aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: x-men first class Takács Máté
2011. június 02. 20:53:46

Kategória: 4 komment

Június első hétvégéje a mutánsoké.

Június első hétvégéje a mutánsoké.


Észak-Amerika

Miután a Farkason kívül nem látták több eredet-filmnek értelmét, a Foxnál a reset gomb megnyomása mellett döntöttek. Érthető: Farkas, mint a legérdekesebb és legnépszerűbb X, 180 millió dollárig jutott, mindenki másnak csak kínszenvedve lett volna meg a 100 millió, már ha egyáltalán. Viszont az X-Men olyan erőteljes név, hogy abbahagyni vétek lett volna. És a kritikák szerint nem csak üzleti szempontból: az X-Men: Az elsőknek nagyon nagy szüksége van arra, hogy a nézők szeressék (ami az újságírók szeretetéből következtethető), s így hosszabb távon érvényesülhessen. A kezdet ugyanis nem ígér olyan startot, ami a franchise utóbbi három részét jellemezte. Az elsőkben új színészekkel és új korral kell megbarátkozni, és még csak nem is 3D-s. Viszont jókor érkezik: Thor már visszavonulót fújt sikeres bevetéséből, az utóbbi hetek filmjei pedig kellően eltérőek ahhoz, hogy semmi ne jelentsen számottevő konkurenciát. Matthew Vaughn filmje egyedüli premierként érkezik pénteken az ekkora kaliberű filmeknél szokott mennyiségű filmszínházba, s a különféle prognózisok 50 és 70 millió közé teszik az első hétvégi bevételt. Ennek alsó határa illendő volna, s szinte biztosra is vehető, míg a felső korlát már nagyon erős bemutatkozást jelentene. Az igazság épp a kettő között várható.

A Másnaposok 2. egy fergeteges hetet zár ma, 8 nap után bevétele 155 millió dollár körül áll majd. Ez nagyon intenzív érdeklődést jelent, ami nagyon intenzív csökkenéssel jár. Igen szerencsésnek kell lennie a filmnek ahhoz, hogy megcsípje a 200 milliót vasárnapra: 50%-on belüli negatív változás szükségeltetik a mutatványhoz. Az 55% valószínűbb, így a második hétvégét 38 millió dollár környékére érdemes belőni.

A Kung Fu Panda 2. nem mutatott átütő energiát az első hétvégén, ám egy animációs mozinak kevésbé van félnivalója, ha többedik hetekről van szó. A DreamWorks 3D-s produkciója 75 millió dollár fölé jut csütörtök folyamán, majd ideális esetben egy 35%-nál nem nagyobb hátralépéssel veszi be a százmilliót. Ez 30 millió feletti víkendet jelentene, ami már nem is marad el oly nagy mértékben az első rész 33,6 milliós második körétől.

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizekenre a harmadik hétvége köszönt. A Disney kalandfilmje 172 millió dollár körüli összeggel vág neki a pénteknek, s egy közel 56%-os zuhanást követően nem ártana 40% alatti visszalépést produkálnia. Ha kedvezően alakulnak a dolgok, akkor 195 millióhoz ér a film, de egy újabb felezés sem szabad, hogy bárkit is váratlanul érjen.

A Koszorúslányok ezalatt teljes nyugodtsággal várhat egy újabb 10 millió fölötti hétvégét, egyúttal a századik millió beérkezését.


Magyarország

Itthon az X-Men-széria sosem vált vérbeli kasszasikerré (bár az első rész kezdetben annak látszott, aztán gyorsan lemorzsolódott), de eddig mindig megbízhatóan teljesítettek. Az eredeti trilógia epizódjaira átlagosan 145 ezren voltak kíváncsiak (nem túl nagy szórással), míg az X-Men kezdetek: Farkas 110 ezer nézőt vonzott; az X-Men: Az elsők számára ez egy cél lehet. Az első hétvégi eredményt illetően harmadik helyre lehet számítani a Kung Fu Panda 2. és a Másnaposok 2. mögött, minimálisan 30 ezer nézővel, jobb esetben a Farkaséval egyenlő 37 ezer látogatóval, bár ehhez nem ártana a 3D, ami nincs. Szerencsére az InterCom még nem mondott le a feliratos verziókról, így a Másnaposok 2. után ez a produkció is látható olvasandó formában, a MOM Park mozijában.

A hétvége győztese minden bizonnyal a Kung Fu Panda 2. lesz. Az első részre 2008-ban több mint 300 ezren ültek be, s nincs ok kételkedni benne, hogy a 3D-vel felturbózott folytatás befogja elődjét. Az három évvel ezelőtt 54 ezres közönséggel büszkélkedhetett első vasárnapját zárva, ami ezúttal nem kihívás. A premier előtti vetítések igen jó előjelként szolgálnak, hiszen már több mint 10 ezer nézővel vette be az ország mozijait a kungfuzó panda a mai napon, s a hétvégén akár 70 ezerre is duzzadhat ez a szám. A filmet eredeti nyelven, felirat nélkül, 3D-s változatban is meg lehet nézni az Aréna Plaza és a MOM Park mozijában.

A Másnaposok 2. alaposan megmozgatta a magyarokat, a bemutató napja, csütörtök és szerda között több mint 124 ezer főt vonzott, s ezzel bizony beelőzte A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizekent, már ami az első heti érdemeket illeti. A vígjáték nagyon erősnek ígérkezik a második héten is, érdemes 50 ezer néző fölötti forgalomra készülni, s így igen rövid idő alatt 175 ezren járják majd meg a nézőtereket.

Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége ill. az akkor éppen aktuális bevétel összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet.

Címkék

box office intercom x men kung fu panda uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr164539790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.06.02. 21:01:22

A Kung Fu Panda 2 szinkronja király, nyugodtan bevállalható, az X-Ment viszont inkább eredetiben ajánlanám. Kevés a jó fiatal szinkronhang Magyarországon, és ebben a filmben főleg ők jutnak szóhoz.

Ismeretlen_82723 2011.06.02. 21:05:55

1: Teljesen egyetértek. Én mint szinkront-nem-elutasító-ember, nagyon bánkódtam az X-Men szinkronja miatt. Egyedül kb. a McAvoy-Hevér Gábor párosítással voltam elégedett, meg persze Epres Attila is mindig jó, de egyre inkább dzsóker lesz belőle (lásd: Kőszegi Ákos). Nagyon úgy éreztem, sebtében behívták, aki épp ráért, aztán kerestek neki egy szerepet a filmben. :/ A Panda viszont ezúttal is jeles ezen a téren. Még egyik nagy kedvencem, Csernák János is felmondott két sort! (Bár meghallgatnám Gary Oldman gonosztevőjét Rajkai Zoltán helyett).

Ismeretlen_1068 2011.06.02. 21:08:44

2: Kénytelen leszek újranézni eredeti hanggal is a filmet, hátha nem érzem majd olyan cikinek a szövegeket, hátha beszippant a dráma, hátha January Jones játéka is életre kel... :)

ElderPredator 2011.06.04. 11:05:59

Hujber Ferenc-Magneto....MIÉRT ?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása