aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: spring breakers - csajok szabadon (2013) Zalaba_Ferenc
2013. március 20. 09:10:00

Kategória: film 10 komment · 1 trackback

Tavaszi szünet, vááá! Már levetkőzted a tél nyomorát és érzed a nyár meleg előszelét, de még nem kell paráznod az év végi hajrá miatt. Nyúld le az ősöket, kapd össze a barátaidat és célozz meg egy meleg partot, mert életed bulija vár rád.

No, ha a fenti sorokat még egy kicsit tovább pofozgatnám, akár el is adhatnám valami slágervárományos risza-vonag bandának refrénként. De talán még így is előbbre járnék, mint Harmony Korine filmje, melyben mondatfoszlányokra szaladnék szét a fenti magvas gondolatok, hogy jó másfél órás filmes delírium formájában keressék egymást.

springbreakers.jpg

Tulajdonképpen egész jól megragadja, mi visszhangzik néhány (nagyon sok) tinédzser fejében, akiket annyira leterheli a konstans életérzés, hogy még arra se képesek, hogy vágyaikat artikulálják. Legyünk! Éljünk! Érezzünk! Valami ilyesmi.

A lányok szétteszik, a fiúk beteszik, folyik és tapad, dörömböl és dorombol: az egész egy kibaszott massza, de ha megidézem azokat az áldott/átkos főiskolai balhékat, amely esetenként több százezer forintjába fájt a kóternek, mikor tömeggyilkosságok zajlottak a fejekben, mikor felzabáltuk a város nyugalmát, mikor minősíthetetlenül lementünk kutyába, no még ezek az alkalmak sem voltak olyan "legendásak", mint ami eme film esetében csupán ugródeszka. 

Négy csaj veti be magát egy nem megnevezett beach nonstop pörgésébe, és mivel már ezt az ünnepet - mert ők ünnepként élik meg a tavaszi szünetet - is erőszakosan szerzett pénzzel alapozzák meg, hát nem riadnak vissza attól, hogy egyre mélyebbre és mélyebbre menjenek. Így hozza össze őket a sors egy gengszterkarikatúrával (James Franco), aki virítja a lóvét és megállás nélkül ejakulálja a bullshitet: igazi véglény, aki az amerikai álmot meghágva a csúcsra dumálta magát. Minden második riszarap róla szól. A csajok tehát az üresfejű partiarcokat fegyvert és fukszot lóbáló üresfejű partiarcokra cserélik, aztán adódik némi konfliktus, amit az elodázhatatlan számvetés követ.

Baromi álszent az egész, valódi csöcsök nélkül. Persze mókás, hogy a rendező tinédzser-sztárocskákkal rakja körbe filmjét, hogy ezzel is orrára koppintson a mai értékeknek, ám az igazi sokkhoz az kellett volna, hogy ezek a lányok ne csak megjátsszák magukat (mert amit színészet gyanánt művelnek, az maga a borzalom), hanem tényleg kivetkőzzenek magukból.

A Larry Clark emlőjén nevelkedett Harmony Korine ugyanazt a dogmát hangoztatja mint mestere, csupán hatékonyabb vizuális tálalással kísérve: a tinédzserek férgesek, az amerikai értékek betegek, az emberek állatok, de amíg ezen minden résztvevő csak röhög, addig juhé. A Spring Breakers ezt a mocskos/félelmetes antiüzenetet próbálja a kor jellegtelenségére adaptálni, de végül elvéti a célt néhány évtizeddel, hisz ezek a csajok már a YouTube-ra és a Facebookra lőnék fel hőstetteiket és nem a nyolcvanas évek mentalitásában, Tony Montanát idézve szednék csokorba trófeáikat. Most már nem elég csak birtokolni a világot, erről informálni is kell azt. A buli persze évtizedek óta ugyanaz, csupán a külsőségek változnak, ebben tehát nincs hiba, ellenben nem vagyok egy olyan film létjogosultságáról meggyőződve, hogy egy filmnek az az üzenete, hogy nincs üzenete.

Hogy nincsenek értékek, nincsenek gondolatok. A két mámor között elküldött, anyáknak szóló hangposta-üzenetek hamis frázisok csupán: hazug takarók, melyek alól viszont nem a valóság üszkös lába lóg ki, hanem egyfajta álomkép - szülőnek rém-, tinédzsernek vágy-. Így lesz ez a gyakorlatilag cselekménymentes, lebegő montázsokból, kollázsokból álló filmkezdemény tárgyának egyszerre hamis és félelmetesen akkurátus portréja. Mert ők is olyanok, mint ez a film: látványpékség tartalom nélkül.

poster_springbreakers_hun.jpg

Címkék

kritika kult 5csillagos drama mindfuck james franco harmony korine

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr595149540

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.20. 12:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungverjaland 2013.03.20. 12:32:45

Pedig eddig sok pozitív kritikát olvastam róla, mondjuk ezek szerint ez sem lesz kevésbé megosztó mint Korine korábbi munkái.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.20. 13:27:19

@ungverjaland: Megosztó vagy nem, nézni kínszenvedés volt, de örülök, hogy láttam. Talán nem ennyire nehéz, de a Project X is hasonló élmény: én azt se vígjátéknak láttam, inkább egyfajta posztmodern zombifilmként. Mondjuk, az jóval akkurátusabb, mint ez a darab. Jobb is.

homer006 2013.03.20. 13:31:27

Azért a kis Selena miatt, egyszer biztosan megnézem. Persze nem a színészi képességei miatt:)

Kovács Erzsébet 2013.03.20. 13:51:03

@Zalaba_Ferenc: Nekem a Gummo annak idején ugyanilyen volt. Nem hiszem, hogy egyhamar újra akarnám nézni, viszont egyes jeleneteire a mai napig tisztán emlékszem.

ungverjaland 2013.03.20. 13:57:31

@Zalaba_Ferenc: Korine-tól a Gummo-t és a Trash Humpers-t láttam, azokhoz képest biztos nem lesz kevésbé nézhető. Az a bajom Korine filmjeivel, hogy értem, hogy mit akar elmondani, de ezek a problémák soha nincsenek rendesen kifejtve. Van akinek ez tetszik, nekem eddig amit láttam tőle, nem nagyon jött be, de azért a Spring Breakers még mindig érdekel, például azért is mert a korábbi filmjeihez képest ez egy érdekes irány- ill. stílusváltás.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.20. 15:34:57

@Kovács Erzsébet: Szerintem én ezt a filmet baromi gyorsan el fogom felejteni. Más lenne a helyzet, ha lányom lenne, de szerencsére fiam van. :)

Kovács Erzsébet 2013.03.20. 15:59:17

@Zalaba_Ferenc: Persze lehet, hogy elfogult vagyok, mert én Roy Orbison In Dreams című örökbecsűjének két mellbevágó filmes felhasználását ismerem: az egyik a Gummo egyik bizonyos jelenete, a másik meg a Blue Velvet másik bizonyos jelenete. :-)

drazsika 2013.03.23. 01:08:42

Szörnyű rossz film volt, de a zongorás jeleneten annyira röhögtem amennyire idén még semmin

freddyD 2013.03.24. 16:09:10

Alig tértem magamhoz, mennyire nézhetetlen film volt. Már majdnem elérte a Die Hard 5 színvonalat...

De legalább rövidebb volt, mint az. Igaz, így is kb 70 perccel volt hosszabb kelleténél.

Azt hittem, 30 éves koromra trailer után már azért nagyjából be tudom lőni, hogy milyen lesz a film. Nos, itt teljes kudarcot vallott a szenzorom :(

szkristof92 2013.04.27. 10:49:59

Ez alatt csak egyvalami lévén a magma
ó hogy égne rajta a készítők büdös talpa.

Nézhetetlen.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása