aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon: az online filmkritikusok szövetségének jelöltjei Németh Barna
2011. december 27. 20:08:57

Kategória: 5 komment

UPDATE: Megvannak a nyertesek is!

A kritikusok díjszezonjának vége felé járva itt most egy összesítő cikknek kéne állnia a dolgok jelenlegi állásáról, de az Online Filmkritikusok voltak olyan kedvesek és megtették ezt helyettem. Ha végignézitek a jelöltjeiket, nagyjából az a kép fog elétek tárulni, amit az Egyesült Államok, Kanada és Anglia kritikusai gondolnak az idei filmtermésről. Persze egy-egy eltérés mutatkozik, de tényleg minimális és ezeket külön jelezni fogom.

Másrészt ezek az online kritikusok, szóval közülünk valók (mondjuk én éppen nem, de vannak itt elég sokan, akik igen) - és végignézve mondjuk a Prizmás fiúk és mások listáit, és nagyjából ismerve AE kedvenceit, valószínűleg a magyar online kritikusok is hasonlót dobtak volna össze.

De elég a szócséplésből, tovább mögött a jelöltek, magyarázatok és a dolgok állása...

A kritikusok díjszezonjának vége felé járva itt most egy összesítő cikknek kéne állnia a dolgok jelenlegi állásáról, de az Online Filmkritikusok voltak olyan kedvesek és megtették ezt helyettem. Ha végignézitek a jelöltjeiket, nagyjából az a kép fog elétek tárulni, amit az Egyesült Államok, Kanada és Anglia kritikusai gondolnak az idei filmtermésről. Persze egy-egy eltérés mutatkozik, de tényleg minimális és ezeket külön jelezni fogom.

Másrészt ezek az online kritikusok, szóval közülünk valók (mondjuk én éppen nem, de vannak itt elég sokan, akik igen) - és végignézve mondjuk a Prizmás fiúk és mások listáit, és nagyjából ismerve AE kedvenceit, valószínűleg a magyar online kritikusok is hasonlót dobtak volna össze.

Jöjjenek hát a jelöltek, ezúttal nem ABC-rendben, hanem a versenyben elfoglalt helyük szerint rendezve:

ONLINE FILMKRITIKUSOK SZÖVETSÉGÉNEK JELÖLTJEI 2011

Legjobb film

The Artist

Drive-Gázt!

Az élet fája

Utódok

A leleményes Hugo

Nagyjából ez az öt film részesült a szezon fődíjaiból. A szakmai díjak még átrendezhetik ezt, úgyhogy bőven esélyes a legjobbak közé jutásra valami olyasmi is, amiért a kritikusok nem lelkesedtek annyira. Jelen pillanatban nagyobb összegeket a Pénzcsinálóra, az Éjfélkor Párizsbanra, A segítségre és Spielberg szentimentalizmusára tennék.

Legjobb rendező

Michael Hazanavicius (The Artist)

Terrence Malick (Az élet fája)

Martin Scorsese (A leleményes Hugo)

Nicolas Winding Refn (Drive-Gázt!)

Lars von Trier (Melankólia)

A kritikusoknál ugyan így áll a helyzet, de Oscarnak ez túl különc lenne. Mire odaérünk, ebből kettőt tuti kipenderítenek (vagy nem), és a helyüket átadják a nagyközönség előtt is szalonképes rendezőknek. A DGA után majd okosabbak leszünk, de jelen pillanatban kötve hiszem, hogy ne szorítanának helyet Spielbergnek, esetleg Woody Allennek vagy Bennett Millernek, vagy ha idén is elönti a fejüket valami kollektív elmebaj, akkor Tate Taylor is felütheti a fejét.

Legjobb színész

George Clooney (Utódok)

Jean Dujardin (The Artist)

Michael Shannon (Take Shelter)

Michael Fassbender (Shame)

Gary Oldman (Suszter szabó baka kém)

Ha nem csal a megérzésem, az utolsó kettőből pöccintsetek ki egyet és cseréljétek le Brad Pittre (aki amúgy a második helyen állna, ha nem hagyják ki), és nagyjából meg is van az Oscar-felhozatal. Persze DiCaprio neve még felbukkanhat - igen, a neve, nem az alakítása. Egyébként megkérdeztem tíz hölgy és tíz férfi ismerősömet a főszereplőkkel kapcsolatban, mivel ez mint tudjuk, legalább annyira szimpátia verseny, mint minőségbeli szavazás. A lányok közül öten Dujardint, hárman Clooney-t, egy pedig Pittet kérte karácsonyra. A tizedik a hármat egybecsomagolva, kiegészítve Jon Hammel, hogy minden sarokban álljon egy. A fiúknak Gary Oldman és Dujardin volt a legszimpatikusabb négy-négy szavazattal, Clooney és Fassbender pedig egy-egy voksot kapott.

Legjobb színésznő

Michelle Williams (My Week with Marilyn)

Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről)

Meryl Streep (A Vaslady)

Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene)

Kirsten Dunst (Melankólia)

Ebből a szórásból szépen kihagyták Viola Davist, aki egyébként is alulteljesítette az elvárásokat. Ezzel szemben Oscaron ott lesz, az egyszer biztos. Mini közvélemény-kutatásom eredménye jóval egyhangúbb lett: tíz fiúból kilenc Michelle Williamsre voksolt, egy pedig Elizabeth Olsenre. A lányoknak ellenben Meryl Streep a legszimpatikusabb (6), Swinton és Williams pedig két-két voksot kapott.

Legjobb férfi mellékszereplő

Albert Brooks (Drive-Gázt!)

Christopher Plummer (Kezdők)

Nick Nolte (Warrior)

Brad Pitt (Az élet fája)

John Hawkes (Martha Marcy May Marlene)

Tartom a véleményem, ez Plummer-Brooks csata lesz, a másik három csak tölteléknek lesz ott. Így viszont majdnem mindegy, hogy kik azok, de azért a The Ides of March vagy a Pénzcsináló mellékszereplői jóval esélyesebbek az itt szereplő utolsó kettőnél.

Legjobb női mellékszereplő

Jessica Chastain (Az élet fája)

Melissa McCarthy (Koszorúslányok)

Shailene Woodley (Utódok)

Janet McTeer (Albert Nobbs)

Carey Mulligan (Shame)

Olyan érzésem van, hogy Ms. Chastain nem ezért a szerepéért lesz ott Oscaron, Carey Mulligant pedig Octavia Spencer váltja majd.

Legjobb eredeti forgatókönyv

Éjfélkor Párizsban

Win Win

Nader és Simin

Az élet fája

Martha Marcy May Marlene

A Margin Call és a The Artist talán még utat törhet magának, de az Fifti-fiftire is tessék odafigyelni.

Legjobb adaptált forgatókönyv

Utódok

Pénzcsináló

Drive-Gázt!

Suszter szabó baka kém

Beszélnünk kell Kevinről

A másik kárpótló kategória, Utódok és Pénzcsináló párharccal. Majd az kapja, aki nem nyer mást. Ja, és arra mérget vehettek, hogy Oscaron ott lesz A segítség.

Legjobb operatőr

Az élet fája

Drive-Gázt!

The Artist

A leleményes Hugo

Melankólia

Tudom, hogy megint ez előtt a kategória előtt kell bedobnom egy felest. Most Az élet fája abszolút a csúcson van - de technikai kategória lévén, ez sosem a minőségről szólt.

Legjobb vágás

Drive-Gázt!

Az élet fája

Suszter szabó baka kém

Beszélnünk kell Kevinről!

Marthy Marcy May Marlene

Hogy Thelma Schoonmaker kimaradjon, arra esély nincs, úgyhogy A leleményes Hugo itt megkap egy helyet. De erről fölösleges beszélni, mert pillanatnyilag nincs sok támpontunk.

Legjobb animációs film

Rango

TinTin kalandjai

Micimackó

Karácsonyi Artúr

Kung Fu Panda 2

Ez a Rango éve, mindenki törődjön bele. Vagy nem, és akkor majd meglepődünk:)

Legjobb idegen nyelvű film

Nader és Simin

Hiteles másolat

13 Assassins

A bőr, amelyben élek

Boonmee bácsi...

Mivel ennek a kategóriának az Akadémia saját hülyesége szabja a korlátokat, így fölösleges foglalkozni vele. Majd az nyer, ami leginkább hasonlít egy amerikai filmhez vagy amiben holokauszt van. Ha meg kihúzzák a fejüket a seggükből, akkor a Nader és Simin.

Legjobb dokumentumfilm

Cave of Forgotten Dreams

Project Nim

The Interrupters

Tabloid

Into the Abyss

Lásd az idegen nyelvű filmhez fűzött megjegyzésemet. A kritikusok legnagyobb kedvence nem nyerhet, sőt, a legjobb kritikákat kapott filmek közül szinte semmi.

Címkék

brad pitt george clooney lars von trier kirsten dunst woody allen martin scorsese meryl streep nick nolte tilda swinton michelle williams gary oldman christopher plummer albert brooks terrence malick michael shannon michael fassbender nicolas winding refn john hawkes the tree of life elizabeth olsen jean dujardin dijszezon dijszezon 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr764541235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.12.27. 12:17:09

úgy látom, Fincher új műve kiesett a körforgásból. ennyire nem jött volna össze neki? mi hír róla?

Ismeretlen_180758 2011.12.27. 12:22:40

1: Várható volt, hogy azok, akik tavaly az egekbe magasztalták, ezt a filmet ahhoz fogják mérni... és odáig nem ért fel. Az Akadémiának pedig (Fincher szavaival élve) túl sok benne az anális erőszak.

Ismeretlen_181603 2011.12.27. 12:39:13

Már nagyon várom a DGA döntését, Hazanavicius és Scorsese kivételével senki sincs biztonságban. Woody Allen jelölésében szinte 100%-ig biztos vagyok, a maradék két helyre jöhetne Malick és Refn, talán akkor meg is bocsájtanék a tavalyi ámokfutásukért... de ez nem fog megtörténni.

Ismeretlen_1068 2011.12.27. 13:00:16

Tavaly mi történt?

Ismeretlen_180758 2011.12.27. 16:22:43

4: Tom Hooper

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása