aeon flux

ready for the action now, danger boy?

programajánló: lars von trier nagy dózisban Németh Barna
2012. április 18. 11:40:04

Kategória: 5 komment

Van egy rendező, akit legalább annyian utálnak, mint ahányan imádnak, de senkinek nem közömbös. Van egy rendező, aki fizikailag képtelen elviselni az állóvizet, és aki sosem hódol be. Van egy rendező, aki eseménnyé tesz egy művészfilmet és mellette önmagát. Van egy rendező, Lars von Triernek hívnak, és akire nagy szüksége van a filmvilágnak.

A magyarhangya most dupla dózist kínál a különc dánból, és ahogy az magyarhangyáéknál szokás, mellette lesz még más is. Részletek a tovább mögött...

Van egy rendező, akit legalább annyian utálnak, mint ahányan imádnak, de senkinek nem közömbös. Van egy rendező, aki fizikailag képtelen elviselni az állóvizet, és aki sosem hódol be. Van egy rendező, aki eseménnyé tesz egy művészfilmet és mellette önmagát. Van egy rendező, Lars von Triernek hívnak, és akire nagy szüksége van a filmvilágnak. A magyarhangya most dupla dózist kínál a különc dánból, és ahogy az magyarhangyáéknál szokás, mellette lesz még más is...

Az első etap szombaton (április 21.) érkezik a budapesti Vörösmarty moziba, ahol 19:00-tól egy különleges könyvbemutatóval egybekötött beszélgetéssel kezdődik az este. Magyarországra érkezett Sjón, a mára már világszerte elismert izlandi költő-író, aki mellesleg Björk egyik dalszövegírója; neki köszönhetjük például a Táncos a sötétben betétdalainak szövegezését, köztük az Oscar-díjra jelölt I've Seen It All című műremek sorait.

Természetesen az esemény apropóját nem csak az adja, hogy költőnk szaftos részleteket osszon meg von Trierről, hiszen a közelmúltban jelent meg magyarul első kötete, a lírai szépségű, északiasan melankolikus "A macskaróka" című kisregénye is. A mű több szálon futó cselekménye egy olyan világba enged betekintést, amivel a magyar olvasónak még nem nagyon volt alkalma megismerkedni. A mára már modern országnak számító Izland régmúltjának életképei elevenednek meg, amikben kirajzolódnak a helyiek viszonyai a természethez, a hithez, a babonákhoz, legendákhoz és egymáshoz. A kötetet kedvezményes áron lehet megvásárolni a helyszínen, ahol Sjón dedikálni is fog.

20:00-tól veszi kezdetét a Táncos a sötétben vetítése, ami valószínűleg von Trier karrierjének legérzékenyebb és legmeghatóbb darabja (nekem legalábbis fizikai fájdalmat és hetekig tartó depressziót okozott az az utolsó húsz perc), főszerepben a csodálatos Björkkel. És miután mindenkinek elment az életkedve, 22:30-tól visszanyerheti a magyar Björk, azaz ANEZ segítségével, aki jóféle elektronikus zenével várja a látogatókat.
A második felvonásra jövő szombaton (április 28.), 14:00-tól kerül sor szintén a Vörösmarty moziban. A mozimaratonok szerelmesei örülhetnek leginkább, hiszen ezúttal a kultikus Birodalom mindkét évada kerül vászonra. Ha valaki nem tudná hova tenni ezt a címet, az hunyja be a szemét és képzelje el milyen lenne, ha a Vészhelyzetet David Lynch rendezte volna. Nem túlzás, Lars von Trier mini kórházsorozata magával  nagy Twin Peaksszel küzd a minden idők legfurább tévés produktuma címért. Szóval aki szeretné egyben, nagyvásznon látni ezt a különös hangulatú filmet, és aki a kis rutin mellé misztikumot és démonokat is akar, az semmiképpen ne hagyja ki. Főleg, hogy a második évad sajnos biztosan nem jön ki nálunk DVD-n, ez az egyetlen legális alkalom egy jó kis Birodalom-maratonra.

Címkék

sorozat koncert konyv bjork lars von trier olvasmany magyarhangya tv dvd mozihir

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr554541820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.04.18. 12:07:40

Ha sikerül megegyeznünk a hangyákkal, akkor Riget első évadának, háromlemezes díszdobozos változatának utolsó példányait eme két esemény alatt rendkívüli áron vásárolhatjátok meg.

Ismeretlen_1068 2012.04.18. 12:09:33

Egyébként nagy fájdalmam, hogy a második évadot nem tudtuk kiadni, de az elsőn is milliókat buktunk, pedig aztán sokat adtunk és keveset kértünk érte.

clive 2012.04.18. 12:40:28

"Főleg, hogy a második évad sajnos biztosan nem jön ki nálunk DVD-n..." Nagyon fáj a dolog:( Már azóta megvan, hogy megjelent és azóta vártam a folytatást :(

gyusi 2012.04.18. 13:50:14

igazán kár, mivel az első is színvonalas kiadvány volt.

creeper 2012.04.18. 15:45:18

2. Az enyém is. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása