aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: erő Takács Máté
2012. február 05. 17:37:58

Kategória: 2 komment

A Super Bowl által nehezített hétvégén Az erő krónikája és A fekete ruhás nő az elvárásokat megugróan mérkőzött meg egymással.

A Super Bowl által nehezített hétvégén Az erő krónikája és A fekete ruhás nő az elvárásokat megugróan mérkőzött meg egymással.

 

A szoros küzdelemben a becsült adatok szerint Az erő krónikája (Chronicle; hazai bemutató: március 1.) kerekedett felül. A legfrissebb trendekbe illeszkedő sci-fi a vasárnapi pangás ellenére 22 millió dollár feletti összeget termelt – Az ördög benned lakozik után újabb hangsúlyos példát szolgáltatva a 'talált felvételes' filmek létjogosultságára. Ezek a produkciók rendkívül olcsón megvalósíthatók (jelen tárgyalt film 12 millió dollárt kóstált), és az ábra szerint könnyebben is reklámozhatók, vagy legalábbis, könnyebben harapnak rá a fiatalok. Ez nem csoda: a kommunikációs technológia kínálta interaktivitás világában egy kézi kamerás felvételt nagyon közelinek érezhet a néző, ahogy a hétköznapinak beállított, ismeretlen szereplőket is, s ez újszerű élményt is jelenthet a moziban. Az erő krónikája ráadásul túllép a horror műfaján, s az amúgy is rendkívül népszerű szuperhősös szubzsánert hasznosítja. Az előzetes feltételek tehát adottak voltak a sikerhez, mivel azonban a legnépszerűbb televíziós esemény hétvégéjére időzítette a Fox a filmet, a jóslatok kicsit bátortalanok maradtak. Az erős nyitónap és a szombati pozitív változási mutató mind annak köszönhető, hogy a vasárnapi nézettség nem maradt el, csak átcsoportosult e két napra – elvégre manapság a "minél hamarabb, különben le/kimaradsz" elve diktál, vagyis túl nagy luxus volna akár egy héttel is halogatni valami aktuálisan népszerű produktum megnézését. Az erő krónikája, ismeretlen színészekkel és elsőfilmes rendezővel, ráadásul a kritikusokat is meggyőzte: okos, feszes, jól eljátszott filmről van szó. Ez alighanem a hónap meglepetése, s ha a nézők hasonlóan gondolják, akkor nem kell beérni 60 millió dollárral.

Daniel Radcliffe nem jutott Robert Pattinson (Emlékezz rám!) és Taylor Lautner (Elhurcolva) sorsára. Harry Potter alakítója első önálló főszerepében meggyőző mértékben szólította meg rajongóit és a további érdeklődőket, hiszen A fekete ruhás nő (The Woman in Black; hazai bemutató: március 29.) 21 millió dollárt kasszírozott három nap alatt. A kupadöntő víkendje hagyományosan kedvez a horrorfilmeknek, a kísértettörténetek pedig sosem fognak kimenni a divatból. Az 1983-as regény adaptációja 13 millió dollárt emésztett fel, vagyis ebben az esetben is a gyors megtérülés útjára állt a film. Jó hír ez a CBS Films-nek, ami két évvel ezelőtti indulása óta most először tudott igazán érdemes produkciót bemutatni, és az is örömteli, hogy a Rotten Tomatoes tanúsága szerint inkább jóra vizsgázott a film az újságíróknál, mint rosszra. Hozzáteszik azonban: a brutalitás helyett a félelemkeltésre alapozó műből gyorsan kiábrándulhatnak a 21. századi horrorokhoz szokott nézők – ezt támasztja alá a B- CinemaScore is. Ha lejtmenetbe kapcsol, még akkor is 50 millió fölé juthat az Eden Lake – Gyilkos kilátások rendezőjének második direktori munkája.

A Universal rövid úton lemondott a Mindenki szereti a bálnákat (Big Miracle; hazai bemutató: február 23.) című családi, de inkább romantikus filmjéről. Az 1988-as bálnaszabadító összefogást dramatizáló, vagy inkább háttérnek használó film alig több mint 2000 moziba jutott el, így nyitánya szerény lett: 8,5 millió dollárral a negyedik helyre futott be. Ez kevesebb mint fele a tavaly szeptemberi, egyébként több mint 3500 moziban startoló Delfines kaland indításának, s az állatos mozik között is halovány úgy általában. A magyar címét az eredeti munkacíme nyomán kapott produkció elkészítésére 30-40 millió dollár közötti összeget költöttek, ami az ilyen típusú filmeknél simán behozható távolságra van a három nap utáni állástól, de a "gyerekeknek unalmas Drew Barrymore-románc" jellegű nézői visszajelzések nem ígérnek túl sok jót. Pedig a kritikusok ugyanúgy elnézőek, mint az említett delfines film esetében, és még a magyarországi Burger Kingekben is feltűntek a különféle bálnás figurák. Lehet, hogy mégsem mindenki szereti őket.

A múlt héten eredményesen bemutatkozó Fehér pokolnak mélyütést vitt be a Super Bowl: a Liam Neeson főszereplésével készült kalandfilm felezte nyitányát, de még így is a dobogón bírt maradni. 10 nap alatt 35 milliót gyűjtött a kedvező kritikákban részesített produkció. Az Underworld: Az ébredés ezalatt jó úton halad, hogy a legnagyobb bevételt elérővé váljon a szériából, ami még a 3D mellett is igen szép teljesítmény, hiszen a harmadik résszel sírba szállni látszott a franchise.

Egy esztendeje nagyon gyengélkedett az összforgalom; A szobatárs vezette a mezőnyt amúgy jó összeggel, míg a Sanctum hamar a mélybe süllyedt. Idén sokkalta jobban áll a helyzet, köszönhetően Az erő krónikája és A fekete ruhás nő impresszív bemutatkozásának. A Mindenki szereti a bálnákat ellenben nagyon rossz időpontot választott, tavasszal –vagy akár egy hónappal korábban– vélhetően többre ment volna. A következő hétvégén emelik a tétet a forgalmazók: már az is érdekes lesz, minkét tartja magát Az erő krónikája, ám kihívói között számos sikervárományos sorakozik fel: a Star Wars I. rész: Baljós árnyak 3D vezeti az előzetes jegyeladásokat, míg az Utazás a rejtélyes szigetre ugyancsak a 3D-ben mozizni vágyó családokat várja. Denzel Washingtonnak tartania kell a 20 millió feletti nyitánysorozatot a Védhetetlen című akció-thrillerrel, míg Valentin napra időzítve a Fogadom is terítékre kerül.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Fogadom | 2800 | $13,500,000
Star Wars I. rész: Baljós árnyak 3D | 2600 | $22,000,000
Utazás a rejtélyes szigetre | 3400 | $15,500,000
Védhetetlen | 3000 | $19,000,000

 

01. (ú) Chronicle ($22.0m/$22.0m)
02. (ú) The Woman in Black ($21.0m/$21.0m)
03. (1) The Grey ($9.5m/$34.8m)
04. (ú) Big Miracle ($8.5m/$8.5m)
05. (2) Underworld: Awakening ($5.6m/$54.4m)
06. (3) One for the Money ($5.3m/$19.7m)
07. (4) Red Tails ($5.0m/$41.3m)
08. (8) The Descendants ($4.6m/$65.5m)
09. (5) Man on a Ledge ($4.5m/$14.7m)
10. (6) Exremely Loud & Incredibly Close ($3.9m/$26.8m)
(hivatalos becsült adatok)


kapcsolódó írások
e hétvége korábban: 2011 | 2010
| 2009 | 2008

Címkék

horror box office sci fi drew barrymore daniel radcliffe romance children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr354541442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.02.05. 20:34:40

Újabb hétvége, amely a várakozásokon felül teljesített. És még munkahelyeket is teremtenek Amerikában. Odaát véget ért a válság? :)

kekec 2012.02.06. 08:31:23

Az erő krónikája rendezője nagyon ráérzett, mire kíváncsi a saját korosztálya, hiszen maga is épp csak betöltötte a 26-ot! Szokás ilyen fiatalon bekerülni a top 10-be? - az első helyről ne is beszéljünk...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása