aeon flux

ready for the action now, danger boy?

van képünk hozzá: noah (2014) Kovács Erzsébet
2013. június 27. 19:25:00

Kategória: film 24 komment

Hosszan lehetne ugyan vitatkozni arról, hogy az alapító atyák keresztény vagy szekuláris országnak szánták-e az Amerikai Egyesült Államokat, az azonban bizonyos, hogy Hollywood soha nem feledkezett meg a Bible Beltről, azaz a déli, konzervatív, szigorúan protestáns, sőt kreacionista államokról és a nekik járó szellemi abrakról. Persze már nem 1963-at írunk, ezért az aktuális bibliai tárgyú kardos-szandálos nagyeposzban a sztárszínészek (Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Emma Watson, Ray Winstone, Logan Lerman) a dúsan ráncolt, súlyos és színpompás, ám divatjamúlt lebernyegek helyett sötét darócot viselnek majd, és a sztárrendező (Darren Aronofsky) filmjében nem Charlton Heston lesz az Úristen hangja sem.

Noé.jpg

Már ha lesz egyáltalán olyan, hogy Úristen hangja. Ari Handel és Aronofsky forgatókönyve szerint Noé olyan ember, aki tiszta szívéből szereti a Földet és a rajta élő összes állatot, ám kiábrándult a szülőbolygójával gyalázatosan bánó emberiségből. (Igaz, a Paramount valószínűleg PG-13-asra lövi be a filmet, tehát nem is számíthattunk volna szodomai bűnök grafikus kegyetlenségű ábrázolására.) Ha a divatos zöld propaganda nem lenne elég, íme, két legyet egy csapásra: Aronofskynál találkozhatunk végre a legelső alkoholistával. Az idáig illedelmesen elhallgatott bibliai elbeszélés szerint Noé ültetett először szőlőt (az özönvíz elapadása után), mi több, ő volt minden csatakrészeg, pucéran horkoló fesztiválozó őse is. Hát, akkor lássuk a jövő nyár családi moziját...

People will be surprised by 'Noah', indeed.

Címkék

emma watson russell crowe ray winstone anthony hopkins historical darren aronofsky film kep

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr75380927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.27. 19:28:19

Úgy kell egy ilyen filmnek Emma Watson és Logan Lerman, mint egy falat kenyér!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.27. 19:33:08

@doggfather: Miért ne? Aranofsky-t ismerve ambiciózus darab lesz.

TomPowell25 2013.06.27. 19:36:14

@Zalaba_Ferenc: kellenek olyanok is, akiken a moziba betévedt, ifjú keresztények legeltethetik a szemüket, nemde? :D

lakimaki 2013.06.27. 19:41:10

én bírom Emma Watsont és Logant is. :) vagy az első komment nem negatívként lett írva? (lehet rosszul értelmezem). Kiváncsi leszek a filmre milyen lesz, meg hogy a keresztény közösségek hogy viszonyulnak majd hozzá.

Atkakukac1989 2013.06.27. 19:48:06

@TomPowell25: Ez hatalmas Tom! A hét kommentje. :D

Vektor. (törölt) 2013.06.27. 19:53:14

Vajon mennyire engedi el Aronofsky kezét a stúdió? Nem számítok komolyabb átértelmezésre, de azért csalódnék, ha csak egy egyszerű feldolgozás lenne, gyönyörű vizuális megoldásokkal.

Marad a 2014 márciusi premier? A dátum azt sugallja, hogy a stúdió egyáltalán nem bízik a díjátadós sikerben, pedig Aronofsky felkerült az Oscar-térképre, és ez az alapanyag sokkal Oscar-barátabb, mint a Black Swan.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.27. 19:53:19

@Zalaba_Ferenc: félek, hogy nem sok marad az eredeti történetből, már ha lehet egy bibliai történetre eredeti szót használni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.27. 19:53:51

A jövő év egyik, ha nem a legjobban várt filmje számomra!

Atkakukac1989 2013.06.27. 19:59:23

@REMY: Számomra is. Ha nem lenne más bemutató csak ez, már elégedett lennék. :D

ungverjaland 2013.06.27. 20:04:38

Már sok helyen írták, hogy ez a film nagyon nem a bibliai Noé történet adaptációja lesz, és szerintem pont a konzervatív, vallásos amerikaiakat fogja kiborítani. de majd meglátjuk. A bibliai sztori csak kiindulópont lesz.

Wikipedia: "Subject to divine visions foretelling the end of the world, Noah attempts to tell his people to cease their mistreatment of the earth in order to be saved. No one listens to his warnings, and Noah and his family are cast out to fend for themselves in the wilderness. Noah approaches a race of giant six-armed angels known as the "Watchers" to rally them to his cause."

Az eredeti Noé sztoriban mintha nem lettek volna hatkarú angyalok. :)

Mindenesetre annyira abszurd az egész koncepció, hogy én nagyon várom. És nagyon remélem, hogy nem fog belebukni, mert akkor soha többet nem kap egyetlen fillért egy filmjére sem.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.06.27. 20:22:14

A film nem ezt a képregény fogja követni?

c4a.tlof.hu/index.php?p=_view&cid=520

Mert ha igen, akkor ha jól megcsinálják, akkor nagyon jó film lehet.

Kovács Erzsébet 2013.06.27. 20:27:36

@ungverjaland: Ami azt illeti, a bibliai apokrifekben szó van az "őrzőkről", Isten angyalairól, akik elbuktak és bűnbe estek. Ha belenézel a Bibliába, rögtön a Noé-történet előtt van szó Isten fiairól, akik szerelembe estek az emberek lányaival, és óriásokat nemzettek. A Biblia-kutatók szerint ez a két csoport ugyanaz, Emmerich szerint pedig az ufók. :-)
Másfelől az angyali hierarchiában hagyományosan szerepelnek a hatszárnyú szeráfok.
Úgy látszik, a forgatókönyvírók alaposan belemerültek az apokrifekbe.

lakimaki 2013.06.27. 20:35:44

@Kovács Erzsébet: kiváncsi leszek, hogy belerakják-e Azazelt mint főangyalt, aki vezette a lejövő angyali sereget és ő tanította meg az emberiség számára a harctechnikákat. (kardok, kések stb.), aminek meg is fizette az árát. (Énók könyve alapján, amire Jakab apostol is hivatkozik a Bibliában.)
Amúgy az nem is baj, hogy lesznek benne bukott angyalok, mert a történet szerint a megrontásuk miatt lett özönvíz, amiben bazinagy felelősségük volt. Írnék még, de ez nem teológiai oldal. Csak még annyit, hogy Noé idejében volt az angyali berontás, kérdés ezt is beleírják, vagy másra lesznek a hatszárnyú angyalok. :)

ungverjaland 2013.06.27. 20:42:05

@Kovács Erzsébet: Ezt értem, de elolvasva a a plot summary-t meg amiket nyilatkoztak, ez jócskán el fog térni a bibliai történettől. Illetve ezek se nem óriások, se nem hatszárnyú szeráfok, hanem hatkarú, szárnynélküli angyalok.:) Szóval nyilván sokat merít Aronofsky a bibliai motívumrendszerből, de ez közel sem egy bibliai feldolgozás lesz. Mondjuk volt is ideje, mert ha minden igaz, akkor 2007 óta írja a forgatókönyvet.

Amúgy a graphic novel-ből amit csinálták (és ami amúgy zseniálisan jónak néz ki) abból következtetni lehet, hogy milyen lesz a film hangvétele: www.movies.com/movie-news/aronofskys-noah-fantasy/8589

Németh Barna 2013.06.27. 21:34:48

Hát remélem is, hogy eltérnek, különben ez lesz minden idők legunalmasabb filmje a valaha élt legunalmasabb emberről. Semmiféle bűnt nem követett el, jó volt, ácsolt egy hajót, összekapta az állatokat, esett az eső, elállt az eső, kikötött. Ásít.

Wintermoots (törölt) 2013.06.27. 22:12:32

@ungverjaland:

"So it was about trying to create a world where the story of Noah could be truthful and could take place, and make it something that could connect to a modern audience. There’s a lot of ideas in that story that actually are very, very relevant to what’s going on right now, so we tried to create a story that would ring true to people both that believe that it really happened and to those who think it’s a story."

eltér, eltér, de tippem szerint kb. annyira, mint r. scott a robin hood-ban. ettől még lehet nagyon jó.

ungverjaland 2013.06.27. 22:24:06

@Wintermoots:

Persze. Engem nem is zavar, ha eltér, sőt. Egy sima bibliai sztori szöveghű adaptációja nem lenne túl izgalmas, legalábbis nekem.

Mondjuk azt még mindig nem értem, hogy hogyan sikerül ennyi pénzt kapnia egy ilyen ötletre (jó persze egyrészt a Black Swan sikere miatt, de akkor is durva), és nagyon drukkolok neki, hogy ne bukjon bele.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.06.27. 22:31:49

@ungverjaland: IGEN!

Ha ezt követik akkor nem egy sima Noé filmet kapunk. A képregény nagy kedvenc...

Az első fejezet itt olvasható...

c4a.tlof.hu/index.php?p=_view&cid=520

Wintermoots (törölt) 2013.06.27. 22:38:28

@ungverjaland:

ha nézhető lesz, már volt értelme megcsinálni:).
reményt én készülő filmhez sosem fűzök, ahhoz már túl sokat csalódtam. viszont ha esetleg látom és tetszik, akkor örülök:)

ungverjaland 2013.06.27. 22:46:27

@Wintermoots:

Jó módszer, így kevesebb a csalódás. :) Annyi biztos, hogy ez nem a szokásos egy kaptafára gyártott blockbuster lesz, persze ettől még lehet borzalmasan rossz is, de én már a szándékot is díjazom.

nikodémus 2013.06.28. 06:10:42

"Hosszan lehetne ugyan vitatkozni arról, hogy az alapító atyák keresztény vagy szekuláris országnak szánták-e az Amerikai Egyesült Államokat"

Hát izé... hogy minek szánták, nem tudom, de hogy egyszerre mindkettő jegyei felfedezhetőek az USA tradícióiban (már amennyi van neki), az elég esélyes. Még akkor is, ha ez most így paradoxnak tűnik. Az is.

nikodémus 2013.06.28. 06:11:34

Ja, a film? Érdekes lesz, és én amúgy már vágyom egy, az ökológiai válságról intelligensen mesélő filmre.

Wintermoots (törölt) 2013.07.26. 17:32:14

"Darren Aronofsky (Fekete hattyú, A pankrátor) Noé-filmje állítólag zseniális lesz. Legalábbis ezt mondják róla azok, akik már láttak egy kis részletet a filmből és Twitter-üzenetekben áradoznak róla"

korábban is említettem, hogy bizonyos filmekről már elkészültük előtt tudjuk, hogy mesterművek lesznek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása