aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a boldogság sosem jár egyedül [un bonheur n'arrive jamais seul] (2012) Kovács Erzsébet
2012. október 03. 19:05:32

Kategória: film 8 komment

Francia romkom, magyar származású rendezőtől, női főszereplő: Sophie Marceau. Játsszák: országszerte számos moziban, illetve később majd az M1/M2-n is. Jöhet?

aboldogsagsosemjaregyedul620.jpg

Prológus:
Az MTVA nemrégiben úgy döntött, ha már úgy áll a dolog, hogy bizonyos filmeket csak akkor adnak el nekik a tulajdonosok, ha a magyar tévé minden jogot megvesz, miért ne próbálkozzanak meg a moziforgalmazással és a DVD-kiadással is? Tényleg, miért is ne? Természetesen (mint ahogy azt a vetítés előtt lelkesen megszólaló döntéshozóktól megtudhattuk) kizárólag értékőrző és családbarát filmeket, tehát: családi, romantikus vígjátékokat szeretnének ilyen módon is terjeszteni.

A film:
Van benne család? Van: Charlotte (a franciásan dögös negyvenes Sophie Marceau) különböző korú gyerekei. Ez alkalmat teremt néhány életszerű kisgyereketetős-cum-hányós poénra. Szóval vígjáték is: Sophie Marceau eleinte állandóan elesik, megázik, pofán csapják, beleütközik valamibe, stb. És romantikus is: két bizalmatlan negyvenes találkozik, villámcsapásszerűen egymásba szeret. A musical- és reklámzeneszerző, a franciásan borostásan jóképűnek mondható Sacha (Gad Elmaleh), az örökös agglegény és örök gyerek nemcsak élete szerelmét találja meg, hanem rögtön családot is kap hozzá (kettőt az egyben). De mi lesz a nagy hatalmú és gazdag "gonosz exszel", Charlotte volt férjével és Sacha jelenlegi főnökével?

A James Huth rendezte film a válás után újrakezdő, középkorú nemzedék nagyjából összes kérdését érinti. Sophie Marceau arca érzékenyen tükrözi egyszerre a boldogság utáni kétségbeesett vágyat, az önállóságot és magabiztosságot, a még egy csalódásra számító távolságtartást, a reményt. Továbbá: hogyan randizzunk, ha közben a másiknak vigyáznia kell a gyerekeire? És mi a fontosabb: a család vagy a karrier? Azért a népszerű műfaj követelményei miatt komoly drámára nem kell számítani, mint ahogy a készítők a korhatáros részletekre is odafigyeltek: a fehérrel szépen hímzett, decens barna melltartó a legplakátszaggatóbb ágyjelenetek közben is Charlotte-on marad.

Epilógus:
A vetítés után egy pohár pezsgővel is megvendégelt a forgalmazó. Annak, aki könnyed szórakozást keres (akár egy, a Sacha kellemes dallamaihoz hasonló zenés kocsmában töltött este felvezetéseképpen, akár vasárnap délután a tévé előtt a gyerekekkel), ez a film is tetszeni fog.

aboldogsagsosemjaregyedul.jpg

Címkék

kritika francia comedy romance sophie marceau eurocinema 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr284815742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.03. 19:10:17

Gondolom, az Életrevalók* sikerén felbátorodva száll be az MTVA a filmforgalmazásba, de azért bízom benne, hogy romantikus vígjátékokon túl másban is látnak majd fantáziát, mert szerelmes francia filmekből azért már rendesen tele van a padlás.

(*Az Életrevalók jogai az MTVA-nál voltak, csak kiadták őket kvázi bérforgalmazónak.)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.03. 21:17:51

Nagyon nyomják ezt a filmet, szóval az elmúlt időszak hasonszőrű darabjainál jobban kéne mennie, vagyis kevés volna 2 ezer néző az első hétvégére. Bízzunk benne, hogy Sophie Marceau legalább akkora keggyel bír (még mindig) a magyaroknál, mint Audrey Tautou.

Drakeamarth 2012.10.03. 22:49:56

Marhára örültem az Arénás díszbemutatónak, ahogy mindenki dugdosta az orrom alá az MTVA-s közepes menü kupont. Ennyi közöm van a filmhez :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.03. 22:53:28

@Németh Barna: Ne pisszegj itt nekem, inkább mondj részleteket! :)

freddyD 2012.10.04. 07:20:36

Tetszik ez a tagolásos beszámoló :)

-creeper- 2012.10.04. 08:16:15

Nagyon kellemes beszámoló, köszi! :)

Kovács Erzsébet 2012.10.04. 10:38:48

Köszönöm mindenkinek a támogatást, a bizalmat és a segítséget! :-)
Amúgy én attól tartok (már a vetítés előtti nyilatkozatokból ítélve), hogy sajnos az MTVA-ban éppen hogy csak ezek a romantikus vígjátékok számítanak családi filmnek...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása