aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: r.i.p. Takács Máté
2013. július 21. 17:36:00

Kategória: film 9 komment

Nincs megállás a lejtőn: negyedik hete vérzik el egy krőzusi összegből gyártott blockbuster-jelölt, igaz, ezúttal nem volt kérdés, hogy eme jelöltség megmarad annak. Az R.I.P.D. - Szellemzsaruk helyett a közönség inkább "valódi" szellemekre volt kíváncsi a The Conjuring című horrorban, ami könnyűszerrel hajtotta uralma alá a mezőnyt. A RED 2. elmaradt elődjétől, a Turbó című animációs film pedig a DreamWorks fennállásának egyik leggyatrább nevezésévé vált.

ripd620.jpg


> új filmek
James Wan tudja, mitől döglik a légy, elvégre a hét részt megért Fűrész szellemi atyjáról beszélünk, aki képes volt két éve egy olyan horrort is leszállítani, ami a zsáner jellemzőit meghazudtolva tartotta magát a nézettségi rangsorban: a nálunk azóta se látott, hamarosan folytatódó Insidious sikerének záloga megvan a The Conjuring esetében is, ráadásul jóval erősebben: a kritika kifejezetten kedveli és a nézők is végre egyszer elégedettek azzal, amit a műfaj kínál nekik (A-, azaz csaknem a legjobb értékelést gyűjtötte be a termekből kitérők körében). Mindez könnyen biztosíthatja be a film hosszabb távú életét, de mitől is vált ez a 20 milliós ijesztgető ekkora szenzációvá? Hát pontosan attól, hogy ijesztget, és a megfelelő módon: a régi iskola szerint jár el, és az előzetesek is kifejezésre juttatták, hogy nem érdemes egyedül beülni rá. Több se kell az amerikaiaknak, akik még az olyan ócskaságokat is kiemelt figyelemre méltatták, mint Az ördög benned lakozik. A The Conjuring 100 milliós látványorgiákkal szegélyezett, horrormentes övezetbe robbant be 41 millió dollárral, ami a második legjobb nyitány a természetfeletti horrorok háza táján a Parajelenségek 3. mögött. A Warner Bros.-nál amennyire ujjonghatnak e számok láttán, legalább annyira vakarhatják a fejük tetejét értetlenkedvén afelett, hogy hogy hozhat ez a semmiség több suskát egy 3D-vel felturbózott Tűzgyűrűnél? Hát könnyen. Most pedig lehet izgulni: lefordítható-e további épkézláb hétvégi eredményekre a filmet övező elégedettség, azaz lesz-e 100 millió dollár, mire mindenki jól kihüledezte magát?

A DreamWorks Animation jobbára folytatásokkal biztosította be magát az animációs piacon, de azért jó pár első filmjük is szépen muzsikált, elég csak a Kung Fu Pandára vagy az Így neveld a sárkányodatra gondolni, melyek 200 millió dollár fölé röppentek. A cég eddig jobbára márciusban, május-júniusban és novemberben rukkolt elő valamivel, most azonban a Turbó (Turbo; hazai bemutató: október 17.) a legforróbb júLiusi időszakban vette célba a maga 3800 filmszínházát, és itt nem csak a hőmérsékletről van szó, hanem a rajzfilmek piacáról is. A Gru 2. és a Szörny Egyetem együttes bevétele már bőséggel meghaladja a félmilliárd dollárt, és még távol a vége kettejüknek, szóval a családi pénztárcák alaposan megterhelődtek az elmúlt egy hónapban. Két ilyen nehézsúlyú folytatás mellett ugyan hogyan is rúghatna labdába egy csiga? Legfeljebb fél szarvval: az Indy 500-as álmokat dédelgető bőrizomtömlős története a szokásos köröket futja a kritikusok szerint, és már az előzetesekből is világos volt, hogy sokszor látott történetet-tanulságot kínál az amúgy érdekes hőssel bíró sztori. Nem is csoda, hogy csak kevesen próbálkoztak a bizonytalannal: a szerdán elstartolt film egyetlen napra elsőséget szerzett, ám hétvégi eredménye alig haladja meg a 20 millió dollárt, de még öt nap után is csak kicsivel bírta megugrani a 30 milliót. Ez igencsak katasztrofális ebből az istállóból, még szerencse, hogy a Fox idén egyszer már nagyon jól járt velük a Croodék révén. És az is mázli, hogy a rajzfilmek azért tovább húzzák, így egyelőre még nem lehet kizárni a kilenc számjegyű végződést, ámbár ez valószínűtlen. A valószínűtlen szó pedig semmi esetre sem jó, ha 135 milliót tapsoltak el valamire.

Bruce Willis lényegében azért nem jutott akcióhős-társai sorsára, mert egy percre sem állt le a filmezéssel. Márpedig ha valami vagy valaki folyamatosan jelen van, az elég biztos ponttá válik a nézőknek, és Felültetve ide, Az igazság nyomában oda, sikerült a fickónak a felszínen tartania magát, amit a Túszdráma vagy a 16 utca buktája idején még aligha gondoltunk volna. Pár évvel rá a RED gárdája élén tulajdonképpen pályája egyik legnagyobb sikerét érte el azzal a 90 millió dollárral, ami a 21 milliós nyitány után gyűlt össze. Ez mintha nagy-nagy nézői szeretetről árulkodna, és kétség kívül kedvenc is volt a film, de sikerét sokkal inkább annak köszönhette, hogy az idősebb korosztály szolgálta ki maradéktalanul, márpedig ők nem azok az első hétvégés fajta. A folytatásnak is ebben lehet a reménye: 18.5 millió dollárt számolhat most össze a Lionsgate, ami visszalépést jelent, de ilyen sűrű mezőnyben ez még tán bocsánatos, vagy legalábbis jóvá tehető bűn. A kritikusok ezúttal nem voltak olyan elnézőek, a közönségnek viszont most is fekszenek az öregedő ügynökök, úgyhogy túl nagy kudarctól nem kell tartani, viszont kétség kívül, a forgalmazó számításai nem jöttek be. A 85 milliós költségvetést utolérni lehet a legvégső cél a RED 2. (hazai bemutató: augusztus 8.) számára, de egy tízessel alacsonyabb szintre nagyobb biztonsággal lehet belőni a várható végződést, ami azért cseppet sem rossz ahhoz képest, hogy a "még több ugyanabból"-motívumon és a felvillantott új szereplőkön (Catherine Zeta-Jones, Anthony Hopkins) kívül nem sokkal szolgáltak az érdeklődés felkeltésére/megtartására szánt előzetesek.

Már a szezon kezdete óta a legnagyobb blamának ígérkezett az R.I.P.D. - Szellemzsaruk (R.I.P.D.; hazai bemutató: már a mozikban) című fantasykomédia, és ha valamiben, hát ebben nem kellett csalatkoznia senkinek. A Universal igen borsos árú képregény-adaptációja kevés kapaszkodót kínált a nézőknek a rengeteg furcsán animált figura egymásra lapátolásával, illetve a furcsán viselkedő Jeff Bridgesszel, nem is csoda, hogy keveseket fogott meg ahhoz képest, hogy micsoda kasszasikerek (Szellemirtók, Men in Black - Sötét zsaruk) utánérzésének hat. A nem egészen 13 millió dollár egyes pesszimista prognózisokat még így is felülmúl, egyébként pedig alig tizede a 130 milliósnak vallott, más források szerint ennél még tízesekkel magasabb költségvetésnek. Ahogy a visszajelzések állnak minden oldalról, 30 milliónál sokkal messzebbre nem tervezhet a RED és Az időutazó felesége rendezőjének munkája, úgyhogy laza százmilliós mínusz keletkezik majd Universaléknál, akik eddig amúgy hibátlan évet jegyeztek (Mama, Személyiségtolvaj, Halálos iramban 6., A bűn éjszakája, Gru 2.), úgyhogy valahogy majd csak kiheverik eme fiaskót. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy nem lett volna ez ekkora, ha nem ilyen irdatlan módon betáblázott időszakba száműzik, mert nincs benne semmilyen sikertényező, vagy még inkább: valami, ami összefogja benne a tényezőket – mert Bridges azért elég megbízható színész a közönség szemében, és persze a látványos elemek megszellőztetése sem utolsó, csak a megfelelő (=érdekessé tevő) arányokat, hátteret kellett volna eltalálni.

> korábbi filmek
A Gru 2. 25 milliós harmadik víkendet jegyez a második helyen, miközben 276 millió dolláros összbevétele amellett, hogy messze túlszárnyalja az első részét, immáron a Universal stúdió negyedik legnagyobb bevételt elért produkciójává is előlépteti az E.T., a földönkívüli, a Jurassic Park és a Vejedre ütök mögött. Éves szinten perpillanat a harmadik helyen áll, de rövidesen maga mögé tessékeli Az acélembert és felzárkózik a Vasember 3. mögé, persze tisztes távolságba.

A negyedik hely jutott a Nagyfiúk 2.-nek. A Sony vígjátéka 20 milliót gyűjtött második körben, ami éppen 20 millióval több annál, mint amennyit valószínűleg megérdemel. Adam Sandler 80 milliót haknizott össze tíz nap alatt, ami még mindig jelent némi előnyt az első résszel szemben, szóval nagy kérdés, tudja-e tartani annak további változási mutatóit a folytatás.

Kiszorult a top 5-ből és embereset zuhant a Tűzgyűrű. Az előző hétvégén falba ütközött sci-fi/fantasy 16 millió dollárral képviseli magát és a Warnert, ami valamivel továbbra is több, mint amennyit a Cowboyok és űrlények produkált két éve, szóval ha változatlan marad ez a különbség a két film között, akkor talán képes lesz bevenni a már nem lélektani, sokkal inkább mértani határnak számító 100 milliót Guillermo del Toro filmje, de hát a 190 milliós költségvetés mellett ez sovány vigasz.

Alaposan megcsappant mind moziszáma, mind hétvégi bevétele A magányos lovasnak. A Disney romlást hozó (érteni, ahogy akarni) westernje 215 milliós árcédulával az oldalán 4 millió dolláros harmadik hétvégét zárt, s összbevétele így már nem sokkal fogja meghaladni a 85 milliót, mire kocsiszínbe áll.

> végszó & ami jön
A The Conjuring minden szempontból kimagaslik a mezőnyből, a jó reklámozás és filmkészítés diadalaként is felfogható módon hagyta helyben a szokásost kínáló vetélytársait. A RED 2. és a Turbó érdektelen szereplését teljesen margóra helyezi az R.I.P.D. - Szellemzsaruk bukása, amit nagyon szívesen fognak felhánytorgatni a jövőben is, olyannyira félrement ez a filmhibrid. Az összforgalomnak mondjuk nem tett rosszat a sok film, csak hát ennél nagyobb erőfeszítésekre lett volna szükség akár csak ahhoz, hogy megkísérelje megközelíteni a 29. hétvége 2012 azonos időszakát, amikor is A sötét lovag: Felemelkedés vetett árnyékot a mezőnyre. A következő héten egy legény lesz talpon a vidéken, hogy az egyensúly visszaálljon, mégpedig Farkas, akinek alighanem komoly kihívást jelent majd, hogy 2009-es önmagát utolérje (85m).

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Farkas | 3700 | $58.5m
Kamatylista | 500 | $2m
The Way Way Back | 650 | $3m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  The Conjuring
$41.5m $41.5m $20m
2 1  Gru 2.
$25.1m $276.2m $76m
3 ú  Turbó
$21.5m $31.2m $135m
4 2  Nagyfiúk
$20.0m $79.5m $80m
5 ú  RED 2.
$18.5m $18.5m $85m
6 3  Tűzgyűrű
$16.0m $68.2m $190m
7 ú  R.I.P.D. - Szellemzsaruk
$12.8m $12.8m $130m
8 4  Női szervek
$9.3m $129.3m $43m
9 7  Z világháború
$5.2m $186.9m $190m
10 6  Szörny Egyetem
$5.0m $249.0m n.a.



Címkék

horror box office comedy animation bruce willis warner action sequel ryan reynolds dreamworks jeff bridges james wan children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr515417437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.21. 17:40:15

A The Conjuringot a WB szeptember 26-ra listázza hozzánk, de az InterCom felől még nem jött semmi a filmmel kapcsolatban. Ki tudja, talán majd most fog.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.21. 18:06:40

A Szellemzsaruk csak kicsit bukott XD az már nem gyenge.

a The Conjuring-nak örülök, mert talán kapunk egy fasza horrort. Reménykedek benne.

Turbó se nagyon termel, pedig hatalmas ökörségnek látszódik :D A kicsiknek bejöhetett volna, de úgy látszik nem...

Atkakukac1989 2013.07.21. 18:08:48

Érdekes, hogy mennyire negatívan állunk hozzá az amerikai közönség ízléséhez, mert mindenféle szemetet is megnéznek, de amíg azt látom, hogy egy horror a listavezető a hétvégi adatoknál, addig azt hiszem rendben van a tengerentúli mozizó közönség ízlése.

Nálunk meg egy előadásos horrorfilmek, meg szerény nézőszámú vagy bukásra ítélt szinte minden cím. Kivéve, ha folytatás (Fűrész, Paranormal). Ráadásul odakint is nézik a Nagyfiúkat, mint nálunk, de ott legalább költenek az igényes ijesztgetésre. :(

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.07.21. 18:29:27

az a legforróbb időszak júliusi lesz :-))

egyébként a WWZ mindjárt beéri a büdzséjét, ezt ki gondolta volna?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.21. 18:30:39

A Tűzgyűrű kicsit belehúzott a tengerentúlon: világszinten már 175.8 milliónál tart, de ebből csak 68.2 millió esik Amerikára, így szinte kizárt, hogy folytassák - hacsak nem német/koreai pénzből. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.21. 20:02:51

@Takács Máté: Ha beveszi a százast, akkor talán még a stúdió is mondhatja azt, hogy márpedig ezt a filmet muszáj.

Lavmitendor 2013.07.21. 22:42:40

Mikor jönnek rá, hogy Ryan Reynoldsal nem lehet eladni egy filmet?

Spender 2013.07.22. 09:57:05

Farkas becsült nyitóhétvége 58.5 m?
Na erre kíváncsi leszek...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása