aeon flux

ready for the action now, danger boy?

beszámoló: exkluzív bepillantás a godzillába és a holnap határába Zalaba_Ferenc
2014. március 20. 13:30:00

Kategória: film 23 komment

Nehéz helyzetben van az ember, ha ilyen eseményre kap meghívót, hisz ugyan fasza dolog jóval a premier előtt belepillantani olyan sikervárományos filmekbe, melyet kritikusként és filmrajongóként egyaránt nagy erőkkel vársz, de közel sem ennyire fasza az az érzés, mikor már épp belemerülnél a látottakba, és hirtelen vége az egésznek. Még szerencse, hogy lassan már ez a preview-gyártás is külön művészeti ággá növi ki magát, és immáron nem egymás után levetített random filmrészleteket láthatsz, hanem egy olyan montázst, ami úgy fest, mint egy jóóó hosszú előzetes, csak sokkal őszintébb annál, mivel egy gyakorta megtévesztő trailerrel szemben már a film tényleges hangulatából is ad többé-kevésbé akkurátusnak mondható ízelítőt. Ma délelőtt a Godzillából és A holnap határából vetítettek le nekünk egy összeállítást - az alábbiakban erről olvashattok egy viszonylag, de nem vészesen SPOILERes beszámolót.

GODZILLA. Ahogy az várható volt, és ahogy azt a montázst megelőző intróban Gareth Edwards meg is jegyezte, a low budget Monsters rendezőjének új filmjének főszereplője nem feltétlenül egy túldimenzionált őshüllő (vagy valami ilyesmi), hanem egy tragédia által széthullott család drámája lesz, mellyel valós keretek közé szoríthatnak egy olyan figurát, melyet lehet, hogy egy nemzeti trauma szült, mozis megtestesüléseit azonban nehéz komolyan venni - bizonyos életkor felett legalábbis. Ez viszont most megváltozhat. Eme komolyan vehetőséghez viszont nem elég a mikrodráma, makro szinten is hiteles pusztításra kell törekedni (mozikompatibilis módon, persze), azaz - tetszik, nem tetszik -, nem lehet úgy lerombolni egy fél várost, hogy annak ne legyenek látható emberi áldozatai, illetve ne csak fontosnak beállított, de valójában elhanyagolható mellékfigurák szembesüljenek látványos végzetükkel, miközben a kulcskaraktereket, valamint a gyerekek, kutyák és macskák mindent túléljenek. Ugyan a látott jelenetek még véletlenül sem tobzódnak az explicit tömegmészárlásban, végtére is nem halálpornóról, hanem egy nyári blockbusterről lesz szó, katasztrófaábrázolásban mégis közelebbinek érzem a látottakat A lehetetlenhez, mint egy Emmerich-ujjgyakorlathoz.

Maga a gyík pedig hatalmas. És nem csupán azért, mert akkora, amekkora (lásd a fenti plakátot, illetve a korábban közölt képeket, videókat), hanem mert eljövetelének is jól megágyaznak. Fájdalmasan rengő föld, távoli fegyverropogás, interferált rádióüzeneteken keresztülrecsegő halálsikolyok, időjárási anomáliákat, szökőárakat előidéző mozdulatok, városrészeket elsötétítő lépések és mozdonyokat megrengető lélegzetek vezetik be elérkeztét, és ugyan teljes pompájában még mi sem láthattuk őt (csupán egy-két momentummal többet, mint amit az eddigi trailerek lelepleznek), de azt az izgatóan jeges érzést már elültette a szívben, hogy ez a dög bizony óriási lesz.

A trailer tanúsága szerint a történet 1954-ben kezdődik, a montázs viszont a jelenhez képest 15 évvel korábbra nyúlik vissza, mikor is egy távol-keleti (talán japán?) atomerőműben dolgozó Joe Brody (Bryan Cranston) egy földrengésnek hitt, de gyanúsan eltitkolt esemény következtében elveszíti a szintén az erőműn dolgozó feleségét (Juliette Binoche). Mint kiderül, a közelben zajló ásatások felébresztettek egy régóta szunnyadó szörnyeteget (egyet vagy többet, magát Godzillát, vagy valami mást - ez nem derült ki), és az ő ébredezése olyan tektonikus mozgásokhoz vezettek, melyeknek reaktor-törés lett a vége. Brody persze próbálja kimenteni feleségét, de már késő: végül ő maga zárja le azt a zsilipet, amellyel sokak életét megmenti, feleségét viszont megöli. Hollywoodi a dráma, mégis hiteles, hisz Cranston és Binoche adja elő. 15 évvel később Cranston visszatér a távol-keleti Csernobilban (láthatunk néhány lélegzetelállító képet egy elhagyott metropolisról), hogy rájöjjön, sokkal nagyobb sumákolásról van itt szó, mint gondolta. Időközben felnőtt fia, Ford (Aaron Johnson) katonaként pedig testközelből tapasztalhatja meg, mi az.

A kb. 11 perces montázs egyik kulcsjelenete egy mindent és többnyire mindenkit elsöprő szökőár, melyet tulajdonképpen a vízből kiemelkedő Gyík okoz, és ugyan nem láthattuk a vizet megugató boxer sorsát (ha engem kérdeztek, nem valószínű, hogy megússza), de egy, a víztől elzárt földszinti kirakaton keresztül láthattuk, hogy odakint mindent elönt a víz, és a sodorban egy pillanatra holttestek sziluettjei is feltűnnek. Egy új kor mementói lennének ők?

godzilla2014_04.jpg

A HOLNAP HATÁRA. Ugyan a 22 perces összeállítás hosszas intrójában Tom Cruise gyakorlatilag mindenkit végigmagasztal a rendezőtől kezdve a best boyig, és olyan mesterműről regél, melyhez foghatót nem látott még a világ, a film valószínűleg olyan lesz, mint egy meleg nyárestén ledöntött, alkohollal némileg megbolondított gyümölcsturmix. Érzel majd benne mindenféle ízeket, édeset és savanyút, kicsit a fejedbe száll, és alapvetően hűsít, de mire leér, már el is felejted az imént még domináns ízeket. 

Az emberiség a végső nagy összecsapásra készül egy régóta elhúzódó idegeninvázióban, melyben elég rosszul áll a szénánk. Némi morbid humorról tanúskodik az, hogy eme összecsapásnak szemlátomást Normandia ad otthont, ahol megismétlődik a Patraszállás, csak ezúttal exo-suitba öltözött jövőkatonák és pókszerű, követhetetlenül gyorsan izgő-mozgó, féregszerűen vonagló, rémfejű idegenek részvételével, melyek leginkább a föld alól szeretnek előugrani, és úgy dobálják ide-oda a kifordult terminátorokat, mintha csak rongybabák lennének.

Ebbe a rushba csöppen bele Bill Cage őrnagy (Tom Cruise), aki valójában (de tényleg?) csak egy dezertőr, ezért frontkatonává fokozzák le, és mivel lövése sincs a harcokról (a roham nagyját azzal tölti, hogy próbál túljutni a ruha nyelvbeállításain), ezért hamar halálát leli - mielőtt azonban ez bekövetkezhetne, benyeli egy utolsó pillanatban szétloccsantott, és a fentiekben leírt lényektől némileg különböző monszterből ráfröccsenő stuffot, minek hatására egy nappal korábban ismét magához tér, hogy újra átélhesse eme mindent eldöntő csatát. Mint sejthetitek, egyre jobb, egyre rutinosabb lesz, és a tapasztalatszerzésben segítőre is lel Rita Vrataskiban (az elképesztő csuklyás izmokat és bicepszeket növesztett Emily Blunt) személyében, akit bizonyos körökben Full Metal Bitchnek becéznek, mivel remekül ért az idegenek aprításához. Mint kiderül, ez nem véletlen: maga is beszippantotta azt az idegentechek, és a vég nélküli időhuroknak köszönhetően vérprofivá edzette magát, de aztán elmúlt (mármint az ismétlődés). Viszont segíthet Cage-ből olyan fegyvert faragni, aki eme előrelátásnak köszönhetően megnyerheti a csatát, és ezzel talán a háborút is. Egy a bibi, bárhogy is alakul a küzdelem, Vrataski mindenképp otthagyja a fogát, Cage viszont kezd belezúgni, ezért a győzelmen kívül (vagy helyett?) azt a megoldást is elkezdi hajszolni, hogy menthetné meg a csajt.

Látjátok, mire megy ki a játék? Vajh a makroremények feláldozásra kerülnek-e az egyéni célok érdekében? Ismét leállítják a Különvélemény precogjait, kihúzzák-e a drótot a Forráskód-programból, és kinyírják-e az emberiséget azért, hogy David, a robot eltölthessen egy napot az anyjával? Talán nem. Mindenesetre a drámai megközelítés helyett/mellett Doug Liman filmje valószínűleg legalább akkora hangsúlyt fektet a látványgazdag, de súlytalan akcióra, illetve a humorra, amely a katonaklisék karikírozásától egészen szexista beszólásokig terjed. Nyár lesz, kell a könnyedség, de azért bízom benne, hogy az ismétlődésekből nem lesz Idétlen időkigre hajazó műfajfigurázás.

Összességében mindkét montázs pozitív irányba mozdította el a "várométert", habár arra azért kíváncsi leszek, hogy a klasszikus megjelenésű (értsd: bumfordi) Godzilla mennyire lóg majd ki a komoly körítésből. Szűk két hónap, és kiderül.

Címkék

spoiler velemeny sci fi beszamolo tom cruise godzilla doug liman emily blunt david strathairn monster movie ken watanabe juliette binoche sally hawkins aaron johnson filmklip gareth edwards bryan cranston time travel elizabeth olsen

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr45870916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterTom 2014.03.20. 14:05:10

Van valami megfoghatatlanul vonzó a Klasszik-zillában, de jó lett volna, ha ráhúznak egy picit modernebb húst, például a 98-as Godzilla tényleg jól nézett ki. A beszámoló alapján jó lesz nagyon, remélem, ahogy azt is, hogy a kutya nem viccesen ugatott, mert humort nem szeretnék a filmbe, egy kicsit sem. :)

kaamir 2014.03.20. 14:15:16

@MasterTom: Nekem egyáltalán nem tetszik ez a régi Godzilla. Egyből a fröccsöntött műanyag játékok ugranak be róla, és ez eléggé komolytalanná teszi.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.03.20. 14:17:33

Nekem is teccettek a prevjúvok :) Szerintem elképesztően hangulatos ez az új Godzilla film, így 11 perc után.

És A holnap határánban is lehet több, mint amit elsőre gondoltam.

exilis 2014.03.20. 14:25:03

Kíváncsi vagyok mennyi idő kell, hogy ezek a kis szösszenetek felkerüljenek a netre. Szerintem nem sok :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.20. 14:26:26

@MasterTom: Egy morzsányi humor nem volt az összeállításban. Az a szerencsétlen kutya például magányosan volt kikötve egy fához a sietve elhagyott parton, miközben a víz szépen lassan visszahúzódott az árhoz.

Németh Barna 2014.03.20. 14:45:31

@MasterTom: A 98-as Godzillával leginkább az volt a baj, hogy az NEM Godzilla volt. Ez a Godzilla.

TomPowell25 2014.03.20. 17:55:51

@Németh Barna: attól még jól nézett ki.:)

KeriJoe 2014.03.20. 20:51:52

Nekem mindegy hogy néz ki csak ne felegyenesedve járkáljon már az ég szerelmére mint egy ember egy jókora farokkal mert az tényleg béna :-). Igenis legyen T-REX mozgása mint az Emmerich féle Goddzinak.

CyrusRamsey 2014.03.20. 21:05:27

"filmjének főszereplője nem feltétlenül egy túldimenzionált őshüllő, (...) hanem egy tragédia által széthullott család drámája lesz"
lelkesedésem alábbhagyott... :(

Wyx23 2014.03.20. 21:25:25

@KeriJoe: Bosszantsák fel megint a rajongókat? Pedig ez a film részben azért készül, hogy kitörölje a fejükből Emmerich és barátai kontárkodásának emlékeit. A Godzillának annak felegyenesedetten kell járnia, ez már véglegesen összeforrt az imidzsével. A "King of the Monsters" hordja csak fenn az orrát, magasodjon minden más fölé.

Creativ3Form 2014.03.20. 21:45:17

@KeriJoe: Ahogy előttem is mondták már páran, az nem Godzilla lenne. A 98-as hulladékban pont az volt az elkeserítő, hogy az a szörny minden volt, csak Godzilla nem. Ez a régi új szörny, így jó ahogy van. Nem Jurassic Park ez. :-D

Németh Barna 2014.03.20. 22:30:56

@TomPowell25: Akkor csináljanak egy filmet, aminek más a címe. Ha egy fickó nekiáll narancssárga rövidgatyában és lila köpenyben röpködni, azt sem lehetne Supermannek nevezni. Arról nem is beszélve, hogy a 98-as borzalom szellemisége olyan messze volt Godzillától, mint ide Alderaan.

Wyx23 2014.03.21. 00:12:46

Újításnak persze van hely, de csak szűk keretek közt. Gondolom, a Toho emberei (bármekkora pénzsóvárok hírében is állnak) sem csak úgy adták el a karakter jogait, hogy ne mellékelték volna párat azokból az előírásokból, amiket Emmerich-ék annak idején figyelmen kívül hagytak. Akkoriban nagyon mérgelődtek, hogy nem voltak szigorúbbak, és a mai napig ostorozzák a szegény '98-as Zillát.

Lehet látni az új dizájnon módosításokat, pl. kidolgozott pikkelyek, teherbíró oszloplábak, egyenetlen hátlemezek, kopoltyúk meg az a híres medve-sas keverék arc. Ezek elfogadhatók, mert a lényeget tisztelettudóan megőrzik. Egy radikálisabb áttervezés tényleg átvinné a dizájn modernizálásból sima nameslap-be. Az ezzel járó rajongói botrányba meg jobb nem belegondolni.

Ja igen, és nagyon érdekesen hangzott ez a beszámoló. Nem vagyok mozizós, de ha a kész filmről is ilyen ígéretes dolgokat olvasok, erre beülök.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.21. 07:58:58

@Németh Barna: @Vrahno: Én valahol a kettő (Toho és Emmerich) között képzelném el az optimális Godzilla-dizájnt. Pusztán a rajongók kedvéért nem lehetnek teljesen hűek az eredeti figurához, az ugyanis teljesen elavult - valószínűleg élettanilag is, de leginkább mozilátogatási szempontból (azaz a mai közönség már egészen más szinthez van szokva), és félő, hogy nem fogja elérni azt a hatást, amit el kellene érnie, és nem vonz be annyi embert, amennyit kellene. Barna szuperhősös hasonlatával élve: se Batman, se Wolverine nem kék/szürke, illetve kék/sárga mackónadrágban és - felsőben teszi a dolgát, mert Synger és Nolan ide vagy oda, egyszerűen nem vennék őket komolyan. Viszont mindegyikük megjelenése őriz klasszikus jegyeket (Batman logó, adamantium-karmok, stb.), szóval a Gyknál is az lenne az ideális, ha beazonosítható lenne néhány klasszikus tulajdonság, de azért modernebb lenne.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.21. 07:59:40

Más. A montázsban egy pillanatra feltűnt a háttérben egy hat(?)lábú, botsáska szerű izé. Van sejtésetek róla, mi lehet az?

Németh Barna 2014.03.21. 10:09:55

@Zalaba_Ferenc: Négy hatlábú ellenfele is volt, de ebből kettő inkább lepkére hasonlít (oké, moly): Mothra és Battra. Aztán ott van Megaguirus, ami közelebb jár a botsáskához, de ő is szitakötő:

img4.wikia.nocookie.net/__cb20100912163158/godzilla/de/images/b/b4/Godzilla-unleashed-20070920111058443-000.jpg

Végül Meganula:
img2.wikia.nocookie.net/__cb20110523173612/godzilla/de/images/9/9b/Meganula_3D.jpg

Viszont valaki azt mondta, hogy most csak Godzilla jogait vették meg, így valószínűleg nem ő lesz az.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.21. 10:15:02

@Németh Barna: Hát, egyik sem okozott "ez volt az!" érzést. :)

Németh Barna 2014.03.21. 10:33:22

@Zalaba_Ferenc: Sejtettem :D Csak az utolsó kettő lehetett volna, de mindkét kaijunak olyan spéci háttértörténete van, ami után már tuti nem Godzilla kinézete lett volna a nyugati világ legnagyobb gondja :)

Bérgyilkos Bohóc 2014.03.21. 13:00:08

Lehet, hogy egyedül vagyok, de a Godzillától kicsit sem jövök izgalomba. Még a 98-ast sem láttam. Ellenben az Edge of Tomorrowt k*rvára várom.

Kemény Husi 2014.03.21. 14:35:34

Cranston és Binoche drámája nem érződött Spock/Kirk koppincsnak? Az első teaser óta húztam a szám arra a bizonyos jelenetre, de oké, legalább a film elején lesz, nem érzelmes klimaxként dobják be.

@Németh Barna: Botsáskáról kérdeznek, és pont Kamacuras-t hagyod ki? :)

@Zalaba_Ferenc: vadi új kreatúra, elvileg ők is vonzódnak a sugárzáshoz (ld. a fő trailerben a telepetézett atomtöltetet), szóval nem véletlen, hogy lépten-nyomon összefutnak Godzival.

Németh Barna 2014.03.21. 15:42:29

@Kemény Husi: Ó, igen, azt a filmet sikeresen törölte a memóriám :/

Wyx23 2014.03.21. 17:41:53

@Zalaba_Ferenc: Szerintem eleget változtattak ahhoz, hogy egy elfogadható egyensúlyt alakítsanak ki. Említették, hogy részben medvékről másolták a harcmodorát, és ehhez illik ez a vaskosabb, felegyenesedett test. És, legalábbis szerintem, ezek pont olyan ismertetőjegyek, amikhez nem nagyon kell hozzányúlni, mert annyira részei a sziluettjének, mint Batman fülei és cakkos köpenye és Rozsomák oldalra kiálló frizurája. De majd kiderül, hogy fogadják, erre én is kíváncsi leszek.

Ami a soklábú szörnyeket illeti, azoknak most mi a "hivatalos" betűzésük, MUTO, M.U.T.O. vagy Muto?

Kemény Husi 2014.03.21. 19:49:18

@Vrahno: ezt valszeg még a Legendary sem döntötte el, ha a viral oldalt nézed, akkor M.U.T.O., a call sheeteken MUTO szerepelt*, a legtöbb hivatalos press anyag (magazinok, merch leírás) pedig a Mutót használja. Valamiféle military rövidítés ez elvileg, szóval a csupa nagybetűs alak talán a leghelyesebb, pontokkal vagy sem.

*ha az AE crew nem bánja, tudok linkelni egy nem teljesen hivatalos úton netre került kópiát (a "Nautilus" szó természetesen a címben és a jelenet leírásában is kódnév Godzillára): i.imgur.com/Ad9KZeE.jpg

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása