aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: 300 - a birodalom hajnala [300: rise of an empire] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. március 04. 10:50:00

Kategória: film 22 komment

Themisztoklész (Sullivan Stapleton) 10 évvel ezelőtt végzett Dáriusz királlyal, és ezzel akaratlanul is elindította a fiát, Xerxészt (Rodrigo Santoro) az istenkirállyá válás őrületes útján, és ugye tudjuk jól, hogy annak mi lett a vége. A görög harcos most ismét szembesülhet a perzsák haragjával, kiknek többszörös túlerőben lévő hajóhadát a némileg kielégítetlen Artemisia (Eva Green) vezeti. S miközben Xerxész Leónidasz 300-ávál hadakozik nem messze innen, addig Thermisztoklész hasonló felállásban próbál gátat vetni a perzsák pusztításának - ezúttal a tengeren.

Némileg megkésett már ez a folytatás. 7 évvel ezelőtt, Zack Synder elképesztő stílusgyakorlatának bemutatását kiadós néphisztéria övezte: egyszerre teltek meg a történeti múzeumok és az edzőtermek, és a "This is Sparta!"-t harsogó Gerard Butlerből minden idők talán legtöbbször felhasznált mémje lett. Aztán szépen elcsendesedett a környék, így mire befutott a folytatás (elég erőteljesen felfújt 3D-ben), az egykori rajongók nagyja is átpártoltak az azt karikírozók táborába. 

Mert valóban nehéz üdvözült tekintettel nézni ezt a némileg túlkomponált, agyrepesztő túlzásokkal megpakolt fantasy-t, főleg hogy egy történelmi esemény képezi hátterét, nonszensz erőszak-akrobatikáját pedig komoly arccal előadott szónoklatok kísérik. Mert ha túlzással élünk, akkor két csata között ne egy bogrács mellett zengedezzünk, hanem mittudomén, meztelen férfiak által körbehordott 24 karátos aranypajzs tetején egyensúlyozva.

Az kikezdhetetlen tény, hogy a 300 elegye sajátos (erőszakbalett versus történelmi hivatkozás), méghozzá annyira szélsőségesen merítve, hogy a megidézésre tett minden további kísérlet puszta plagizálásnak hat csupán. Szerencsére eme vád alól ez a folytatás (illetve társfilm) némileg védettséget élvez, önmagában azért, mert folytatás, de ezen felül nem ártott volna némi változatosságot vinni az aprításba, a filmben ugyanis öt nagy akciójelenet van, ebből négy hajókon játszódik, az ötödik pedig egy tengerparton... hajókkal. Most mondhatnád azt, hogy de hisz A birodalom hajnala egy (illetve több) tengeri ütközet krónikája, de talán pont nem a 300-on lehetne számon kérni azt, ha egy kicsit megvariálná a történéseket.

Ugyanakkor üdvözítő tény, hogy az írók (helló, Zack Snyder!) immáron nem pazarolták a nézők idejét azzal, hogy politikai konspirálással próbáljanak további komolyságot kölcsönözni annak, aminek nem lehet: a csaták szüneteit ugyanis a már említett szónoklatokon túl leginkább gonosz párbeszédek (halálról, vérengzésről, hatalomról, stb.) és izomfitogtatások töltik ki, illetve az elsősorban narrátori szerepet betöltő Gorgo királynő (Lena Headey) szaval fel lassításokkal kísért kacifántos sorokat, hogy ezalatt gyorsan ki lehessen surranni a klotyóra, hogy megszabadulj a csörték során túlontúl gyorsan beküldött kóla eredményétől.

A történet tehát egyszerű, mint egy faék, az akciójelenetek pazarak, de meglehetősen monotonok, és egy csöppet megmosolyogtató, hogy miközben mindkét oldalon nagy stratégákról zengedeznek, a perzsák stratégiája általában kimerül abban, hogy "megyünk és zúzunk", és ha esetleg valami váratlan történik, azt mindkét oldal elképesztő fáziskéséssel fogadja, mintha a rengeteg lassítás hatására ő maguk is belassultak volna. Mindezzel együtt a 300: A birodalom hajnala messze túlteljesít az elvárásokon: a reklámfilmek földjéről érkezett Noam Murro gyönyörűen játszik a film világának túldimenzionált esztétikájával, és ugyan a CGI-vértől minden jóravaló filmrajongónak tikkel a szeme, a halálnemek változatosak és explicitek, és hogy a banda mennyire nem gondolta komolyan ezt a filmet, azt jól bizonyítja az a középtájon elsütött szexjelenet, amely inkább hajazott fojtogatásokkal kísért extrém twisterezésre, mint bármire, aminek köze van az erotikához. De felejthetetlen volt, annyi szent. Nem is csoda, hogy a szikrázóan zöld szemű (IMAX-ben kiszúrható a kontaktlencse!), elképesztően szikár Themisztoklésznek csupán akkor lesz zavaros a tekintete, ha a cimbik arról kérdezik, hogy mi történt akkor és ott.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika *** fantasy 300 frank miller action eva green historical lena headey

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr465842634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2014.03.04. 11:05:03

Szóval annyit legalább tud, mint az előd. Nekem ennyi elég :)
Milyen a térhatás és a szinkron?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.04. 11:15:43

@csgergo: A szinkronról majd Máté megemlékezik, a térhatás meg olyan, amilyen a térhatás mostanában: fakulóban van. :)

Fausto(tm) 2014.03.04. 11:36:07

Meglepődtem, azt hittem rosszabb lesz!
Ettől függetlenül nem hiszem, hogy moziban fogom nézni... talán egy 2d-s vetítést elcsípek, ha más nem lesz.

-creeper- 2014.03.04. 12:27:31

A CGI-vért én is utálom. Pl. a Ninja Assassint alig bírtam végignézni.
Amúgy meglepő, hogy nem szar, még a végén megnézem.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.03.04. 13:06:12

Én ma nézem és most egy kicsit meg is nyugodtam :)

-creeper- 2014.03.04. 13:17:15

@Zalaba_Ferenc: Hopp, ez délelőtt még 75%-on állt. :)

Tyberius06 2014.03.04. 13:32:53

Ezzel a filmmel egy baj van, hogy szinkronos. Én kevesebbet vártam tőle. Persze nem magasztalom agyon, ez tipikus popcorn mozi, Stepleton gyengébb mint Butler, de Eva Green kb mindent visz, eskü féltem a csajtól, azok a hideg szemek… egyszerre féltem és lettem szerelmes ;) :) Nah meg amilyen cuccokban volt, ha éppen volt rajta…
A magyar szinkron sokat ront rajta, Lena pár jelenete egyébként fasza, asszondom a sok vér és akció között a két nő jelenetei viszik a filmet. Jah, történészek kerüljék, vagy fogják be a fülüket a buzdító nagymonológoknál, mert okés, hogy nem várunk történelmi hűséget meg hozzáértést nemhogy egy ilyen filmtől, de semmilyen hollywooditól, de a sokadig “egységes NEMZET (????)” meg “egységes (Görög)ország (???)” után tényleg csak Green mentette meg a filmet…
6-7/10 jár neki, teljesen vállalható darab, egyrészről hozza az első rész hangulatát, másrészről már nincs benne annak újszerű varázsa, szóval attól mindenképp gyengébb, de komolyan van olyan, aki ugyanazt a szintet várja ettől a folytatástól, mint az első filmé…? Nem hiszem.

De hajrá menjetek moziba és lessétek meg, érdemes, főleg IMAX 3D-ben…

gójgómitic 2014.03.04. 17:30:01

Csak a trailerek alapján mondom azt amit mondok : kíváncsivá tett, de volt egy nő aki nagyon hiteltelen volt az erőltett keménykedésével (lehet, sőt biztos a szinkron is közre játszott). Egyszerűen nem hittem el neki, hogy ő akkor és ott van és valóban tökös nő (kb mint a Spartacus sorozatban rengeteg metroszexuális, bezselézett haju, borotvált ficsuroknak se hittem el, hogy abban a korban élt), túlontúl mostani, mai tini feje volt, inkább a Twilightba illett. Nem tudom ki ő, így hirtelen de írták, hogy Eva Green menti meg a filmet...tán csak nem ő? Gugli...és valóban.
Ezt mondom csak a szinkronos trailerek alapján mondom és úgy, hogy tudom egy szar szinkron bárkit ki tud herélni.

TomPowell25 2014.03.04. 18:50:42

Abszolút kellemes meglepetés. Az első résztől egy hangyányit elmarad, részben a kevésbé karakteres főszereplő miatt, aki ennek ellenére szimpatikusabb volt a számomra "civilizáltabb" karakterével, mint a "barbár" Leonidász anno. És az egész filmmel így vagyok, önállóan az előddel ellentétben kevésbé állja meg a helyét, de számomra mégis szerethetőbb volt (de lehet, hogy csak a Junkie XL zúzós zenéje miatt érzem így:)). Eva Green pedig tényleg viszi a prímet, a 3D felesleges, és emlékezetes jelenetekből is kevesebb van, de egy jól eső akció bomba az egész. (De az elődhöz hasonlóan, tényleg ront rajta a szinkron.)

HaPLeX 2014.03.04. 22:44:17

Nyilván nem életem filmje, de egyáltalán nem volt ez rossz. Volt olyan jó mint az első rész, és az a két poén is ami volt benne egész megmosolyogtató volt. :) CGI vérből valóban annyi volt, hogy már-már beleégett a retinámba, de ezzel sem volt gond, mert nem rosszabb, mint a Tarantino féle vérfürdő. Viszont 2D-ben nem ajánlom a megtekintését, mert elég sok 3D effekt van benne.

Kecskeszem 2014.03.05. 07:35:42

@gójgómitic: Abszolút egyetértek! Borzalmasan zavar, hogy egy plázacicát felöltöztettek nagyonmacsó cuccokba és hűdefélelmetes szöveget tettek a szájába, majd pár figurát begyakarolt az edzőteremben.... és ettől most hanyatt esünk. De nem, igazából ugyanolyan vicces. Ide minimum egy Lucy Lawless (Xena) karakter kellett volna.
A film sehol nincs a 300-hoz képest de mindenképp érdekes. Még egy év múlva is emlékezni fogok rá és ez elég nagy elismerés manapság.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.05. 09:36:28

@gójgómitic: @Kecskeszem: Épp a napokban lamentáltam azon, hogy az izmos nőknek semmi esélyük nincs Hollywoodban. Ha teszem azt, valamelyik kigyúrja magát (lásd Linda Hamilton a T2-ben vagy Jenette Goldsteint az Aliensben), akkor ott szépen rájuk csodálkozunk, aztán kurvára elfelejtjük őket. Soderbergh megpróbálkozott Gina Caranóval, de sem a közönség, se Hollywood nem volt rá különösebben vevő: a Haywire bukott, Carano a FF6-ban már csak hárommondatos másodhegedűs volt, és jelenleg ő is direct-to-video szarokat forgat. Persze ha egy más műfajban, kiszerelésben bizonyított vagy csak feltűnést keltett nőt tesznek meg akcióhősnek (Angelina Jolie, Zoe Saldana, Scarlett Johansson), az mindjárt más, pedig tényleg baromi komikus, ahogy a nádszál vékony lánykák 100 kilós fickókat hajigálnak át a vállukon.

mel gibson 2014.03.05. 09:46:25

igazi köcsögfilm
akkor szoktam nagyon felröhögni és sajnálkozni,amikor azt hallom,hogy:"a 300 a kedvenc filmem"
LoL

ScooHu 2014.03.05. 10:08:18

Picit jobban belemélyedhetettek volna abba, hogy miért lett egyébként maximum közepes minőségű a film.

Szerintem ezért:
Már az első trailer megnézésekor aggódni kezdtem, hogy egy olyan tökös filmnek, mint a 300, nem fog jót tenni ha előtérbe helyezik a nőket.
Ebben a részben nem Xerxes a főgonosz. Mellékszereplőt csináltak belőle (mondjuk amúgy is az volt, de itt még inkább). Minden sikeres férfi mögött ugye ott van egy nő is. Jelen esetben Artemiszia. Kicsit kifacsarták a történelmet. Artemiszia valóban létezett, sőt, tényleg parancsolt hadihajóknak és Xerxesnek is adott tanácsokat. Persze az eredettörténete nem az ami a filmben van és a vége sem, de ennyi belefér. A fő problémám az, hogy nagyon gyenge karakter lett. Szerintem jobb lett volna ha egy felnőtt, érett, okos, nőt csinálnak belőle (a történészek szerint inkább ilyen volt), nem pedig egy menstruáló kurvát. Mert kérem szépen az egész filmben az. Nagyon hiteltelen, teljesen gyenge főgonosz. Egy percre se hihető a karaktere, nem érzi a veszélyt a tekintetéből az ember. Nincs kisugárzása. Ezzel el is cseszték a filmet, mivel elég jelentős szerepet kapott.
De ha ez nem lenne elég, borzasztóan idióták a párbeszédek. Fogtam a fejemet és a végén mikor elhangzik az, hogy "Kemény vagy, a farkadnak kellett volna ilyen keménynek lennie." mondat, akkor felkiáltotta, hogy ezt a szart!
A görög tábor se jobb. A hősök unalmasak, szintén jellegtelenek. Kb. négyszer kapunk harcra feltüzelő nagy monológot, amiknek a lényege zanzásítva: Görögországért, a szabadságért! Már elsőre is unalmas.
A látvány rendben van, a 3D is szép (igaz egy idő után kezdtem azon röhögni, hogy a amikor nincs csata akkor a jelenetekben mindig volt valami plusz anyag (szálló por, pernye, fű stb).

A 300-at bármikor újra megnézném, ezt a filmet kizárt.
A két új karakter nagyon gyenge, a mellékszereplők pedig csak díszek.
Ha sikeres lesz bevételileg a film, biztos, hogy lesz folytatás.

Nagyon hiányzott Frank Miller látásmódja. Szinte semmi extrát nem kapunk, nagyon földhözragadt lett a megjelenítés, nincsenek extra lények, teremtmények, igazán az agyba vésődő jelenetek. Ha Sin City folytatását is ennyire elcseszik, akkor elmegyek Hollywoodba felpofozni pár rendezőt, írót, producert.

2014.03.05. 12:09:28

Volt szerencsém megnézni tegnap ezt a celluloidszörnyet, tragikus. Egyszerűen béna, a főszereplők teljesen nélkülöznek mindenféle karizmát, a történet teljesen skizofrén, mert egyfelől fantasy zúzda, másfelől történelmi alapokra helyezett akar lenni, a kettőm ge üti egymást, de mindez még nem lenne zavaró, ha a látvány kárpótolna, de a csatajelenetek az első film halovány utánérzései, komikus állandó vérfröccsökkel, fantáziátlan kardozásokkal. Az egész egy zagyva, túlbeszélt káosz, a negyedóránként elhangzó lelkesítő beszédek a paródia szintjét sem érik el, az egésznek meg egyszerre vége szakad a végső csatalajelenet közepén. Egy letöltést is neccesen ér csak meg.

gójgómitic 2014.03.06. 17:10:11

@Zalaba_Ferenc: Igen sajnos van igazság ebben, de nekem egy tökös nő nem kell, hogy izmos legyen, csak hiteles, valódi, hús-vér ember. Viszont megnéztem eredeti nyelven a trailert és ha ezt látom a moziban, akkor nem szisszenek fel Eva Green karaktere láttán (bár azok a hideg szemek...). A hangja, erős, karakteres, metsző. Pont tegnap a tv-ben is lement a trailer és köszönő viszonyban sincs az eredeti karakter kisugárzásával. Erőtlen, gyenge és ami a legszörnyűbb: megpróbál keménykedni és titokzatos lenni, de kurvára nem valódi. Xerxes magyar hangjáról semmit se mondok, mert az kacagtató, mint sem félelmetes. Ezt nem fogom megnézni szinkronosan. Anno ment a tv-ben a 300...kiherélt metroszexuális férfi szinkronnal. 10 perc után kilőttem a tv-t, ncore és félóra se és néztem is eredetiben.

Dualla 2014.03.06. 21:26:48

@Zalaba_Ferenc: amúgy teljesen egyetértek minden egyes leírt szavaddal, de Angelina Jolie az első Tomb Raider filmre azért kigyúrta magát. (A film milyenségébe most inkább ne menjünk bele. :'D) Szóval ott teljesen elhittem, hogy igazi harcos - ezzel szemben viszont ott volt a Wanted és a Salt, és mindkét filmben csontsoványra fogyva láttuk, pedig azért a Saltban mutatott trükkökhöz tutira nem ártott volna a TR-es külseje. Ki tudja, hogy utána már milyen megfontolásból nem biztatták a dologra... :)

Dualla 2014.03.07. 21:39:06

@Zalaba_Ferenc: i84.photobucket.com/albums/k5/LouMooLaraPics/Movie1/lara-croft-tomb-raider-promo-011.jpg

Valamiért inkább ez a kép járt a fejemben, de... hát oké. Jogos. :D De a Wanteddal és a Salttal összevetve itt még mindig van rajta legalább valamennyi hús.

Persze, az meg aztán teljesen más kérdés, hogy melyik férfi menne el megnézni ezeket a filmeket, ha így néznének ki a hősnők:
img3.wikia.nocookie.net/__cb20130127150332/gameofthrones/images/5/5b/Brienne_S3.jpg :)

cr4ft 2014.06.04. 03:10:03

Hát én erre 2, azaz kettő pontot adok. Igen, csak most néztem meg, és igen, csak gépen. Nem tudom mennyit adhatott hozzá a 3D, de így elég trágya volt. Nagyon nem sikerült visszahozni - de még csak feleleveníteni sem - az első rész hangulatát. A színészek kiválasztása szerintem hatalmas melléfogás volt. A főszereplő egyszerűen nem elég karakteres. Értem, hogy csak athéni és nem spártai darálógép, de akkor is hivatásos katona. Romantikus vígjátékokba elmenne ezzel az arckifejezéssel, de egy több ütközetes csata levezényléséhez kevésnek találtam. A gonosz muff meg baromi jó boszorka alapanyag, de még a stílusát tekintve sem hajaz egy bosszúvágyó, vérmes harcosnőre. A többieket inkább nem is említem. Biztos nem marad meg bennem jobban mint a Titán-filmek (amik egyáltalán nem hagytak nyomot).

AtomNyuszi 2014.06.13. 21:23:53

Kicsit olyan ez, mint a Watch Dogs, csak itt nem a hype-hoz kellett volna felnőni, hanem az elődhöz. Egyben néztem meg a két részt gépen (ergo 2D-ben) így az élmény friss, mint a Winterfresh.
Az első filmre tényleg illik a klasszikus jelző, mert egyszerűen nagyon jó, ráadásul a másodikhoz képest történelmileg hiteles. (utánaolvasva meglepően az) A látványvilága pazar, nem kell gagyi CGI vért néznem az összes csatajelenetben, a dramaturgia rendben, a követ kivégzése, az ellen tengerbe taszítása meg a végső jelenetek örök és elfeledhetetlen élményt adnak, hogy csak a számomra leghangsúlyosabbakat emeljem ki.
Aztán meg itt van az új szerzemény, ami nem rossz, de az én olvasatomban nem is méltó folytatása a kiváló elődnek. Jól mutatja az érdeklődésem, hogy este kezdtem el nézni, de álmos lettem és csak másnap (most) fejeztem be. Tipikus tagja az "egynek elmegy" kategóriának. Nem rossz, de pénzt nem adnék érte.
G.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása