aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: kis kaliber Takács Máté
2013. augusztus 04. 17:36:00

Kategória: film 1 komment

Denzel Washington és Mark Wahlberg pisztolya nem durrant akkorát, mint azt tehette volna augusztus első hétvégéjén, de a 2 kaliber visszafogott eredményével is könnyedén nyerte a hétvégét. A Hupikék törpikék 2. ezalatt nehezen facsarta ki a családok még megmaradt dollárjait, pedig már szerdán rohamot indított. A két premier közé a Farkas ékelődött be.

2_guns.jpg


> új filmek
Denzel Washington irigylésre méltó helyzetben van: ugyan nem akadnak ki a bevételmérő műszerek egyes filmjeinek bemutatójakor, de napjaink legbiztosabb nézőtáborával rendelkező színészéről van szó, hiszen egy bizonyos dollárszínvonal alá sosem merülnek munkái. Sőt az a helyzet, hogy manapság alighanem sokkal nagyobb érdeklődés övezné olyan, a '90-es években nem sok vizet zavart munkáit, mint a Zsaruszív, a Kék ördög vagy a SID 6.7 - A tökéletes gyilkos. Mark Wahlbergnél ezzel szemben nagyon is számít, miben tűnik fel, ezt az év eleji Megtört város bukása jól mutatja. Ha viszont megfelelő a szerep, akkor ugyancsak nagy kedvvel váltanak rá jegyet a nézők. 2012-vel mindkét színész kiváló évet zárt, hiszen Washington pályája egyik legnagyobb sikerét aratta a Védhetetlennel, majd ősszel a Kényszerleszállás is csaknem százmilliót hajtott fel, míg Wahlberg a Ted mellett a Csempészekkel is jó köröket futott. Annak rendezője, Baltasar Kormákur dirigálta a két színész első közös filmjét, a 2 kalibert (2 Guns; hazai bemutató: szeptember 12.), amely a fentiek –kiváltképp a Védhetetlen és a Csempészek várakozások feletti teljesítményének tükrében– elég sokra volt hivatott ezen a hétvégén. Ehhez képest a 27 millió dollár némileg csalódás – alig több a főszereplő-rendező előző együttműködésének számainál, illetve Washington átlagánál. Az ideális szint mindenképpen 30 millió fölött húzódik meg, a Universal azonban nem bízta el magát, mikor 20-25 millió közé lőtte be hivatalos elvárásait, persze bízva egy lényegesen jobb forgatókönyvben. Ha már forgatókönyv, a sztori javát az előzetes komótosan elmesélte, ami sosem árt egy felnőtt közönséget megcélzó filmnél. Csakhogy mind a Védhetetlen, mind a Csempészek egyenesebb és izgalmasabbnak tűnő felütéssel bírt, jobbára ennek tudható be az érezhető hiány a bő 3000 mozi kasszájában. A film kedvező visszhangja mindenképpen megteszi majd hatását, vagyis augusztus folyamán még sokan fognak jegyet váltani a 61 millióból forgatott krimire, de a százmilliós remények nagyon halovánnyá váltak.

Ugyanez a helyzet a Hupikék törpikék 2. (The Smurfs 2; hazai bemutató: már a mozikban) háza táján, mármint hogy a 100 millió feletti kapuzárásnak rövid úton befellegzett. A Sony közel 4000 mozit tömött tele családi filmjével, ám a családok már alaposan kivették részüket az idei nyári szezonból, és hát az összes opció közül a 2011-es mesefilm folytatása tűnt a legkönnyebben kihagyhatónak. De nem csak ennek a telítettségnek látta kárát ez a folytatás: az első rész, bár veretes összeget halmozott fel már Észak-Amerikában is, a legkevésbé sem mondható egy kedvelt produkciónak, legalábbis a szülők nem szívesen tették ki magukat még egyszer ugyanannak a megpróbáltatásnak, az intelligensebbje pedig a csemetéinek is nemet mondott – a kitartóak pedig csak 28 millió dollárig tolták a törpök szekerét a szerdai start óta, vagyis öt nap után is nagyon le van maradva az első rész nyitányától a második kaland. Várható volt, a stúdió mégis magabiztosan jelölt ki premiert a harmadik epizódnak; erre kétség kívül az Amerikán kívüli bevételek sarkallták őket, mert azok csillagászatiak, de ezzel együtt is kínos, hogy a 105 milliós költségvetéstől messze el fog maradni a hazai összeg.

> korábbi filmek
A legalacsonyabb X-Men-nyitánnyal bíró Farkas sokat veszített kezdő összegéből, de a vártnál nem többet. A Fox képregény-adaptációja közel 22 millióval toldotta meg péntek és vasárnap között a bevételt, így eddig 95 milliót költöttek a figura sokadik mozis bevetésére. Ez az összeg csaknem azonos az X-Men: Az elsők bevételével, vagyis a végeredmény is valamivel a két évvel ezelőtti alatt, 135-140 millió dollár körül várható.

A negyedik helyen állomásozó The Conjuring továbbra is a horrorok szokásait meghazudtolva okoz komoly felhajtást a mezőnyben, hiszen harmadik hétvégéjén túllépett a 100 millió dolláron. Ez ebben a műfajban ritka, mint a fehér holló, a leiskolázott filmek listája pedig hosszú, rajta van például a Warner másik júliusi bemutatója is, amely kicsit többe került 20 millió dollárnál, és amely továbbra is kétségbeesett küzdelmet folytat azért, hogy kilenc számjegyű vidékre lökje bevételét.

> végszó & ami jön
Egyik premier sem szerepelt túl fényesen, de a 2 kaliber azért nem részesül szigorú elbánásban, ha a továbbiakban képes lesz némi szilárdságot mutatni. Augusztusnak általában csak az első felében látnak potenciált 100 milliós kasszasikerek számára a forgalmazók, ennek következtében jó sok filmet zsúfoltak be az előttünk álló hétre. Szerdán rajtol el a Percy Jackson: Szörnyek tengere, ami valószínűleg nem zavar több vizet, mint elődje, illetve a Családi üzelmek című vígjáték, ami a hónap nagy nyertese lehet, ha kedvező vélemények születnek róla. Pénteken csatlakozik be az Elysium - Zárt világ, ami legjobb esetben lemásolja a District 9 számait, illetve a Repcsik című Disney-mese, ami könnyen távol tarthat az első helytől minden mást.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Családi üzelmek | 3175 | $30m (sze-v)
Elysium - Zárt világ | 2700 | 28.5m
Percy Jackson: Szörnyek tengere
| 2800 | 26.5m (sze-v)
Repcsik
| 3400 | $30m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  2 kaliber
$27.4m $27.4m $61m
2 1  Farkas
$21.7m $95.0m $120m
3 ú  Hupikék törpikék 2.
$18.2m $27.8m $105m
4 2  The Conjuring
$13.6m $108.6m $20m
5 3  Gru 2.
$10.4m $326.7m $76m
6 5  Nagyfiúk 2.
$8.1m $116.4m $80m
7 4  Turbó
$6.4m $69.5m $135m
8 6  RED 2.
$5.7m $45.2m $84m
9 8  Női szervek
$4.7m $149.6m $43m
10 7  Tűzgyűrű
$4.6m $93.0m $190m

Címkék

denzel washington box office comedy action mark wahlberg sequel crime movie children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr395444877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.08.04. 19:50:20

a Red meg a Turbo milyen szép csöndben párolog el...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása