aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: hófehér és a vadász [snow white and the huntsman] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. május 29. 15:01:09

Kategória: film 23 komment

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyság, melynek jó királyát meggyilkolta vadonatúj arája, a beszédes nevű Ravenna (Charlize Theron), lányát, a szintén beszédes nevű Hófehért (Kristen Stewart) pedig egy toronyba zárta. Mikor a lány megszökik, Ravenna a beszédes... na jó, hagyjuk; szóval a Vadászt (Chris Hemsworth) bízza meg, hogy kapja el.

Hol volt, sokkal inkább hol nem volt, de talán volt egyszer egy forgatókönyv, vagy legalábbis egy tervezet, melyben egész jól nézett ki ez a szörnyekkel és csatákkal, szerelmi háromszöggel (mert van ám az is), mi több, keresztény parafrázisokkal felturbózott Hófehérke-sztori. Ha az alaposan revizionált Alice-nak összejött a tuti, akkor miért ne működhetnének más "public domain" mesék a mozikban? Nem csupán a Snow White mögött ténykedő Universal kereste a választ eme kérdésre, hanem a Warner (Red Riding Hood) és az Alice sikerén felbuzdult Disney (Mirror, Mirror) is, mi több, a mesének jövőre sem lesz vége, hisz jön a Jancsi és Juliska-sztorin alapuló Hansel and Gretel: Which Hunters és Az égigérő paszulyra felhúzott Jack the Giant Killer is.

Valamennyi revamp közül a Universal próbálkozását kísérte, kíséri a legnagyobb figyelem: ez a legdrágább és a legambiciózusabb mind közül, és talán ez lehetett volna a legmerészebb is, ha a trailerekben látható szájtáti látványvilágon túl egyebeket is kínál.

Mondjuk, egy épkézláb mesét épkézláb karakterekkel. Természetesen az eredeti Hófehérke-történet sem komplexitásáról híres, ám a naivitás egyik legősibb meséjétől ilyet kár is lenne számon kérni. Ellenben kiváló vázat kínálhat egy fantasy-hez, és ez a felismerés valahol ott rejtőzik a film bő két órájában, csupán eme faszagányos bimbóból soha nem lesz még faszagányosabb virág.

A voltaképp lineáris történetet szerencsére nem utólagos konverzióval próbálták további dimenziókkal ellátni, ám a némileg átkonfigurált figurákkal nem sikerül úgy sakkozni, hogy megváltozott szerepük igazán kiteljesedjen. Ebben a változatban a Szép Szőke Herceg Robin Hood módjára viaskodik Ravennával, aztán valami csodálatos véletlen folytán sikerül beépülnie a Hófehért üldöző csapatba, ahonnan még azután sem vágják ki, hogy a csörték során nem az üldözött pártfogóit, hanem az üldözőket aprítja. Biztos nem vették észre. Mikor aztán végre közvetlen kapcsolatba kerül Hófehérrel, a kettejük szájába adott andalító dialógusok alkonyati vizekre viszik a sztorit, és ez nem jó. Sokkal jobb lenne a szintén szerelmetes Vadász buzgalma - hisz Hemsworth tud úgy nézni, hogy attól minden fehérnép elcsöppen -, ha kicsivel több szerep jutna neki annál, mint annak a figurának, akit a Donkey Kongban kell irányítani (ugrálj! ölj! mentsd meg a lányt!).

Legrosszabbul viszont a szebbik címszereplő járt. A film első felében még teljesíti az évszázadokkal ezelőtt lefektetett szerepét: tiszta lelkű, naiv és szép, aztán mikor kiderül, hogy ő valamiféle jézusi próféta, egyszer csak kijön belőle a harcos amazon, és úgy lesz belőle kardforgató népvezér, hogy azelőtt egyetlen egyszer sem fogott ilyen szerszámot a kezébe. Hol van Liam Neeson, amikor szükség van egy mentoros montázsra?

Mindez persze nem a színészek hibája: Charlize Theron például kitűnően hozza a sötéten bugyogó lelkű, akkut kapuzárási pánikban szenvedő gonosztevőt, akinek a szépség a szó szoros értelmében véve létkérdés, de a forgatókönyvíró-triumvirátus ezen kívül csak egy húsz másodpercben elmesélt, ködbe mártott eredettörténetet ad neki, s a játékidő nagy részében ilyen-olyan speciális effektusok kíséretében kénytelen gonosz közhelyeket puffogtatni. A forgatókönyvírók tehetnek arról, hogy Hófehér börtönét senki sem vigyázza, hogy Ravenna csak egyetlen embert küld érte, pedig épp most tudta meg, hogy a lány jelenthetné számára az öröklétet. Nem az ő hibája, hogy Hófehér csak úgy kisasszézik a kastélyból, miután egyetlen karmolással cselekvésképtelenné teszi az érte küldött fősmasszert; azt a smasszert, akivel aztán a Vadász is csak vért izzadva, több fordulóban képes elbánni. Szintén nem Ravenna hibája, hogy a szökési incidenst követően nem tűzte ki a kapura a várkapitány fejét, mi több, Hófehér menekülési útvonalát sem barikádozta el, hogy aztán a filmvégi sorsdöntő csatában ugyanazon a helyen lopakodjanak be a törpék, akik el is kezdik felnyitni a főkaput, hogy azzal pikk-pakk eldöntsék a csatát, s mikor ezt a várkapitány meglátja, odaküld - kapaszkodjatok meg - kettő darab embert. S Kristen Stewart nem tehet arról, hogy képtelen becsukni a száját, mint ahogy arról sem, hogy neki kell elszavalnia az utóbbi évek talán legszerencsétlenebb buzdító szövegét ("Rohamozzunk apám tépett lobogói alatt, mint dörgő hullámok!"), pedig az Immortals is az utóbbi években történt.

Az egységes és pazar látványvilágot megette a fene, ha a Sötét Erdő különösebb dramaturgiai szerep nélkül vonul ki a képből, hisz a megpedzegetett horrorról kiderül, hogy csupán félelem szülte lázálom. Szintén furán kilóg az amúgy középkori kereteket kínáló kardozós-kaszabolós környezetből a törpék lakta édenkert, és ha már a törpéknél tartok: ők lennének a film komikus figurái, és szinte kínos érzés, hogy a maszkok alatt rejtőző, elképesztő színészgárdának egyetlen valamire való szöveg sem jutott.

Ugyanakkor a játékfilmekben újonc Rupert Sanders rendezőt nem szabad dádában részesíteni: első film ide vagy oda, ügyesen tartja kézben a megaprodukciót - rendezése se nem hivalkodó, se nem jelentéktelen. Tehetsége főleg apróbb hangulatkeltő beállításokban villan meg, de még ezek a szikrák sem képesek atmoszférával feltölteni azt a filmet, melyet ilyen hányaveti módon írtak meg.

Címkék

kritika fantasy charlize theron 5csillagos ray winstone kristen stewart ian mcshane chris hemsworth snow white children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr224769517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_171906 2012.05.29. 15:09:06

Hm...kár. Pedig ezt vártam. Ja, és egy kérdés... "Legrosszabbul viszont a szebbik címszereplő járt." Ha jól értelmezem, ez a mondat azt jelenti, hogy Stewart-ot szebbnek tartod, mint Theron-t. Ha jól értelmeztem, akkor szeretném megkérdezni, - természetesen a no offense keretein belül - hogy WHAT?!?!?! :-D Ha rosszul értelmeztem valamit, akkor nem szóltam. :-)

Ismeretlen_1068 2012.05.29. 15:10:10

1: Rosszul értelmezed, mert a film címe nem "Hófehér és a gonosz boszorkány". :)

Ismeretlen_171906 2012.05.29. 15:12:32

2. Igaz...:-D

LeNNox 2012.05.29. 15:29:56

Ajjajj. :| Egy picit elvetted a kedvemet a filmtől, pedig csütörtökön megyek rá. Nem tudom még mindig mire is számítsak. Remélem jobban fog tetszeni, mint neked.

clive 2012.05.29. 16:45:40

Lehet, hogy túl gyorsan olvastam a kritikát és átsiklottam felette, de vannak a filmben egyáltalán TÖRPÉK???

abelh 2012.05.29. 17:37:40

egyáltalán az a furcsa, hogy ekkor trend nőtt ki a mese feldolgozásokból, semmi alapja nem volt az egész hajcihőnek, nem is csoda, ahogy bukdácsolnak szép sorban. viszont ha már mindenképpen antitalentumot akartak címszereplőnek, akkor az már lehetett volna a szerepéhez híven szép is (tehetségtelen szép színésznőből talán semmiből nem akad több egész Hollywoodban), máig nem értem a castingost.

clive 2012.05.29. 18:49:07

5: Javítom magam, átsiklottam: "törpék lakta édenkert, és ha már a törpéknél tartok: ők lennének a film komikus figurái, és szinte kínos érzés, hogy a maszkok alatt rejtőző, elképesztő színészgárdának egyetlen valamire való szöveg sem jutott."

Ismeretlen_1068 2012.05.29. 19:27:11

6: Azért az Alice in Wonderland 1 milliárdja elég nagy lökést adott a dolognak, meg aztán a Twilight miliőre vagy az Avatar világára ráhúzni egy klasszikus mesét sem éppen rossz ötlet. És elárulok egy titkot: vannak emberek, akik szerint Kristen Stewart gyönyörű. Ebben a filmben van is egy-két jól elkapott pillanata... :)

Conjurer 2012.05.29. 20:38:45

Jajj, pedig de vártam ezt a filmet (mondjuk a Dark Shadows-t is, és az is milyen tré lett). Talán épp Abraham Lincoln lesz az ami bejön? Ha már itt tartok, van hír arról mikor mutatják be nálunk a mozik Abraham Lincoln, a vámpírvadász című filmet?

Ismeretlen_139112 2012.05.29. 22:23:08

Szomorú vagyok Eddig idén az Avengers volt kiemelkedő, remélem Scott és Nolan is fel tud nőni azért a feladathoz

Ron · http://daniaronblog.blogspot.com 2012.05.29. 22:39:34

A Tükröm, Tükrömöt nem a Disney rendezte, hanem egy kisebb stúdió, akik az Immortalst is szállították. A kritikával csak annyiban nem értek egyet, hogy a forgatókönyv összecsapottságának a kiemelése már-már szőrszálhasogatás, sokkal-sokkal nagyobb a teljesen személytelen rendezés, aminek persze az a legnagyobb hibája, hogy a rendező nem tett hozzá semmit a forgatókönyvhöz, csak felolvasta, a színészek meg "eljátszották", a legvégén teletömték egy tucat látványos átalakulós-cgi effekttel. Csak hogy egy példát mondjak, a MIB 3 hasonlóan sok hülyeséget tartogatott, de mégis lehet élvezni (szerintem). A törpék tényleg katasztrofálisak, semmi humoruk nem volt. Nekem nagyon tetszett a Tükröm, Tükröm vígjáték formulája, sajnálom, hogy bukott, de remélem ez a film még annyit sem fog termelni.

Llew 2012.05.29. 22:57:23

Pedig úgy bíztam benne, hogy egy jó kis fantasyt kanyarítanak a sztoriból. Legalább Theron meg a többi látványos rész rendben lesz, azért megnézem.

Ismeretlen_1068 2012.05.29. 23:08:54

11: Nálam a forgatókönyv összecsapottsága soha nem szőrszálhasogatás, hanem kritikus pont. A rendezéssel pedig szerintem pont nem volt nagy baj: ugyan a sztorit nem tudta jobbá tenni, de legalább azt a keveset képes volt felvinni a vászonra az effektusparádé közepette. Talán azért tűnt jellegtelennek, mert sovány volt az alapanyag - ha ez a fickó legközelebb kap egy normális szkriptet, akkor talán csodát művelhet. Hiába van ott, ahol a John Carter vagy a Prince of Persia, félő, hogy nem lesz (nagy) bukta, ahhoz túl jó a marketingje. A profithoz viszont nem ártott volna a 3D - jelenlegi állapotában inkább csak rentábilisnek nézném.

Ismeretlen_1068 2012.05.29. 23:11:28

10: A Prometheus első kritikái (pontosabban twitter-kommentjei) meglehetősen vegyesek: ha az Empire csak négy csillagot ad rá, akkor kezdhetünk aggódni. :)

Ismeretlen_122737 2012.05.29. 23:28:55

14: ez az Empire-ös hozzászólás csak feltételes mód volt, vagy netán már jött ki review tőlük? :O

Ismeretlen_1068 2012.05.29. 23:35:35

15: Csak feltételes, habár sokat már nem kell rá várni: Angliában ugyebár 1-jén mutatják be a filmet.

Ismeretlen_139112 2012.05.30. 00:15:05

14: A hülye franciákban nem bízom egy morzsányit sem, amióta lenyúlták a Grált és inzultálták Artúrt

Ismeretlen_597217 2012.05.30. 11:34:10

8: Kristen Stewartnak sztem alapvetően szép arca van, csak ne lenne az álla ilyen Stephen Fry-os...

Ismeretlen_1068 2012.05.30. 11:55:59

No és a tekintete? Mikor ezt a szempárt nézem, nem tudom eldönteni, hogy a tulajdonosa épp lejövőben van a gombáról vagy mosd kezd hatni a spangli.

Zsofcih 2012.05.30. 19:15:21

hát nem nagyon tudom hogy ezek után megnézzem-e a filmet. lehet h inkább nem fizetek a moziért hanem megvárom amíg online valahol meg tudom nézni. a hallottak alapján szerintem elég tré lesz a film... de nem akarom senkinek sem elvenni a kedvét...

Ismeretlen_597217 2012.05.30. 20:28:07

19: hidd el, nekem még álmatagabb... |:)

Ismeretlen_188594 2012.05.31. 11:13:16

14: Az Empire csak három csillagot adott rá,kezdhetünk aggódni? http://www.empireonline.com/reviews/review.asp?FID=137119

Ismeretlen_1068 2012.05.31. 11:16:11

És Kim Newman se volt tőle elszállva, pedig benn azért bíztam... http://johnnyalucard.com/2012/05/31/prometheus-preview/

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása