aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: beszélnünk kell kevinről [we need to talk about kevin] (2011) Takács Máté
2012. február 08. 10:37:56

Kategória: 7 komment

Sok mindenről lehetne beszélni a Beszélnünk kell Kevinről kapcsán. Lehetne például aktuális témáját feszegetni. Amiről igazán érdemes, azok a jó döntések.

Sok mindenről lehetne beszélni a Beszélnünk kell Kevinről kapcsán. Lehetne például aktuális témáját feszegetni. Amiről igazán érdemes, azok a jó döntések. Jó döntés, hogy a címszereplő által elkövetett tett csupán zárójeles, csupán egy (végső) állomás. Jó döntés, hogy ez az emberi lény, aki az Ómen Damienjének a természetfelettitől megfosztott szellemi utódja is lehetne, nem válik azzá, ami, hanem az is volt, a kezdetektől fogva – rémisztő feltételezés. Jó döntés, hogy nincsenek válaszok. Nincsenek miértek.

Az anya, Eva azonban minduntalan kutatja őket. Hol rontotta el? Mennyiben felelős ő fia cselekedeteiért? Magát keresi Kevinben, s aláveti magát a közösség megvetésének. Számkivetettként él, vagy inkább vegetál a létezés peremén, igyekszik észrevétlen maradni. Számunkra azonban ő a középpont, az ő kálváriája a film. Újabb provokatív gondolat: az anyai szeretetnek is van határa. Eva ugyanis gyakran képtelen mit kezdeni a még több éves korában sem szobatiszta Kevinnel, akiből sugárzik a rosszindulat iránta. Egy kisgyermeknél meglehetősen szokatlan – kamaszfiúnál azonban ez bizony mindennapos. A vér színe végigkíséri mindkettőjüket, anyát és fiát: hol paradicsomszósz, hol lekvár, hol vörös festék formájában.

A skót rendezőnő azonban nem pusztán ilyen nyilvánvaló elemekből építkezik. A nyugtalanító közelik, a jól működő váltakozó idejű narratíva és a színészi alakítások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy bárminemű erőlködés nélkül, a hatást lassan fokozva, de sosem vadászva váljon a Beszélnünk kell Kevinről letaglózó és félelmetes filmmé. Nem akar mindenáron szánalmat kiváltani Eva iránt, s eléri, hogy Kevin azon momentumokban legyen a legijesztőbb, amikor illemtudó gyerekként viselkedik – apjával.

A forrást jelentő regény megjelenése óta (2003) csak fokozódott a feszültség témája körül, ami bármennyire is elborzasztó, hálás dramatizációs anyag. Valószínűleg egy egyébként közepes alkotást is jobb színben tüntetne fel ez a problémakör, míg a Beszélnünk kell Kevinről nélküle is megállná a helyét: a tartalom mellé markáns formai jegyek párosulnak, s együtt emelik nehezen feledhetővé. A jövőben nagyobb visszhangot fog kapni, mint most, a bemutatója idején, s ha felvetődik, ott motoszkál majd a nyugtalanító gondolat is: a Kevinek bárhol ott ülhetnek az iskolapadban. A kérdés csak az, a Kevinek miatt vagy az anyákért aggódjunk jobban.

Címkék

kritika thriller independent drama tilda swinton john c reilly szuez film 8csillagos brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr874541461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_140561 2012.02.08. 23:11:07

Ezt a filmet meg akarom nézni... már csak azért, mert én meg speciel HHH-s gyerekekkel foglalkozom, akik mind ördögök!!!

freddyD 2012.02.09. 08:19:56

Jajj ne már... Csak a Kino adja... Rühellem azt a mozit

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 08:23:55

2: Te Freddy, te filmeket nézel vagy mozikat? :)

Ismeretlen_1068 2012.02.09. 08:25:13

A filmet nem láttam, de ez a magyar plakátválasztás nem sikerült túl jól, pedig lett volna miből válogatni: http://impawards.com/2011/we_need_to_talk_about_kevin.html

freddyD 2012.02.09. 11:40:55

3: Szeretném a filmet nézni, de a Kino-nak speciel nagyon kicsi a vászna és a hangzása is vacak. Ráadásul még olcsónak sem mondanám. De lehet, hogy ennek ellenére azért majd rászánom magam. Jó volna ott már végre valami korrekt filmet látnom, eddig csak rossz filmeket sikerült kifognom. Speciel a Rubbert, s mai napig nem hevertem ki

táborhegyi éva · http://csütörtök 2012.02.15. 13:29:55

Tegnap megnéztem a filmet. Nekem van egy hasonló fiam és Évának hívnak a fiam hál' Istennek nem Kevin. Októberben lesz 16.

timussh 2012.03.29. 23:13:04

Hááát nem tudom...én nem így értelmeztem a karaktert, Kevint...úgy értem számomra nem egyáltalán nem az jött le a filmből, hogy Kevin ilyennek született...hanem az, hogy Eva nem tudott mit kezdeni az anyasággal!...mintha nem is örült volna neki még magzatkorában sem, majd megszületése után is csak kötelességtudatból tette volna a dolgát...számomra az jött le filmből, hogy Kevin személyiségének alakulását az anya hozzá fűződő viszonya, az odaadó őszinte szeretet hiánya nagyban befolyásolta...ami persze később változott Evaban, de akkorra már késő volt: kicsúszott a kezéből Kevin...nem olvastam a könyvet, nem tudom az eredeti sztorit, de én így értelmeztem a mondanivalót

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása