aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: jurassic park (1993) Zalaba_Ferenc
2012. február 09. 09:39:44

Kategória: 28 komment

Minden idők egyik legjobb és legsikeresebb blockbustere 19 év után sem veszített fényéből: ha most kerülne mozikba (némileg upgradelt trükkökkel, és kevesebb ripoffal a hátvízén, ugyanúgy megrengetné a földet, mint egy jól megtermett T-Rex.

Minden idők egyik legjobb és legsikeresebb blockbustere 19 év után sem veszített fényéből: ha most kerülne mozikba (némileg upgradelt trükkökkel, és kevesebb ripoffal a hátvízén, ugyanúgy megrengetné a földet, mint egy jól megtermett T-Rex.

John Hammond (Richard Attenborough) - foglalkozását tekintve: multimilliárdos nagyapó - a világ legdrágább ajándékával kívánja meglepni unokáit és úgy általában a világ összes gyermekét: egy őslényparkkal, melyet a géntechnológiának köszönhetően feltámasztott őshüllők népesítenek be. Az átadás előtt meginvitál a szigetre egy szakértőkből álló csapatot, hogy jóváhagyásukkal igazolják a park biztonságát. A paleontológusból (Sam Neill), paleobotanikusból (Laura Dern) és matematikusból (Jeff Goldblum) álló küldöttség először természetesen elámul a szauroszok láttán, ám elképedésüket idővel kétségek váltják fel: van-e joga az embernek istent játszva belepiszmogni az evolúcióba? Félelmeik hamarosan beigazolódnak, emberi hibából kifolyólag a dinók elszabadulnak, és kezdetét veszi a prehisztéria.

Spielberg mindig is nagyon jól tudta, mit csinál: amint Michael Crichton égetően aktuális kalandhorrorjának első példányai kikerültek a könyvesboltok polcaira, azonnal lecsapott a megfilmesítési jogokra. A nyári blockbuster-szezon feltalálója már lassan 4 éve nem gyártott igazán sikeres filmet, Crichton könyvében pedig mindazok az elemek szerepeltek, melyek filmvászonra ültetve hatalmas tömegeket képesek becsalni a moziba. No persze, az sem mindegy, hogy adaptálunk, de mint említettem, a szakállas érti a dolgát.

Az autentikus feldolgozások rajongói mindenesetre ezúttal is sipákolhattak: Spielberg és David Koepp, a forgatókönyvíró rendesen átgyúrta Crichton regényét (eme a szobrászatban maga az író is részt vett). Először is kiszórták a filmből a könyvben alaposan, ámde meglehetősen hosszadalmasan tárgyalt tudományos értekezéseket, kicsit visszavettek a vérfürdőből is, hogy a film PG13-kompatibilis, azaz merchandising-ösztönző legyen. Az emberi faktor nem titkoltan másodlagos a Jurassic Parkban; Spielberg fel is áldozta színészeit a látvány oltárán, de nem csupán a jellemfejlődést vette minimálisra (Alan Grant hátulgombolósok iránti ellenszenvének meghasonulásával), hanem az épkézláb történetvezetést is hanyagolta, hisz a film cselekménye végső soron nem áll másból, mint szüntelen menekülésből.

De nem hinném, hogy volt olyan ember, akit ez 1993-ban különösebben izgatta volna. Lazán felskiccelt, de szellemes karakterek, filmes üzenet, szép háttér kipipálva: egy szó sem érhette a ház elejét, s mikor az első dinoszaurusz becsattogott a képbe, a néző jó időre elfeledkezett a film összes kétlábú szereplőjéről, és tátott szájjal, hitetlenkedve meredt a vászonra.

Azóta ugyan nem nagyon készítettek blockbustert, melyben ne lett volna minimum egy CG-szereplő, de a Jurassic Park trükktechnológiai jelentősége a mai napig elvitathatatlan. Ma már nincs olyan egyorrú, aki ne mosolyogna az 1933-ban készült King Kong stop-motion trükkjein, de akkoriban az emberek sikoltozva menekültek a moziból attól félve, hogy az a nagy szőrös huligán mindjárt lemászik a vászonról. Ray Harryhausen trükkjei fölött már eljárt az idő, és a TON-ban és Az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisában bemutatkozott, James Cameron két filmjében asszisztáló, és a Jurassic Parkban főszereplővé előlépő CGI is természetesnek hat napjainkban; az pedig már az ezredfordulón bebizonyosodott, hogy a jövő érző szívű, hiteles játékra képes CG figuráké (A két torony) és virtuálisan sokszorosított színészeké (Mátrix: Újratöltve). A számítógépes trükkökbe jogosan belefásult néző a Jurassic Parkot látva mégis azon kapja magát, hogy hevesen dobogó szívvel kapaszkodik a karfába, pedig már vagy századszor nézi újra Spielberg dinós filmjét.

Miért is van ez? Dennis Murren és Stan Winston teremtményei ugyan mozognak és lélegeznek, de soha nem lennének olyan hatásosak, ha nem a suspense századvégi nagymestere vette volna kezelésbe őket. A filmet megtekintve gondolnátok azt, hogy a CG dinók mindössze 6 percet szerepelnek a film 2 órája alatt? Hisz a film második feléből csak úgy fröcsög az adrenalin, és a sztori észrevétlenül háttérbe húzódik, hogy teret engedjen a végletekig leegyszerűsített túlélő kalandnak: előbb minden őslények királya, a zsarnokgyík rendez népirtást a visongó áldozatok között - kényesen ügyelve arra, hogy a fontosabb szereplők azért életben maradjanak -, majd az emberibb méretekkel rendelkező és talán pont ezért ijesztőbb raptorok teszik tiszteletüket a fiesztán. Spielberg pedig mesteri beállításokkal, felejthetetlen filmes trükkökkel fokozza a néző rémületét - a visszapillantóból tükröződő T-Rex száj vagy a pohárban rezgő víz igazi mozimomentum!

Crichton könyve az író kedvenc témáját dolgozta fel: tudományos felfedezésnek tesznek keresztbe üzleti érdekek. A film mindössze halványan sugallja, hogy a világ leghatalmasabb élőlényeinek feltámasztása nagyon-nagyon rossz dolog, Spielberg be is éri azzal az áttetsző tanítással, hogy az ember kapzsiságának és csillapíthatatlan hatalomvágyának esik áldozatul.

A Jurassic Park idejének legsikeresebb filmje lett, világszerte igazi dinóhisztériát indított el, a 900 millió dolláros bevétel mellett ki tudja, hány milliárd folyt be a merchandisingból és más jogok értékesítéséből. Spielberg filmjét azonban nem lehet lélektelen portékává degradálni. A rendezőzseni belevitte filmjébe mindazt a gyermeki rajongást, amely első munkájától, a Párbajtól kezdve végigkíséri pályáját (mi több, a T-rex üvöltését részben a Párbaj végén kimúlt kamion halálhörgéséből mixeltette össze). Talán ma már inkább csak kísérletezget, de 1993-ban Spielberg még nagyon jól tudta, mi rejtőzik az ágyunk alatt és a szívünkben egyaránt.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika spielberg adventure jurassic park dinosaur monster movie special effects 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr324541466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deadly 2012.02.09. 09:49:08

én is pont a hétvégén néztem meg és nekem is ugyanazt az élményt hozta, mint anno. nem hittem el, hogy ne lógna ki a lóláb a CGIvel ennyi év után: de tényleg, mai szemmel is nagyon jó az a 6 perc. nálam mozimomentum még, amikor a lány kezében elkezd remegni a zselé. az a jelenet belém égett.

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 09:52:20

1: Egy kicsit talán már kezdetlegeseknek tűnnek a textúrák (a harmadik rész alkotói helyében a részletgazdagságra mentem volna rá, és nem arra, hogy a szivárvány minden színével kipingálják szerencsétlen dinókat).

Ismeretlen_82723 2012.02.09. 09:55:07

Lemaradt egy csillag a végéről! ;) Amúgy alig várom, hogy 3D-sítsék és ezáltal láthassam moziban is. Ha rápillantunk az all-time-toplistára, látható, hogy ez a film a következő delikvens. Mellesleg Spielberg már a megjelenés, majdhogynem a megírás előtt lecsapott a könyv jogaira. Jó volna, ha megpróbálkozna ma is olyan feszültségteremtéssel, ami ezt a filmet -vagy pl. a Cápát- jellemezte.

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 09:58:07

3: Próbálkozik ő ilyennel: a Münchenben pl. van egy-két igen erőteljes jelenet. A film meg olyan 9.5 csillagos. :)

Ismeretlen_82723 2012.02.09. 10:03:04

4: Igazad van, akkor úgy mondom, kéne próbálkoznia ilyennel azon filmjeiben is, amiket nem jelölnek a legjobb film Oscarjára. :)

Ismeretlen_45995 2012.02.09. 10:04:25

épp eljött az ideje az újranézésnek, erre jön ez a kritika :) olvasás közben azon gondolkodtam, hogy kit érdekel a cselekmény, ha a suspense így egyben tartja az egészet, és emiatt dramaturgiailag végig elég feszes a film, de ez kiolvasható az értékelésből is. hatalmas alkotás

Ismeretlen_97684 2012.02.09. 10:28:55

10 éves voltam és ez a film egy életre megfertőzött a mozi imádatával. És 100-szor újranézve is csak rajongani tudok érte.

todie 2012.02.09. 10:55:48

mikor laura dern es sam neill kiszallnak a jeep-bol es eloszor meglatjak a dinokat ott mindig sirok mint egy kislany:) es gondolom ezzel nem vagyok egyedul

Lord Picard 2012.02.09. 11:07:13

Én 7-8 évesen láttam először a Jurassic Park-ot és természetesen engem is megfertőzött, de csúnyán :)) Mai napig ugyanolyan gyermeki lelkesedéssel és elképedéssel tudom megnézni, mint anno. Rengeteg jó filmet láttam azóta, de ha megkérdezik, akkor nálam az örök első: a JURASSIC PARK :) A zenéjét is imádom, John Williams-től abszolút a kedvencem, Star Wars ide, Indiana Jones oda. A kritika minden egyes szava szent és igaz :))

freddyD 2012.02.09. 11:55:53

Amilyen király az első rész, olyan felfoghatatlanul nagy égés a második rész. A harmadik rész érdekes módon megint egész tűrhető. Idétlen, de szórakoztató

Dave Campestre 2012.02.09. 11:57:24

Fura, míg a Star Wars már csöppet megkopott bennem, ez a film még mindig azt a hatást váltja ki belőlem, mint annak idején :D A Lost World-ról jön majd kritika? Ne kövezzetek, de én várom a 4. részt :)

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 12:01:44

11: Jön majd, és annyira talán nem lesz lehúzó, mint Freddy véleménye feletted. :)

Dave Campestre 2012.02.09. 12:11:18

Szerintem is teljesen vállalható a 2. rész, annak ellenére, hogy nincs kiegyensúlyozva, mert a végén van egy toldás: A dínó a városban nagyon vagány epizód, de az inkább egy kisfilm, szervesen nem épül be a második részbe. Amúgy az elsőben nagyon bírom azt a pár percet, amikor Denis ellopja az embriókat, illetve elmegy az áram...nagyon para :D

freddyD 2012.02.09. 12:15:30

Akkor majd kitoporzékolom magam a Lost World kritikánál ;) 13: Jaja, a Denises részek marha jók. Imádom azt az animációt is a képernyőjén, mikor megpróbáltak babrálni a gépén. Tiszta hülyeség :D Tökéletes választás volt az a fickó.

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 12:15:48

Én sem fogom elfelejteni az első találkozásomat a Jurassic Parkkal. A régi szép időkben, még az Internet előtt csak abból éltünk, amit a Cinema és a Video Magazin, esetleg egy-két külföldi tévéadó rövid híre szállított, és ezek alapján nem lehetett eldönteni, hogy milyen műfajú filmre számíthatunk. De a lényeg, hogy iszonyatosan pörögtem rajta, olyannyira, hogy sikerült beizzítanom az amúgy is filmérzékeny osztályfőnökömet, aki megszervezte, hogy az egész iskola (tatai gimnázium) ellátogathasson egy külön, nekünk tartandó vetítésre az Est Moziba. Természetesen pótszékekre volt szükség, és még így se jutottak be rá nagyon sokan. Aztán jött a nagy megdöbbenés: azt hiszem, én egyfajta családbarát kalandfilmre számítottam, melyben az emberek és a dinók közösen élnek túl mondjuk egy tornádót, vagy ilyesmi, de nem gondoltam volna, hogy amit kapok, az egy ilyen elképesztően izgalmas HORRORFILM lesz, azok az osztálytársnőim, akik a vetítést félig a tenyerük mögé bújva nézték végig, hogy aztán a pokolra kívánjanak engem, meg főleg. Mindenesetre az élmény szinte még nagyobb volt, mint amire előzetesen számítottam, s hú, de mennyire gyűlöltem a UIP-t, amikor a VHS-megjelenéskor ez volt az egyik első olyan filmjük, melyet Macrovision másolásvédelemmel láttak el. :) A Jurassic Park is kitűnő példája annak, hogy a gyerekeknek is érdemes horrort forgatni - nem véreset, nem öncélút, egyszerűen csak izgalmasat és kísértetieset nagy-nagy feloldozással a végén, sok-sok humorral és érzéssel -, ők sokkal jobban tudják értékelni az ilyesmit, mint a rémüldöző, blaszfémiát kiáltozó szülők.

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 12:20:25

Dennis óriási figura: imádom azt a részt, ahogy kisgyerek módjára tapsikol, mikor a kezébe nyomják az embriószállításra alkalmas borotvahab-flakont, aztán egy pillanat alatt elkomorul, mikor a számla kifizetése kerül szóba. Spielberg a Basic Instinctben szúrta ki magának a fickót, ahol gyönyöző homlokkal és mohó tekintettel figyelte, hogy Sharon Stone keresztbe teszi a lábait. :)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu 2012.02.09. 14:07:38

úristen, Dennis! :) : már idejét sem tudom mikor láttam utoljára, de a legnagyobb poén és ami máig bennem van az Dennis. Minden jelenetében van valami, akkora blődség, esetlen idiótaság, és gyermeki humor, hogy felejthetetlen figura. Elgondolkodtam azon, hogy újranézem az E.T.-t, mert az talán egy pontján összekapcsolható, a giccstorta War Horse-al és jól megnézem magamnak, hogy abban is ennyire erőszakosan, öncélúan, és negédesen szentimentális a rendező úr, vagy tényleg megöregedett és az a film hiába hordozza bizonyos stílusjegyeit, egyszerűen émelyítő és eltúlzott mese, ami talán 20 évvel ezelőtt is kissé kínos lett volna. btw: a Jurassic Parkot imádom első részestül mindenestől (és a sokak által oltott 3. rész sem rossz egyáltalán: csak sokkal egyszerűbb, butább, és kevésbé izgalmasabb, mint elődei.)

img 2012.02.09. 14:57:17

gyerekkorom ota konstans a kedvenc filmem, ha otvenszer nem lattam, akkor egyszer sem. meg mindig magaval ragad a hangulata, barmilyen hangulatban is uljek le ele. azert azt hozza kell tegyem, hogy bantoan durvan kihereltek a konyvet.

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 15:34:31

17: A War Horse 20 éve is kínos lett volna, meg 40 éve is, no de 60-70 éve... :)

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2012.02.09. 17:38:38

Én, bár az első rész könyvét és képregényét betéve tudtam, mégis a második részt láttam hamarabb - moziban. Aztán 1997 december 3-án megkaptam névnapomra az első részt videón - és onnantól kezdve nem volt megállás. Az agyonnézett kazettát a mai napig őrzöm, és én is hiányolom azt a fránya tizedik csillagot. Amúgy tavaly ősszel tartottam egy jó kis JP maratont, és be kell valljam, szerintem a folytatások igen randán öregednek, főleg a második.

Action 2012.02.09. 17:39:01

Én előbb olvastam a regényt, ezért először nem is tetszett a film igazán. Aztán minél többször megnéztem, annál jobban bejött, megértettem, hogy Spielberg miért változtatott meg egy csomó dolgot benne. A suspense nagyon jól működik a filmben, a vérfürdő nem hiányzik. Kedvenc rész: a T-Rex támadás. Amikor a víz megrezeg a pohárban, na akkor már lehet kapaszkodni :)

Ismeretlen_82723 2012.02.09. 23:45:53

Wayne Knight és szerepe éltetéséhez hozzácsapnám még Gesztesi Károlyt is, aki remek munkát végez - régen valahogy jobb volt a hangja a fickónak :), mint ahogy a magyar szöveg-írók is jobban szabadjára enged(het)ték fantáziájukat. Kivasallak a dzsippel - nem tudom, eredetiben hogy szól, mind az 50x szinkronizáltan láttam, de tuti nem olyan poén, mint magyarul.

danzig 2012.02.10. 19:43:24

19: Mi a banatert keszitettek volna a II. vilaghaboru alatt a Nagy Haboruban jatszodo tortenetet egy lorol ? :D Valamint biztos elvezte volna pl Parizs lakossaga kikapcsolodas gyanant, hogy "mit adnak ma a meg fel nem robbantott moziban" ;) ahhh csak valami haborus filmet...bazdmeg :D vasalas off :D

klogg 2012.02.11. 11:44:40

Valaki beavatna, hogy a T-Rex kerítése mögötti terület hogy is van pontosan? Mert nekem ennyi idő alatt sem esett le, hogy mit keres ott az a bazi nagy szakadék. Vázlatrajzot is szívesen látok. :-)

Ismeretlen_1068 2012.02.11. 11:47:44

24: Az az út másik oldala. :)

Ismeretlen_1068 2012.02.11. 11:51:35

23: Ha hiszed, ha nem, a II. világháború alatt rengeteg háborús propagandafilm készült. Szemezgess: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_War_II_films

klogg 2012.02.11. 12:45:07

25: De nem, de nem, de nem! :-) Megnéztem még egyszer, csak hogy jól emlékszem-e: ahonnan a Rex kitántorgott (látszólag sík terepről), miután szétcincálta a kerítést, ugyanoda löki le az autót. És jól emlékszem. Mindegy, nem zavarnak a logikátlanságok a filmekben, de ez nekem ez egy különösen zavaró momentum, mert kizökkent, ahányszor nézem.

Ismeretlen_1068 2012.02.11. 18:23:36

27: Ezt a jelenetet nekem is újra kell néznem, de ha így van, akkor valószínűleg tud fára mászni. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása