aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: inactivity Takács Máté
2012. október 21. 17:48:39

Kategória: film 7 komment

Bár a Parajelenségek 4. nyitánya a széria fáradását pedzegeti, azért a Paramount vélhetően nem zárja el a csapot, amiből az alacsony költségvetésű ijesztgetések folynak. Amilyen szilárd elsőséget szerzett a horror-folytatás, olyannyira bizonytalan a hét másik bemutatójának helyezése a listán: az Alex Cross című krimi a középmezőnyben ragadt, többhetes versenyzők által is megszégyenítve. Az Argo-akció kiváltképp erős második hetet produkálva feljebb mozdult a listán, a dobogót pedig az ugyancsak megállíthatatlanul törtető Hotel Transylvania zárja.

ÚJ FILMEK
Ugye emlékszünk még: három évvel ezelőtt a semmiből jött, két évet dobozban, de legalábbis ilyen-olyan helyiségek polcain porosodó Paranormal Activity komoly felbolydulást keltett az amerikai mozikban és toplistán: 15 ezer dolláros gyártási költségre hozott 108 millió dollárt, egyúttal nyugdíjazta a Fűrész-szériát is. A folytatások ugyancsak kaszáltak, egy évvel ezelőtt még az októberi nyitány-rekordot is megkaparintotta a széria. Ebből most engedett valamicskét: a Parajelenségek 4. (Paranormal Activity 4; hazai bemutató: már a mozikban) 30 millió dollárral állhat csupán az élre, ami önmagában, no meg az ötmilliós költségvetés mellett továbbra is fantasztikus összeg, de érezteti azt is, hogy már nem csak a többedik hétvégéken fogy a talaj a sorozat lába alól, hanem az elsőn is: több mint 40%-os visszalépést jelent az érdeklődés idei mértéke. Nem csoda ez, tudva, hogy túl sok újdonságot nem vetettek be a készítők, és ebből kifolyólag az sem, hogy a kritikusok is végleg elengedték Oren Peli szüleményének kezét. A Halloween-hétvége ugyan még előttünk áll, 'C' CinemaScore-ral a zsebben az legfeljebb az elkerülhetetlent halogatja, nevezetesen a 65-75%-os zuhanásokat, amik végül 60 milliós végösszeghez vezetnek. Csak hát az ugye még mindig tizenkétszeres pénz, szóval aligha lenne meglepő, ha bejelentenék az ötödik eresztés készítését.

James Patterson közkedvelt szerző Amerikában, népszerűségét két filmadaptáció is bizonyította. Az azonos főszereplővel bíró A gyűjtő és A pók hálójában csendes sikerré váltak a maguk idejében, mindkét krimi bevétele 100 millió dollár feletti összeget ér mai árfolyamon. Ennek ellenére több mint egy évtizedbe tellett Hollywoodnak Alex Cross figurájának újbóli felfedezése, és még csak nem is egy nagy stúdió vágott bele az új franchise készítésébe. Mert nekik volt eszük. A Summit Entertainment által forgalmazott Alex Cross (hazai bemutató: november 8.) ugyanis kevés embert érdekelt ahhoz, hogy életképes sorozat váljék belőle: nem egészen 12 millió dollárt fialt, amivel az ötödik helyre sorolt be. 23 millió dolláros költségvetés ide vagy oda, ez bizony vaskos csalódást jelent, és rávilágít arra, hogy a szimpla bűnügyi mozik is végnapjaikat élik: látványos akciók és sztárszínészek nélkül képtelenek boldogulni, márpedig Tyler Perry és Matthew Fox neve aligha megalapozott a cím fölött. Hiába volt több zajos sikere az elmúlt években és vált a szórakoztatóipar egyik legbefolyásosabb alakjává, Perry képtelen maga mellé állítani követőit, ha nem Madeát játssza, és ez azért meglehetősen bajos, ahogy az is, hogy Morgan Freemannel ellentétben inkább csak a fekete közönség vevő rá (akik a jegyváltók közel háromnegyedét tették ki). Ami azt illeti, az Alex Cross az eddigi leggyengébb nyitányát jegyzi az afroamerikai színésznek. A 30 millió dollár a nagyon jó és ezzel az újságírói vélekedéstől élesen elütő nézői visszajelzések révén talán még befogható.

KORÁBBI FILMEK
Egy helyet előrelépett a listán Az Argo-akció, miközben hétvégi bevétele mindössze 15%-ot csökkent. Persze sejthető volt, hogy a kritika és a nézők által egyformán kiválónak tartott film nem fog széthullani pár perc alatt. Ben Affleck több mint 3200 moziban futtatott thrillere 16,6 millió dollárral képviseli magát a második helyen miután megnyerte a hétköznapokat az Elrabolva 2. ellenében, összbevétele pedig 43 millió dollárt mutat, amivel ugyan még mindig a Tolvajok városa mögött áll, de már nyilvánvaló, hogy 100 millió dollár fölé vezet az útja.

Ugyancsak remekül áll a lábán a Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak. A Sony animációs mozija az elmúlt hetekben is kedvező arányokat produkált (-38%), most azonban 20%-ot engedett csak közönségéből. Ez 13,5 millió dolláros negyedik hétvégét jelent, amivel üti az év összes többi rajzfilmjét, pedig itt most 200 millió felett termelő produkciókról van szó. Az eddig összegyűlt csaknem 120 millió dollár igen impozáns, kérdés, vajon a két hét múlva érkező Rantó Ralph elejét tudja-e venni, hogy a film bevegye a 150 milliós határt is.

Az első helyről a negyedikre csúszott vissza az Elrabolva 2., ám változási mutatója jelentősen mérséklődött az elmúlt héthez képest. A Fox akciófilmje 13 millió dollárt gyűjtött most, s huszadikként csatlakozott 2012 százmilliósainak táborába. Az első rész 145 millióját nem valószínű, hogy eléri, de 130 millióig még erős ellenszélben is elmasírozhat.

taken_2_hun_small.jpg
VÉGSZÓ & AMI JÖN
Ismételten erős októberi hétvégén vannak túl az észak-amerikai mozik, hiszen a top 10 bevétele 120 millió dollár körül mozog, ami módfelett több, mint az egy éve mért összeg, pedig akkor a Parajelenségek 3. 52 millióval uralta a mezőnyt. Talán nem a hónap utolsó fordulója szakítja meg ezt a jó hagyományt, bár a kínálat nem túl biztató a számok tekintetében. Közel háromezer mozit áldoznak a Fun Size című vígjátékra, amely végre könnyed módon közelít az amerikaiak kedvelt ünnepéhez, de azért horror is akad a forgalmazók tarsolyában, nevezetesen a Silent Hill: Kinyilatkoztatás című, sokat késett folytatás, amely szintén igen szaturált bemutatót kap. A lehet-hogy-jó-film-lesz-de-pénzt-ne-nagyon-várjon kategória két új nevezője, a Felhőatlasz és a Mavericks - Ahol a hullámok születnek 2-2 ezer moziban igyekszik boldogulni. Könnyen lehet, hogy Az Argo-akció emelkedik ki győztesen...

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Felhőatlasz | 1950 | $9,000,000
Fun Size
| 2800 | $10,000,000
Mavericks - Ahol a hullámok születnek | 2000 | $5,500,000
Silent Hill: Kinyilatkoztatás | 2900 | $13,000,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Parajelenségek 4.
$30,2m $30,2m
2 2 Az Argo-akció
$16,6m $43,2m
3 4 Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak
$13,5m $119,0m
4 1 Elrabolva 2.
$13,4m $106,0m
5 ú Alex Cross
$11,8m $11,8m
6 3 Sinister
$9,0m $32,0m
7 5 A maflás
$8,5m $23,2m
8 6 Pitch Perfect
$7,0m $45,8m
9 7 Frankenweenie - Ebcsont beforr
$4,4m $28,3m
10 8 Looper - A jövő gyilkosa
$4,2m $57,8m

Címkék

horror thriller box office ben affleck tyler perry crime movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr64861311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.21. 18:21:30

Go, Argo, go! Mondom ezt úgy, hogy a film emléke azért némileg megfakult az utóbbi másfél hétben, de még így is sokkal emlékezetesebb lesz, mint az a két Alex Cross-film, melyben Morgan Freeman játszott, és még ha megnyúznak, akkor se tudnám megmondani, hogy melyikben volt az az iszonyat szar CGI autós effektus, és melyikben volt [SPOILER!] Monica Potter a gyilkos[SPOILER OFF!]. Ennek az új változatnak meg már az előzetese is olyan semmitmondó volt, hogy szerintem ki se tettük ide.

Az pedig szerintem elég sokat elmond a hétvége győzteséhez való hozzáállásomról, hogy horrorrajongónak tartom magam, de egyetlen részt se láttam a Paranormal Activity-sorozatból.

Dean6 2012.10.21. 18:23:31

Az Argónak szurkolok,megérdemli,hogy sikeres legyen!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.21. 18:25:18

Volt valami nagy happening múlt héten Amerikában? Csak mert elég mérsékeltek a zuhanások az előző hétvégéhez képest. Igazán nagyot csak az Atlas Shrugged 2 bucskázott, de azt már múlt héten se nézte meg senki.

TomPowell25 2012.10.21. 18:39:16

@Zalaba_Ferenc: mindkettőre a válasz A pók hálójában - mondom ezt úgy, hogy hosszú évek óta nem láttam.:)

Paranormal-ből pedig még szintúgy nem láttam egy részt sem, de a közelgő Halloween talán rá vesz egy megnézésére.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.21. 18:42:57

@Zalaba_Ferenc: Ez inkább az új filmeket minősíti.

Amúgy A pók hálójábanban volt mindkettő, amit írtál. A gyűjtőre ugyanis nem emlékszem, viszont a felelevenített két najóvan-pillanatra igen. De másra abból se.

TomPowell25 2012.10.21. 18:43:00

Egyébként meglepő számomra, hogy ilyen jól teljesít a Transylvania, ahogy az is, hogy az Argo második hetén így tartja magát. Utóbbira egyre kíváncsibb vagyok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.21. 18:47:41

@Takács Máté @TomPowell25: Hehe, ez jó, akkor a másikban volt [SPOILER] Cary Elves a gyilkos[SPOILER OFF], habár az is lehet, hogy nem. Ezek a középszerű "whodunit"-ok már 20 évvel ezelőtt se túlzottan érdekeltek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása