aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: fogság Takács Máté
2013. szeptember 22. 17:52:00

Kategória: film 5 komment

Nem mondhatni, hogy az év csatája alakult ki a hétvégén az amerikai kasszáknál: a Fogságban című dráma minden erőlködés nélkül vette birtokba a vezető pozíciót, figyelemreméltó összeggel. A táncolós-küzdős Battle of the Year ezalatt elveszett a tömegben, az Óz, a csodák csodája 3D-s változata pedig korlátozott moziszám mellett is (sárgaköves) utat vágott magának a top 10-be.

prisoners.jpg


> új filmek
Ha egy "idegen nyelvű" rendező Hollywoodba megy egy nemzetközi sikert elért produkció után, a forgatókönyv túlnyomó részt úgy alakul, hogy a direktor idomul az Álomgyárhoz. Denis Villeneuve, az Oscar-jelölt Felperzselt föld alkotója azonban fordított a dolgok menetén, és megmozgatta kicsit az állóvizet: a Fogságban (Prisoners; hazai bemutató: október 10.) ugyanis egy két és fél órás, a kritikusok szerint rendkívül megterhelő és sötét hangulatú drámai thriller. Ilyen, még az őszi idényben is csaknem szitokszóként ható jelzőkkel kellett hát boldogulnia a Warner Bros.-nak, de a jó fesztivál- és újságírói visszhang tudatosította azt is bennük, hogy hosszú távú siker kovácsolható a filmből. Ehhez intenzív marketingkampányt rittyentettek, illetve meglehetősen sok, 3260 mozit állítottak a Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal állítólagosan pálya-legjobb alakítását felvonultató mű szolgálatába. A szeptember közepi nihil ugyancsak kedvező helyzetbe hozta a Fogságbant, így képes volt a várakozásokat 20 millió dollár magasságába tornázni, s ennek meg is felelni. A továbbiak sejthetők: a célcsoportot jelentő felnőtt közönség amúgy sem az a sietős fajta, de a stabil szájhagyomány az ősz végéig felszínen tarthatja a filmet, s aztán majd kiderül, mennyire sikerül helyhez jutnia a díjszezonban. Addigra akár 75 millió dollár is befolyhat a jegyeladásokból, ami önmagában is derék, s a 46 milliós költségvetés mellett is.

Táncfilmek kópiáival meg lehetne tölteni egy sportcsarnokot is, már az is elég árulkodó, hogy egyáltalán van ilyen alműfaj. Hogy minek is az alműfaja ez, az mondjuk nem világos, de tény, hogy lehetett vele pénz csinálni, elég csak a Step upra gondolni, ami négy részt is megért. A hangsúly most már azonban a múlt időn van, az ugrabugrálás és ritmusra együtt mozgás még térhatásban is megfáradt, a fiatalok gyorsan változó és hálátlan figyelme is továbbvándorolt, így a Battle of the Year már a startnál nagyon bizonytalanul állhatott a lábain. A Sony/Screen Gems sem erőltette a dolgokat: alig 2000 moziban mutatta be ezt a 20 milliós szösszenetet, de még a szerény várakozásokat sem nagyon tudta teljesíteni: 5 millió dollárral lépett be a toplistára, ami egyértelműen bukásra ítéli. Ha ez nem lenne elég, akkor még a kritikusok is csúnyán helyben hagyták az év csatáját. Josh "Sawyer" Holloway tehát nem ezzel a filmmel fog áttörni a mozivászonra.

A Warner dupla sikernek örvendhet ezen a hétvégén, hiszen egyik legnagyobb klasszikusuk visszatérése is decens számokat produkált. Az idén 74 éves Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) egy dimenzióval kibővített változata 318 moziban (köztük IMAX-ben) került ismét a tengerentúliak elé. A film lényegesen jobb eredményt jegyez, mint a hasonló körülmények között a közelmúltban újra bemutatott Az elveszett frigyláda fosztogatói és Top Gun, kérdés, hogy változási mutatóiban is képes lesz-e fölébük kerekedni, azaz nem összeomlani 1-2 hét alatt. A 3 millió dollár erős mozinkénti átlagos bevételt jelent, továbbá a 9. helyet a toplistán. Victor Fleming filmje az évtizeden során számtalan újrabemutatást ért meg, eredeti bevételeiről nincs információ, de az 1998-as, országos szintű "re-issue" csaknem 15 millió dollárt fialt (mai árfolyamon ez 25 milliót jelentene).

> korábbi filmek
Aligha váratlanul, a múlt héten kasszát robbantó Insidious: Chapter 2 lába alatt nagyon megfogyatkozott a talaj: a Sony horrorja 64%-ot zuhant a második hétvégére, ami 14.5 millió dollárt és ezüstérmet jelent most a listán. Az amúgy rendkívül jövedelmező produkció (5 millióból készült) így 10 nap alatt 60 millióg jutott, amit 75-80 millió közé fog végül növelni.

Növekvényt könyvelhetett el a Lionsgate az Instructions Not Included hétvégi bevételeiben. A spanyol nyelvű vígjáték a negyedik helyre előreugorva zárta a hétvégét, összbevételét 34 millió dollárra növelve. A film pályája abszolút kiszámíthatatlan, szóval továbbra is érdemes szem előtt tartani.

> végszó & ami jön
Az esztendő 38. víkendje a leggyengébbek közé vonult be az összforgalom tekintetében (a negatív dobogó 3. helyére került), de ezt a forgalmazók maguknak okozták: akadt volna még hely egy komolyabb produkciónak a Fogságban mellett, viszont így legalább a régebb óta futó filmek élvezhettek egy kis extra figyelmet. A figyelemre a következő hétvégén sokan pályáznak: első helyen a Derült égből fasírt 2: A második fogás fut majd be, várhatóan az első részét megfejelő összeggel. A mostani, 5 mozira kiterjedő, eredményes bemutatkozása után országos pályára áll a Hajsza a győzelemért, megmérettetik a Don Jon, a Baggage Claim pedig a fekete közönség kegyeit keresi majd.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Baggage Claim | 1800 | $7.5m
Derült égből fasírt 2: A második fogás
| 3000 | $40m
Don Jon
| 2200 | $9.5m
Hajsza a győzelemért
| 2200 | $10.5m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Fogságban
$21.4m $21.4m $46m
2 1  Insidious: Chapter 2
$14.5m $60.9m $5m
3 2  Vérmesék
$7.0m $25.6m $30m
4 6  Instructions Not Included
$5.7m $34.3m $5m
5 ú  Battle of the Year
$5.0m $5.0m $20m
6 5  Családi üzelmek
$4.7m $138.2m $37m
7 4  A komornyik
$4.3m $106.5m $30m
8 3  Riddick
$3.7m $37.2m $38m
9 ú  Óz, a csodák csodája
$3.0m $3.0m n.a.
10 7  Repcsik
$2.9m $86.5m $50m





Címkék

box office warner jake gyllenhaal drama hugh jackman dance flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr975528680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.22. 17:57:26

A Hajsza h-h ilyen későn jön kint?

Wintermoots (törölt) 2013.09.22. 18:01:41

riddick...bár a gyártási költséget simán visszahozza csak amerikában

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.22. 18:19:42

@REMY: A téma miatt ez a film elsősorban nemzetközi porondon futhat jó köröket. Más lenne a helyzet, ha az Indy 500-ról szólna.

skaven 2013.09.22. 18:21:32

es a top 10ben szereplo filmek osszesitett koltsegvetese alig haladja meg egy durvan draga nyari filmnek a koltsegveteset. ha a marketinget is szamoljuk, akkor meg alatta is van. :) megis jo bevetelek vannak igy is. lehet tenyleg itt lenne az ideje atgondolni ezt az egeszet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása