aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: muppets! Takács Máté
2011. november 27. 17:49:55

Kategória: 2 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 25. - 27.

A családi filmekkel teli Hálaadás-hétvégét ugyan az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész nyerte, a mélyrepülő romantikus fantasy háttérbe szorult a jól teljesítő Muppets és még A leleményes Hugo mellett is, akiből nem lett olyan nagy vesztes, mint amitől tartani lehetett - ez a szerep sokkal inkább Karácsony Artúrnak jutott.

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 25. - 27.

A családi filmekkel teli Hálaadás-hétvégét ugyan az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész nyerte, a mélyrepülő romantikus fantasy háttérbe szorult a jól teljesítő Muppets és még A leleményes Hugo mellett is, akiből nem lett olyan nagy vesztes, mint amitől tartani lehetett - ez a szerep sokkal inkább Karácsony Artúrnak jutott.

> startolt
Több mint fél évszázada születtek meg Jim Henson teremtményei, a Muppetek. A televízióból már több mint harminc éve átvándoroltak a mozivászonra, s a The Muppet Movie olyan sikeres volt (ma 200 millió dollár felett lenne bevétele), hogy készült még majdnem féltucat Muppet-mozi - ahogy az lenni szokott a hosszúra nyúlt szériáknál, a legutóbbi már az űrbe ruccant ki. Ez 1999-ben volt, s tíz év már kellő távlat ahhoz, hogy új életet leheljenek a közkedvelt bábokba. A Disney csúcshétvégére pozicionálta a Muppets-t (The Muppets; hazai bemutató: január 12.), s mivel a költségvetés józan keretek között mozgott (45 millió), a marketingre szánt összeggel nem kellet fukarkodni: alighanem az év leghatásosabb felvezetése fűződik az eddig főként tévében tevékenykedő James Bobin rendezéséhez, nem csoda hát, hogy az elvárások felkúsztak 40 millió fölé az öt napra (a szerda premiertől számítva). Ennek a film könnyedén meg tudott felelni, hiszen a szokványos péntek-vasárnap időszakra eső nyitány 30 milliót számlál, összesen pedig a 45 millióval kacérkodnak Miss Röfiék. Számításba véve a remek kritikákat, még hosszú út áll Muppeték előtt, pláne a téli szünet közeledtével, úgyhogy ha 1979-es önmagukat nem is érik utol, a további öt filmet simán lekörözheti nézőszámban is a legfrissebb, s ez igen dicséretes teljesítmény egy ilyen régi bandától. Ennek Breki is örül.

Az Aardman Animations a Csibefutammal robbant be a mozis köztudatba, s a csirkés gyurmafilm sikere azóta is kísérti őket, hiszen semmivel sem sikerült újra megközelíteni a 100 milliós határt. A Sony Picturestől esélyt kapó cég elvetemült veteménylények és csatornapatkányok után biztosabb talajra lépett: karácsonyi mozit hoztak tető alá, kerek 100 millió dollárból. Egy ilyen költségvetés már elsodorta a jobb sorsra érdemes Elvitte a vízet is öt évvel ezelőtt, s ha nem lenne még hátra a java, most a Karácsony Artúr (Arthur Christmas; hazai bemutató: már a mozikban) kapcsán is konghatna a vészharang, ugyanis az öt nap folyamán 17 millió dollár gyűlt össze, ami normális esetben még három napra is so-so volna csupán (hát még a tényleges 12,5 millió). Nem meglepő a viszonylagos érdektelenség, hiszen emberi szereplőkkel mindig nehezebb megnyerni a gyerekeket, mint táncoló vagy vívó állatkákkal, s annak ellenére, hogy a Hálaadás már jó pozíció egy karácsonyi filmnek, azért mégis csak a szezon és a fazon esete forog fenn. Nem kell tehát egyelőre aggódni, az ugyancsak éltető kritikáknak hála idővel lekörözi a Táncoló talpak 2.-t a Karácsony Artúr, s ha jól kíván a Télapótól, költségvetése is visszatermelhető, bár ehhez Tintinnek és Alvinnak is lesz egy-két szava.

Az eszeveszett tolongás nagy problémát jelent a tengerentúlon. Míg a hagyományosan árakciókkal járó Fekete Pénteken a vásárlók paprikasprével törnek maguknak utat a tömegben, addig az időzítést kissé elszámító Paramount Pictures a másik utat választotta magának: alaposan visszafogta A leleményes Hugo (Hugo; hazai bemutató: február 9.) premierjét, s mindössze 1277 mozi tűzte most műsorára. Martin Scorsese első filmje emberemlékezet óta, amiben nincs se egy 'fuck' se egy DiCaprio, esélytelen versenyzőnek számított jó ideig, tekintve, hogy előzetesei nem tettek lényeges különbséget a megannyi családi fantasytől, ám a kritikák napvilágra kerülésével sok minden megváltozott. Egyenesen az év legjobbjai közé katapultálta a Rotten Tomatoes a borsos árú (150 millió), több mint két órás vállalkozást, amit a forgalmazó feltehetőleg jól hasznosított a tévéreklámokban, hiszen a maga limitált szintjén igencsak szép eredményt produkált: megszorongatva a több mint két és félszer annyi helyen látható Karácsony Artúrt, 11 millió dollárt serénykedett össze nyitánya alkalmával e könyvadaptáció, szerdai debütálása óta pedig ugyancsak 15 milliót költöttek rá az érdeklődők. Ez erős mozinkénti átlagos bevételt jelent, méghozzá a Muppets-ével vetekedőt. Most tehát a Paramounton a világ szeme: ha jól játsszák ki kártyáikat, akkor A leleményes Hugóból még bármi lehet; a következő, országos premier nélküli hétvégét akár nyerheti is egy masszív moziszám-emeléssel.

Szokatlan szinten, 244 moziban mutatta be a Weinstein Company a My Week with Marilyn című filmet, melyben a címszereplő hölgyeményt az agyba-főbe dicsért Michelle Williams kelti életre. Öt nap alatt 2 millió dollárt gyűlt a kasszákba, ami jó eredmény, noha nem takar kiemelkedő moziátlagot. Bemutatkozott az A Dangerous Method és a The Artist is néhány moziban, nem meglepő módon kiugró egy helyre jutó összeggel.

> még játsszák
Első tehát újfent az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész, noha a Summit Entertainment forgalmazta blockbuster embereset zuhant a második hétre. 42 millió dollár csaknem egy százassal kevesebb a nyitánynál, bár mit számít ez, ha már a 110 milliós költségvetés kétszerese szerepel a bevételi oldalon. Minden bizonnyal folytatódni fog a hétmérföldes léptékű elpártolás a továbbiakban is (már csak a temérdek mozit követelő nagypályás premierek özöne miatt is), de ezzel együtt is méretes sikerről van szó.

A Táncoló talpak 2. megsínylette az érkező triót, hiszen egy számítógép-animációs családi filmnek ilyenkor nem szabadna 35% fölött esést produkálnia. A Warner Bros. szaladhat a pénze után, hiszen az eddigi 44 millió még fényévekre van a 135 milliótól, s nem utal arra semmi jel, hogy a közönség hajlandó a felszínen tartani a pingvineket, ha itt vannak a Muppetek, Hugo és Karácsony Artúr is. A büdzsé felére formálhat igényt jelen állás szerint George Miller filmje.

Egy másik George, a Clooney viszont szép reményeket dédelgethet az Utódok című filmjéhez kapcsolódva, hiszen a már 400 moziban látható dráma 7 millió dollár felett fialt péntek és vasárnap között, ami meggyőző egy még mindig korlátozottan elérhető alkotástól.

> végszó & ami jön
Bár kifejezett kudarcról egy esetben sem beszélhetünk, a hétvége összforgalmán még sincs semmi méltatnivaló, hiszen az előző körben, s egy évvel ezelőtt is lényegesen nagyobb bevételt generált az élboly. Ezután rendszerint egy nagy pihenés következik a nézők részéről, nem is időzítettek országos bemutatót december első víkendjére a forgalmazók, szóval lehet tippelni, hogy a Hajnalhasadás, a Muppets avagy a Hugo nyeri-e az újabb megmérettetést.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (1) The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 ($42.0m/$221.3m)
02. (ú) The Muppets ($29.5m/$42.0m)
03. (2) Happy Feet Two ($13.4m/$43.8m)
04. (ú) Arthur Christmas ($12.7m/$17.0m)
05. (ú) Hugo ($11.4m/$15.4m)
06. (4) Jack and Jill ($10.3m/$57.4m)
07. (3) Immortals ($8.8m/$68.6m)
08. (5) Puss in Boots ($7.5m/$135.4m)
09. (6) Tower Heist ($7.3m/$65.4m)
10. (10) The Descendants ($7.2m/$10.7m)

> kapcsolódó bejegyzések
box office: 2010 azonos hétvégéje (Harry Potter 7/1, Aranyhaj)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Alkonyat: Újhold, Vén csontok)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Négy karácsony)
box office: 2007 azonos hétvégéje (Éberség)
kritika: Arthur Christmas

Kövess minket Facebookon is!

Címkék

box office animation martin scorsese amy adams jason segel the muppets aardman children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr754541106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.11.27. 19:55:00

Ilyenkor nagyon tud fájni, hogy messze van Amerika: a hat nyitó filmből hatot néztem volna meg, illetve ötöt, mert az Arthur már megvolt. Ez utóbbi itthon se fogja megváltani a világot.

xyzdg1981 2011.11.27. 21:04:55

Bár csak billentyűzetkoptatás mégis kijelentem, hogy mélységesen egyetértek... (:/

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása