aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon: amanda - norvég filmdíj Németh Barna
2011. augusztus 29. 23:07:00

Kategória: Szólj hozzá!

A skandináv film szerelmesei böngészhetnek egy kis utánpótlás után Norvégia legjavából, legalábbis ami a döntnökök szerint az. Csodák csodájára egy filmnek már van magyar premieridőpontja, egy meg - hogyismondjam - más forrásból gyűjtött magának szép kis rajongótábort.

A skandináv film szerelmesei böngészhetnek egy kis utánpótlás után Norvégia legjavából, legalábbis ami a döntnökök szerint az. Csodák csodájára egy filmnek már van magyar premieridőpontja, egy meg - hogyismondjam - más forrásból gyűjtött magának szép kis rajongótábort.

A legjobb filmnek járó díjat a Kongen av Bastoy, azaz King of Devil's Island című film nyerte, ami egyúttal vitte a legjobb férfi mellékszereplőnek (Trond Nilssen) és a legjobb zeneszerzőnek járó szobrocskákat is. A Stellan Skarsgard főszereplésével készült film a huszadik század elejére kalauzolja nézőjét egy fiúk számára fenntartott nevelőintézetbe. Ebbe a rideg, hideg és minden tekintetben barátságtalan környezetbe érkezik egy új fiú, aki lázadást szít az elnyomók ellen - méghozzá véresen komoly lázadást. Az már a trailerből is jól látszik, hogy ez még a néhány évvel ezelőtti Oscar-jelölt Könyörteleneknél (Ondskan) is keményebb film lesz:

Bár a fődíjat nem tudta megkaparintani, az est legtöbb díjával vigasztalódhat a Limbo című alkotás, ami a női főszereplőnek (Line Verndal), a női mellékszereplőnek (Lena Endre - Millenium-trilógia), az operatőrnek, a látványtervezőnek és a hangmérnöknek is díjat hozott. A film egyébként egy anya küzdelmeit mutatja be, aki két gyerekével pakol fel, hogy otthagyja otthonát és a karibi térségbe költözzön férje után, aki egy fúrótornyon dolgozik. Skandinávia után azonban idegenül hat ez a környezet és a nő nem bírja megszokni, hogy nem a maga ura... ráadásul még a férje is megcsalja, úgyhogy végképp válaszút elé érkezik.

Norvégia történetének leglátványosabb bankrablását bemutató Nokas című alkotás nyerte a legjobb rendezőnek (Erik Skjoldbjaerg - ő rendezte Nolan Álmatlanságának eredetijét) és a legjobb forgatókönyvírónak járó díjakat. Ez ugyan sokakat meglepett, a trailer azonban bennem eloszlatta a kételyeket; kőkemény film lehet:

A legjobb férfi főszereplő Henrik Rafaelsen lett a hamarosan nálunk is mozikba kerülő (szeptember 15.) Happy Happy című filmben nyújtott alakításáért (egyébként ő játssza a hűtlen férjet a fentebb emlegetett Limbóban). A filmről egyébként volt már szó itt, úgyhogy most jöjjön újra a trailer ehhez a "minden benne van, amit egy skandináv filmben szeretünk" alkotáshoz:

És végül jöjjön az, amit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, vagyis a közönségdíj és a legjobb képi effektusok díjának büszke tulajdonosa, a The Troll Hunter, amelyben egy csapat egyetemista indul útnak, hogy dokumentumfilmet készítsen a kormány által eltitkolt, de valójában létező trollokról:

Címkék

independent dij dijszezon eurocinema dijszezon 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr964540435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása