aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: katasztrófa Takács Máté
2011. szeptember 11. 17:55:18

Kategória: film Szólj hozzá!

> Amerikai mozibevételek, 2011. szeptember 9 -11.

Semmi váratlan: szeptember második, igen silány hétvégéjén a Fertőzés című thriller letaszította a trónról a továbbra is intenzíven menetelő A segítséget, miközben a többi premier alig-alig érdekelte az emlékező amerikaiakat.

> startolt
Jól időzítette a Warner Bros. Steven Soderbergh új filmjét, s még csak érzékenyen sem érintette a közönséget, hogy egy katasztrófa tizedik évfordulóján katasztrófát tolnak az orruk alá még a vásznon is. A Fertőzés (Contagion; hazai bemutató: október 13.) márpedig a kritikusok szerint is hatásosan festi meg egy vírus elterjedésének történetét, s egy hasonló sztori már bő tizenöt évvel ezelőtt is jól működött, a mai paranoiás világban meg aztán pláne. Több mint 22 millió dollárral nyitott az élen az Oscar-díjas hölgyeket (Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard) és Oscar-jelölt urakat (Matt Damon, Jude Law, Laurence Fishburne) felvonultató dráma, ami könnyedén megfelel az elvárásoknak, s erről a pontról az év ezen szakában egész könnyen lehet 100 millió tájékára jutni kedvező szájhagyomány mellett, emlékezzünk csak a tavalyi Tolvajok városára, vagy a 2008-as Sasszemre. A mai árfolyamra átszámítva hasonlatosan kezdő, ugyancsak egy sor ismert színészt magáénak tudó Vírus pályáját valószínűleg nem követi a Fertőzés (az 124 millió dolláros végződést jelentene), de elnézve a hónap hátralévő részének kínálatát, így is komoly esélye van a kilenc számjegyűek közé jutni. Abban az esetben a 60 millióból forgatott produkció a direktor úr hatodik százmilliós kasszasikere lehetne, s ez nem is rossz olyasvalakitől, akinek első hat filmje átlagosan 4,6 millió dollárt gyűjtött az amerikai kasszáknál.

Hiába az éltető kritikák, a Warrior című akció-dráma a szokásos szeptemberi érdektelenség áldozata lett. A Lionsgate-tre mostanság, de igazából már konstans módon jár rá a rúd, hiszen a Conan, a barbár vaskos bukása után még egy 25 millió dollárból készült filmet sem képesek oly mértékben a közönség figyelmébe ajánlani, hogy 5,2 millió dollárnál több szülessen a nyitóhétvégén. Ez a gyenge kezdés egyrészt a tucatjellegű címnek, másrészt az ismeretlen főszereplőknek tudható be, de a bunyós sztorikból (pláne a 140 percesekből) is elege lesz egyszer a mélyen tiszteltnek, még akkor is, ha tulajdonképpen képesek megfelelő módon elmesélni történetüket - ez utóbbiban jeleskedett A harcos, s most a Warrior is (vajon mi lesz a magyar címe?), de sajnos a kedvező visszhang sem viheti ilyen mélyről 20 millió fölé A zsaruk becsülete rendezőjének munkáját.

A fennmaradó premierekre aligha érdemes szót vesztegetni, de a rend kedvéért azért mégis. Az Adam Sandler-gyár, azaz a Happy Madison új produktuma, melyhez a hírek szerint rettenetesen béna reklámokat kanyarítottak, kínosan hidegen hagyta a közönséget: a Sony által forgalmazott Bucky Larson: Born to Be a Star 1500 moziból nem bírt 1,5 millió dollárt, azaz mozinként ezret sem összekaparni. A Creature címre hallgató horrorfilm véletlenül rátévedt ugyancsak több mint 1500 filmszínház vásznára, s ez a louisianai mocsári szörnyről szóló, 3 millió dolláros vállalkozás egy teljesen felesleges bejegyzéssé lett az év országos bemutatói között, messze félmillió alatti startjával. Mi valószínűleg a film+ csatorna műsorán találkozhatunk majd vele.

> még játsszák
Három heti vezetést követően (a Box Office Mojo jelentése szerint napi szinten a Hatodik érzék óta nem volt film ilyen hosszan #1) A segítség visszavonulót fújt, ám megmaradt második tényezőnek a toplistán 40%-os csökkenésével. A Disney filmje pár napra van a 140 milliótól. A Labor Day-hétvége után a legtöbb film masszívan bukdácsolt lefelé 50%-okat, közölük is kirí az Apollo 18 és a Cápák éjszakája mélyrepülése. A két PG-13-as horrorfilm továbbra is küzd a 20 millióért.

> végszó & ami jön
A Fertőzés mentette a mezőny becsületét, ám azt nem tudta megakadályozni, hogy az év leggyérebb víkendje kerekedjen a mostaniból. A kilátások nem túl kecsegtetőek, hiszen a következő ismét új nyertest avathat e nem túl dicsőséges listán: a Fertőzés ismétlés előtt áll a dobogó legfelső fokán, mikor is a Csak tudnám, hogy csinálja! című vígjáték, a Szalmakutyák-remake, a Drive - Gázt! és a 3D-vel dúsított Az oroszlánkirály téblábol be a tengerentúli mozikba.

> a top 10
01. (ú) Contagion ($22.4m/$22.4m)
02. (1) The Help (8.9m/$137.3m)
03. (ú) Warrior ($5.2m/$5.2m)
04. (2) The Debt ($4.8m/$21.9m)
05. (6) Colombiana ($3.9m/$29.7m)
06. (5) Rise of the Planet of the Apes ($3.9m/$167.8m)
07. (4) Shark Night 3D ($3.4m/$14.7m)
08. (3) Apollo 18 ($2.9m/$14.9m)
09. (7) Our Idiot Brother ($2.7m/$21.3m)
10.
(9) Spy Kids: All the Time in the World ($2.5m/$34.2m)

Címkék

horror thriller anniversary box office comedy matt damon jude law drama action kate winslet laurence fishburne marion cottilard steven sodebergh

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr354540662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása