aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a föld után [after earth] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. június 05. 22:20:00

Kategória: film 54 komment

Cypher és Kitai, apa és fia (Will és Jaden Smith) űrhajótörést szenved a Földön, azon a bolygón, melyet ezer éve hagyott el az emberiség, mert már akkor is lakhatatlan volt. Az eltelt évszázadok során a természet ismét visszahódította a planétát, és mivel szép kis ökológiai felfordulást hagytunk magunk után, a túlélés érdekében lakói szívósabbá, keményebbé, veszélyesebbé váltak. Ebben a környezetben kell a Kitainak boldogulnia sebesült apja (táv)irányítása mellett, miközben a fentiekben már méltatott helyi flóra és fauna mellett egy olyan rém is les rá, amit ők hoztak magukkal.

Magával a filmmel szemben a következő sorok talán bonyolultak lesznek: a lehúzó külföldi kritikákat látva felkészültem a legrosszabbra, és arra, hogy majd azzal kezdem írásomat, hogy "azt hittem, a kritikusok már csak kötelező jelleggel ekézik Shyamalant, és a film nem is olyan rossz, mint a híre, de mégis az", csak hát az az igazság, hogy a film tényleg nem olyan rossz, mint a híre.

De nem is jó. Néhány környezetszennyezős bejátszás után mindjárt előzetesbe torkollik a film, ami intő jel: ha egy történet nem tudja megtalálni kezdőpontját, hogy aztán kifejtése során mutassa be azt a világot, amelyben játszódik - múlttal, jelennel és jövővel együtt -, akkor a lehető legolcsóbb, egyben leghervasztóbb megoldáshoz: a montázshoz fordul. Információk garmadája zúdul a nézőre, aki aztán kénytelen olyan figurákba kapaszkodni, akik maguk is a levegőben lógnak. Kitai és Cypher karaktere olyannyira kiforratlan, mint egy régi videojáték átvezetőképsorainak nem játszható karakterei: szövegük sem különb, és ugyan Will Smithnek nagyon meg kell erőltetnie magát, hogy ne játsszon jól (esetenként sikerül is neki), a fiába minimális tehetség sem szorult. Sebaj, mire háromig számolsz, apa és fia, meg néhány névtelen karakter már el is indultak végzetes útjukra, és miközben űrrepülés meg úgy egyébként kommunikáció címén olyan terminusz teknikuszokkal dobálóznak, amihez képest a Star Trek maga a megtestesült konyhanyelv, már le is zuhannak a Földre.

Megvolt az intro: kezdődhet a játékrész. A joystick a súlyosan sérült Cypher kezébe kerül, a szabályokat is ő sorolja el: a Föld levegője mérgező, állatvilága életveszélyes, a hirtelen hőmérséklet-változások úgy szintén, és ennyi és ennyi időd van arra, hogy eljuss A-ból B-be, miközben ilyen meg olyan terepeken kell átvonulnod, és ilyen meg olyan, kisebb-nagyobb ellenfeleket kell legyőznöd. Egyetlen fegyvered egy 24-funkciós szablya, valamint öltözéked, amely jelzi a veszélyt. Milyen fokozaton szeretnél játszani?

Nos, a készítők a hard fokozatot választják, amely főleg a PG13-as besorolást és az itthon is megszerzett 12-es karikát látva fura, ugyanis a start gomb lenyomását követően igazi túlélőhorror veszi kezdetét, melyben félig elrohadt arcú szellemek, fákra feltűzdelt hullák és halomra gyilkolt emberszabású majmok látványa követik egymást. Hm. Bár a történet - ha lehet ilyesmiről beszélni - szemtelenül egyszerű, a Kitaira váró kalandokat mégis jó nézni, és itt kellene tényleg felfüggeszteni kicsit Shyamalan, a rendező ekézését, ugyanis a direktor ügyesen játszik a képekkel, kiengyensúlyozott tempót diktál, jól kezeli a látványelemeket és annak szereplőit, hol paráztat, hol ámulatba ejt, és ugyan a filmnek nincs egy kiszámíthatatlan momentuma (egy-két népmesébe illő, emiatt arcpirító megoldást és a kötelező, apa és fia közötti (táv)bonding belassulásokat leszámítva), mindvégig fenntartja a néző figyelmét. Csekély ugyan, de ez is erény.

Kár, hogy a Will Smith által megálmodott, aztán családi vállalkozássá alakított (még anyut is sikerült beültetni az egyik produceri székbe) sztorit elfelejtették megírni, amely Shyamalanra, az íróra nézve szégyen, habár az egykori csodagyerek utóbbi teljesítményét látva sajnos egyáltalán nem meglepő. Mint ahogy az odakent misztikum, és a környezetvédelmi okfejtés sem az, habár ez utóbbi ezúttal nem olyan arcba mászó, mint a bosszúálló növények vagy a gonoszsággal szembeszálló elemek. Gyerekeknek túl intenzív, felnőtteknek túl buta, mindezek ellenére mégis nézhető film A Föld után, amelyből könnyen lehet M. Night Shyamalan, Hollywood egyik legnagyobb kegyvesztettjének hattyúdala. Kár is lenne érte, meg nem is.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika sci fi will smith 4csillagos shyamalan post apocalyptic

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1005346209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.05. 22:40:08

Holnap 13:30... meglátjuk.

Azért örülök, hogy viszonylag visszafogott pofont kapott tőletek a film :D

Lavmitendor 2013.06.05. 22:43:07

A kedves direktor újabb filmjeihez nem volt szerencsém, de mind a bevételek mind pedig a kritikák alapján már rég le kellett volna írni. Lehet egyszer feltámad, de nem csodálkoznék ha többet nem vágnának hozzá 100 milliókat.

H4rdcor3 2013.06.05. 22:47:37

Tetszett nagyon az írás!

Őszintén szólva Mr. Shayalamanalanalyan utóbbi filmjeit elnézve nem okozott szívritmus zavart a film pontszáma. Kár.

Ez így maximum majd DVD-n (khm..torrent...) lesz aktuális pár hónap múlva. Addig kibírom nélküle.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.05. 22:49:21

@H4rdcor3: Gondold meg! A filmnek nagyon jót tesz a mozivászon. Kis képernyőn összemennek csekély értékei és megnőnek amúgy is óriási hiányosságai.

wovbagger 2013.06.05. 22:55:54

A flóra és a fauna egy adott földrajzi helyhez ésvagy időszakhoz tartozó növények és állatok összességét jelenti. A harmadik mondatban a helyi szó használata ezért fölösleges.

ungverjaland 2013.06.05. 22:56:08

Én abban a szerencsés (?) helyzetben vagyok, hogy összesen 2 Shyamalan filmet láttam. Mondjuk abból is csak egy volt értékelhető. Ezt a filmet valószínűleg kihagyom, de lehet hogy pár régebbi talán jobban sikerült filmjét be kéne pótolnom.

frmn 2013.06.05. 23:29:00

Annyi érdekelne még, hogy a film tényleg egy idegesítő szcientológia reklám-e, ahogy arra elég sok kritika nem is olyan burkoltan utalt?

Mert az gáz lenne.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.06.06. 01:26:01

Ezúttal semmi, minden előzőt átíró fordulat nincs a film végén, ami miatt ideig-óráig a keveset látott néző azt hiheti, hogy jó filmet látott?

Elképesztő, hogy ez a figura írta és rendezte az új évezred egyik legjobb filmjét (Unbreakable), aminek újabban megint a folytatásával fenyeget, de ha van Isten, soha nem fog elkészülni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.06. 08:18:08

@frmn: Hál istennek nem. Bele lehet látni Xenut meg a hülyeségeit, de nagyon meg kell hozzá izzadni, ugyanis a film háttere elképesztően hézagosan van felépítve, nem igazán ad támpontot. Amúgy Smithék tagadták, hogy ők szcientológusok lennének. No persze, ha megkérdeznek, én is tagadom, hogy néha rájárok Gee csokikészletére. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.06. 08:19:39

@Cseh Dániel: Nincs fordulat. Shyamalan többé-kevésbé már lejött a fordulatokról, mert kritikusai főleg ezek minőségére voltak kihegyezve. De ez már rég volt, mostanság már egész lényét támadják - tök érthetően. :)

Sütee 2013.06.06. 08:43:20

Lehet, hogy Shyamalannak pont az tenne jót, ha nem vágnának hozzá100 millákat.

ilovebubbles 2013.06.06. 09:05:33

Most akkor mégis milyen a film? Mert úgy tervezem, hogy idén minden scifire el kellene menni.

szkristof92 2013.06.06. 10:29:29

Az utolsó léghajlító után megfogadtam, hogy amíg nem szedi össze magát, addig nem fogok Shyamalan filmet moziban nézni és most már világos, hogy nem ez a darab, amivel a buktasort megtörte.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.06.06. 11:41:05

Csak ezt elnézve már nem kizárt hogy nem lesz új filmje amivel a megtörheti a buktasort.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.06. 12:43:17

Az azért nem semmi, hogy megéltük, hogy will smith-nek kell VISSZAFOGNIA magát színészileg...

Wintermoots (törölt) 2013.06.06. 13:44:59

@ungverjaland:

én az általam látott hatból egyiket sem tartottam katasztrofálisnak, de jónak sem, ha valaki kihagyja őket semmit sem veszít:)

ungverjaland 2013.06.06. 14:50:17

@Wintermoots: Nekem a Hatodik érzék ill. A falu volt meg, és ezzel valószínűleg a sokkal rosszabb filmjeit hagytam ki. Ezek közül a Hatodik érzék egyszeri megnézésre jó volt. A falu-t nem értékelném inkább.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.06.06. 15:26:23

@ungverjaland: Az Unbreakable szerintem benne van az elmúlt 13 év legjobb 10-15 filmjében, zseniális, illetve nekem a Signs is nagyon tetszett, két órát mindenképpen érdemes rá elvesztegetni az életedből. A túlértékelt, valóban egypatronos The Sixth Sense még a jobbak közé tartozik.

Wintermoots (törölt) 2013.06.06. 15:34:05

@ungverjaland:

pedig szerintem az a legjobb, mert nyíltan bugyuta és szórakoztató:). amikor komolyabb próbál lenni, akkor nekem nem jön be, különböző okok miatt. vannak akik szerint a jelek vagy a sebhelyek jó film, talán érdemes azokat megnézni annak, aki próbálkozik a rendezővel.
a későbbi filmjei inkább gyerekeknek szólnak és nem túl színvonalasan hogy finom legyek.

Wintermoots (törölt) 2013.06.06. 15:35:48

@Cseh Dániel:

hát a kétezres évek elég gyenge volt szerintem filmek szempontjából, az szentigaz.
azért shymalan a top tenben ennek ellenére is túlzás:)

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.06. 15:58:30

Nem tudom, valahogy az ilyen "családi vállalkozáson" alapuló filmekkel nem vagyok jóban. Annyit tudok Will Smith-ről, hogy nagyon jó fej, aki szereti a családját stb. De nekem annyira mesterkéltnek tűnik egy ilyen film elkészítése. Mintha csak azért lenne, hogy megmutassák a nagyvilágnak, hogy mennyire szeretik egymást. És ehhez még hozzájön egy szebb napokat látott Shyamalan. Nem tudom mi sült ki ebből, de engem nagyon nem érdekel. Már csak a lehúzó kritikák miatt sem.

ungverjaland 2013.06.06. 16:03:07

@Wintermoots: Mármint A falu? Mert nekem az nem úgy tűnt mintha bugyuta és szórakoztató akart volna lenni. A végeredmény meg leginkább unalmas és teljesen érdektelen. Amúgy kár érte, mert akár egy jó filmet is ki lehetett volna hozni belőle.

ungverjaland 2013.06.06. 16:05:10

@Cseh Dániel: Az Unbreakable-t sokan ajánlották már, úgyhogy azt valószínűleg a közeljövőben bepróbálom. Az az egyik Shyamalan film amiről csupa jót hallottam.

K. Kálmán 2013.06.06. 16:14:37

Most jövök a filmről. Hááát...pedig reménykedtem, hogy a sok rossz kritika ellenére kellemesen szórakozom majd, de sajnos csalódnom kellett. Unalmas, kiszámítható, és nem csak a kisfiú, de maga Smith is borzalmasan játszik. Amennyi szerepe volt a Földnek a filmben, annyiból nyugodtan játszódhatott volna akármelyik ismeretlen bolygón is.
Bárki bármit mondjon Shyamalanról, azért jobban áll neki, ha saját ötletekből dolgozik.

Wintermoots (törölt) 2013.06.06. 16:27:30

@ungverjaland:

nagyon régen láttam, így emlékszem rá. lehet hogy most már nem bírnám végignézni:)

cineplex 2013.06.06. 16:41:10

Most jöttem a moziból, én pont azt kaptam amit vártam. Szép környezet, egész jó CGI, egyszerű történet és James Newton Howard szokás szerint remek zenéje. Egyáltalán nem éreztem unalmasnak, ami azt illeti a Wrecked óta nem is tartok unalmasnak szinte semmit.
Nekem Shyamalan-tól csak az Utolsó Léghajlító volt csalódás, a többivel meg voltam elégedve. Nem mondom hogy mind kiváló, de mindegyikben volt valami, ami megfogott. A top tőle nekem persze még mindig a Sebezhetetlen.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.06. 19:31:19

@doggfather: Az Arany Málnára jó lesz ez a teljesítmény :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.06. 19:47:59

@REMY: azt is meg kell nyernie valakinek, nem?

É2I 2013.06.06. 21:21:31

Will Smith meg a színészet? És még az egész család is bent ül a stábban?
Így megy ez Bollywoodban; behozzuk a gyerököt, oszt' nem köll neki dógozni sosenem.
Már várom az egyéb csemetéket, mert kezd kiöregedni a tíz-húsz évvel ezelőtti szuperclass.
A Jolie örökbe csemeték, meg az egyéb öregecskedő felmenők fijaji meg lyányai...
Kellenek a színész (de)generációk, ofcorse.

kokog 2013.06.06. 21:47:50

A falu szerintem brilliáns volt. Jobban tetszett, mint a Hatodik érzék, amiatt a kérdéskör miatt, amit felvetett. A Lány a vízben is tetszett nagyon, de az utána jövő filmjei már erősen elkapkodottnak tűntek. Az eseményből lehetett volna egy sokkal jobb mozit kihozni... Azért lehet, ezt a mostanit is megnézem majd valahol, mert én azért reménykedek, hogy egyszer majd összeszedi magát. (Lehet, tényleg a százmilliókkal van a baj?)

Wintermoots (törölt) 2013.06.06. 22:29:55

a falu a rottenen 43%-on áll, tehát a kritikák majd fele pozitív volt, van 4/4-es, 4.5/5-ös értékelés is:)

pocaklakó minimanó 2013.06.06. 22:39:28

Ha Tarr Bélát kérnék fel a film megrendezésére, az első kilencven percben megismerhetnénk Will Smith köldökének rejtelmeit. Szóval azt akarnám mondani, hogy örüljünk Shajamajamnak. :)

Wintermoots (törölt) 2013.06.06. 22:40:53

@ungverjaland:
"-Thought-provoking thriller too intense for some.
-Gripping, creepy, and very well acted
-Shyamalan remains ever the master of mood and of unseen, inchoate menace; he can give depth and gravity to scenes
inventive, scary and heartfelt movie.
-A powerful tale of isolationism, a desire for innocence and hope, and a fear of the unknown"

ilyeneket írnak a faluról:))

ungverjaland 2013.06.06. 22:52:29

@Wintermoots: Ez mind jól hangzik, csak se nem thought-provoking, se nem creepy, főleg nem too intense. Amúgy a well-acted még igaz is. A színészi alakításokra ill. az operatőri munkára (Roger Deakins!) nem lehet panasz, de nagyon állejtősnek szánt csavarra nekem az volt a reakcióm, hogy "So what?".

Wintermoots (törölt) 2013.06.06. 22:59:22

@ungverjaland:

szerintem sem az, de a lényeg, hogy jól hangzanak:)
a csavar engem nem bosszantott, mert mikor láttam, már ismertem. amúgy ezek a twist-endingek elég kiábrándítóak egy idő után, nem csak shymalan esetében, hanem majdnem mindig. számomra. de biztos vannak akik szeretik az ilyesmit.

sidek 2013.06.06. 23:00:36

A Happening-ig minden filmjét imádom Shya-nak (azaz kivéve a Sebezhetetlent, mert az egy dögunalmas, béna sztorijú blődli, épp csak az atmoszférája értékelhető benne), de a Léghajlítót már nem néztem meg, és sajnos ez az After Earth se érdekel, témája miatt. Azért egyszer lehet megnézem.
Hihetetlen szomorú, hogy az egyik kedvenc rendezőm, aki nevéhez annyi hátborzongatóan jó film (igen, még a Happening is!) kötődik, elindult a lejtmenetbe. :( És nem hiszem, hogy valaha is komolyan visszatér még.

sidek 2013.06.06. 23:08:41

Amúgy a Falu az abszolút kedvencem tőle, de a Jelek, Hatodik, Esemény, Lány.... is elképesztő alkotások, imádom mindet.

sidek 2013.06.06. 23:10:58

Jé, a következő projectje egy misztikus sorozat lesz. Felcsap Lynch-nek?

www.imdb.com/title/tt2618986/

Henits 2013.06.06. 23:58:59

Tényleg nem sikerült valami jól ez az AE. Az eleje valóban katasztrofális volt, de azért volt benne 1-2 egészen jól kivitelezett jelenet. Én is nagyon bírom Shyamalan-t, a Faluig bezárólag bejöttek a filmjei, de az AE-ben sokáig nem is éreztem, hogy ez az ő filmje. Csak elvétve voltak jelenetek, melyek rá emlékeztettek.

pizzaboy 2013.06.07. 08:07:59

Na az ilyen filmeket hívom én ifjúsági sci-finek. Valamelyik deflin könyvben igazán megjelenhetett volna.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.07. 08:28:41

@Zalaba_Ferenc: egy film egy igen hosszú karrier alatt az inkább a vastyúk esete...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.07. 08:35:00

@doggfather: Ó, én csak egyet kiemeltem a sok közül. Az egy dolog, hogy a komédiázást még a plebs sem tekinti értékelhetőnek, szóval most nem kezdem el méltatni, hogy Smith mennyire jó volt a Men in Blackben vagy akár a Hitchben (mikor a saját kis világa elkezdett omladozni körülötte), de például simán elvitte a hátán a Legenda vagyok első felét, ahol egymagában volt, és A boldogság nyomában/Hét élet című Muccino-kettősben is kifogástalan volt. De persze az Aliban hozta élete alakítását.

De a lényeg a lényeg, az egykori Fresh Prince azért elég nagy utat járt be színészet terén, hogy csak azért le legyen írva, mert sikeres blockbusterekben játszik.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.07. 08:36:31

@Zalaba_Ferenc: :0
hála istennek?
talán inkább hála a tévedhetetlen tudománynak, az egyetlen igaz hit letéteményesének!

biododírium 2013.06.07. 08:38:37

Ettől a filmtől eddig sem vártam sokat, kizárólag a látvány miatt fogom megnézni, de azt eddig nem néztem, hogy Shyamalan rendezte. WSmith film már eleve csak közepes lehet, de Shy-al megspékelve meg már csak rossz. Sztem látványra jó lesz, de az meg nem is rajtuk múlik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.07. 08:47:13

@Zalaba_Ferenc: Kevés kivételtől eltekintve ő még mindig a fresh prince-t nyomatja minden filmjében, a MIB-ben is, meg a Hitch-ben is.

Ez nem baj, én is csípem, sőt a bad boys első részét bármikor újranézem, a MIB 3at is moziban néztem meg, a hitch is tetszett, de azért színészi kvalitásokat nem biztos, hogy emlegetnék vele kapocslatban.

És igen, 20+ év alatt a szakmában ragadhatott rá annyi, hogy 3-4 filmben is tudjon emlékezetest alakítani.

De valószínű, hogy 50centnek is lesz 3-4 értékelhető filmje még életében.

Atrox 2013.06.07. 10:12:13

Bár a filmet nem láttam, de ha tényleg ennyi a történet és a forgatókönyv, mint a legegyszerűbb számítógépes játék (menj el A-ból B-be és közben küzdd le az akadályokat), akkor abból semmilyen rendező sem hozhat ki szerintem egy filmtörténeti mérföldkőnek nevezhető alkotást.
Tényleg ennyire nincs jó filmötlet Hollywood-ban és már szinte csak a CGI-ről szólnak a filmek?

CyrusRamsey 2013.06.07. 23:58:20

én a 4K miatt lennék kíváncsi a filmre, de ezek után, hááát nemtom...
aki esetleg ebben a formában látta mi a véleménye róla, mennyire lesz tőle jobb a lány fekvése? :D
vagy inkább a szemfényvesztőkre/transzra költsem a héten a mozipénzem?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.08. 08:21:53

@CyrusRamsey: Mindkét alternatíva szórakoztatóbb, de ha a látvány a fontos, akkor toljátok 4K-ban vagy IMAX-ben. Az utolsó sorból még a pixelek sem zavarók. :)

CyrusRamsey 2013.06.08. 11:46:08

@Zalaba_Ferenc: látványból volt és lesz idén elég :D,
az oblivionon is végig a fejemet fogtam, úgyhogy inkább ezzel se kínzom magam :D

devDavid · http://blog.hu 2013.06.10. 10:02:26

1000 éve elhagyták a földet. Ez idő alatt egy átlagos sasból, egy csúcsinteligenciájú 5 méter fesztávolságú mega sas lett. Aki kötődik a zsákmányához. Emlékeim szerint lassabb volt az evolúció idáig és nem nagyon bratyiztak a sasok a kajával.

D.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.10. 10:18:44

@devDavid: az evolúció is egy kitalált mese, szóval ezzel a résszel nincs semmi gond

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.10. 10:41:59

@wmiki: De azért 1.000 évre visszamenőleg vannak feljegyzések, bizonyítékok, egyebek, melyek azt mutatják, hogy ennyi idő alatt aligha van változás a flórában és a faunában.

Mondjuk, Shyamalanék magyarázhatják az egészet a durva emberi beavatkozással is, szóval olyan nagy bajom nekem sincs a dolog mutációs részével...

SPOILER!

...de a gyerekmentő sas azért már nálam is kiverte a biztosítékot.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása