aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the expendables - a feláldozhatók (2010) Zalaba_Ferenc
2010. október 14. 14:42:18

Kategória: 40 komment

Egy ilyen élmény után géppuska módjára kéne szórnom a szavakat, mégis jó ideje csak ülök itt és elmélkedem. Nosztalgiázom. Felidézem azt a kort, melyben a hősök előbb érkeztek a trafikban megvehető fényes fényképek, 8 Ft-os képregények, német kamionosok által levetett magazinok kivágásai és a puszta szóbeszéd formájában, mint tényleges valójukban - már ha a sokszorosan másolt, trackingelő hibákkal teli, tájszólásos alámondással felvértezett videokazettát tényleges valónak tekinthetjük. A legnagyobb ereje a szóbeszédnek volt, amely minden bodycountot és minden izomzatot megsokszorozott, s mégis, mikor a fatörzset a vállán utaztató Arnold vagy az olajosra kent testű, elképesztően nagy mordállyal feszítő Stallone végre a saját szemünk láttára szántotta fel a fél világot, bizony nem éreztünk csalódást, sokkal inkább eufóriát. Szép világ volt ez. Sokáig hiányzott, s a THE EXPENDABLES-nek hála most végre újra meglátogathattam.

Egy ilyen élmény után géppuska módjára kéne szórnom a szavakat, mégis jó ideje csak ülök itt és elmélkedem. Nosztalgiázom. Felidézem azt a kort, melyben a hősök előbb érkeztek a trafikban megvehető fényes fényképek, 8 Ft-os képregények, német kamionosok által levetett magazinok kivágásai és a puszta szóbeszéd formájában, mint tényleges valójukban - már ha a sokszorosan másolt, trackingelő hibákkal teli, tájszólásos alámondással felvértezett videokazettát tényleges valónak tekinthetjük. A legnagyobb ereje a szóbeszédnek volt, amely minden bodycountot és minden izomzatot megsokszorozott, s mégis, mikor a fatörzset a vállán utaztató Arnold vagy az olajosra kent testű, elképesztően nagy mordállyal feszítő Stallone végre a saját szemünk láttára szántotta fel a fél világot, bizony nem éreztünk csalódást, sokkal inkább eufóriát. Szép világ volt ez. Sokáig hiányzott, s a THE EXPENDABLES-nek hála most végre újra meglátogathattam.

Egy kis - időközben félig-meddig okafogyottá vált - OFF: A magyar filmforgalmazást egyre inkább rothasztó rákfenének köszönhetően a filmet úgy néztem meg, ahogy stúdiófilmet már rég: letöltött formában. Kiálthattok kígyót-békát, s higgyétek el, az elveimmel is meg kellett harcolnom, de végső soron kénytelen vagyok széttárni a karomat: egy ilyen korban már nem lehet így bánni azokkal a filmekkel, melyek már bemutató előtt kultikussá válnak. Nem azért, mert az internet teszi őket azzá (mint teszem azt, a SCOTT PILGRIM és a KICK-ASS esetében; nálunk mindkettő késett/késik s mindkettő meg is bukott/bukik), hanem az az örökség, amit magukban hordoznak. Ezeket a filmeket a legutolsó eldugott putriban is akkor kell bemutatni, mikor a Grauman's Chinese Theatre-ben, mert ezt a filmet a célközönség azonnal akarja, s ha nem kaphatja meg így meg így, akkor megszerzi magának úgy.

Természetesen nagyon jó lett volna egy olyan mozis közönséggel együtt bejárni ezt a tesztoszteron panoptikumot, amely már akkor együtt élt ezzel a bandával, amikor még nem beszélhettünk visszatérésről, mi több, el sem tudtuk képzelni azt, hogy ezek a fickók valaha is elmennek oda, ahonnan egyszer majd vissza kell térni. Jó lett volna óriási vásznon, eredeti képarányban (ez a screener szimpla widescreen, míg a mozis kópia cinemascope) és valódi térhatással látni a filmet, ugyanakkor kétségkívül jelentősen hozzájárult a nosztalgia faktorhoz a home video intim élménye, ám összességében mégis szomorú vagyok, hisz kvázi megloptam Sly-t, aki ezzel a produkcióval monumentális varázslatot hajtott végre. Gyerekké változtatott.

Vigyorgó, pre-pubertás kiskölyökké, akiről ezek a nehézfiúk pillanatok alatt mosták le az évtizedek alatt rárakódott cinizmust, aki megvető arccal néz a RottenTomatoeson olvasható értékelésekre, azokra, melyekkel más filmek esetében olyan könnyedén tud rezonálni.

De ezt a filmet nem lehet a többivel együtt kezelni. Ez egy olyan momentum, mi több:  monumentum, amely csak egyszer következhet be, s hiába beszél Sly a folytatásról, az már nem lesz ilyen átütő erejű: egyszerre korszakos és nosztalgikus, átfogó és áthidaló; egy kibaszott macsó antológia. Maximum egy másik kibaszott macsó antológia.

Mert csámcsoghatnék itt napestig a THE EXPENDABLES gyengéin - a kiköpött szivarvégnél is érdektelenebb sztorin, a tőmondatokkal körbeírható karaktereken, céljaik, múltjuk és jövőjük hiányán vagy a gyakorta otromba trükkökön -, de az nem lenne fair azzal szemben, amit eme film 98 perce megtestesít: a pornó mellett a másik vegytiszta heteroszexuális férfi zsánert, az akciófilmet.

S Stallone filmje úgy kezeli ezt a zsánert, mint semmi más: önzetlenül és odaadóan, egyszerűen és bátran, teljes mellszélességgel szórakoztatva, s ami még nagyon fontos: kamerán innen és túl egyaránt jó hangulatot árasztva. Stallone saját testi épségét nem kímélve, keményen dolgozott ezen a filmen, mégis azt éreztem, hogy a forgatás minden közreműködő számára óriási nagy buli lehetett, s eme filmnek hála én is együtt mulathattam az utóbbi 30 év legfontosabb izomembereivel.

A humor általában testméretek és fegyverek körül forog, a dráma lényege mindig valami háborús sérülés (legyen az testi vagy lelki), az akciójelenetek pedig hihetetlen intenzitással, energiával és csonttörő lendülettel töltik be a vásznat. Minden ütésváltás érezhető, minden pisztolylövésnek nyoma van, s ha a ki- és bemeneti sebeket nem vacak CGI segítségével hívták volna életre (vagy holtra), akkor teljes lenne az örömmámor.

De így is legalább 99%-os.

Címkék

retro kritika bruce willis action jet li stallone arnold schwarzenegger dolph lundgren jason statham mickey rourke the expendables 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr894538606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frmn 2010.08.29. 23:43:56

Amúgy igy belegondolva, valóban nem olyan rossz, mint az ember először gondolja. Elsőre nehezen tettem magam túl az igen sok ostobaságon, de aztán rájöttem, hogy ez kurvára nem komoly, hanem egy korlenyomat, egy panoptikum. Annak pedig tényleg baromi jó. Ez az a film, amin nem szabad gondolkodni, hanem élvezni kell és kész :)))

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 00:20:28

TheSlyStallone the hardest part of making action films is attempting to inject heart and soul.. bullets are easy , emotions are hard. LIKE LIFE ITSELF.

Süti 2010.08.30. 00:29:50

király írás! ott a pont!

tristram 2010.08.30. 00:39:46

Ezt teljesen komolyan gondoljátok? Én is nagyon sok ilyen szart láttam, de ettől még ez egy irgalmatlanul rossz film. Soha nem értettem, hogy egyesek a nosztalgiára hivatkozva miért hunyják be a szemüket. Végletesen rossz film és ha legalább ironikus lenne, akkor azt mondanám, hogy oké. De nem az. Szinte minden részletében kínos. Egy rendkívül igénytelen közönséget célzott meg és úgy látszik megtalálta a számításait, pedig élvezhetetlen. Én komolyan drukkoltam Sly-nak és nagy örömmel estem neki a filmjének, de hogy tényleg egy ilyen egyből dvd-re szánt mocskot ad, ami minden téren értékelhetetlen: nemcsak a történet, minden, az akciók, a poénok, a "dráma", a látvány, a vágás, nem folytatom. Seagal, Dudikoff stb leggyengébb borzalmait is alig haladja meg.

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 00:47:36

Ez a ló másik oldala. Ha kiveszem a nosztalgia faktort - ami itt igenis kurvára fontos tényező - , még akkor is egy korrekt akciófilm messze kiemelkedve korunk súlytalan gumiemberei és komolytalan puccfiújai közül. Remélem, a második résznek megnyerik Dwayne Johnsont is.

Montana · http://www.san2000.com 2010.08.30. 01:15:50

Kb. 10 perce lett vége és első utam idevezetett egy kritikáért. Megtaláltam... Teljesen egyetértek! Ugyanezek a gondolatok jártak a fejemben. Persze a fiatalabbik korosztály halálosan le fogja fikázni, de én imádtam és pont azért, amit Flux is írt! És én még ezeket a nem a legjobban kivitelezett trükköket is szerettem, mert szintúgy retro feelingje volt :) Az akciók bámulatosak! A sztori tényleg nem sok, de régen sem azért szerettük ezeket a filmeket! Nem kell támadni ezt a filmet emiatt! Hisz nem egy Nolan film! Ez kérem egy kőkemény action movie nem kevés retro adaggal és köszönjük Sly-nak. Alig várjuk a következőt:) Azért most durván pipa lehet Stallone ezek miatt a rilízek miatt :( Ja! Most mi lett a magyar címe? "A Feláldozhatók" vagy az "Ágyútöltelékek" ???

ty 2010.08.30. 01:31:50

7: miért lenne a pipa? a film csak nálunk nem megy moziban... 2 hétig vezette a us box officet 5: abszolute komolyan. véresen és mocskosan. irgalmatlanul kurva jó film.

Real013GSF · http://www.videodrome.freeblog.hu 2010.08.30. 02:19:17

Kicsit olyan ez a film, mint az Alkonyat. (MIVAN?:) Vegyük az Alkonyatot: tinilányok (és nem tini lányok persze) imádnak egy jó esetben is gyenge közepes filmet, ami rengeteg pénzt hoz, miközben a kritikusok nagy része sopánkodik, de a rajongótábor elvakulva a farkas-vámpír-ember szerelmi triótól leszar mindent, az összes fellelhető (internetes és egyéb) fórumon agyondicséri és abszolút felpontozza a filmet. Vegyük a The Expendablest: régi film, illetve akciófilmkedvelők (és nem is olyan régi akciófilm-kedvelők persze) imádnak egy jó esetben is csak egész jónak mondható filmet, ami rengeteg pénzt hoz, miközben a kritikusok nagy része sopánkodik, de a rajongótábor elvakulva a Willis-Stalllone-Schwarzenegger triótol leszar mindent, az összes fellelhető (internetes és egyéb) fórumon agyondicséri a és abszolút felpontozza a filmet. EZ A MI BOSSZÚNK!:D Éljen soká Sly!:) Nálam egy nyolcas. Eredetileg az Expendables-re is azt akartam írni, hogy jó esetben is gyenge közepes, de nem vitt rá a lélek... UI: Bocs a hasonlatért, éjjel már nagyon pihent vagyok:)

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 06:57:31

"És én még ezeket a nem a legjobban kivitelezett trükköket is szerettem, mert szintúgy retro feelingje volt :)" Nekem pont az a bajom, hogy nem. A csúnyán animált CGI-vér helyett Stallone-nak inkább a klasszikus robbanós tasakos megoldást kellett volna alkalmaznia, s akkor tényleg teljes lett volna a retro feeling.

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 06:59:18

8: Tyler, ne légy naiv. Ezt a screenert nem csak Magyarországon kapják le millióan. Egy ilyen filmnek nem lett volna szabad screener változatban feltűnnie két héttel a mozipremiert követően... Gondolom, ha eljön az ideje, egy BD-vásárlás azért alap. :)

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 07:01:09

9: Ezzel nem tudok vitatkozni. A THE EXPENDABLES a mi TWILIGHT-unk. Sly-S, Bru-W és Arn-S a mi istenünk. :)

frmn 2010.08.30. 09:15:46

A legjobb számomra Eric Roberts volt. Legjobb villain feje van ever :D

Ismeretlen_72409 2010.08.30. 09:17:56

szerintem csak azért késik nálunk ennyit, mert nem tudják eldönteni, Gáti Oszkár Stallone vagy Schwarzenegger magyar hangja legyen.

chief brody 2010.08.30. 09:35:38

Aki velem együtt tátott szájjal bámulta, amikor a Magyar Televízió Parabola című műsorába benyomták a viráglegéppuskázó részt a Commandóból (pardon, Phantom Kommandóból), aki alig várta, hogy a zenebuzi osztálytársai nekiadják az éppen aktuális német Bravóból a néhány oldalnyi filmes cuccot, aki emlékszik, hogy a trafikos Rambo 3 poszteren kiretusálták a helikopter orrán az ötágú vörös csillagot... nos, az élvezni fogja ezt a filmet.

que 2010.08.30. 09:38:32

ez a jelenet azért vicces volt nekünk : http://www.youtube.com/watch?v=gpOp022QRhc

tristram 2010.08.30. 10:29:34

6: Nézd, az a bajom, hogy a nosztalgia nélkül (vagy akár -val) ez tényleg szar. Oké, hogy itt nagy darab állatok irtják egymást, de te is beláthatod, hogy kritikán aluli a film. Nem mellesleg én is szerettem Shwarzie és főleg Willis filmjeit, Sly mozijait annyira nem, de azért a legutóbbi Rockynál engem is megcsapott a nosztalgia és tetszett, de könyörgöm az nem volt közben egy ócska film! Példának okáért: van a Space jam c. film, én szeretem megnézni, mert Jordan játékát csodáltam és örülök, hogy van egy film, amiben önmagát alakítja meg rádob néhányat, de ettől még adok a filmre 9-10 csillagot és ájulok el extázisban. Vagy a legutóbbi Indiana Jones, igen jó volt újra látni, jó volt néhol ugyanazt a hangulatot átélni, de a helyén tudtam értékelni. Elfogadom, hogy tetszik embereknek a film, elfogadom a nosztalgia faktort, adjatok rá 5-6 pontot, emeljétek ki a tengernyi negatívumot és utána hozsannázzatok. De ez az értékelés így inkább vicc.

ignion 2010.08.30. 10:30:09

én nem akarok vitatkozni, mert a marketinggépezet igen jól müködött és tényleg a nosztalgia miatt meg a tesztoszteron miatt tényleg mindenki becsukta a szemét és isteníti a filmet, szerintem is jó film de szerintem egy john rambo nálam inkább 10/10-es retro érzésű akció az újkorban mint ez, és igen én is ngyon sajnálom ezt a screenert, nem is hittem, hogy lesz, megláttam és nem tudtam én sem ellenállni, megnéztem csak maradt valami de bennem

tristram 2010.08.30. 10:33:47

Értelemszerűen kimaradt egy "nem", a mondatból: "de ettől még NEM adok a filmre 9-10 csillagot és ájulok el extázisban."

Ismeretlen_105814 2010.08.30. 11:25:07

Amikor tegnap a film végére értem, és letöröltem az izzadtságot a homlokomról, aztán eszembe jutott, hogy így ~100 perc után illene már ismét levegőt venni, és feltakarítani magam alatt a dolgokat, az volt az első gondolatom, hogy erre neked legalább 9 pontot adnod kell. Mert nem titok, hogy a Predators nálam az év csalódása eddig, és ha az 8 pontos, akkor ennek legalább 9-nek kell lennie, mert ez az, aminek a Nimród filmnek is lennie kellett volna. Egy gyomorszájba küldött akció aszteroida. 5/5

porter 2010.08.30. 11:46:15

csak h legyen ellenpólus is. nem láttam még,és csak azért se töltöm le :) (pedig fú de megnézném)

Ismeretlen_87470 2010.08.30. 11:58:51

Felesleges lamentálni a letöltés miatt. Egyszerűen naivitás azt gondolni, hogy pár rajongón meg gyűjtőn kívül bárki várni fog arra, hogy talán megvehesse DVD-n hogy meg tudja nézni. Mivel a magyar forgalmazó úgy döntött, hogy nem kockáztat a mozibemutatóval, ezért nem is bukik semmit azzal, ha mindenki letölti. Tény, hogy ezek után moziban bemutatni már nincs sok értelme.

Daemiaen 2010.08.30. 12:01:08

Október második felében érkezik hozzánk. A Palace Pictures által.

Ismeretlen_82723 2010.08.30. 12:08:20

21: Csatlakozom. Ennyi erővel bármelyik 80's Schwarzit/Slyt megnézhetném, mert a lényeg itt, hogy moziban tudok (majd) ilyet. Valamikor.

Ismeretlen_82723 2010.08.30. 12:10:14

23: Na 2 hónap még bőven jó és átlagos. A Machetére többet kell várni.

porter 2010.08.30. 12:17:44

23: 1. remek hír. 2. mosolyogva olvastam eddig is a torrent oldalakon a kommenteket, h szinte már muszájból töltik le, "fegyverrel" kényszerítik őket szegény átlag embereket, h a moziban nem adják meg blabla.. most lehet mással takarózni, és saját lelkiismeretüket(?) valami kreatívabb ötlettel pátyolgatni. :)

Ismeretlen_105814 2010.08.30. 12:44:54

26 : Én nem igazán pátyolgatom a lelkiismeretem, inkább csak átgondolom a dolgot; ma este másodjára fogom megnézni, ezúttal 720-as HD minőségben, eredeti hanggal. Aki ilyen lehetőségek mellett úgy gondolja, hogy még 2 hónapot vár az év egyik legjobb filmjére, és szinkronosan nézi meg ~1500 Ft-ért, tegye. Én nem fogom. Mielőtt vérdíjat tűznétek a fejemre, megjegyzem, ez egy évben egyszer fordul velem elő, havonta 3-4 alkalommal megyek moziba, ha úgy adódik, egy filmre többször is, tehát nem a pénzt sajnálom rá. Csak nem szeretem, ha hülyének néznek. A Machete miatt lehet, hogy idén kétszer is eljátszom ezt, mert ha a világpremier előtti egy napról eltolják 3 hónappal későbbre, könnyen lehet, hogy inkább megnézek belőle egy jó minőségű változatot addig.

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 13:10:14

23: No, én meg rohantam haza megírni breaking newsként. :)

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 13:15:26

17: Én sem a ROCKY BALBOA-t, sem a JOHN RAMBO-t nem szeretem különösebben - nosztalgikus okokból mindkét film fent van a polcon, de az előbbi már nem tudott mit mondani, az utóbbi pedig már-már rajzfilmszerűen eltúlzott. A THE EXPENDABLES mindenféle hozott anyag nélkül is egy jól megcsinált akciófilm. Egyszerű, keményvonalas, izmos. Olyan, amilyennek egy akciófilmnek lennie kell.

Ismeretlen_37621 2010.08.30. 15:01:01

ha megnyugtat, én moziban láttam, de valsz rosszabb minőségben, mint a screener.. olyan dobozhangja volt a vászon közepéről, mint egy régi junosztyból. nem tudom, mennyire helyi hiba, vagy van-e rendes soundtrack. (ami a filmet illeti, a sztori gyenge, nőként meg csak nevetni tudok az ilyen szőrősmellkas-nosztalgián :).. amúgy kudos, hogy megnézted. szerintem nem normális, hogy hónapokig váratják a közönséget, és aztán csodálkoznak, hogy nem jön... 2010-et írunk, felgyorsult a világ, aki lemarad, megérdemli.

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 15:05:16

30: Valószínűleg a mozi hibája, hogy vacak volt a hang. "Vicces", hogy anno a PREDATORS-ért kizarándokoltunk Bécsbe, ahol egy kisteremben vetítették a film - a játékidő felétől elszaródott hanggal... De még így is nagyon élveztük. :)

Ody 2010.08.30. 18:55:54

Remek kritika, valójában csak egyetérteni lehet vele. Aki élt ama korban, és átélte a garázsokban rögtönzött mozizás élményét (volt olyan ürge aki pénzt kért a belépésért, mert csak neki volt képmagnója a kerületben),az tudja értékelni igazán az ilyen filmeket.

Ismeretlen_1068 2010.08.30. 20:32:56

A mi falunkban jó darabig csak egy srácnak volt videója - azon olyan csodákat láttunk, mint a RE-ANIMATOR vagy a TURKEY SHOT. Stallone-tól elsőként szerintem a COBRA-t csíptem el, de azt is azért, mert megvolt képregényben. Aztán jött a többi... :) http://www.ep128.hu/Cobra/Cobra.htm

[bs] · http://filmvilag.blog.hu/ 2010.08.30. 21:53:19

féloff: Bűn ezt a filmet leszinkronizálni, meg is értem azt, aki emiatt inkább letöltve / DVD-n nézi. Én se fizetnék csonkolt filmért. Amúgy: 10/6.5 Nem rossz, de a nosztalgia-faktor nem minden.

Action 2010.08.30. 22:15:31

Ezt a filmet egyszerűen jó volt nézni. Tetszettek az akciók, jó volt a tempó, jó arcok nyomultak benne (végre megértük, hogy Arnie, Bruce és Sly egy filmben szerepelnek). A CGI-ért kár volt, de ennek ellenére nagyon bejött az egész. Sztem moziban megnézem újra, mert érdemes. A Ragadozóknál sokkal jobb! 10/8

galahad 2010.09.02. 20:28:48

SPOILER ahogy Arnie glóriával övezve belép majd később ugyanígy távozik a színről az hatalmas :D (vagy ez a túlexponált hatás csak a kamerás verzió miatt volt? :)

Ismeretlen_111732 2010.09.03. 00:27:56

14: respect :D A legjobb hozzászólás!! :D Amúgy remélem, nem Reviczky fogja szinkronizálni Arniet abban a néhány percben.

Melllvar 2010.09.05. 02:20:13

egy csapat kivénhedt, agyonszolizott-agyonplasztikázott pöcs antiszínészkedik. 10 évet késett a film, és rendezője sem akadt. evvan. szerintem.

Ismeretlen_82259 2010.10.14. 20:52:42

Szinkron milyen lett?

Ismeretlen_140561 2010.10.15. 02:12:27

39: Nagyon jó a szinkron, érződik rajta, hogy széles közönségnek szánták a filmet, ami egyébként nagyon bejött nekem is. 10/8

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása