgyalt filmet Londonban, az angliai premier napján látta.)

Címkék

kritika ** comics marvel drama jamie foxx action sequel spider man superhero paul giamatti chris cooper sally field emma stone andrew garfield marc webb dane dehaan

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr336052561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.04.19. 13:11:40

A jelek szerint nincs alapja a stáblista utáni jelenetet leíró internetes pletykáknak, mind az amerikai, mind az angol kópiákon csak a már ígért X-Men: Days of Future Past (ha engem kérdeztek, meglehetősen lehangoló) képkockái láthatók.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.19. 13:19:54

Érdekelne, hogy az első rész hány pont nálad, mert akkor az alapján tudok kiindulni. Számomra az első rész hatalmas meglepetés volt, és végre egy igazi Pókembert láttam a filmvásznon, ám a folytatás kegyetlenül pofátlan marketingje már oda juttatott, hogy már csak ez tud a fejemben lenni. "oké várom, de hagyjatok már a picsába a reklámokkal..."

A Sonyt igazság szerint nem tudom megérteni. Miért kellett ennyi gonoszt beletenni egy filmben, amikor ott volt előttük a példa, az a Pókemeber film, ami hatalmasat zakózott a kritikusoknál és a nézőknél is. A Pókember 3-ra gondolok, ha valakinek nem esett volna le. Tehát a kritika alapján megkaptuk azt, amit már néhány éve... király. Annyira utálom, amikor nem tudnak tanulni az emberek a korábbi hibákból.

KeriJoe 2014.04.19. 13:24:17

Meg kellene tanulni normális kritikákat írni. Ebben az esetben a művészieskedő, megfontolt, "kocka" stílus nem kifizetődő. Ez egy fiatalokat megcélzó oldal lenne nem a művésztudományok következő kurzusa! Az anekdotázást hagyd Roger Ebert utódainak és a Rottentomatoes kritikusainak. Hiszen a filmről nem sokat tudunk meg mert minden második szavad töltelékszó, felesleges és még a szemnek is fárasztó. Nem hiába ennek az oldalnak a leggyengébbek az ismertetői...szerintem. Ezt vedd kritikának ;).

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.04.19. 13:24:45

@REMY: Ezen a skálán ugyanúgy 2 csillagot adnék az első résznek is, tízes skálán előbbi 4, míg a folytatás 3 volna.

És félreértés ne essék, én is ezeken a képregényeken nőttem fel, ahogy olvasom a külföldi fórumokat, rengetegen nem is értik a filmben "finoman" elrejtett utalások tucatjait, de ezek a projektek nem Pókember filmként, hanem egyszerűen filmként nem működnek.

A túlzsúfoltság, mint ahogy írtam is, végül nincs a film hibái között, legalábbis ami az ellenfelek számát illeti, a trilógia harmadik részéhez hasonlóról szó sincs ilyen értelemben.

Kemény Husi 2014.04.19. 13:26:47

@Cseh Dániel: nekem olyan érzésem volt, hogy az utolsó öt egész percet a stáblista utánra szánták eredetileg, csak nem ült annyira, ezért szőtték hozzá az "előző" befejezéshez egy apró montázzsal.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.19. 13:29:00

@Cseh Dániel: Akkor rendben van, akkor annyira nem is félek a filmtől, mert az első nálam 8 pont volt, és ha a te kritikádból indulok ki, még ha gyengébb is lesz, akkor is 7 körülire várhatom a 2. részt. Ennek viszont örülök. Sajnos a gyengéim a szuperhősfilmek :)

@KeriJoe: Ezzel nem értek egyet, szerintem nagyon is értelmes kritikáról beszélhetünk. Könnyed volt, átjött a lényeg.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.19. 13:34:42

@KeriJoe: Ööö, nem tudom, miről beszélsz. A fenti sorokban nincs semmi "művészieskedő", rejtélyt talán csak az okozhat, hogy (szándékosan vagy figyelmetlenségből?) egy-két neves színész nem lett nevesítve, amúgy az írás tele van információval, és pontosan átadja azt, amit az előzetesek alapján a filmtől várok, vagy inkább félek, hogy ezt várhatom, miszerint hogy túlzsúfolt pókkarikatúra lesz, mint amilyen a szörnyű harmadik rész volt.

Azt azért remélem, az emós musicalbetéttől ezúttal megkímél minket a sors, annak ellenére, hogy Webb is dolgozott már táncszámmal, csak az még a történelem előtti időkben történt.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.04.19. 13:35:26

ha az elsőről is hasonlóan rossz véleményed van, akkor oké - én azt imádtam/imádom.

egyébként a kapitány pajzsa szerintem IM2-ben volt.

szkristof92 2014.04.19. 13:40:14

Valahogy sejtettem, hogy ez lesz a végeredmény noha nekem már az első rész is erősen közepes volt és a Pókember filmeket sose csíptem.

David S. 2014.04.19. 13:47:47

Tudom, hogy nem illik ilyet kérni, de valaki egy SPOILER felirat alatt el tudná mondani h Felicity Jones végül is kit játszik a filmben? Tényleg ő a Fekete Macska? Csak mert az a szerep nagyon illene rá. Valaki légyszi árulja el, mert ez a Marveles titkolózás megőrjít.

orion128 2014.04.19. 13:52:46

Nem a stúdiókat, meg a producereket kell okolni a ma megfigyelhető minősíthetetlen alkotások miatt.
Itt a baj a fejekben van, a nézőkben. Ameddig az ilyen ótvar, parasztvakító szarságokra -mint a tárgyalt film- tucatjával kommentezik mindenhol a trailerek után, hogy " várós, hihetetlenül jó, iszonyat" és ömlenek a birkák rá a mozikba, addig ne kérjük számon a stúdiókon a minőséget.
Mindannyian tudjuk, hogy Hollywood nem egy művésznegyed, a pénz beszél, azt csinálják amiben anyagilag potenciál van.
Te is ezt csinálnád, én is...

És hagyjuk a Sonyt, most itt nem csak erről van szó, mert a Thor TDW is egy olyan szinten értékelhetetlen vacak, hogy ötödszörre tudtam végigmenni rajta.
Vasember 3-ról ne is beszéljünk... nevetséges.

Addig, ameddig a képregények végeláthatatlan sorát viszik vászonra, mert ömlik rá a nép csak a hype és a nevek/márkák miatt (Thor, Avengers, Pókember, meg a többi tucat) csak is ezt a szart kapjuk a pofánkba, és egyre többet és többet. Nem vagyok DC vagy Marvel párti, de arra nem gondolt senki, hogy pl. a Bosszúállók pozitív értelemben véletlenül ment félre ennyi moslék között, és Whedon nem egy isten?
Vagy esetleg a hype repítette bevételileg ilyen magasságokba, mint a Batman-filmeket?
Bár ez utóbbiak azért tagadhatatlanul minőségben a többi képregényes vacak fölött járnak toronymagasan.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.04.19. 13:52:55

Oké, úgy néz ki, idén se látok jó Pókember-filmet.

Kemény Husi 2014.04.19. 14:01:29

@Szatyi93:

SPOILER

Jonesnak van kb. két jelenete, amiben mondják a keresztnevét, semmi mást. Könnyen lehet, hogy forgattak vele több dolgot (interjúkban olyanokat mondott anno, hogy Harry barátnője lesz és "jelmezt is hord" a karaktere), de ha volt is fekete macskázás eredetileg, az a vágószoba padlóján végezte.

SPOILER VÉGE

Baromi furán van vágva amúgy az egész film. Tessék majd megkérdezni magatoktól, az a kb. két perc alatt lezavart repülőgépes és kórházas krízis tulajdonképpen mit tesz hozzá a sztorihoz, és miért kellene, hogy jobban érdekeljen minket, mint pl. a 20 random tömegkarambol a film során, amire se Pók, se a nézők nem fordítanak semmi figyelmet.

De a trailerkben állandóan felbukkanó, a filmből pedig feltűnően hiányzó párbeszédfoszlányokkal (főleg Harrytől) is lehet ivós játékot játszani.

prick 2014.04.19. 14:11:26

" A csodálatos Pókember 2. Az első magyar nyelvű kritikából aligha fognak majd idézni a DVD hátoldalán." Már ennyire az egyszeri moziba járó azt mondja: "Ja akkor ez szar, meg se' nézem" Nem paráztok a forgalmazótól?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.19. 14:19:10

Van egy elméletem, hogy ha egy nyári szezont nyitó film szar, akkor az az évad egész jó lesz. Vessetek egy pillantást 2004-re, amit a van Helsing nyitott:
www.boxofficemojo.com/schedule/?view=bydate&release=theatrical&date=2004-05-07&showweeks=4&p=.htm

...vagy 2009-re, amit a Wolverine:
www.boxofficemojo.com/schedule/?view=bydate&release=theatrical&date=2009-05-01&p=.htm

És végül is a feliratok alatt/után ebben is feltűnik Hugh Jackman, szóval van remény. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.19. 14:21:40

@prick: Szerintem az egyszeri moziba járó magasról tesz arra, hogy a filmes oldalakon mi merre hány csillag, a filmbuzikban meg van egy olyan drukk, hogy "na, csak azért is megnézem", szóval igazából a kritika is olyan, mint az összes többi cikk: a filmről szól, ez a lényeg, és ennek a forgalmazó örül. Persze, a pozitív kritikának jobban örülne, de azért így is örül. :)

Spawn85 2014.04.19. 14:24:03

"Ameddig az ilyen ótvar, parasztvakító szarságokra -mint a tárgyalt film- tucatjával kommentezik mindenhol a trailerek után, hogy " várós, hihetetlenül jó, iszonyat" és ömlenek a birkák rá a mozikba, addig ne kérjük számon a stúdiókon a minőséget."

No, de mivel mindenkinek más a jó meg a rossz így ki dönti azt el, hogy mi az ótvar parasztvakító szarság és mi nem? Te? Én? Más? Vagy hogyan? És akkor aki mást "mer" gondolni azzal mi van? Csek mert ez így nem teljesen világos... (Én nem értek hozzá, én csak megnézek egy filmet aztán eldöntöm, hogy nekem tetszik-e vagy nem, függetlenül attól, hogy más mit gondol.)
Hozzáteszem trailerek alapján sem szoktam eldönteni, hogy mit nézek meg mit nem.

Amúgy a filmről magáról, nekem jobban bejött mint az előző rész. Az viszont tény, hogy mondjuk a negatív karakterek közel sincsenek annyira kidolgozva mint a Sam Raimi féle filmek első két részében.
Ezzel együtt én elszórakoztam a filmen.

David S. 2014.04.19. 14:29:19

@Kemény Husi: Hát ez elég kiábrándító. :(

Deepblue Noir (törölt) 2014.04.19. 14:36:19

@Zalaba_Ferenc:

nemrég láttam egy amerikai felmérést, állítólag a moziba járók kb. 40%-a nézi meg előtte a rottenen meg az imdb-n hogy milyen értékelést kapott a film

fade 2014.04.19. 14:54:16

@orion128: Egyetértek, egyre gyorsuló ütemben ömlik a sok moslék képregény film a képünkbe. A 80%-a nálam még egy letöltésnyi figyelmet sem kap, moziban évente max kettőt tudok megnézni.
Azt nem értem csak hogy a fenében nem untak még rá az emberek? Az hogy a filmek nagy része ostoba amerikai gyerekeknek készül még elfogadható, de hogy témában is ennyire egyformák, az már azért erős :D

OneBoy FromBrasil 2014.04.19. 17:18:28

Meggyőződésem, hogy a Garfield (tényleg jól írom? :) gyereket kivonták a normális, sőt ígéretes, komolyan vehető színészi karrierjéből. Minimum 15-20 évet veszít. Pedig tehetséges. Bármennyire is szereti Pókit gyerekkora óta, kár érte. Majd negyvenévesen kezdheti újra a karrierjét.

És reméljük ezzel a gyengusz filmmel jól indul a szezon...

MasterTom 2014.04.19. 18:13:25

Eléggé lehangoló ez a kritika. Ettől függetlenül én ott leszek premiernapon a moziban, mint keményvonalas Pókember rajongó, de szomorú, hogy nem tudnak túllépni a hülyeségen.
Hol van már a Raimi féle Pókember 2 színvonala? Lehetett elemezgetni, hogy Tobey "MTV legjobb csók díjas" Maguire buci feje mennyire nem Peter Parkeres, de ott aztán kérem ki volt dolgozva a jelleme, plusz Alfred Molina Doc Oc-ja a szuperhősfilmek egyik legjobb gonosza a mai napig, csodálatos utolsó jelenetsorral. Áh. :) De mondhatjuk tényleg Defoe bácsit is, mint Green Goblin: emlékezetes volt, a mai napig emlegetjük.

Rendben, én elhiszem, hogy nem Marc Webb tehet róla, hogy a filmet szanaszét célcsoportozzák a nagyok, de a 500 days of Summer rendezőjétől valami bensőségesebb, jobb dolgot várnék. A reboot első fejezete magában hordozta a jeleket valami egészen elképesztő minőségre, és tényleg joggal várhattuk, hogy majd a folytatással villantanak. Aztán most öntik a fejünkre a szart, és a legjobb, legszerethetőbb szuperhőst képesek gagyi szinten tartani...

Olyan sztorik vannak a Pókember füzetekben, Nolani szintre emelkedhetne a széria, nyilván a maga humorosabb bájával, de ehhez képest szándékosan tartják a középszerben.

Hangsúlyozom, még nem láttam a filmet, csak minden előzetes, és a legtöbb külföldi, meg az egy szem, de első honi kritika mind ezt támasztja alá...

Valószínűleg hazamegyek a vetítés után, és megnézem a "régi" Pókember első két részét. Azok sem mesterművek, de még tudták, kihez szólnak.

MT90 2014.04.19. 18:16:03

Jó van orion fiam, ülj le szépen.

nortonp 2014.04.19. 18:18:33

1. akkor tényleg teljesen vakvágányra futott a franchise, ismét..nem értem miért ne lehetne a 90-es évekbeli sorozat hangulatát átemelni, ahol megvan a vicceskedő pók, de közben abszolút komolyan vehető a történet és a dráma is. És abban valóban ügyesen építgették a Marvel univerzumot. Itt már az első rész is egy óvódás, színes, maszatos ócskaság volt, és ez meg még inkább az. Lehet jó rágógumit csinálni a széles közönségnek is, arra ott tökéletes példának az Avengers.

2. Abból még nem lesz életképes franchise, hogy teleaggatunk egy filmet számos kiemelhető mellékszereplővel, ezt a baromságot, főleg ha egy ilyen szar film esetében teszik. Megfejelve az egészet ilyen ostoba marketinggel, amire fogadnék, hogy a végén már szinte a nézők ellen fordította a filmet, és sokaknak teljesen elvette a kedvét. Értem én, hogy reklámozni kell, de ha egy deka képet nem láttam volna az egészből, akkor első héten a moziban ülnék, így viszont majd egyszer talán, de leginkább úgy sem. A Sony majd rebootolhat 10 év múlva, mert ez nyílegyenesen tart a semmibe.

3. A kritikáról...az első bekezdéses művészet vs. Hollywood agonizálás minek kell, de komolyan?! Komolyan, mintha télen kiakadnál, hogy miért van hideg.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.19. 19:39:23

@MasterTom: Én annyira azért nem emlegetem Dafoe-bácsit, aki, szegény, úgy festett, mint akit kivágtak a Power Rangers rajongói klubból, és bármennyire bírtam a Pók 2. bizonyos részeit, a mai napig felsírok, ha arra a metrós jelenetre gondolok, melyben a Pók lelepleződik, és körülötte száz ember nyugtatgatja, hogy nem kell félnie, nem mondják meg, ki ő. Na persze. Naiv City, USA.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2014.04.19. 20:02:42

Cseh Dániel általában csak arról méltóztat kritikát írni, ami rohadtul bejön neki, így egy pillanatra ledöbbentem, hogy elment a józan esze? :D

Amúgy persze nem láttam a filmet, de az előző rész után törvényszerűnek tűnik, hogy ez is hányadék legyen.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.04.19. 22:56:52

Rakás szar volt az első rész, így ezt már biztosan nem fogom a premier napján, Pókemberes pólóban megnézni :D

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.04.19. 23:23:34

@Adam Van Helsing: A második részben elég direkt módon fel is használják, de az elsőben finoman megbújik a háttérben, valahogy úgy kell ízlésesen utalást elhelyezni.

@orion128: A szokásos tyúk vagy tojás kérdéskör, én úgy gondolom, hogy sokkal inkább a kibocsátó réteg formálja kedvére a befogadó réteg elvárásait, mint fordítva. Nem vagyok nagy emberbarát, de nem gondolom, hogy példának okáért a szórakoztató, blockbuster filmekre mutatkozó minőségi igény ennyit változott volna magától az elmúlt, teszem azt, húsz évben.

@OneBoy FromBrasil: Ne felejtsük el, hogy A tél katonája irigylésre méltóan jól nyitotta az idei szezont, bár sok reményt soha nem szabad fűzni az ilyenkor érkező filmekhez, de idén például már most jobban állunk, mint tettük azt tavaly.

@nortonp: Az első bekezdésben leírt probléma nem merül ki abban, hogy Hollywoodban a pénz beszél, hülye vagyok, de ennyire nem. A tendencia az, ami aggaszt. Az, hogy 25 éve még kellett egy Batman ahhoz, hogy kasszát robbantsanak, ma már elég A csodálatos Pókember.

@Zalaba_Ferenc: Elnagyolt momentumokkal valóban tele vannak azok a filmek is, újranézve alig többek, mint középszerű próbálkozások, de az említett vonatos jelenet önmagában van annyira jó, ami rögtön kifog az új széria két teljes filmjén. Csak az előzetesét néztem meg tegnap, a moziból hazaérve, és máris jobban éreztem magam.

@Pitypalatty úrfi: A fennálló gyanút aligha kérhetem ki magamnak, de sokkal inkább csak jók a megérzéseim, és csak olyan filmeknek igyekszem már közelébe menni, ahol minimális a csalódásfaktor. Ez egy kivételes eset volt, a régi szerelem és a korai angliai premier vitt a moziba, de boldogan ráhúzom a vizes lepedőt bármilyen pocsék filmre. Sokkal szórakoztatóbb munka. :)

batboy 2014.04.20. 01:05:00

...és még a Woodley-t is kivágták. brávó!

brekkk 2014.04.20. 03:44:31

szar kommentek, fos kritika! hülyegyerekek mindenhol! faszért írnak kritikát a Pókemberről hülyegyerekek? Miért nem a hanna montanáról írtál Te is inkább? Mindenki maradjon a korosztályánál!

galamb01 2014.04.20. 05:33:43

Lesz majd normális kritika? Mármint nem úgy normális, hogy ezzel bármi baj lenne (nem mintha érdekelne annyira, hogy elolvassam, mit ír Random Guy), hanem olyan, amit AE ír?

TomPowell25 2014.04.20. 09:16:21

Mivel tudom, hogy az oldalon az első rész se jött be különösebben, ezért nem félek jobban a filmtől, mint eddig, de az agresszív marketing alapján én is azt szűrtem le, hogy gyengébb lesz az elődjénél, ami szerintem így is kenterbe veri Raimi trilógiáját, ami ugyan messze nem hibátlan, mert érezhető egyfajta rendezői tapasztalatlanság Webb részéről, valamint erős stúdió kényszer, amit az aktuális antagonista szívott meg a leginkább, de főhősének karakterfejlődése (pontosabban hőssé válása) az egyik legjobb a Batman: Kezdődik óta/mellett. Legalábbis számomra.

Dean6 2014.04.20. 15:03:25

Ezzel a kritikával most én sem vagyok megelégedve,valahogy írhattál volna kicsit konkrétabban is. Nekem tetszett az első rész,köröket ver a régebbi részekre, együttvéve.Valamelyik nap megakartam nézni a régi trilógiát,de untam, egyedül az akció volt,ami elég jól megvolt csinálva,de most már nagyon is kilóg a cgi,de hát ilyen ez. Nálam nagyon várós,a rottenen egyenlőre nem áll rosszul,kár,hogy mi még nem láthatjuk,de a világ nagy része már igen.

ungverjaland 2014.04.20. 17:11:30

"A filmre, mint művészetre tekintő alkotók szégyenkezve foghatják a fejüket az Álomgyárban az elmúlt néhány esztendőben lezajló folyamatok láttán. Túl a régen minden jobb volt gondolat mentén született károgásokon tisztán kirajzolódik egy új, tisztán anyagiakra épített rendszer, ami minőségi helyett financiális alapokon gondolkodik."

Ez tényleg inkább "régen minden jobb volt" szentimentum, mint valós dolog. Hollywood mindig a pénzről szólt, ebbe semmi új nincs. Oké, most pont szar képregényfilmeket kapunk, máskor mást.

Amúgy már az első is köröket vert a Sam Raimi féle "filmekre", ez is jó lesz arra, hogy egy hétvégén, amikor nagyon unatkozom, de nem akarok gondolkozni, akkor letöltöm, azt megnézem. Kb. ennyit ér.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.20. 17:25:26

@TomPowell25: @ungverjaland: A hetekben néztem újra az elsőt. Elképesztő élmény volt. Elképesztően rossz. Egyrészt ugyanazt a lerágott sztorit meséli el, csak a nyomi outsidert hipster outsiderre cserélték. A hozzáadott cselekmény nulla, az akciók unalmasak, a résztvevők idióta módjára hagyják ott mindenhol a névjegyüket, és az a darus jelenet legalább annyira volt bárgyú, mint amennyire giccses. Garfield lehet bármennyire jó - mert az -, ha nem írtak köré filmet, azzal ő se tud mit kezdeni.

Amúgy egy érdekes kérdés - ezen a filmen is túl -: az a rengeteg radioaktív pók közül csak egyetlen egy harapott meg bárkit is?

ungverjaland 2014.04.20. 17:31:37

@Zalaba_Ferenc: Szerintem sem jó film, de a Raimi féle is max. az erős nosztalgia miatt nézhető egyáltalán (meg lehet röhögni Tobey Maguire iszonyatosan béna alakításán), annál ez meg szerintem sokkal jobb. De újra nézni egyiket sem szeretném.

K. Feri · http://ciginyom.blog.hu 2014.04.20. 20:59:45

Kicsi Spoiler:

A Stáblista utáni X-men jelenet furcsamód éppen olyan kaotikusan van megnyírbálva érzésem szerint, mint maga az Amazing Spider Man 2

TomPowell25 2014.04.20. 21:27:59

@Zalaba_Ferenc: most lehet azon vitatkozni, hogy jó ötlet volt újra elmesélni ugyanazt a történetet vagy sem. Én amondó vagyok, hogy Raimi csak felmondta a történet kötelező elemeit, rosszul értelmezve a karaktereket, míg Webb valóban elmesélte, átélhetővé tette a főhős problémáit és küldetéstudatát, aki nem attól vált hőssé, hogy testhez feszülős kezes lábasba bújt, hanem a környezete formálta, mígnem a bosszúhadjárata misszióvá vált, és ez is a 75. perc környékén. Plusz inkább Garfiel az outsider hipster, míg Tóbiás egy okostojás (és irritáló) lúzer volt. A darus jelenet véleményem szerint necces, de nem billen át azon a bizonyos határon, mint amikor Raiminál a városlakók megdobálják a fináléban a Manót, vagy ott van a már általad is emlegetett vonatos jelenet a második részben. A történetvezetés a második félidőben bicsaklik meg és az is inkább stúdió nyomásra, semmint rendezői tapasztalatlanságra (mondjuk az is van, persze), amit a leginkább Connors karaktere sínylett meg, lásd. kivágott jelenetek. Én a premier óta számtalanszor újranéztem, legutóbb kb. fél éve, mondván az idő alatt biztos veszített a fényéből, de a fent említett okok miatt is úgy látom, hogy nem. Kisebb logikátlanságok vannak, de nem vészesebbek, mint más hasonló filmeknél.

Csak hogy megint Raimi filmjeit ostorozzam és példálózzam: a második részben, miután a Doki elfogja Petert és Harry nem tudja megölni, Harry elárulja neki a Doktor búvóhelyét, amit viszont a bosszúálló haver nem tudhat, mert azt sosem mondták el neki. Arról nem is beszélve, hogy a film központi kérdése (magánélet és szuperhőslét összeegyeztetése) nincs megválaszolva, csak a két véglet felvázolását látjuk.

Kemény Husi 2014.04.20. 22:28:53

@Zalaba_Ferenc: "Amúgy egy érdekes kérdés - ezen a filmen is túl -: az a rengeteg radioaktív pók közül csak egyetlen egy harapott meg bárkit is?"

Ezt speciel pont megválaszolja az új film, de az egésznek kb. annyi értelme van, mint a promis fekete lötty DNS-átszabó működésének :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 00:05:58

@Kemény Husi: Wow, kénytelen vagyok lenullázni a "Prometheus-fikázás mentes napok" táblát, pedig talán már háromjegyű volt rajta a szám. :)

Mivel magyarázza az új film? Peter besétál a pókok közé, asszem megnyom egy gombot, mire a pókok mocorogni kezdenek, aztán az egyik megmarja, és csá. Vagy az a magyarázat, hogy máskülönben csak hazmat-ruhában lehet ott mászkálni? Ha igen, akkor ez jó magyarázat? Hisz mégis csak besétál oda, nem kell fertőtlenítenie olyan jó kis filmes gázfújós, jelzőlámpás szobában, meg ilyenek.

Kemény Husi 2014.04.21. 00:49:51

@Zalaba_Ferenc: ejj, most, hogy mondod tényleg, talán pont az előző Pók-kritikánál került feketelistára a Promiról negatívan nyilatkozás. Figyu, ha a folytatásról véletlenül kiderül, hogy valamilyen - bármilyen - módon köze lesz Mr. Edwards nevéhez, vagy a Monsters crewhoz, akkor azt viszont lehet majd csuklóból osztani minden egyes infómorzsánál, ugye? ;)

SPOILER

A filmből kiderül, hogy szimpla elhalálozásokon kívül, amiket az OsCorp általában egy vállrándítással eltussol, gyakorlatilag semmilyen extra következményekkel nem jár a pókok csípése - kivéve, ha az áldozatban megtalálhatók Richard Parker génjei, aki anno a nagyobb jó érdekében kicsit szabotálta a projektet. De egyéntől függően még az öregből származó vérmintával is csak annyira kiszámítható és egyetemes a "szérum" hatása, mint a... őőő, izé, mint Stanley Ipkiss maszkjának.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 08:11:11

@Kemény Husi: Alapvetően liberális vagyok, mi több, hiszek a "mindenki moderálja magát" elvben, de a Prometheus esetében elég rendesen kiborult a bili, mikor már nem volt olyan hír vagy poszt, ahol az ellentábor ne vette volna elő valamiért. De igazából mindegy is: így születnek a kultuszfilmek. :) Majd beszélgessünk róla 10-15 év múlva.

Ami a Pókot illeti, halljak meg, pár hete néztem újra (igaz, edzés mellé alapzajnak), de ez a speckó génezés nem nagyon rémlik, de biztosan azért, mert elvakítottak a filmes New York fényei.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.04.21. 09:33:40

@Zalaba_Ferenc: Rossz nézni, ahogy elbeszéltek egymás mellett, a kolléga "új film" alatt a második részt érti, amiben valóban adnak választ a kérdésre. Olyat, amilyet.

nortonp 2014.04.21. 10:09:42

@Cseh Dániel:

"Az első bekezdésben leírt probléma nem merül ki abban, hogy Hollywoodban a pénz beszél, hülye vagyok, de ennyire nem. A tendencia az, ami aggaszt. Az, hogy 25 éve még kellett egy Batman ahhoz, hogy kasszát robbantsanak, ma már elég A csodálatos Pókember."

A Raimis első (és ha jól emlékszem a harmadik is) akkori viszonylatban a legnagyobb nyitást produkálta ever :) Ezért mondom, hogy nem új tendenciáról beszélünk, még csak a Pók történetén belül sem.

Amúgy a karakter elképesztően népszerű, ennyi, nem kell emögött zuhanó minőségbeli tendenciát keresni, hogy minden sz*rt az égbe emel a közönség. Ha a film jó is lenne, akkor 1 milliárd fölé menne, ennyi csupán a különbség.

nortonp 2014.04.21. 10:13:46

"nem kell emögött zuhanó minőségbeli tendenciát keresni, hogy minden sz*rt az égbe emel a közönség"

mármint de, ez igaz :) csak amit még korábban írtam, hogy ez nem új jelenség.

peterd127 2014.04.30. 11:29:40

a passió a maga nevében elég jó film amúgy

Vulpes 2014.05.02. 13:59:09

Ne haragudjon meg a kritika írója, de ezúttal jó nagyot kell csapjak a bullsh*t gombra, ugyanis egyértelmű, hogy gyűlölet övezi a kritikát (talán az összes hasonló jellegű filmet is), objektivitást mellőzve.

Művészetként tekinteni a Pókemberre és a többi képregény adaptációra, olyan, mintha a teljes értékű háromfogásos ebédnek tekintenénk a hamburger & hasábburi kombót. Ami természetesen értelmetlen.

Igen, Garfield alakította Pókember lazább, viccesebb is, mint elődje, hiszen az új filmekben jó pár évvel fiatalabb is Peter Parker. Ezt felróni badarság, és átgondolatlanság. Azt meg pláne nem értem, miért baj, hogy poénként behozták a régi főcímdalt csengőhangnak. Én megmosolyogtam rajta, és ennyi.

Gyenge technikai megvalósítások? Esetleg a cikk írója egy gyenge kamerás felvételt látott, vagy mi? Én Imax 3D-ben láttam, s nagyon sok jelenet, kiváltképp az Electro-s harcok nagyon el lettek találva, rég láttam ilyen szép 3D-s megoldásokat.

"Az előzetesek és plakátok tengerében gondosan felépített Electro figurája ugyan a film minden fontosabb mozzanatában jelen van, de ne is álmodjunk olyan kidolgozott nemezisekről, mint Willem Dafoe vagy Alfred Molina karaktere volt az előző szériában. Foxx valószínűleg éppen úgy az Arany Málna jelöltek között találja majd magát, mint Giamatti, a meglepően kevés és rövid összecsapás után pedig a neve mellé írhatjuk a legstílustalanabb kilépőt is, amit a filmvilág képregényes metszetében valaha látott a világ."

Ez az egész idézet egy rossz vicc akarhatott lenni. A korábbi trilógia nemezisei nagyon messze voltak a kidolgozott karakterektől, az említett kettő ugyanarra a kaptafára ment ("most jó legyek, vagy gonosz? Hm.. nehéz eldönteni."), Electro meg csak egy bábu. Egy, az erejétől elvakult, bosszúra szomjas, könnyen irányítható bábu. Amit a másik jól körvonalazott gonosz, Harry nagyon is jól kihasznál a saját bosszújára.

"Ez a felvonás végérvényesen megölte bennem azt a kölyköt, aki az ajkai Nagy László filmszínház oldalán akart felmászni, miután 2002-ben kijött az első részről."
Itt árulja el a kritika készítő a legnagyobb hibáját. Ellentétet szül a gyerekkori emlékeivel a felnőttként megélt filmélménnyel. Nyilván az ember ragaszkodik a gyerekkorához, és azokból az értékekből nehezen enged.
Pedig az Amazing Spider Man az eddig elkészült 2 részével már minőségbeli fölényt szerzett.
Kezdésképpen sokkal jobb a főszereplő játéka. Garfield alakította Peter sokkal lazább, viccesebb, Pókemberként sokkal jobban kihasználja a lehetőségeit, technikásabban harcol, okosabban. Nem keresi a bajt, hanem próbál mindent barátságosan megoldani, ha lehet. Electronál is látja, hogy nem akart rosszat, igyekszik is lebeszélni őt mindenről, csak a körülmények nem engedik.
Összességében egy sokkal jobb Pókember Garfield, mint amilyen Toby volt.
A többi szereplőbe nem megyek bele mélyebben (így is túl hosszú már az írásom), de pl.: Gwen karaktere szerethetőbb, mint M.J. volt, meg az egész kapcsolat hihetőbb és elfogadhatóbb, mint a korábbi trilógiában látott (s nem, nem mentség, hogy Garfield, meg Emma a való életben is párt alkotnak, a színészek színészek maradnak).

De senki se gondolja, hogy egy elvakult fanboy lennék, látom a filmsorozat hibáit is. Pl.: El nem hiszem, hogy a két főszereplő középiskolás, akármilyen fiatalnak is tűnnek.
A Manó is kicsit kevés akciójelenetet kapott, ha mondjuk kevesebbet szenvedést látunk volna a Peter kapcsolatából és több harcot, akkor az adott volna még egy pluszt a filmnek.

Összegezve koránt sem érdemel a film 2/5-öt, ahogyan azt a kritika minősíti sokkal inkább egy 7/10. Ismétlem magam: Ez nem egy komoly drámai film, hanem egy tinédzsereknek szóló akciófilm, képregény adaptáció. Ezek alapján kell mérlegelni.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.05.02. 22:07:40

Nem vagyok nagy Pókember fan. A karaktert bírtam anno, mikor még csak rajzolva volt, de nem követtem minden lépését. Raimi-filmeket inkább nem kedveltem. Az előző rész viszont sokkal közelebb volt Póki eredeti stílusához. Ennél a résznél sem vártam annál többet, de nagyon kellemeset csalódtam, mert ez egyenesen JÓ volt! Bármilyen szempontból jobb volt, mint eddig bármelyik. Még az eddig látott Avenger filmek sem tetszettek ennyire. Ezúttal abszolút a VOX kritikáját osztom!

A fenti írás legtöbb pontján tudnék vitatkozni, védeni a filmet, mert ekkora lehúzást nagyon nem érdemel! (Zárójelben, ha az író bevalottan nem szereti ezt a franchise-t, akkor ennek az egésznek mi értelme volt?) Ízlésben kár vitázni, tudom, és elfogatdom az író véleményét, de a "gyenge technikai megoldások" rész mellett én sem tudok elmenni...hogy mi?? Az utóbbi évek legtökéletesebb audiovizuális gyönyörében lehet része a nézőnek. És azt hiszem ez nem vita tárgya, amennyiben ugyanazt a filmet láttuk. Iszonyat látványos, hatásos és újszerű megoldások, sokszor még jól adagolt feszültség is került belé. Nem beszélve az eddigi egyik legjobb 3D-ről.

Sajnos bizonyos szinten igazat kell adnom azoknak, akik feljebb az írást kritizálják. Már az előző kritikánál, a Transzcendens tiprásánál is rezgett a léc. Még ha szar is a film, még ha intelligenskedő is a cikk, érződik, hogy nem elegáns (sem a szándék, sem a mondanivaló). Régi olvasó vagyok, nem volt sosem bajom a minőséggel, de itt nem ezt szoktuk meg, AE-hez ez nem méltó! Sajnos mostanában már úgy olvasok itt krtikát, hogy először megnézem ki írta (jobban mondva, hogy a blog tulajdonosa írta-e). Részemről inkább szeretnék újra JÓ írásokat olvasni. Örülnék pl itt is egy Zalaba-vélemények, még akkor is, ha neki sem a szíve csücske a film. Csak az ezeréves jó színvonal kedvéért ;)

szkristof92 2014.05.02. 23:10:56

Nem könnyű eset. A neten lévő főképp negatív jellegű kritikák után alacsony elvárásokkal ültem neki, és bár mint popcornfilm jól működött és szórakoztatott, nagyon sok sebtől vérzik. És ezek mind abból következnek, hogy a Sony stúdió vérgőzösen hajt a minél nagyobb és grandiózusabb brand és univerzum kiépítésre, és ez abból a szempontból megy a történet kárára, hogy túlságosan ambiciózus és túl sokat vállal. Rengeteg karakter és pillanat bukkan fel, amik mind ahhoz szolgálnak, hogy a későbbi filmeket vezessék fel, és a sok elinduló szálat nem sikerül kellően jól összehangolni, sok mindent érzetem elkapkodottnak (főleg a gonoszakat tekintve, de már az első rész is ettől szenvedett). Sok esetben pedig azt, hogy baromi sok mindent hozzáforgattak az alkotók, amik aztán mind ki lettek dobálva (erős a gyanúm, hogy Pietro Scalia vágó a vége felé már a pokolba kívánta munkáját), emiatt darabosnak érzetem. Erős jelenteket követnek gyengék és ez két és fél óra tartományban erősen megterhelő. Amik összetartják a filmet az Andrew Garfield, Emma Stone és Dane DeHaan hármasa, és a karaktereikben végigmenő folyamatok és változó kapcsolatrendszer meglepően erős ábrázolása, aminek folytán az érzelmi töltet működik a filmben. Ez pedig főleg ANNÁL a jelenetnél játszik főszerepet, ami tényleg bátor és ütős húzás volt az alkotók részéről, noha szerintem sokan sejtették. Jamie Foxx és Paul Giamatti inkább csak szórakoztatóan over-the-top mellékjátékosok, az akciók és a látvány sokkal jobb az első résznél. Zimmer is kitett magért noha voltak itt olyan zenei megoldások, amiknek használatával nem nagyon értek egyet (a stáblistás szám ritka gáz volt), viszont még azok sem bántották olyan durván a fülem mint két éve Horner taktusai, úgyhogy ez is egy piros pont. Nem bántam meg, de nem lennék meglepve, ha a kisebbségbe lennék a pozitívabb véleményemmel. Mert én azt érzem, nagyon sokan fogják szidni.

7/10

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.04. 23:05:12

@somewhat damaged: Egyrészt ez "a magáncélra való, jövedelmszerzéssel nem járó letöltés legális" dolgot sajnos nagyon sokan félreértik, mivel azzal, hogy nem fizetsz valamiért, amiért kéne, jövedelmet szerzel, magyarán a letöltés illegális, hacsak nem valami egyébkélnt ingyenesen is elérhető tartalmat töltesz le úgy, hogy azzal nem akarsz pénzt keresni, másrészt a megjegyzésre azért volt szükség, mert a kritika jóval a magyarországi bemutató előtt született, és erre már korábban is volt példa, mire megkaptuk a vádakat, hogy kamerás szarokat nézünk. Hát nem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 18:52:02

2xnulla tényleg nulla sajnos. Most néztem csak meg, de nem bánom, hogy nem moziban néztem meg egyáltalán.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása