aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: a mozijegy ára Takács Máté
2011. június 14. 16:01:54

Kategória: 1 komment

Magyar mozibevételek, 2011. június 9 - 12.

A mozijegy ára nem csak pénzértékében mérendő. Alternatív költségei, kiváltképp verőfényes napsütéses időjárás esetén, illetve a kapott élmény feltételezhető mértéke mind meghatározóak a magyar nézők számára. Így a Koszorúslányok - A pap 3D - Az igazság ára triónak még egy szünnapi hétfőt megelőző hétvégén is nehéz dolga akadt az elmúlt hetek nagyszabású produkcióival szemben, s csak egyikük küzdötte be magát az országos top 5-be, így is meglehetősen szerény eredménnyel.

Magyar mozibevételek, 2011. június 9 - 12.

A mozijegy ára nem csak pénzértékében mérendő. Alternatív költségei, kiváltképp verőfényes napsütéses időjárás esetén, illetve a kapott élmény feltételezhető mértéke mind meghatározóak a magyar nézők számára. Így a Koszorúslányok - A pap 3D - Az igazság ára triónak még egy szünnapi hétfőt megelőző hétvégén is nehéz dolga akadt az elmúlt hetek nagyszabású produkcióival szemben, s csak egyikük küzdötte be magát az országos top 5-be, így is meglehetősen szerény eredménnyel.

> startolt
A premierek háza táján a legtöbben a Koszorúslányok című vígjátékot választották, ám ez sovány vigaszt nyújt akkor, ha a bevétel alig több mint 11 millió forint. A UIP-Duna Film szinkronizált bemutatója fenemód nagy érdektelenségbe torkollott, aminek szembeötlő oka a hasonló szórakozást nyújtó, már bejáratott névként jelen lévő Másnaposok 2. menetelése. Akadtak Judd Apatow-produkciók a múltban, amelyek nem találták meg az összhangot a magyarokkal, s azok aztán tényleg nem, ám a Koszorúslányoknak ezen lagymatag, 10 ezer néző alatti középszerűség még ennek tudatában is méretes csalódás. Az országos listán hatodik helyen befutó film azért még szépíthet a nyár folyamán, hiszen a tavaly ilyenkor még gyatrábban kezdő Ilyen a formám is végül 60 ezer néző felett zárt.

Bevétel szempontjából nyerőbb a Koszorúslányoknál A pap - Háború a vámpírok ellen, noha valamivel kevesebb nézőt vonzott. Ennek oka az, hogy az érdeklődők minden esetben kénytelenek voltak 3D-s jegyet váltani rá, hiszen csak ebben a formában látható az InterCom terjesztése. A szinkronizált fantasynek ugyanakkor lényegi vonzereje éppen térhatásúságában áll, hiszen a honiak nem szokták kitüntetni figyelmükkel még ilyen mértékben sem a hasonszőrű produkciókat; elég a rendező-főszereplő páros előző munkájára, a Légióra gondolni, amelyre csak hatezren ültek be tavaly márciusban a premierkor, de a Daybreakers - A vámpírok kora vagy a Pandorum még siralmasabb számokat hozott, hogy csak a tavalyi felhozatalnál maradjunk. Paul Bettany kereszteshadjárata tehát még örülhet is közel 14 milliós nyitányának, mert natúrban ez csak feleennyi lenne.

Bár csak hetedik helyen futott be az országos listán, mindenképpen (erkölcsi) győztesnek kell kikiáltanunk Az igazság ára című jogi thrillert. A ProVideo filmje ugyanis Budapesten simán verte a két nagyobb kaliberű társát - hogy mégsem előzte be őket összességében, az a további megyékben tapasztalt alacsony érdeklődésnek tudható be. A 17 kópiából 7 jutott egyéb nagyobb városokba, viszont a nézőknek csak 19,8%-át regisztrálták Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Kaposvár, Szeged, Pécs és Miskolc mozijaiban. A 10 millió forintos kezdés mindent összevetve kielégítő egy efféle, fehér hollóként jelen lévő produkciónak (alig marad el a forgalmazó előző eresztésétől, a Forráskódtól); mivel a szájhagyomány itthon is jónak tűnik, még tisztességes köröket futhat Michael Connelly könyvének adaptációja, s mondjuk Az ítélet eladót (32 ezer néző) még be is foghatja, noha a Ha ölni kell vagy a Tiszta ügy (mindkettő 50 ezer felett) már túl távolinak hat.

> még játsszák
Harmadik hete a Másnaposok 2. köti le legjobban a magyar nézők figyelmét. Az InterCom kasszasikere 37,5 millió forinttal tartózkodik az élen, összbevétele pedig 265 millió környékén jár, de ami lényegesebb, hogy nézettsége a 225 ezer küszöbén áll, s ez bizony jelenleg százezres előnyt jelent az első részhez viszonyítva, bár még további 95 ezer fő kell annak teljes lefőzéséhez. A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken szépen hajózik a 300 ezres korlát felé, amit legutóbb az Üvegtigris 3. közelített meg. A Fórum kalandfilmje 35 millió forinttal képviselteti magát most, összbevétele pedig nemsokára a 400 milliót is eléri. Ez derék dolog, még ha 3D nélkül nagy szakadék is lenne az előző részek és a mostani között. Ugyancsak több mint 30 millióval futott be a Kung Fu Panda 2. A UIP animációs mozija kedvező mértékben csökkent, ám az igazi megváltásig még egy csöppet ki kell bírnia: a nyári szünet berobbanásával vélhetően megugrik a mostani, a 90 ezret alulról verdeső (kevés!) nézettsége. Megőrizte negyedik helyét az X-Men: Az elsők, ám az InterCom képregény-adaptációja 43%-os veszteségeket szenvedett, ami nem jó fejlemény, de talán ebben az esetben is segít a diákok hétköznapjainak felszabadulása; még ezzel együtt sem valószínű azonban, hogy a 45 ezer érdeklődő legalább megduplázódik még.

> végszó & ami jön
Bár nálunk a filmek határozzák meg igazán a nyári szezont, s nem fordítva, mint Észak-Amerikában, azért egy ilyen nézőmágnestől mentes júniusi -hosszú- hétvége nem nyerő az összforgalomra nézve. Szerencsére az elmúlt hetek slágerfilmjei mentették a menthetőt, noha ez sem akadályozhatta meg a top 10 veretes, 31%-os visszaesését az előző víkendhez képest. Komfortként csak annyi szolgálhat, hogy a tavalyi mezőnyt kenterbe veri a mostani, hiszen akkor kiürültek a mozitermek a labdarúgó-világbajnokság miatt. Ezen a héten a Super 8 igyekszik majd nem becsődölni nálunk - a kockázat messze nagyobb, mint a tengerentúlon. A ProVideo ezalatt egy fix pontnak ígérkező darabot, a Szerelem kölcsönbe című romantikus vígjátékot hozza, az ínyencebbeknek pedig Audrey Tautou és a Mosás, vágás, ámítás lesz terítéken több plázamoziban is holnaputántól.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (1) Másnaposok 2. (37,5m/264,4m) [224 114]
02. (3) A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (35,4m/373,0m) [272 893]
03. (2) Kung Fu Panda 2. (33,3m/116,1m) [87 752]
04. (4) X-Men: Az elsők (16,3m/54,8m) [45 642]
05. (ú) A pap - Háború a vámpírok ellen 3D (13,8m/13,8m) [9099]
06. (ú) Koszorúslányok (11,3m/11,3m) [9257]
07. (ú) Az igazság ára (10,0m/10,0m) [7811]
08. (5) Halálos iramban: Ötödik sebesség (3,8m/155,7m) [134 798]
09. (6) Rio (2,2m/243,0m) [185 957]
10. (-) Bogyó és Babóca: 13 új mese (1,6m/6,0m) [7176]


> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (Ilyen a formám, Rémálom az Elm utcában, Marmaduke)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Képlet, Rockhajó)
kritika: Koszorúslányok


A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

box office comedy judd apatow matthew mcconaughey intercom paul bettany provideo magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr104539843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.06.14. 17:22:31

Sajnálom a Koszorúslányok leszereplését, főleg a lelketlen, mindenféle kreativitást és szellemet nélkülöző Másnaposok remake-kel szemben. Ugyanakkor - akit érdekel, annak - jelzem, hogy a Chloe-t már csak egy hajszál választja el a 10.000 nézőtől. Mi itt szép csendben örvendezünk efelett. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása