aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: mindenki szereti a bálnákat [big miracle] (2012) Takács Máté
2012. február 22. 21:47:37

Kategória: Szólj hozzá!

Nem éppen életre szóló, de azért érdekes megvilágosodás ért a film nézése közben. Ha valaha is magam elé képzeltem egy átlagos Greenpeace-aktivistát, akkor tulajdonképpen egy teljesen olyan csajt láttam, mint amilyen Drew Barrymore.

Nem éppen életre szóló, de azért érdekes megvilágosodás ért a film nézése közben. Ha valaha is magam elé képzeltem egy átlagos Greenpeace-aktivistát, akkor tulajdonképpen egy teljesen olyan csajt láttam, mint amilyen Drew Barrymore. Róla valahogy könnyű elképzelni, hogy fákhoz láncolja magát és vörös festéket önt a szőrmebundába öltözöttekre. Ezek után mondani sem kell, hogy reá szabták annak az ifjú hölgynek a szerepét, aki éllovas résztvevője volt az 1988-as Operation Breakthrough-nak, aminek keretében három szürke bálnát igyekeztek kimenekíteni a sarkköri jég alól a nyílt vízre.

A széles körű összefogás egy állatjólétet megcélzó, nemes cél érdekében kiváló alapanyagot szolgáltat egy filmhez, mégis csaknem negyed évszázadot váratott magára vagyis addig, amíg valaki meg nem írta az esetet könyv formájában, amit aztán adaptálhattak az alkotók. Szóval az ügy tényleg méltó volt a világhíradóhoz, s a film eszerint is jár el. Minden elképzelhető valós és egyben filmes gonosztevő is a sziláscetek mellé áll, így felsorakozik a bálnavadász-brigád, egy kapzsi olajkitermelő és még a szovjetek is.

Azért ez nem olyan rossz, mint ahogy hangzik: mindenki a maga idejében csatlakozik be az akcióba, amit egyébként megfelelően vezet le a forgatókönyv. Ha túlzásba nem is viszi, de izgalmas, képes a szükséges pontokon megújulni kicsit, jól használja az archív felvételeket, s még ízléses is, csak a végén rezeg meg a léc, de hát egy ilyen ügy sikere láttán nem lehet nem örvendezni. Ami viszont problémát jelent, az a célközönség behatárolásának nehézkessége. Mindez meg is látszik a gyengélkedő amerikai bevételeken: gyerekeknek nem elég "állatos", hiszen jobbára csak időről-időre felbukkanó bálnaorrokat láthatunk, ráadásul meglehetősen sok szereplőt mozgat, akiknek ügyes-bajos dolgaik nem mindig kötik le az ifjúságot. Húsz évvel ezelőtt, vagy amikor tulajdonképpen játszódik, a Mindenki szereti a bálnákat módfelett nagyobb siker lehetett volna. Azokat a filmeket idézi ugyanis, amik mai értelemben vett családi témát dolgoznak fel felnőttek számára. Vagyis azok számára, akik ma jóval ritkább vendégei a multiplexeknek.

Az a sok szereplő egyébként díszes gárdából áll össze. Barrymore-nak könnyen el lehet tehát hinni, amit és amiért tesz, s nem felejtették el vérbeli környezetvédővé faragni: helyenként jellemzően demagóg szövegekkel próbál hatni az emberekre (meggyilkolt családokat vizionál a bálnákra utalva, esetleges gyilkosnak titulálja Ronald Reagant és hasonló túlkapások). John Krasinski szimpatikus főhős, Ted Danson a A hatalom hálójában (Damages) című sorozatban alakított figurájának light kiadását hozza, Dermot Mulroney nagyon jól tud parancsokat követni, Kristen Bell igazán testhezálló szerepet játszik, a kötelező kisgyerekről pedig egy tehetséget nem nélkülöző srác gondoskodik.

Mindenki szereti a bálnákat állítja a magyar cím egy a filmben el is hangzó mondatot visszhangozva, s visszhangozná az eredeti címet is, ha a Universal nem cseréli le azt a bálnaszeretés-ügyileg neutrális Big Miracle-re. Nagy csodát nyilván nem jelent, de egy aprócskának megteszi: a rokonítható daraboknál, így például a tavaly őszi Delfines kalandnál ugyanis határozottan jobb és színvonalasabb e produkció. Titka talán abban rejlik, hogy inkább az emberek, semmint az állatok köré építkezik. És hogy teljes legyen az öröm, még az őslakos amerikaiak (politikailag inkorrektül szólva: eszkimók) akcentusáról sem maradunk le: a film ugyanis feliratos. Speier Dávid azért így is kitett magáért; a sarki fűszeresért jár a pirospont, a Los Angeles-t illető nyelvújítási kísérleten azonban még gondolkodnom kell.

Címkék

kritika animal drew barrymore drama john krasinski 6csillagos uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr544541547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása