aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: lockout Takács Máté
2012. április 15. 17:23:12

Kategória: 19 komment

Az éhezők viadala negyedik hete zár el mindenkit a vezető pozíciótól. A szupersikeres film mögött a The Three Stooges és a The Cabin in the Woods tölti ki a dobogót, jó eredményekkel, ellenben Luc Besson új produkciója, a Lockout már a startkor a süllyesztőbe jutott.

Az éhezők viadala negyedik hete zár el mindenkit a vezető pozíciótól. A szupersikeres film mögött a The Three Stooges és a The Cabin in the Woods tölti ki a dobogót, jó eredményekkel, ellenben Luc Besson új produkciója, a Lockout már a startkor a süllyesztőbe jutott.

 

A The Three Stooges című vígjáték három főhőse olyan figurák, akik még az 1930-as években bukkantak fel rövidfilmekben, majd sorozatokban, filmekben is megfordultak az évtizedek alatt, fenntartva népszerűségüket, úgy tűnik, a mai napig. A Farrelly fivérek forgattak most mozifilmet Moe, Larry és Curly triójáról, akik egy gyilkossági ügyet igyekeznek felgöngyölíteni. A meglehetősen szokatlan, ismeretlen színészekkel készült komédiáról a forgalmazó 20th Century Fox jól tudta, hogy rosszul is elsülhet, így 10 milliónál többet nem mertek nyíltan elvárni tőle a premier hétvégéjére, noha az igen széles, csaknem 3500 mozira kiterjedő bemutató másról árulkodik. Az igazság valahol a kettő között leledzik: a filmre 17 millió dollár értékben fizettek be az amerikai nézők, tehát jól vizsgázott a 30 millió dolláros produkció, nem mellesleg a legjobb startot kanyarították a rendezőpárosnak a több mint tíz évvel ezelőtti A nagyon nagy ő óta. A kritikusokat ugyan nem különösebben győzte meg a The Three Stooges, azért sokkal rosszabbul is alakulhatott volna helyzete 43%-os és 5,1 pontos Rotten Tomatoes-értékelésnél. Mivel inkább a fiatalok kedvére való filmről van szó, hiába ismerik az alapanyagot az idősebbek is, a gyors elpártolás nem lenne meglepő - akiket a poszter a három idiótának kinéző fickóval nem győzött meg elsőre, azokat alighanem a későbbiekben sem lehet rábeszélni a megtekintésre. 50 millió dollár körül zárhatja pályafutását a The Three Stooges, ami már elég egy folytatáshoz is.

2009-ben vették fel a The Cabin in the Woods című horrorfilmet, ám csak most jutott el a vásznakig, mivel az MGM csődeljárása kényszerűen jegelte, mígnem a Lionsgate lecsapott az ugyancsak 30 milliós projektre. Akárcsak a fentebbi film, jelen produkció is sajátosnak számít még saját műfaján belül is: meta-momentumokkal tarkított, gyakran komikus hangvételű hibrid, amit egyes kritikusok nem átallottak a Gonosz halott 2.-höz mérni, Roger Ebert pedig a horrorrajongóknak összerakott, megoldandó rejtvényhez hasonlította Drew Goddard filmjét, aki korábban a Buffy, a vámpírok réme az Angel, az Alias, a Lost - Eltűntek egyes epizódjai és a Cloverfield forgatókönyvéért felelt, ezúttal pedig Joss Whedonnal együtt vetette papírra a produkciót. A film nyitányát illető prognózisok, figyelembe véve, hogy a megszokottól eltérő horrorok ritkán teljesítenek igazán jól, inkább 15 millió tájékára, semmint 20 millióhoz közel szóltak, és egyébként ennek megfelelően is alakultak a dolgok: 15 millióval harmadik helyen futott be a The Cabin in the Woods. Tekintve, hogy egy nagyon éltetett moziról van szó, akár a tavaly ilyenkor remek futást élvezett Insidious-hoz is mérhetnénk esélyeit, azonban a helyzet valamiben nagyon különbözik: ha lehet alapozni a nyitónapon megkérdezett nézők véleményére, a közönség nagyon nincs megelégedve a látottakkal, erre utal legalábbis a C, vagyis közepes, ám valójában közepesnél rosszabbnak minősülő CinemaScore. Ettől függetlenül kitarthat jobban, mint a zsánert képviselőktől elvárható, de 45 milliónál alighanem úgy sem jut messzebbre.

Luc Besson sok mindennel próbálkozik, egyebek mellett megalapította saját Hollywoodját Franciaországban, aminek termékei az amerikai kasszáknál rendre akadályokba ütköznek (egyetlen kivétel ez alól az Elrabolva volt). A Párizsból szeretettel és a Colombiana után az akcióhoz sci-fit társított a mindenható író-producer, s a kezdő Stephen St. Legerrel és az eddig operatőrként tevékenykedő James Matherrel megrendeztette a Lockoutot, melyben egy ártatlanul elítélt férfi (Guy Pearce) azt a feladatot kapja, hogy menekítse ki az elnök lányát egy csillagközi börtönből, ahol lázadás tört ki. Pearce nem Liam Neeson, de még csak nem is John Travolta, a kis látószögű sci-fikkel pedig csak bizonyos réteget lehet megfogni. A FilmDistrict nyilván tisztában volt ezzel, hiszen a 2300 mozival még annyira sem akarta megtéveszteni a nézőket, mint a közel 3000 filmszínházban bemutatott Drive-val tavaly ősszel. Most mondjuk nincs szó zsákbamacskáról; a kritikusok szerint Pearce erőfeszítései ellenére a Lockout sűrűn látott és üres nyúlása a hasonszőrű alkotásoknak. Ehhez mérten a 6 millió dolláros nyitány éppen helyénvaló, persze önmagában rém kevés még egy 20 millió dolláros film esetében is - és még a Fortress-re mutatkozott kezdeti érdeklődésnél is alacsonyabbat jelent.

Nem ment zökkenőmentesen az országos pályára állás a The Raid: Redemptionnek. A kritikailag méltatott indonéz akciófilmet a Sony Pictures Classics csaknem 900 moziba juttatta el az elmúlt hétvégén, ám a bevételi mutató csupán kicsivel haladja meg a milliós küszöböt. Ezzel a film 2,5 millióra növelte állását, így alighanem egy ideig nem próbálkoznak meg a forgalmazók külföldi nyelven hadováló akciófilmek széles körű terjesztésével, még ha az év egyik legjobbjának is kiáltották ki.

Az éhezők viadala 22 millió dollárral zárja negyedik víkendjét, összbevétele pedig 337 millióhoz ért - ezzel már kopogtat az öröklista első 20 helyezettjének ajtaján. Az Amerikai pite: A találkozó a nem túl acélos nyitányt követően erőteljesen visszaesett, így valójában csak néhány fokkal teljesít jobban, mint a tavaly tavaszi Sikoly 4. A Titanic 3D ellenben nem zuhant úgy össze a második hétvégén, mint a többi idei 3D-s újrabemutató, s így összesített bevétele 645 millió dollárra zárkózott fel. Ezalatt a 21 Jump Street - A kopasz osztag elérte a 120 milliót, az Utazás a rejtélyes szigetre pedig hatodikként csatlakozott a 100 milliósok táborába. Ez a hat igen nagy szám így, a nyári szezon kezdete előtt.

Egy évvel ezelőtt hasonló bevételi forgalmat bonyolított az élmezőny. Minden premier hozta a tőle elvárhatót, noha a szinten tartás továbbra is Az éhezők viadala érdeme. A következő hétvége ugyancsak nem ígér box office-szempontból izgalmas darabot: a trónfosztásra legjobb esélye a Szerencsecsillag című Nicholas Sparks-adaptációnak nyílik. Jól teljesíthet a Think Like a Man című afro-vígjáték is, a Disney pedig minden bizonnyal további érdeklődés-csökkenéssel szembesül majd a Föld napjához időzített Chimpanzee-vel a korábbi esztendők hasonló darabjaihoz képest.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Chimpanzee | 1500 | $6,000,000
Szerencsecsillag | 3000 | $21,000,000
Think Like a Man | 1800 | $16,500,000

 

01. (1) The Hunger Games ($21.5m/$337.1m)
02. (ú) The Three Stooges ($17.1m/$17.1m)
03. (ú) The Cabin in the Woods ($14.9m/$14.9m)
04. (3) Titanic ($11.6m/$645.2m)
05. (2) American Reunion ($10.6m/$39.9m)
06. (5) Mirror Mirror ($7.0m/$49.5m)
07. (4) Wrath of the Titans ($6.9m/$71.3m)
08. (6) 21 Jump Street ($6.8m/$120.6m)
09. (ú) Lockout ($6.3m/$6.3m)
10. (7) The Lorax ($3.0m/$204.5m)
(hivatalos becsült adatok)


kapcsolódó írások
e hétvége korábban: 2011 | 2010
| 2009 | 2008

Címkék

joss whedon horror box office comedy sci fi action luc besson guy pearce farrelly

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr34541800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.04.15. 17:33:33

Naná, hogy a horror műfajával szemben támasztott általános magyar érdektelenség most jutott el arra a szintre, hogy halvány gőzöm sincs arról, hogy a Cabin in the Woodsot felkarolta-e volna valamelyik kiadó, és ha így is lenne, egyáltalán terveznék a mozipremiert. A májusra megpedzegetett Piranha 3DD hazai bemutatóját is egy későbbi, egyelőre még nem meghatározott időpontra tolták.

Scotty 2012.04.15. 17:55:07

1. Pont ezért félek, hogy bukás lesz a Prometheust. Nem elég hogy horror, de sci-fi is, ami az űrben játszódik, és csak az elmúlt 2 év termését nézzük (Lockout, Pandorum), akkor elég bajlósak az előjelek..

Ismeretlen_97684 2012.04.15. 18:02:12

2: Igen, ráadásul a nevek (Fassbender, Rapace, Theron) sem számítanak igazán sztárnak idehaza. Nehéz lesz elhitetni a néppel, hogy ez egy igazi eseményfilm. (Talán lehetne az a címe, hogy Prometheus: A Halál halálának halála :D)

abelh 2012.04.15. 18:03:00

2. Önmagában is eladható rendező és színészek (akik együttesen komoly minőséget is garantálnak egyúttal) + masszív előzményekkel rendelkező alap = még csak nem is hasonlítható az említett filmekhez.

abelh 2012.04.15. 18:05:18

szerintem már-már felháborítóan nagy betűkkel fog díszelegni a magyar mozis plakátokon valamilyen formában a "Bolygó neve halál felirat" , nehogy valaki is kimaradjon a marketing szórásból

gaillard 2012.04.15. 18:19:55

Elfelejtitek a varázsszót: 3fuckinD Lefogadom, hogy a legtöbb megyeszékhelyen nem lesz 2D-ben látható, dehát a legyeknek nem is az kell.

Ismeretlen_1068 2012.04.15. 18:56:59

Ha az IC végre elkezdené normálisan promótálni a filmet (az IMAX-ben szoktak előzetesek lenni?), akkor talán elő lehetne főzni a magyar, aki szereti a nagy és látványos sci-fit, 3D-ben, esetleg IMAX-ben (ez még nem eldöntött) meg főleg. Mondjuk, ellenpontként ott van az, hogy ez a film nem tűnik könnyed blockbusternek (nem is lesz az), nem játszanak benne nagy nevek, és nem rágja a nép szájába, hogy Alien-ivadék. Amerikai sorsát nem féltem, habár átütő sikerre ott sem számíthat - főleg ha olyan perverznek és sötét hangulatúnak tűnik, mint amilyennek ígérkezik. PG-13 ide vagy oda.

Last 2012.04.15. 19:15:31

Én arra lennék kíváncsi, hogy mikor volt utoljára ilyen, hogy egy film a 4. hetében is első helyen végez a box office élén. (Ha az Avatar volt az, akkor az azt megelőző mi volt?) Köszönöm előre is.

duwy 2012.04.15. 19:16:04

Valaki valamit csináljon már, hogy a Cabint bemutassák itthon! :) Szétvet az ideg, hogy ezt a filmet még hónapokig nem láthatjuk.

Ismeretlen_82723 2012.04.15. 19:48:27

8: Az Avatar 7 heti elsősége előtt A sötét lovag volt négy hétig első. A három film közül még a Lockoutnak van legnagyobb esélye eljutni a hazai vásznakra, de ilyen 6 milliók után nem túl esélyes. A Stoogest a Fox nyilván nem erőlteti angol területeken kívülre, a Cabint pedig nem lesz olyan sületlen, aki megveszi itthonra azért a 6-7 ezer nézőért (de azért sose mondd, hogy soha). Ami pedig a Prometheus-t illeti (bár nem tudom, hogy jött ide :D), meg lehet nyugodni, itthon is szép kultusza van az Alien-filmeknek. Annyira képes lesz, mint a Predators két éve (100 ezer néző), de erről majd részletesen értekezek a bemutatót megelőzően.

Scotty 2012.04.15. 20:14:17

A Titanic átlépte a 2 milliárdos világbevételt. Ez azért fontos hír. http://www.hollywoodreporter.com/news/box-office-shocker-titanic-3d-china-leonardo-dicaprio-kate-winslet-312267?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Ismeretlen_1068 2012.04.15. 20:16:41

10: Oké, oké. Az Alieneknek van kultusza, no de össze tudja-e kötni a jó nép a görög istent a Halállal?

Ismeretlen_1068 2012.04.15. 20:19:09

10: Ja, és azt hiszem, a Stooges szerepelt valahol kérdőjelesen, mi több, egy korábbi jelenésük mintha DVD-n is megjelent volna nálunk a hetekben, szóval nem mondhatnám, hogy a Fox ne gondolkozna globálisan eme címet illetően.

Ismeretlen_82723 2012.04.15. 20:25:04

12: Először is, Prometheus nem volt isten, csak lenyúlta őket, másodszor meg, a kelleténél azért ne nézzük zombibbnak a magyar közönséget se. Ki is mondta nemrég, hogy alig tudnak az új Amerikai pite létezéséről? :) 13: Oké, akkor nem a Fox, hanem az InterCom nem gondolkozik hazai bemutatóban. :)

Ismeretlen_82723 2012.04.15. 20:28:47

11: Na, ebből aztán látszik, hogy a kínaiak kurva sokan vannak. 58 millió dollár?? Jól keresztbe tett Csatahajónak ezzel a hétvégi nemzetközi elsőségért folytatott harcban, pedig a Universal nyilván nem véletlenül választotta ezt az amúgy langyosnak tűnt hétvégét a kezdéshez.

cjnin 2012.04.15. 20:56:27

(Nem kell félteni a Prometheust. Észak-Amerikában szép nagy siker lesz, a többi meg már csak a ráadás.) A Titanic 3D viszont nem gyengén menetel nemzetközileg; de meg is érdemli, szóval nincs ok panaszra.

Ismeretlen_1068 2012.04.15. 20:59:34

14: Ne mondd azt, hogy téged nem lepett meg, hogy a Pie ekkorát szólt itthon. :) Prométheuszt meg csúnyán összekevertem Héphaisztosszal, pedig még meg is öltem az utóbbit a God of War 3-ban. :)

Last 2012.04.15. 21:00:41

10. Köszönöm az infót. Egyébként a Prometheus véleményem szerint ott lesz a hazai lista előkelő helyén jó sokáig nézettségben. Majd meglátjátok.

Ismeretlen_82723 2012.04.15. 21:17:11

17: Meglepett, abszolút, nem is erről van szó. Hanem arról, hogy nem is gondolnánk, hogy tudnak még ilyen nagyot is szólni filmek. A Prometheus nyilván nem ilyen, de tényleg nem kell félteni, mert a nyári szezonban a magyarok is felpörögnek, pláne egy szinkronizált, 3D-s eseményfilmre. Bár ami azt illeti, én az IC helyében még két hetet toltam volna rajta (6.21-re), hogy a MIIIB kicsit se zavarjon be a 3D teljes kihasználásában, meg úgy egyáltalán. #1 pozíciót viszont nem biztos, hogy szerez akár egy hétvégére is a Prometheus, már ha a a MIIIB akkora monstrum lesz, mint két elődje.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása