aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: in the shadows Takács Máté
2012. május 13. 17:44:59

Kategória: 5 komment

A Bosszúállók megállíthatatlan: a sikert sikerre, rekordot rekordra halmozó film a második hétvégén is több mint 100 millió dollárt fialt, igencsak eljelentéktelenítve az amúgy is színtelen-szagtalan nyitást produkáló Éjsötét árnyékot.

A Bosszúállók megállíthatatlan: a sikert sikerre, rekordot rekordra halmozó film a második hétvégén is több mint 100 millió dollárt fialt, igencsak eljelentéktelenítve az amúgy is színtelen-szagtalan nyitást produkáló Éjsötét árnyékot.

ÚJ FILMEK
A Dark Shadows egy felettébb különös szappanopera volt annak idején, legnépszerűbb figurája, Barnabas Collins például csak egy évvel a kezdés után szerepelt benne először. Népszerűsége megért egy misét, pontosabban egy egész estés filmet Richard D. Zanucknak és Warner Bros.-nak, akik még 2007-ben szerezték meg a jogokat. Az írósztrájk és miegymás miatt azonban csak idénre készült el az Éjsötét árnyék (Dark Shadows; hazai bemutató: már a mozikban), amit a mai közönségnek Johnny Depp megszokottan és megbízhatóan különc alakításával igyekeztek megnézendővé nemesíteni, hangsúlyozva a nyári szezon kezdetére megálmodott premierrel. Ezen felül a fantasztikum, a humor és Tim Burton rendező az Alice Csodaországban frenetikus kaszálásával box office-ügyileg is megnövekedett helyzete megkívánta volna, hogy a vámpírtörténet túlverekedje magát a tavasz olyan, ugyancsak méregdrága látványmozijainak nyitányán, mint a John Carter vagy A titánok haragja. Ez nem sikerült, mi több, az Éjsötét árnyék a 30 milliót sem érte el az elmúlt három nap folyamán ezzel a várakozások legeslegalsó szakaszába vergődte be magát csupán. Cseppet sem jó hír ez egy 150 milliós produkció számára, ámbár érdemes emlékezni rá, hogy a horrorvígjátékok ritkán halmozzák a pénzt. Az, hogy legalább 28 millió dollár született, s nem csak 18, leginkább Johnny Deppnek köszönhető, az pedig, hogy 38 millió nem lett belőle (amit még mindig legfeljebb ideálisnak titulálhatnánk), nem kis részt a Bosszúállók intenzív jelenlétének számlájára írható. A kritika felemásan fogadta a filmet (ami azt illeti, Burton eddigi legrosszabb rendezői munkája a Rotten Tomatoes ítélete szerint), s a közönség sem lelkesedett túlzottan érte a premier estéjén mért CinemaScore alapján (B-). Nagyon úgy fest, A titánok haragja után a stúdió újabb buktát lesz kénytelen elkönyvelni; tán még ők sem gondolták volna, hogy az Utazás a rejtélyes szigetre simán lepipálja mindkét nagypályás aspiránst. Legfeljebb 80 millióig jut hazájában az Éjsötét árnyék.

A ritkás kínálatnak köszönhetően bejutott a top 10-be a Girl in Progress című független vígdráma, melyben Eva Mendes próbál boldogulni egyedülálló anyukaként (jé, ő ilyet is tud?). A Lionsgate a középmezőnybe helyezte a terjesztés mértékét, vagyis országos lefedettséggel nem próbálkozott, mindazonáltal a 322 mozi már elegendő volt 1,35 millió dollárhoz, ami nem jelent nagy durranást az átlagot tekintve (egy mozira 4200 dollár jut), de azért nem vészes a dolog. Az újságírók tetszését összességében nem nyerte el a film, s alighanem a közönség is gyorsan lerendezi.

KORÁBBI FILMEK
Most már eléggé világos: a Bosszúállók a tökéletes box office-film. Tömény mennyiségben kínálja mindazt, amiért egy átlagos néző is hajlandó befizetni rá, illetve többszöri megtekintésre is jelentős mértékben ösztönöz. A Disney szupermozija 100 millió dollár feletti második hétvégét jegyez, s ezzel jóformán elsöpört minden korábbi korlátot, ami egy film útjába állhat a mozikasszáknál. Mert mi nem történhet meg, ha ez igen? Ha az megtörténhet, hogy 207 millió dollárról alig 50%-ot csökkenjen egy film, akkor a továbbiakban bármilyen (kedvező) arányok elképzelhetőek. Most persze a konkurencia kvázi hiánya sokat segített, ahogy a rekorder első víkendből fakadó hírverés is, de ez akár folytatódhat is. Utóbbinak öngerjesztő hatása remekül kamatoztatható (minél több a rekord, annál több a híradás, miáltal egyre többen érzik, hogy nem maradhatnak ki), előbbi pedig relatív kérdés: a Csatahajó pár hete még kikerülendő akadályként is lebeghetett a Marvel-mozi szeme előtt, mostanság azonban nem áll túl jól a film előzetes szénája. A Bosszúállók tehát menetelhet hasonló mértékben a jövő héten is. Most csaknem 375 millió dolláron áll (és mindez 10 nap alatt!), s így nagyobb tétben lehet már fogadni rá, hogy végül megközelíti a 600 milliót. Eddig hozzávetőleg 47 millió amerikai ült be rá (kb. annyian, mint anno a Top Gunra összesen), amivel minden idők 100 legnézettebbjének kapujába került globálisan pedig immáron túl van az egymilliárd dolláron!

Helyet szerzett magának a top 10-ben a Keleti nyugalom - Marigold Hotel. A második hete látható brit vígjátékot a Fox Searchlight forgalmazza, akik az erős belépő után most 178-ra emelték a vetítő mozik számát. A moziátlag továbbra is magas maradt, a hétvégi bevétel 2,6 millió körül alakult. Vélhetően még sokáig lesz vendége a lista első harmadának John Madden filmje.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
Az Éjsötét árnyék nem volt elég erős ahhoz, hogy bármit is eldöntsön egymaga, ellenben a Bosszúállók emberfeletti teljesítménye jó szolgálatot tett az egy évvel korábbi hétvége tízes élmezőnyének megszégyenítésében. A két említetten kívül már aligha akad érdemleges versenyző, így a következő héten nagyon is elkél a vérfrissítés: a Csatahajó baljós előjelekkel (az emberek tudnak róla, csak nem nagyon érdekli őket, ezt mutatják a prognózisok) próbálja elsüllyeszti a szuperhősöket, ám ehhez minimum 50 millióra volna szüksége, ami veszett ügy. A diktátor már szerdán beparancsolja a nézőket a mozikba, amivel azt kockáztatja, hogy hétvégi eredményével alaposan hátracsúszik érkezik még ugyanis a Várandósok - Az a bizonyos 9 hónap, ami a hölgyközönségnek is megadja végre a szórakozási lehetőséget.
cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Csatahajó | 3750 | $34,000,000
A diktátor | 2800 | $23,000,000
Várandósok - Az a bizonyos 9 hónap | 3000 | $22,500,000

A TOP 10
(# (múlt heti #) | cím | hétvégi bev./összbev.)
01. (1) The Avengers ($103.2m/$373.2m)
02. (ú) Dark Shadows ($28.8m/$28.8m)
03. (2) Think Like a Man ($6.3m/$81.9m)
04. (3) The Hunger Games ($4.4m/$386.9m)
05. (5) The Lucky One ($4.1m/$53.7m)
06. (4) Pirates! Band of Misfits ($3.2m/$23.1m)
07. (6) The Five-Year Engagement ($3.1m/$24.4m)
08. (16) The Best Exotic Marigold Hotel ($2.7m/$3.7m)
09. (9) Chimpanzee ($1.6m/$25.6m)
10. (ú) Girl in Progess ($1.4m/$1.4m)
(hivatalos becsült adatok)

E HÉTVÉGE KORÁBBAN
2011 | 2010 | 2009 | 2008

Kövess minket Facebookon!

Címkék

horror fantasy box office marvel comedy johnny depp warner tim burton the avengers

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr924541932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_618474 2012.05.13. 18:59:31

Amolyan mérföldkő-szerűség, hogy a dupla százas kezdés után sikerült a felét megtartani. A legjobb harmadik hétvége már nem lesz meg, de majdnem mindig kisebb a csökkenés a harmadik hétvégére, szóval az az 50 még lehet több is. Így viszont ütni fogja a másfél milliárdot világszinten. A Dark Shadows meg... Burton, akárcsak a többi nagy rendező egy-két dolgot tud csak igazán jól vászonra vinni, és mostanában mindig elkeféli. Depp pedig folyamatosan a pár éve kitalált játékát mikrózgatja, jó lenne, ha ki-ki menne a saját dolgára, vagy végre valami normális alapanyagból dolgoznának, ha már mindenképpen összenőttek. Az Alice esetében még bejött a néphülyítés, kvázi nevetségessé tette a milliárdot elért filmek listáját azzal, hogy felkerült rá, de tudjuk, hogy egyszer van csak kutyavásár.

Ismeretlen_1068 2012.05.13. 20:07:25

1: Számomra a mai napig rejtély, hogy mehetett el az a film 1 milliárd dollárig. Nem ismerek olyan embert a környezetemben, aki tiszta szívvel szeretné azt a filmet, és eddig azt hittem, hogy egy film ilyetén sikeréhez az kell, hogy a nézők lelkesedjenek érte.

Ismeretlen_1068 2012.05.13. 20:11:40

És igen, a harmadik hétvége már biztosan nem lesz meg, mert ahhoz az Avatarhéhoz fogható forradalom kellett volna. A maga nemében persze mérföldkő a Bosszúállók, de "csak" másfél milliárdra jó. :)

Ismeretlen_618474 2012.05.13. 20:21:21

2: furcsa is. Mondjuk a Karib 4, Transformers 3, meg a Baljós Árnyak is kilóg a sorból, de ugye az mind folytatás, ott azért viszonylag érthető a helyzet). Jókor volt jó helyen, Depp is húzott rajta, és igazából az egyetlen film, ami ténylegesen meg tudta lovagolni az Avatar keltette 3D-s hullámot, plusz az előzetese is előtte ment, annál jobb marketing pedig nem kell egy ismert témának. Legalábbis ilyesmiket irkáltak az okosok, mikor szedegették össze az okokat. Mellesleg a Hunger Games is iszonyatosan menetel, a legsikeresebb nem 3D-s film a 2009-es Transformers 2 óta.

Ismeretlen_618474 2012.05.13. 20:30:55

Egyébként azt se sokan gondolták volna, hogy a Titanic 3D meg az Intouchables (meg kéne már nézni) lesz ezen a ponton az év harmadik és negyedik legsikeresebb filmje. A Pite közben átlépte a 200 milliót összességében, a Némafilmest pedig visszadugták 750 moziba, hozott is olyan átlagot, amit nem nagyon fognak mutogatni (ennyire azért nem kellene sokat gondolni az Oscar nézőcsalogató erejéről).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása