aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: ass kicked Takács Máté
2013. augusztus 18. 17:43:00

Kategória: film 3 komment

Tombol az utószezon az amerikai mozikban, ami immáron rendszerűen kedvez egy kifejezetten hölgyközönséget szórakoztató produkciónak. Ezt a szerepet most a The Butler töltötte be; a Weinstein Company drámája messze maga mögé utasította a Kick-Ass 2. című folytatást, miközben a Jobs és a Paranoia elveszett az alfélen.

kick-ass2_620.jpg


> új filmek
Ha egyszer Harvey Weinstein és Oprah találkozik... abból lesz csak a csakazértis sikerfilm! Lee Daniels, a Preciousszel nevet szerzett direktor új munkájának főhőse a Fehér Ház inasa, aki jó pár elnök pályafutását megfigyelhette a háttérből. A The Butler nem csak egy 20. századi politikatörténelmi tabló, hanem a fekete polgárjogi mozgalmak újabb tanítási segédletének is beillő darab, nem is meglepő hát, hogy a Weinstein Company a két évvel ezelőtt nagyot kaszált A segítség premierdátumát utánozta le. De ekkortájt rajtolt el a maga évében az Ízek, imák, szerelmek és a Julie & Julia - Két nő, egy recept is, mind-mind 20 millió dollár feletti összeggel, így a forgalmazó egészen nagy biztonságban küldhette szét csaknem 3000 moziba ezt a két órás drámát. Forest Whitaker mellett Oprah Winfrey látható a neves mellékszereplői gárdától elkülönülő szerepben, akinek szavára feltétel nélkül hallgat mindenki, aki csak egy percet is látott műsorából, úgyhogy a The Butler sikerre ítéltetett. A siker képe 25 millió dollár és stabil első hely a toplistán, illetve korrekt kritikai visszhang, aminek nyomán a 100 millió dollár felé is kacsintgathat a 30 millióból készült film. Viszlát az Oscaron!

Bár nem robbantott kasszát, volt, aki látott fantáziát a Ha/ver folytatásában. 2010-ben a Lionsgate élhette meg kisebb csalódásként az őrületes mértékű comic-conos, internetes és egyéb, zéró előrejelző-értékkel bíró felhajtást követő so-so box office-adatokat. Az 50 millió dollár alatti bevételt kétség kívül megismételhette volna a Kick-Ass 2. (hazai bemutató: augusztus 22.), hiszen meglehetősen kedvelt volt a három évvel ezelőtti felvezetés, azonban a stafétát átvevő Universal nem tudta kellőképpen külön lapra helyezni a második részt az elsőtől, vagyis Jim Carrey jelenlétén kívül jobbára ugyanannak látszott a folytatás, mint amiben legutóbb is része lehetett a nagyérdeműnek. A 28 millió dolláros költségvetés gondoskodott arról jó előre, hogy túlzottan ne fájjon senkinek az új rész esetleges kudarca, így hát a 13.5 milliós nyitány inkább csak erkölcsi vereség a forgalmazónak. A nagyobb probléma a meglehetősen gyatra újságírói értékelésekkel van, bár az ilyen rajongói matériánál vajmi keveset számít, mit gondolnak a firkászok. Az első részhez hasonlóan ezúttal is gyors elpártolás várható, szóval 30-35 millió között kapja meg a végső (seggbe)rúgást a Kick-Ass 2.

Áprilisról halasztotta mostanra az Open Road Films a Steve Jobs életéről szóló Jobs című drámát. Az indok homályba vész, de nem lehet nem arra gyanakodni, hogy elszörnyedtek a katasztrofális képet festő első kritikák láttán. A most született újabbak tanúsága szerint csak hellyel-közzel sikerült kiküszöbölni a csorbákat, amik között Ashton Kutchert is gyakran említik, mint a telekommunikációs úttörő megformálóját. Tagadhatatlanul rosszul jönnek ki az alkotók a méltatlan mozgóképes emlékállításból, és ezt még a bevételek sem képesek kompenzálni: csupán 6.7 millió dollárt költöttek az amerikaiak arra, amit el is olvashattak a közelmúltban kiadott ilyen-olyan életrajzi könyvekből. A Kick-Ass 2. esetéhez hasonlóan ugyanakkor itt sem rejt komoly ártalmakat a gyenge box office-teljesítmény, hiszen a filmet mindössze 12 millió dollárból forgatták, ami alighanem tartalmazza Kutcher színészet-továbbképzési költségeit is. A végösszeg az indifferens visszajelzések nyomán 15 milliónál nem lesz sokkal több.

Meglepően nagy bukta kerekedett a 35 millió dollárból készült Paranoia (hazai bemutató: október) című thrillerből, ráadásul úgy tűnik, a Relativity Mediát nem is érdekelte különösebben a feltörekvőket (Liam Hemsworth) és veteránokat (Harrison Ford, Gary Oldman) egyaránt megmozgató produkció. Alig tettek erőfeszítéseket, hogy jelezzék a közönségnek a film létezését, és egy ilyen kommersz alkotásnál igen kevésnek számít a 2500 mozi alatti szint is. Meg is lett a hanyagság eredménye: nevetséges nyitónapi és hétvégi eredményt jelent az 1.3 illetve a 3.5 millió dollár, ami kínszenvedve befolyt a filmre, s ezekkel szép egységet alkot az 5%-ot sem elérő Rotten Tomatoes-mutató is. 10 millió alatt fog kifulladni a Doktor Szöszi rendezőjének munkája.

> korábbi filmek
Kiváló második hétvégét élvezett a Családi üzelmek. A Warner vígjátéka mindössze 33%-ot eresztett, így erős első heti eredményét a 70 millió dollár kapujába lökte. Innen már egyenes út vezet a százmillióhoz, amit kétség kívül a kedvező nézői visszajelzések köveztek ki. Nem járt viszont ilyen jól az Elysium - Zárt világ. A Sony/TriStar akciófilmje -55%-hoz közeli változást regisztrált, ami 13.5 milliós második hétvégét engedett Neill Blomkamp filmjének. Az összbevétel 55 milliónál jár, amiből legfeljebb már csak 80 millió kerekedik.

> végszó & ami jön
A tavalyi állástól némileg elmaradozó összbevételt jegyez az élmezőny, ami alakulhatott volna másképpen, ha a négy premierből nem mond csődöt három is. A The Butler és a Családi üzelmek várhatóan uralni fogja a következő egy-két hetet is; legközelebbi kihívójuk A végzet ereklyéi: Csontváros című fantasy, ami már szerdán érkezik, és csak reménykedni tud a forgalmazó, hogy nem jut a Lenyűgöző teremtmények és A burok sorsára. Pénteken csatlakozik be a The World's End című brit vígjáték és a You're Next című, több éves horrorfilm is.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
A végzet ereklyéi: Csontváros | 3000 | $19m (sze-v)
The World's End | 1400 | $6m
You're Next
| 2400 | $7.5m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  The Butler
$25.0m $25.0m $30m
2 2  Családi üzelmek
$17.8m $69.5m $37m
3 1  Elysium - Zárt világ
$13.6m $55.9m $115m
4 ú  Kick-Ass 2.
$13.6m $13.6m $28m
5 3  Repcsik
$13.1m $45.1m $50m
6 4  Percy Jackson: Szörnyek tengere
$8.4m $38.9m $90m
7 ú  Jobs
$6.7m $6.7m $12m
8 5  2 kaliber
$5.6m $59.2m $61m
9 6  Hupikék törpikék 2.
$4.6m $56.9m $105m
10 7  Farkas
$4.4m $120.5m $120m

Címkék

harrison ford comics thriller box office ashton kutcher steve jobs drama jim carrey oprah sequel forest whitaker gary oldman kick ass biopic weinstein

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr45465992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.08.18. 17:55:51

Ja, hogy a Kick-Ass 2 ennyire "olcsó" volt??? Az viszont még ennél is nagyobb meglepetés, hogy csak ennyi ember nézte meg :|

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.08.18. 18:18:32

kíváncsi vagyok, hogy ezek után bevállalnak-e majd egy Kick-Ass 3-at (mármint ha maga a film ad okot a folytatásra).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.18. 18:22:55

És vajh Harrison Ford ezért a filmért borotválta kopaszra a fejét, vag ez csak amolyan "phase" volt nála?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása