aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: trónok harca - 3. évad, 1. rész [game of thrones: s3e01] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. március 28. 22:44:00

Kategória: tv 16 komment

Ha megölsz egyet, jön helyette két új. Talán pont Peter Dinklage foglalja így össze a Trónok harca sok varázsa közül az egyik legszédületesebbet, amely ilyen, és ehhez hasonló rajongói plakátokat szül. Szerencsére a harmadik évad első epizódja inkább az újak bemutatására fekteti a hangsúlyt, habár akik ismerik a harmadik kötetet (a Kardok viharát), azok jól tudják, hogy ez nem mindig lesz így.

game_of_thrones_s3_620.jpg

Tagadhatatlan, hogy a Trónok harca az egyik legfontosabb jelenleg is futó sorozat, melyet már csak azért is nagy figyelem kísér, mert a lehetetlennel dacolva próbálja képernyőre adaptálni George R. R. Martin sok-sok, egymással ilyen-olyan kölcsönhatásban lévő szereplőt mozgató, több száz helyszínen játszódó és legalább ennyi történetszálat idei-odahúzogató regényfolyamát, és micsoda sikerrel teszi azt! Persze, áldozatot muszáj hozni, amely a médium-váltás szüksége, hisz míg egy könyv írása/olvasása közben el lehet kalandozni, addig a tévénézőket ott kell tartani a képdoboz előtt, különben jön a kaszás. 

Te, aki ezeket a sorokat olvasod, tudod jól, hogy az HBO eme áldozatokat azért többnyire nem biztonsági játékból hozza, hisz filmje* nem hunyászkodik meg ott, ahol az alapjául szolgáló regény merészséget kíván. Kár, hogy a kis képernyő miatt más költségkategóriában mozog, mint egy egész estés film, így történhetett az, hogy a második évad nagy cliffhangere által felvezetett bunyót, a Mások és a Varjak csatáját nem úgy zavarják le, ahogy azt elvárnád. Nem ez az első ilyen buli a sorozat történetében, és ez némileg el is veszi a kék szemű zombihorda fenyegetettségének élét, no de jön még Samre lovas halott, legalábbis nagyon remélem.

Másba aligha lehetne belekötni: Tyrion az életét félti, Cersei pedig a tekintélyét - és mindketten családon belül kapják meg a magukét -; Havas Jon megismerkedik a falon túli királlyal (és szerencsére megússzuk Ciarán Hinds éneklése nélkül), Daenerys pedig kiköt Astaporban, ahol szemrevételezi a Makulátlanokat, egy újabb életmentő akciót követően pedig összetalálkozik Barristan Selmy-vel is - Jorah Mormont legnagyobb sajnálatára.

Van még vagy tucatnyi szereplő, kinek jelenésére ezúttal nem kerül sor, de ez a széria már csak ilyen: patikamérlegen számolja ki a figurákra jutó játékidőt, hogy senki se nőjön a másik fejére, de ahhoz, hogy a történésekhez karakterek is tartozzanak, kénytelen itt-ott elidőzni bizonyos figuráknál. Sok esetben még olyanok mellett is, akikről a könyvek szinte említést se tesznek. És persze, kell egy kis szex is, mert a szex jó.

Mondhatnánk, hogy két sikeres évad után nehéz lenne elszabni a harmadikat, de a Benioff/Weiss-párosnak most kell igazán észnél lenniük, nem csupán azért, mert az eddig megjelent öt regény legjobbikához érkeztek, hanem mert nagyon sok szem figyeli őket, meg ezt a gigantikus sakkjátszmát, melyhez foghatót talán még soha nem látott a tévéképernyő. A nyitány erős - nem felejthetetlen, de tápláló és reményteli étek főleg így, majd egy év éhínség után.

*Teringettét, micsoda freudi elszólás!

Címkék

kritika hbo fantasy adventure lena headey game of thrones peter dinklage 8csillagos tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr755178971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargatom 2013.03.28. 22:55:43

Utállak
Utállak
Utállak

Na lássuk a posztot

vargatom 2013.03.28. 23:07:38

A csata a könyvben is offscreen volt szerintem, igazából az első évadban Tyrion első ütközetén kívül szinte mindegyik offscreen volt a könyvben is, a másodikban meg ugye a Blackwater valamivel összetettebb. Úgy általában kevés a csatajelenet a könyvben, mert a POV karakterek közül kevesen igazi harcosok.

Barristant nem kellett volna talán lelőni, bár fogalmam sincs a sorozatban hogyan mutatják be...

Azt meg már te is pontosan tudod, ha jól emlékszem, hogy mi lesz ebben az évadban a legfontosabb.

piroe 2013.03.28. 23:08:11

szívesen maradtam volna még a moziban...nem kaptunk túl sokat, de nem is lehet mindent ellőni az első részben, nagyon jó felvezetése volt az évadnak. nem fogom tudni kivárni az új részeket....

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.28. 23:17:34

@piroe: Ezért nem szoktam ongoing évadokat nézni, mert a franc se bírja kivárni a következő részt. Most meg majd csünghetek a vasárnap estéken. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.28. 23:18:48

@vargatom: Barristant egy pillanatig se rejtegetik, szóval nincs álnevezés, meg egyebek.

vargatom 2013.03.28. 23:20:07

Jó, hát akkor is meglepetés lenne bárkinek aki nem olvasta a könyvet és belenéz ebbe a kritikába :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.28. 23:22:44

@vargatom: Aki nem olvasta a könyvet, az szerintem baromira nem emlékszik arra, ki az a Barristan Selmy. :)

piroe 2013.03.28. 23:33:53

@Zalaba_Ferenc: én olvastam is, de ott is nehezen raktam össze:)

nokontakt 2013.03.29. 07:57:31

De, ezt te hol láttad? Hát nemár!

Vektor. (törölt) 2013.03.29. 08:38:03

Voltak alibi jelenetek, mint tavaly? Magyarán olyan 1 jelenet erejéig megjelenő szálak, amelyek simán mehettek volna a következő epizódba, ahol többet foglalkoznak az adott szereplőkkel, csak muszáj volt őket betuszkolni, hogy az átlagnézők ne hiányolják őket. Sokszor volt ilyen az előző évadban, és csak megtörte az epizód ritmusát, illetve széttördelte a szál egy részben elmesélhető történését. Jobb lenne, ha minden szál csak 5 epizódban jelenne meg (kivétel talán Királyvár), és nem nyújtanák szét őket 7-8 epizódosra.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.29. 09:01:52

ezt origi csináltad ha az amcsi premier is csak vasárnap lesz?!

Ha benne van a posztban akkor bocsi, de neme akarom elolvasni még nem láttam. :D

Bele se olvasok csak a cím tűnt fel. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.29. 09:03:04

@doggfather: nem origi, hanem hogy, nem tudom miért azt írtam. :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.29. 09:05:40

@Vektor.: Én ezeket nem tartom alibijeleneteknek, inkább arra szolgálnak, hogy megmutassák, adott karakterek épp hol tartanak a történések idején. Meg aztán ez is hozzátartozik ahhoz az alapvetéshez, hogy ebben a szériában nincsenek főszereplők, csak sok-sok egyenrangú figura, akikből bármikor bármelyiket leszedhetik a sakktábláról.

Jaqen 2013.03.29. 09:38:16

Nagy probléma volt a második évadban, hogy valahogy egy csomó nagyon várt karaktert vagy jelenetet csesztek, pl.: Félkezűt, akire nem kifogás hogy nem volt idő beleírni, hiszen kb. annyit szerepelt, mint a könyvekben, csak egyszerűen szarul írták meg, vagy a Halhatatlanok háza, ahol szintén volt pénz és screentime, de erre pont az egész lényegét hagyták ki, (és nem a sok jóslatra gondolok, hanem arra az egyre, ami kb. meghatározza Dany jellemfejlődését az 5. könyvben). Persze Rosra meg mindig volt idő.
Persze nem lehet minden tökéletes, és én általában pont a szóról-szóra adaptáció ellen vagyok, csak az 1. évadban valahogy annyira jól ment minden, a 2. pedig szinte ok nélkül lett egy-két helyen átírva (és én itt nem a költséges jelentekre gondolok, hanem pl. a fentebb említettekre) pedig egyáltalán nem komplexebb, mint az 1. könyv.
Na mindegy, remélhetőleg a 3. évad orvosolja a 2. évad hibáit.
Amúgy a Mások mennyire lettek off-screen? (Csak mert kb. ez az utolsó alkalom, hogy megmutassák őket rendesen).

Vektor. (törölt) 2013.03.29. 10:46:31

@Jaqen: Azért szerintem a második könyv komplexebb, több történetszállal rendelkezik, mint az első. És ami még rosszabb sorozatkészítés szempontjából, a legtöbbnek nem volt semmilyen lezárása a második könyvben (kivétel Királyvár, és Deres). Pár jelenetet viszont tényleg elcsesztek. Ami legjobban fájt, az Deres lerombolásának erőtlensége volt. Könyvben iszonyatos súllyal bírt ez az esemény, a sorozatban viszont mintha elintézték volna egy vállrándítással.

Az utolsó mondatod nagyon spoileres a könyvet nem ismerők számára, moderálni kellene.

mesterjani 2013.04.01. 12:03:34

HBO Go-nak hála már én is megnézhettem. Nagyon jó évadnyitány lett. :) Remélem a sorozat folyamán nem fog esni a színvonal és végig ilyen jó marad.
Walking dead évadzáró részről lesz kritika?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása