aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: száguldó bukta Takács Máté
2010. november 22. 15:43:05

Kategória: 3 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. november 18 - 21.

Egy szakajtónyi új filmmel lőttek bakot a forgalmazók, így harmadik hete a TERHES TÁRSASÁG - GRU páros aratja le a babérokat. A bevételi rangsorolás szerint azonban helycserés támadás történt: a UIP 3D-s animációja vezet, míg a hétvégén a legtöbb nézőt vonzó komédia a második. A premierek közül a BÉRGYILKOSÉK szenvedte a legkisebb vereséget a harmadik helyen, a negyedik helyezett SZÁGULDÓ BOMBA vitathatatlanul a hétvége vesztese lett, míg a UIP jobban járt a JACKASS 3D-vel, mint az ÖRDÖG-gel.

> Magyar mozibevételek, 2010. november 18 - 21.

Egy szakajtónyi új filmmel lőttek bakot a forgalmazók, így harmadik hete a TERHES TÁRSASÁG - GRU páros aratja le a babérokat. A bevételi rangsorolás szerint azonban helycserés támadás történt: a UIP 3D-s animációja vezet, míg a hétvégén a legtöbb nézőt vonzó komédia a második. A premierek közül a BÉRGYILKOSÉK szenvedte a legkisebb vereséget a harmadik helyen, a negyedik helyezett SZÁGULDÓ BOMBA vitathatatlanul a hétvége vesztese lett, míg a UIP jobban járt a JACKASS 3D-vel, mint az ÖRDÖG-gel.

> #1
Két hét másodhegedűs-szerepet követően a globális szinten 525 millió dollár felett járó GRU című animációs film magához ragadta a vezető pozíciót. A UIP 3D-s bemutatója 26 millió forintot gyűjtött az elmúlt négy nap folyamán, 19 és félezer nézőnek köszönhetően, s ezzel összbevétele 160 millió fölé ért. Nézettsége azonban egyelőre nem kiemelkedő: egy-két nap múlva fogadja 120 ezredik látogatóját, így az igencsak kérdéses, meglesz-e a 200 000. is. Az esélyeket nagyban rontja, hogy decemberben több versenytárs is érkezik.

> új filmek
A Palace Pictures kezébe biztos lap került, mégsem bírták megütni vele a főnyereményt. A csaknem fél éves késéssel érkezett BÉRGYILKOSÉK átlagos, 15,5 millió forintot tudhat a kasszában, ami egy romantikus jellegű vígjátéktól szinte már átlag alatti. Pedig Katherine Heigl (A CSÚF IGAZSÁG - 167,9m) és Ashton Kutcher (MÍG A JACKPOT EL NEM VÁLASZT - 149,5m) a műfaj nálunk is közkedvelt színészei, és természetesen magyar hanggal szólalnak meg. A forgalmazó talán nem tudta eléggé felhívni a figyelmet a produkcióra, vagy egyszerűen elveszett a sok egyéb film között. Két hét múlva Heigl már egy másik sármőr oldalán lesz látható, hátha akkor több szerencsével jár.

Az InterCom hasonló cipőben jár, mint a Palace: a SZÁGULDÓ BOMBA című filmjükre a szinkronizáltság ellenére sem mutatkozott jelentős érdeklődés. Mi több, a 10,7 millió forint egyenesen gyenge egy ilyen kaliberű filmtől, az év első felében a jóval esélytelenebb, ennek megfelelően hamar feledésbe is merült BROOKLYN MÉLYÉN és ZÖLD ZÓNA hoztak hasonló számokat. Nincs mit tenni, az akciófilm nálunk kezd kimenni a divatból, még akkor is, ha magáénak tud egy Tom Cruise-t vagy egy Angelina Jolie-t, Denzel Washington pedig sosem volt biztos pont errefelé. Februárban az ÉLI KÖNYVE (50,7m) hamar kiszorult a mozikból, míg tavaly ősszel a HAJSZA A FÖLD ALATT (73,9m) csak a moziünnepnek köszönhetően tudott közepesnél jobb eredményt elérni. A megállíthatatlan vonat története e két filménél lényegesen érdektelenebbnek bizonyult, ami talán nem is csoda, hiszen a magyar cím valahogy a SZÁGULDÓ ERŐD és a ROBBANÁSPONT szerelemgyerekét sugallja. Kedvező továbbiak esetében is bizonyos, hogy ez a forgalmazó "nem jött be" oldalát erősíti majd a végelszámolásnál.

Egy kéz is elég arra, hogy megszámoljuk, fennállása alatt hányszor rukkolt elő két filmmel is egy héten a UIP-Duna Film. A JACKASS 3D meglepő mértékű amerikai sikere azonban megnyitotta a kisebb piacok előtt is a Paramount kapuját, így Johnny Knoxville és bandája beszabadulhatott 16 hazai filmszínházba is, első ízben mozis történetük folyamán. A feliratot is nélkülöző kópiák előtt közel négyezren foglaltak helyet, 5 millió forintot hagyva ott az ökörködőknek, ami kielégítő eredmény. Még ennél is kielégítőbb, hogy a közönség 48.7%-a nem a fővárosban váltott jegyet a filmre.

Az ÖRDÖG című, javarészt teljesen ismeretlen színészekkel teletűzdelt thriller kevesebb kópián került műsorra, de ettől függetlenül joggal volt elvárható, hogy az MTV műsorának adaptációjánál határozottan jobban teljesít. Nem így lett. A Budapesten kívül még Szegeden látható, M. Night Shyamalan ötletéből készült film mindössze 4,15 millió forintot regisztrált (ebből 159 ezret a csongrádi megyeszékhelyen), ami igen halovány, de jól beleillik a (nem 3D-s) horrorfilmeket sújtó hazai közömbösség áldozatául esett produkciók sorába. Minden bizonnyal hamar napi egy-kettőre korlátozódik a mozinkénti vetítések száma, s egy hónap múlva úgy eltűnik a palettáról, mintha az ördög vitte volna el.

> további filmek
A TERHES TÁRSASÁG két hét után átengedte az elsőséget, azonban nézettségben harmadik hete verhetetlen. A valamivel több, mint egymillió forintos hátrány ellenére több mint kétezer látogatóval verte a GRU-t, s eddig összesen 145 ezren akarták látni Robert Downey Jr. és Zach Galifianakis párosát. A 200 ezres határt még nem lehet kizárni, de a decemberi filmáradat nem ígér sok jót ezen ügyben. Ötödik helyezett A KÖZÖSSÉGI HÁLÓ. A felemásan kezdő dráma kedvező változási arányt mutat, de a lényegen ez sem változtat: a tizenegy nap alatt összegyűlt 23 ezer fő gyenge az általános nemzetközi érdeklődéshez, és persze a Facebook magyarországi jelenlétéhez képest.

> végszó
Mivel az új belépők enyhén szólva sem arattak sikert, a hétvége igen gyászos összképet fest, pláne, ha a tavalyival vetjük össze: egy éve az ALKONYAT: ÚJHOLD egymaga lényegesen több pénzt termett, mint most a teljes top tíz. Sebaj, ez gyorsan a feledés homályába merül, hiszen....

> ami jön
...a halálon, a rendőrön és az adón kívül csak egy dolog biztos e világon: egy Harry Potter-film hegyomlásszerű nyitánya. Bár a legutóbbi epizód az eddigi legalacsonyabb nézettséget hozta a széria történetében, a HARRY POTTER ÉS A HALÁL EREKLYÉI I. része könnyedén javíthat, már csak az év végi bemutató miatt is.


> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]

1. Gru (26,1m/161,9m) [118 997]
2. Terhes társaság (24,8m/164,3m) [144 977]
3. Bérgyilkosék (15,6m/15,6m) [13 202]
4. Száguldó bomba (10,7m/10,7m) [9194]
5. Social Network - A közösségi háló (8,5m/26,9m) [23 315]
6. Fűrész 3D (6,7m/78,9m) [53 200]
7. Ízek, imák, szerelmek (6,3m/143,7m) [123 098]
8. Jackass 3D (5,0m/5,0m) [3861]
9. Ördög (4,2m/4,2m) [3454]
10. Már megint te?! (3,8m/14,7m) [12 906]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Alkonyat: Újhold)
kritika: SZÁGULDÓ BOMBA
kritika: JACKASS 3D

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

kövess twitteren!

Címkék

thriller denzel washington box office comedy jackass action intercom magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai katharine heigl palace pictures

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr774538989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.11.22. 16:35:07

Vajh hányan kérték vissza a jegyüket a Jackass 3D kapcsán? No nem az izzadság-ívós poén és tsai miatt, hanem azért, mert még felirat se volt rajta? Fura, hogy egy ilyen film vidékre is eljutott, ráadásul nem is hagyták figyelmen kívül.

Seraphin84 2010.11.22. 18:17:51

Azért a Fűrészt nem nyomta le, holott gondolom tőle vette el inkább vásznakat. Jövő héten jön az év utolsó 18-as karikás filmje, a Machete is! Remélem kihúzza januárig!

morpheus95 2010.11.22. 19:37:33

Az Avatar kevesebb mint 5 ezer nézőre a Baljós árnyaktól?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása