aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: kasszahasadás Takács Máté
2011. november 21. 15:51:30

Kategória: 1 komment

Magyar mozibevételek, 2011. november 17. - 20.

Nagyon tele kívánták tömni bankjegyekkel a magyar nézők az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. részt játszó mozik pénztárait, nem csoda hát, hogy az év második legerősebb nyitánya született meg. Ezalatt Az adósság nem jelentett túl csábító alternatívát.

Magyar mozibevételek, 2011. november 17. - 20.

Nagyon tele kívánták tömni bankjegyekkel a magyar nézők az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. részt játszó mozik pénztárait, nem csoda hát, hogy az év második legerősebb nyitánya született meg. Ezalatt Az adósság nem jelentett túl csábító alternatívát.

> startolt
Ismétlés: az Alkonyat röviddel az amerikai premier után már futott a magyar mozikban is az SPI forgalmazásában, igen szerény, 10 ezer nézőt alig meghaladó első hétvégével. Az ébredező rajongói bázisnak köszönhetően azonban végül 70 ezer néző fölé jutott, ami a folytatás számára már kezdőtétnek is kicsi volt. Az Újhold két évvel ezelőtt, már a Fórum Hungary prezentálásában érte a honi teátrumokat, igaz, csak pénteken, vagyis három napja volt 132,6 millió forint felhalmozására. Rendkívül erős összeg, amit a Napfogyatkozás tavaly nyáron csak öt nap alatt hódított meg (szerdán rajtolt el). Az első rész óta tehát a Hajnalhasadás, 1. rész az első a szériában, ami a szokványos, csütörtöki premiert kapta, s a négy nap folyamán 136,5 millió forintot kasszírozott (ennél többet idén csak Potter markolt). Ez csaknem beéri a Napfogyatkozás öt napos bankolását (139,1m), az Újhold nyitányánál pedig magasabb is, noha az ugye egy nap hátránnyal kénytelen részt venni az összevetésben. De lényegtelen tovább ragozni a dolgot, a Twilight Saga nálunk is töretlen népszerűségnek örvend, s az ég világon semmi sem kezdheti ki ezt a kedveltséget; a Batman-széria mellett a másik, ami esetében az is teljesen mindegy, sőt, inkább megkövetelt, hogy feliratosan folyjanak a vetítések. Az 55 kópiás terjesztés az élmezőnyben van a legszélesebb magyarországi bemutatók között, s a 116 859 érdeklődőnek csak 42,3%-a budapesti, ami újabb nagyon jó arány a ProVideo számára a múlt heti Halhatatlanok megoszlása után. A forgalmazó egyébként azzal, hogy átvette a stafétát a Fórum Hungarytól, nyomban el is könyvelheti januárban kezdődött mozis működése legeredményesebb bemutatóját, de hát ez nem is volt kérdés. A fővárosban 36,4%-os kihasználtsággal futott a film szerda éjfél és vasárnap este között, a Cinema City Westend csaknem félházzal a négy nap folyamán, s még a legerőtlenebb telítettséget mutató mozi is jó volt 26,8%-ra. Az Újhold 299 ezer, a Napfogyatkozás pedig 300 ezer eladott jegyig vitte, úgyhogy most is hasonló lehet a cél.

John Madden rendező korábban romantikusabb húrokat pengetett, mint most. A Szerelmes Shakespeare és a Corelli kapitány mandolinja meg is találta a közös nevezőt a magyar nézőkkel, ellenben Az adósság rosszkor jött rossz helyre. A kémthrillerek alapvetően változatos képet festenek hazánkban, ám egy ilyen cím a válságos időkben nagyon nem nyerő. Na persze nem ez volt az igazi baj a UIP filmjével, pusztán az, hogy kevés emberhez szól. Nem véletlenül került fel a plázamozik mellett a fővárosi Művész és Puskin műsorára is, s a 3,8 millió forintos nyitány a fővárosra eső részéből e két artmozi részesedése üti is pár multiplexét. Az egyetlen vidéki helyszínen, az egri Agria moziban egyébként 186-an fordultak meg (a teljes 6,3%-a). Tavaly a hasonló tájt bemutatott Az amerikai jobb kört futott, nyilván nem kis részt George Clooney nevének köszönhetően, s Az elszánt diplomata közel öt éve ugyancsak nagyobb forgalmat bonyolított. Hiába, a UIP csak a vígjátékokban és a nagypályás darabokban bízhat már, de Az adóssággal idén már nem először bizonyította, hogy nem csak a tuti tippek számítanak nekik.

Az elismerő kritikákkal illetett Tomboy című francia dráma 152 ember érdekelt, ami nem a legütősebb a Cirko-gejzír mozi vendégeitől, de még belefér. A Séraphine ugyancsak nem mozgatta meg a hazaiak fantáziáját: átlagosan 11-en ültek egy vetítésen Budapesten, összesen amúgy 101 fő. Az Út a csillagok alatt című magyar dokumentumfilmre 146-an voltak kíváncsiak az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

> még játsszák
A korábbi filmek mind nagyon jól tartották magukat. A Halhatatlanok 27,2 millióval a második helyen futott be, összbevétele pedig már a 80 millió forintot verdesi alulról. A Hogyan lopjunk felhőkarcolót iránt az kereslet alig több mint 20%-ban csökkent, a UIP vígjátéka így ugyancsak 20 millió forint fölött tudott maradni a második víkenden. Eddig 55 milliót gyűjtött, ám az ezen a héten érkező Testcsere komoly tényezőként kalkulálandó a továbbiakban. Az Éjfélkor Párizsban szintén nem veszített lényegesen az érdeklődőkből; a Budapest Film gondozottja 22 millió forintot és 18 ezer nézőt gyűjtött 11 nap alatt.

A Lopott idő hazai sikeréről az Origo Filmklub külön cikkel rukkolt elő. Az InterCom sci-fijének titkáról akár egy egész könyvön keresztül lehetne értekezni, tény, hogy a magyaroknál nagyon betalált (de egyébként nemzetközileg máshol is jó köröket fut). Ezen a héten 15 millió forinttal a negyedik, összbevétele pedig megközelíti a 180 milliót. A nézettség már biztosan nem fejlődik 200 ezer fölé, ám az eddigi 147 ezer fő így is kétszerese annak, ami már bőven jó lett volna.

A Tintin kalandjai 3D és IMAX mellett is erőlködik az 50 millió forintért, míg a Delfines kaland 75 millió közelébe úszott. Előbbi kevés, utóbbi megfelelő.

> végszó & ami jön
A Hajnalhasadás, 1. rész önmagában is megszégyenítette az egy évvel korábbi mezőnyt, ám így együttesen a lista igazán nagy számokat produkált: 190 ezren mentek el megnézni a top 10 filmjeinek valamelyikét, 234 millió forintos bevételhez juttatva a mozikat. A következő menet komolyabb kihívást tartogat: 2010-ben akkor Harry Potter vette kezelésbe a dolgokat, most pedig egy családi mozi (Karácsony Artúr), egy vígjáték (Testcsere) és egy akciófilm (Válogatott gyilkosok) kell, hogy jól egészítse ki az negyedik Alkonyat második hetét a megfelelő mértékben.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (ú) Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész (136,5m/136,5m) [116 859]
02. (1) Halhatatlanok (27,2m/79,2m) [53 204]
03. (2) Hogyan lopjunk felhőkarcolót (21,8m/55,6m) [45 231]
04. (3) Lopott idő (15,0m/177,1m) [147 420]
05. (4) Tintin kalandjai (9,1m/49,2m) [36 697]
06. (5) Éjfélkor Párizsban (8,4m/22,3m) [18 174]
07. (7) Delfines kaland (5,6m/73,2m) [53 040]
08. (6) Kémkölykök 4D: A világ minden ideje (5,3m/55,6m) [39 999]
09. (ú) Az adósság (3,8m/3,8m) [2950]
10. (8) Fertőzés (1,5m/66,6m) [54 358]

> kapcsolódó írások
box office: 2010 azonos hétvégéje (Száguldó bomba, Bérgyilkosék)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Alkonyat: Újhold)
kritika: Az adósság
kritika: Séraphine

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

Kövess minket Facebookon!

Címkék

fantasy thriller box office cirko romance twilight robert pattinson kristen stewart taylor lautner provideo spy movie magyarvalosag box office budapest uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394541090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.11.21. 16:33:37

Legalább lesz miből ellenpontozni A három testőr buktáját. Amúgy annyira hiányoznak az ilyen eseményfilmek. Anno majd minden hónapban felzarándokoltunk Budapestre egy-egy éjféli vetítésért.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása