aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: halálos fegyver 3. [lethal weapon 3] (1992) Németh Barna
2012. április 20. 08:55:36

Kategória: film 13 komment

Nevezhetjük tapasztalatnak vagy sznobizmusnak, és még az is lehet, hogy csak „öreg vagyok már ehhez a szarhoz”, de amikor döntésre születik az ötlet, akkor viszketni kezd a kardot markoló kezem. A siker generálta folytatások nagyon nem az én világom, de amikor ellenpéldát kell hoznom, valahogy mindig a Halálos fegyver 2. ugrik be először. Az már önmagában elég szörnyű, hogy közel negyed százada ugyanazzal a filmmel próbálom púderezni a szörnyű valóságot, de aztán eszembe jut a Halálos fegyver 3. és egy kicsit elbizonytalanodok. De csak egy kicsit...

A megingást természetesen Shane Black teljes hiánya okozza, aki ennek az egész biznisznek akkora atyaúristene, hogy minden akciófilmre vetemedő producernek tartania kellene az irodájában egy példányt a Halálos fegyver és Az utolsó cserkész forgatókönyvéből... ha másért nem, hát azért, hogy azzal verjék agyon az Ehren Krugerhez hasonlókat. Szóval itt van egy ember, aki ért a karakterekhez, tud történetet mesélni, érzi a ritmust, van humora és nem zöldhasúban méri az annyit – vele szemben pedig ott van Hollywood, ami azóta sem jött rá, hogy a divatot nem teremtetni, hanem teremteni kell.

Kár bosszankodni, a Halálos fegyver harmadik felvonása elkészült, és szerencsére nagyon erős alapokra tudott építkezni. Különösen igaz ez a szereplőkre, akikkel az írók ugyan nem tudtak mit kezdeni, de legalább hagyták őket úgy, ahogy vannak. Riggs és Murtaugh párosa sokadszorra is ugyanolyan működőképes mint mindig, egyedül talán Leo Getz karaktere lett egy kicsit túl sok, de még mindig ízléssel. Bárcsak ugyanezt lehetne mondani a színre lépő nőről, de vele kapcsolatban talán két dolgot sikerült eltalálni: először is Riggs mellé tényleg egy olyan tökös csaj kellett, mint amilyen Lorna, és Rene Russo meg is tesz mindent, hogy a benne rejlő döggel megmozgassa a (férfi)nézőt. De ezzel ki is merült a pozitívumok sora, mert szegényke olyan semmilyen karaktert kapott, hogy a többiek mellett csak a kifejezetten rá irányuló jelenetekben tud érvényesülni. Viszont ott van a méltán híres szexbe torkolló sebhelymutogatós jelenet, ami fehér hollóként idézi meg Black szellemét.

Fehér hollóként, mert a harmadik rész nagyrészt rutinból készült. A meglévő alapokat megtartva nem sok újat tudtak belőle kihozni. Az egész szériát tekintve itt van a talán legkevésbé karizmatikus, és leginkább klisészerű főgonosz (bűnözővé lett rendőr, ugyan már), de a szappanoperába illő jelenetek (Murtaugh lelövi a fiút; pofon a temetésen stb.) sem sokat javítanak az összképen. Bár az is lehet, hogy csak nyolcadszor újranézve nagyítom fel a hibáit... hoppá, hoppá, ez itt a lényeg! Nyolc-tíz alkalommal nem néz meg az ember egy rossz filmet, de még csak egy közepeset sem. Mert hát hiába elégedetlenkedek, nem arról van szó, hogy ez az epizód rossz lenne. Sőt, örömtáncot lejtenék, ha manapság így nézne ki a rutinmunka. Mindössze az a helyzet, hogy itt már elveszett valami az előző részekhez képest, de még bőven maradt annyi, hogy bármikor ugyanolyan élvezettel nézzem újra. Legfeljebb legközelebb még egy kicsit többet morgolódom.

Címkék

kritika mel gibson comedy joe pesci danny glover richard donner action shane black lethal weapon crime movie 7csillagos cop movie leathel weapon

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr484541815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikice 2012.04.20. 09:05:08

Azért a motorral felüljáróról leesős, utána meg gyűrött cigit remegő kézzel elővevős pillanatokat nagyon lehet szeretni.

Ismeretlen_1068 2012.04.20. 09:05:22

A sebhely-mutogatós rész mellett abszolúte a nyitány a kedvenc a franchise-ban: a "fogd a macskát" beszólás szállóigévé vált, meg aztán ezt az epizódot láttam először moziban, és volt egy 240 perces videokazettám, melyre második filmként a Point Breaket vettem fel, és a T1-2 mellett talán ez a kazetta fordult meg legtöbbször a lejátszómban. Szóval mondhatni, sokáig a LW3 volt a kedvenc epizódom a szériából, úgyhogy nem árt, ha újranézem gyorsan. :)

Ismeretlen_27584 2012.04.20. 09:10:30

Szintén a harmadikat néztem meg a legtöbbször, pedig azt hiszem az első a legjobb. Még a négyes is nézhető, mert LW-nek ugyan nem, de akciófilmnek még mindig átlagosan jó.

danzig 2012.04.20. 09:31:52

Vartam hogy az Ehrin Kruger oltasra jon valami "foszerkesztoi" reakcio, de ha nem, akkor megteszem en: az Arlington Road ota varom, hogy letegyen meg valamit az asztalra, de lehet mar azutan ot is bele kellett volna betonozni valami alapba :) ha a talizmant elbassza akkor plane.....pedig jol indult A cikkek hatasara ujranezes kozben talalt erdekessegek az elso reszbol: Egy moziplakat a hatterben a Lost boys fipmet ajanlja mikozben arrol beszelnek hol szolgalt vietnamban Murtaugh , es pont azt a helyet emliti ahol a kesobbi We Were Soldiers "jatszodik".

danzig 2012.04.20. 09:34:46

Szinten elso resz: Murtaugh csalad hutojen a matrica: szabadsagot delafrikanak :)

Ismeretlen_1068 2012.04.20. 09:40:24

Az újranézések során én meg egy nagyon szép bakit szúrtam ki: mikor az első részben Riggs leugrik a tetőről az öngyilkosjelölttel, klasszul elszakad a "fémbilincs", ami összeköti őket. :)

Ismeretlen_1068 2012.04.20. 09:42:34

4: Ugyan az Arlington Road tényleg minden idők egyik legjobb filmje, de Kruger a The Ring Two óta gyakorlatilag nemlétező személy nálam. :)

chris92 2012.04.20. 10:25:11

Nálam is anno a leggyengébbként maradt meg de amikor egy éve újranéztem annyira tetszett, hogy csak hajszállal marad el az örök favorit másodiktól. A "fogd a macskát" nyitány klasszikus, az akciók mai szemmel is rohadt jók és szerintem meg pont jól el lett találva az arány humor és dráma között. A karakterek és beszólásaik pedig megunhatatlanok!:) Vak tyúk is talál szemet, ez Ehren Kruger esetében pedig az Arlington Road, aminek egyik legnagyobb pozitívuma, hogy egyáltalán úgy készült el, hogyan ismerjük (hogy a fenébe tudták AZZAL a befejezéssel megúszni...rejtély).

Koimbra · http://filmdroid.hu/ 2012.04.20. 10:25:50

A harmadik rész a franchise legjobb darabja szerintem. Az elejétől a végééig leköt, a poénok egytől egyig ütnek és az akciójelenetekkel sincs gond.

Ismeretlen_9654 2012.04.20. 13:44:43

kiváló harmadik rész! és igen, a sebhelye mutogatás annyira értékes jelenet, hogy már önmagában azért érdemes volt leforgatni a harmadik részt, nem beszélve az end credit alatti poénról.

danzig 2012.04.20. 14:44:32

7: lemaszott mint legy a kepernyorol? :) en naomi watts miatt barmit elneztem akkoriban...is :) Lakotarsam mar azon rohogott ahogy kacagva vonyitottam leo egesz korhazos jelenetet :) Kulonben rene az 1,2,3azasba szerintem eleg jol szerepel :)

Ismeretlen_74688 2012.04.20. 22:58:21

Nekem talán ez az epizód a kedvencem. És talán pont Getz miatt.

Ismeretlen_1068 2012.04.21. 10:45:29

...viszont ez a plakát... ezen nem nagyon tudok napirendre térni. A ruha még hagyján: a 90-es évek ilyen volt (habár Gibson sörénye már akkor is elég oldschool volt, de oda se neki: hozzátartozott a figurához), de a háttér, a póz,a fejek, az, hogy mindkét oldalról kilógnak a plakátról, meg az egész Joe Pesci jelenség a vigyorától a saját kis tipójáig. Rémálom!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása