aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: elszabadulók Takács Máté
2012. december 30. 17:37:53

Kategória: film 5 komment

A 2012-es év utolsó hétvégéjén volt idő és választék a mozizáshoz: a dobogó legfelső fokáért folytatott háromfrontos küzdelmet A hobbit: Váratlan utazás nyerte, így harmadik hete veretlen Peter Jackson filmje. A másik két, egyébként új nevezőt sem kell azonban félteni: A nyomorultak című musical és Quentin Tarantino legfrissebb rendezése, a Django elszabadul fej fej mellett töltik zsákjukat keddi premierjük óta.

django_unchained_small.jpg

ÚJ FILMEK
Victor Hugo műve abban a kiváltságos helyzetben részesült, hogy kétszer születhet újjá: több mint három évtizeddel a színpad után a mozivásznon is sikert arat A nyomorultak (Les Misérables; hazai bemutató: már a mozikban), ami a musical formával és gazdag előéletével biztos pontot képzett már jó ideje az év végi felhozatalban. A Universal nem is próbálta másnak feltüntetni gondozottját, mint világra szóló eseménynek, amire mindenki jegyet vált, aki jót akar. Karácsony táján márpedig sokan akarnak jót: 2808 teátrumból 18 millió dollár gyűlt össze egyetlen nap alatt (csak a Sherlock Holmes december 25-ére esett indítását nem fogta be, de kenterbe verte a Jack Reacher komplett nyitóhétvégéjét), majd a két ünnep közötti rendszerű gyarapodásnak hála a hétvégét már csaknem 40 millióval kezdthette meg a 4 Golden Globe-ra jelölt dráma. A hétvégi forgalommal további 28 millió dollár került a kasszákba, vagyis hat nap múltán már a 70 millió ajtaján kopogtat a két és fél órás énekbemutató. A musical tehát továbbra is hálás matéria: a Mamma Mia! könnyedsége és a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya véressége között félúton megtalálta útját a nézőkhöz a műfaj újabb jeles képviselője. A 61 millió dollárból készült angol gyártású produkció élvezi a közönség szeretetét, úgyhogy némi díjszezonos hátszéllel 150 millió dollár alatt nem valószínű, hogy megáll.

Quentin Tarantino nagy mázlista, mert azt csinál, amit akar, és az ráadásul érdekli is az embereket. Országos cimborája, Robert Rodriguez filmjeivel szemben tehát az övéi nem csak rajongóinak megy eseményszámba, hanem a moziüzemeltetőknek is. A Becstelen brigantyk 2009 nyarán QT legsikeresebbje lett 120 millió dollárral, aminél kevesebbel a Weinstein Company nyilván most sem érte volna be, s szerencséjükre nem is kell majd. A Django elszabadul (Django Unchained; hazai bemutató: január 17.) egy mindig menő és piacképes bosszúálló/igazságtevő főszereplővel bír, igazi sztárparádét kínál bőrszínre való tekintet nélkül, no és persze kiváló kritikákkal és 5 Golden Globe-jelöléssel felvértezve vett be több mint 3000 filmszínházat. A 15 milliót termő nyitónap a rendező eddigi legjobbját jelenti, ráadásul a hétvége folyamán A nyomorultak is behódolni kényszerült Djangónak: a két és háromnegyed órás western 30 millióval a második helyen futott be, összbevételét 65 millió dollár közelébe katapultálva. E kiváló eredmény ismét példázza, hogy a karácsonyi időszak jó talaj az erőszakos filmek számára is, de nyilván nem elhanyagolható az sem, hogy aligha nézett szembe jelentős konkurenciával a Django elszabadul. A 83 millió dolláros költségvetés pár nap kérdése, majd pedig célba lehet venni a brigantyk hivatkozott 120 millióját, de ennél számottevően magasabb végösszeg sem elképzelhetetlen.

Billy Crystal legutóbb kereken tíz évvel ezelőtt tette tiszteletét a filmvásznon. Akkor a Még egy kis pánik csúfos bukásnak bizonyult, szóval nem is csoda, hogy kivonta magát a forgalomból az egykoron –és bizonyos minőségében még most is– népszerű komikus. A visszatérést egy családi vígjátékkal képzelte el, s némileg meglepő módon az elképzelések nem jártak tévúton: a Szülői felügyelet nélkül (Parental Guidance) 6 millió felett nyitott a keddi napon, ami a családi mozikban éppen nem szűkölködő piacon cseppet sem rossz eredmény, de igaz ami igaz, egészen másfajta szórakozást kínál az unokáikat régi módszerrel megleckéztető nagyszülők története, mint Az öt legenda vagy A hobbit: Váratlan utazás. A Fox nyilván reménykedett a Tucatjával olcsóbbéhoz mérhető sikerben, de azért így sem kell elégedetlenkedniük: az igen gyatra kritikákat kapott vígjáték 14 millió dollár fölött futott be a hétvégén, összesen pedig már közel 30 milliót gyűjtött. A film rengeteg mozit árasztott el, szóval észrevetetnie magát nem volt olyan nehéz cselekedet, s mivel a nézői elégedettség nem esik egybe az újságíróival, talán kitartani sem lesz az.

Miután derekasan helytállt limitált keretek között, a Napos oldal (Silver Linings Playbook; hazai bemutató: január 10.) végre országos szintre léphetett. A Weinstein Company azért még így sem kapkodta el a dolgot, hiszen csupán 745 moziról van szó, de a Golden Globe-jelölésekkel elhalmozott drámai vígjáték 4 millió dollárt meghaladó hétvégi eredményével újabb igazolást szállít a forgalmazónak, hiszen az egy mozira jutó bevétel továbbra is ötezer dollár fölött van. Eddig 27 milliós értékben keltek el jegyek David O. Russell rendezésére, a továbbiakat pedig nagyban befolyásolja a forgalmazó Oscar-stratégiája.

KORÁBBI FILMEK
Harmadik nekifutásra is első A hobbit: Váratlan utazás. A Warner Bros. forgalmazta fantasy 33 millió dolláros hétvégét jegyez, ami jelentős konszolidációt jelent az előző hétvége mélyrepülése után. A szezon első számú filmje 222 millió dollárt tudhat magáénak, ami még nem helyezi látóhatáron kívülire a 300 milliót, de ahhoz nagyon erős heteknek kell következnie.


Tom Cruise-nak csak tartania sikerült előző heti közönségét, sőt csöppet még veszített is belőlük. Ez nem túl jó hír a Paramountnak, hiszen a Jack Reacher tíz nap alatt összegyűlt 45 millió dollárjáról nem az süt, hogy franchise van születőben. Egyelőre azonban még érdemes kiváró álláspontra helyezkedni ebben az esetben is.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A top 12 összesített bevétele üti az előző két esztendő azonos adatát, 2012-ről pedig már elmondható, hogy összbevételi rekordot döntött, vagyis a jegyeladásból származó bevételek meghaladják a 2009-est. Mivel 2011 régen látott mélypontot jelentett a jegyeladások számát illetően, az talán nem csoda, de amúgy mindenképpen üdvözölendő fejlemény, hogy ezen a téren is emelkedést tapasztalhattak az amerikai mozik. A 100 milliós kasszasikerek száma az Oscar-díjakból fakadó utolsó lélegzetvételek után elérheti a 30 darabot is, a 2011-essel megegyezőt. 2013 pedig horrorral veszi kezdetét, s mindjárt 3D-ben berreg fel a láncfűrész a Texas Chainsaw 3D-ben. Yay!

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Texas Chainsaw 3D | 2500 | $21,000,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 1 A hobbit: Váratlan utazás
$32,9m $222,7m
2 ú Django elszabadul
$30,7m $64,0m
3 ú A nyomorultak
$28,0m $67,5m
4 ú Szülői felügyelet nélkül
$14,8m $29,6m
5 2 Jack Reacher
$14,0m $44,7m
6 3 40 és annyi
$13,2m $37,1m
7 5 Lincoln
$7,5m $132,0m
8 6 Szekatúra
$6,7m $21,1m
9 7 Szörny Rt.
$6,4m $274,4m
10 4 Az öt legenda
$4,9m $90,2m

Címkék

western musical box office tarantino comedy hobbit les miserables

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr364988032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2012.12.30. 18:16:23

A Lincoln is nagyon bírja, Spielberg-nek már rég volt komoly témában ilyen sikeres mozija.

balazsman 2012.12.30. 20:50:17

mármint Szörny Rt 3D - 6,4M/ 18,5M
nem értem, miért adjátok össze a felkonvertált újra-bemutatások régi és új eredményeit, ezek új filmnek számítanak, önmagukban kell őket elemezni.

Andrews 2012.12.30. 21:30:08

Skyfall 1 milliárdnál tart szép! Ki gondolta ezt volna?
Jó marketingje volt mondjuk és a film se volt semmi.
A Hobbit 686 milliónál tart. Talán neki is meg lesz az 1 milliárd de még kérdéses szerintem.

|brucewayne 2012.12.31. 08:11:41

nagyon kíváncsi vagyok/leszek a Django-kritikátokra.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása