aeon flux

ready for the action now, danger boy?

pilotmustra 2014 #6 Németh Barna
2014. március 16. 09:40:00

Kategória: tv 6 komment

A dübörgő midseason legújabb etapjában Robert Rodriguez tért vissza kedvenc, vámpírokkal (is) küzdő gengsztereihez, de nem csak az Alkonyattól pirkadatig kínált rejtélyeket. A Ressurection a címéhez méltóan egy csodás feltámadás krónikáját mutatja be, Ausztráliában pedig egy gyerekgyilkosság borzolja a kedélyeket.

from dusk-resurrection-secretsandlies.jpg

From Dusk Till Dawn
r.: Robert Rodriguez
sz.: Zane Holtz, D.J. Cotrona, Jesse Garcia, Don Johnson, Robert Patrick, Jake Busey

A sorozat felvezető kampányát látva az egy csillagos időpazarlások mezejére lőttem be magamnak az évek során egyre silányabb produktumokat kitermelő Alkonyattól pirkadatig-franchise legújabb agylövését. Egyébként sem lelkesedek különösebben ezért a manapság reneszánszát élő „reboot a tévében” hóbortért, ennek a sorozatnak pedig minden eddigi promója csak az éjszakai műsorsávba szánt vackok bűzét árasztotta.

Ehhez képest kellemes csalódás volt látni, hogy a selejtes marketing által előrevetített katasztrófa nem csak hogy elmaradt, de Rodriguez egy egész decens újramesélést indított vérrögös útjára ezzel a bevezető epizóddal. A történet nagyjából ugyanaz: a szökésben lévő gengszter-testvérpár útban van Mexikóba, az odavezető úton azonban akadnak problémák. Értelemszerűen a vámpírok kocsmájáig még nem jutnak el, de a filmmel ellentétben a sorozat már itt is nagyobb teret enged a misztikumnak, megágyazva ezzel a történet természetfelettiségének.

Az első rész egyébként egy benzinkútnál lezajló túszejtés köré épít, és a testvérek, a bosszúra szomjazó texas ranger és talán a későbbiekben egy bazi nagy kígyóval táncot lejtő lányka karakterét is felvezeti, no meg mindazt, amire a későbbiekben számíthatunk. Rodriguez nem fogta vissza magát: a véresebb részletekben nincs hiány, sőt, még Tarantino párbeszédeinek pótlására is történt némi halovány kísérlet. Ő viszont nagyon hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen az összkép, továbbá a karakterét eljátszó ifjú is meglehetősen vérszegény, de ha elvonatkoztatunk az eredeti filmtől, egy több mint nézhető sorozatot kapunk.

Resurrection
r.: Charles McDougall
sz.: Landon Gimenez, Frances Fisher, Omar Epps, Matt Craven, Samaire Armstrong

Az első jelenetben egy kisfiút látunk, aki egy rizsföldön ébred, Kínában. Mivel amerikai állampolgárról van szó, hazaviszik, de a hatóságok semmi nyomát nem találják, sehol nem jelentették be eltűnését. Az eseményeket jobbára némán átélő fiú azonban mégis ad egy nyomot, ami egy idős házaspárhoz vezet, és ők rá is ismernek fiukra... aki 32 évvel ezelőtt belefulladt a közeli patakba.

Ez a felütés kísértetiesen hasonlít a 2012-es francia Les revenantsra (The Returned), amely nem mellesleg nálam az év sorozata volt. Habár a Resurrection sem hangulatában, sem megvalósításában nem ér fel hozzá, abszolút megértem, miért lett hatalmas siker az első rész premierje. Az ABC pilotjában minden benne van, ami megnyithatja az utat a szélesebb közönség felé. A misztikum kedvelőinek ott vannak a nagy kérdések, hogy mi történt és hogy történt. A krimirajongóknak már e is kezdték kibontani a vízbefulladás körülményeit, de azok is megkapják a magukét, akik a drámát szeretik, hisz a kérdések tengerében elég nagy hangsúlyt kap az is, hogy ki hogyan éli meg ezt a csodás eseményt.

Persze amikor sok embernek akarunk megfelelni, ott óhatatlanul is sok kompromisszum születik, ennek ellenére mégis ügyes húzás egyszerre több vasat is a tűzbe tartani, ráadásul egyelőre még a ló sem szaladt el velük, mindent sikerült a helyére tenni és elég érdekesen tálalni ahhoz, hogy a többséget visszaültessék a képernyő elé.

Secrets & Lies
r.: Kate Dennis
sz.: Martin Henderson, Anthony Hayes, Diana Glenn, Adrienne Pickering

Úgy tűnik, a világ tévéseinek újfajta perverziója odáig vezetett, hogy a kisképernyős média tele van halott gyerekekkel. Az ausztrálok legújabb sorozatában a nyolc éves Thom holttestét találja meg egy kocogó kertvárosi apuka, aki aztán rögtön a gyilkosság fő gyanúsítottjává lép elő. A békés, családias környezetet aztán gyorsan megszállja a sajtó és a nyomozók hada, miközben a magánéleti problémákkal is küzdő férfi próbálja menteni a menthetőt.

A hamarosan amerikai remake-et is kapó Secrets & Lies alapvetően krimi, melyet a nagy csavarok rajongói élvezhetnek leginkább (ugyanis ebből az eddigi két epizódra jutott vagy négy). Érdekes módon a sorozat ennek ellenére komótos tempójú, a kelleténél nagyobb hangsúlyt fektet a hangulatkeltésre és a szükségesnél jóval kevesebbet a karakterekre. Pedig ez utóbbiakban sokkal több spiritusz van ahhoz, hogy egyszerű klisékként éljék meg a történéseket, de ezen a téren még a második epizód sem hozott áttörést. Valószínűleg ez már így is marad, és ez sajnálatos, mert az egyébként jó krimi-szálat jobban átélhetővé tette volna, ha a nézőket közelebb engedték volna a szereplőkhöz.

További pilotok:

Sirens
A három mentősről szóló vígjáték elég vicces és hangulatos ahhoz, hogy az évad legjobbjai közt emlegessem - ami nem nehéz a sok csődtömeg komédia után-, de látnom kell még pár részt, hogy be tudjam lőni a tényleges erényeit.

Review
Tévés kritikusunk az élet dolgait osztályozza az alapján, hogy átéli őket. Hány csillagot kap a függőség vagy a lopás, ez itt a kérdés. Számomra viszont az, hogy tud-e friss maradni azok után, hogy már a pilotba is becsúsztak döcögősebb részek.

Spun Out
Munkahelyi komédia reklámszakemberekkel, csak éppen vicces nem volt. De néha azért jópofa.

Working the Engels
Meghal az ügyvéd apuka és egy szép nagy adósságot hagy flúgos családjára, akik kénytelenek tovább vinni az üzletet, hogy rendezzék a tartozásaikat. Azt nem mondom, hogy nem voltak meg a maga pillanatai, de több karakter zavaróan túljátszott, ami hozta magával az erőltetett poénokat is.

Címkék

tv show rodriguez tv trailer tv kritika pilotmustra

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr55861385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2014.03.16. 12:39:49

"Les revenants"
Jut eszembe ennek nem lesz folytatása? mert elég érdekesen szakadt félbe ...

A Resurrection elég érdekesnek nézett ki a trailer és a mostani leírás alapján is. Csak annyi jó sorozat lett félbehagyva vagy elszúrva a végére, hogy az ember hajlamos megvárni első szezon végét mielőtt elkezdené nézni ...

tomee · http://www.nba1.hu/ 2014.03.17. 00:28:29

A Review szerintem igen ígéretes próbálkozás, egyszerű, ám mégis ötletes alapkoncepcióval megspékelve.

Egyetértek ugyanakkor a döcögős kezdéssel, de még feltétlenül maradok, főleg, hogy több kritikában is felhívták a figyelmet, hogy a harmadik rész bombát fog robbantani. Egyesek egyenesen az év legviccesebb sorozatepizódjának tituláltak, szóval azt mindenképp érdemes csekkolni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.17. 08:57:36

a resurrectiont megnéztem, tetszett, fogom nézni, de hozzáteszem,hogy a franszia eredetit nem láttam.

az alkonyatost egyszer megnézem majd.

Németh Barna 2014.03.17. 21:07:41

@tomee: Megnézem :)

@doggfather: Nem, ez még nem a remake, az majd később jön. Ez csak hasonlít.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása