aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: átjáró Takács Máté
2010. október 04. 15:43:50

Kategória: 9 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. szeptember 30 - október 3.

Egyre nagyobb kalamajkát okoznak a hazai toplistákon a 3D-s filmek: magasabb jegyáraikkal alaposan átrendezhetik a bevételi rangsort a nézettségihez képest, vagy ha úgy tetszik, átjárhatóvá teszik. Több szeptemberi hétvége után ezúttal is (legalább) két győztest kell avatnunk: a SAMMY NAGY KALANDJA című belga rajzfilm szerezte meg a vezetést figyelemreméltó összeggel, ugyanakkor a legtöbben a PANCSER POLICE című vígjátékot nézték meg. A TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK-nak a harmadik hely jutott, de 20 millió forint feletti nyitánya kedvező fejleményt jelent.

> Magyar mozibevételek, 2010. szeptember 30 - október 3.

Egyre nagyobb kalamajkát okoznak a hazai toplistákon a 3D-s filmek: magasabb jegyáraikkal alaposan átrendezhetik a bevételi rangsort a nézettségihez képest, vagy ha úgy tetszik, átjárhatóvá teszik. Több szeptemberi hétvége után ezúttal is (legalább) két győztest kell avatnunk: a SAMMY NAGY KALANDJA című belga rajzfilm szerezte meg a vezetést figyelemreméltó összeggel, ugyanakkor a legtöbben a PANCSER POLICE című vígjátékot nézték meg. A TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK-nak a harmadik hely jutott, de 20 millió forint feletti nyitánya kedvező fejleményt jelent.

> #1
A MoziÜnnep utódjaként rendezett filmnapokon a Fórum Hungary igen alacsony áron engedett betekintést a SAMMY NAGY KALANDJA: A TITKOS ÁTJÁRÓ című 3D-s, európai gyártású animációs filmbe, amely egy kis teknős utazásáról szól. Akkor csak Budapesten több mint 5 ezren járultak a vásznak elé, most pedig országos szinten 21 ezer néző dobta össze a vezetést jelentő 30 millió forintot. Tekintve, hogy az elmúlt időszakban a legfiatalabb közönségnek szóló 3D-s filmek, így a GARFIELD ÉS A ZŰRKOMMANDÓ és a KUTYÁK ÉS MACSKÁK 2. nem tudták már a 3D-s formátum jelentette előnyt igazán kamatoztatni (nem hagyható figyelmen kívül ezzel kapcsolatban az a tény, hogy a SAMMY-vel ellentétben azok korhatárosak voltak), ez az összeg mindenképpen biztató adat. Pláne az összesítettek: a két héttel ezelőtti érdeklődőkkel együtt már 37 ezer fölötti nézettséget tud magáénak a film, bevétele pedig meghaladja a 40 milliót. A siker titka egyébként könnyen lehet a jó időzítés (kifutottak már az említett egyéb darabok) mellett a setting: a tengermélyi kalandok a múltban is nagy közönséget vonzottak; a NÉMÓ NYOMÁBAN több mint 400 ezer magyart érdekelt, s az SPI által forgalmazott SEGÍTSÉG, HAL LETTEM! is 155 ezres látogatottságot jegyzett ugyanabban az évben. Sammy teknős számára is valószínűsíthető a 100 ezer eladott jegyet jelentő állomás, s ebben még az ezen a héten érkező AZ ŐRZŐK LEGENDÁJA sem állhatja útját, elvégre a kis páncélos sokkal szeretnivalóbb a komor baglyoknál.

> új filmek
Az InterCom két filmmel nevezett a hétvégén, ami abszolút indokolt volt a premierekben szegényes elmúlt pár hét után. A leckét a forgalmazó megtanulta: szinkronnal a kétesélyes produkcióknál a mérleg nyelve a kedvezőbb irányba billen, így a HA/VER-t követő eddigi összes bemutatójukat magyar hanggal küldték a mozikba. Ez eddig a 29 filmből 22 szinkronizáltat jelent a hat feliratos és egy magyar mellett. A másik mentőöve a PANCSER POLICE-nak, hogy bár főszereplője Will Ferrell, aki önmagában semmire nem jó a hazai közönségnek, szerencsére erősítik őt olyan nevek, mint Mark Wahlberg, Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson. 22 ezer mozilátogató tett a produkcióval próbát az elmúlt négy nap alatt, s ezzel 25,5 millió forinthoz segítették az észak-amerikai mozikban és a kritikusok előtt is jó eredményekkel szerepelt alkotást. Hatalmas előrelépést jelent mindez Adam McKay rendezőnek a TAPLÓGÁZ 2006-ban elszenvedett csúfondáros, de nem meglepő buktájához képest. A Budapesten nézettségben első, bevételben csupán harmadik helyre befutott akciókomédia 26 kópián látható, a fővároson kívüliek pedig 40,2%-ban képviseltetik magukat az országos nézettségben. A továbbiak alakulása egyelőre teljesen nyitott: még a 100 ezer nézős végződést sem lehet kizárni, bár ehhez igen erős szájhagyomány szükségeltetne.

1989 októberében került a hazai mozikba a Mokép forgalmazásában a TŐZSDECÁPÁK. Mivel a Nagy Testvér akkoriban még alig vette le kényszerítő markait vállunkról, nem volt csoda, hogy az egyszeri moziba járónak halvány gőze sem volt róla, mi fán terem az a tőzsde és mire jó egyáltalán, minek lobogtatja ész nélkül a cetliket az öltönyös embersereglet. Érthető tehát, hogy Michael Douglas Oscar-díjat ért szerepformálását csak nagyon kevesen követték figyelemmel a vásznakon: az év végéhez érve még 25 ezren sem fordultak meg a film amúgy nem túl nagy számú előadásain. Ma azonban egészen más a helyzet: a mindennapokba is begyűrűztek a pénzügyi szektor ügyes-bajos dolgai, a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy ezek nagy befolyással bírnak mindenre, s a "BUX index" is egy közkeletű kifejezéssé vált. A TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK tehát új alapokkal indulhatott neki a magyar közönség megnyerésének, s ehhez az InterCom fel is szerelt 22 kópiát szinkronnal is a 24-ből. És a kialakult számok nem okoztak csalódást a múlt fényében: 21,2 millió forinttal és 17 ezer nézővel ugyan csak harmadik lett Oliver Stone filmje, de apróbb érdemei mellett ez is tisztességes eredmény. Az apró érdemek közé egy budapesti elsőség tartozik például bevétel szempontjából (tehát a 3D-s Sammy teknőst is megették a cápák reggelire, bár kis híján azért beletört a foguk), meg persze az, hogy egy komoly téma köré épült történettel sikerült boldogulni, pedig a magyarok aztán híresek arról, hogy inkább az önfeledt, kevéssé megterhelő szórakozást keresik a mozikban. Tulajdonképpen erre jó példát szolgáltat a két InterCom-film: a közel azonos számú kópiát tudó PANCSER POLICE 40,2%-ához képest a TŐZSDECÁPÁK 2. csupán 24,4%-ban talált magának közönséget a fővároson kívül, s ez azért beszédes arány. Egy szó mint száz, ez a magára huszonegy évet várató folytatás a kevesek egyike, amelyek a maguk jogán lesznek eredményesebbek elődjüknél.

Miután A KILENCEDIK LÉGIÓ és A BELSŐ KÖR című európai filmekkel bizonyította, hogy számolni kell még vele a hazai moziforgalmazásban, a Mokép egy újabb francia filmmel és sztárral igyekezett szóhoz jutni. A Gérard Depardieu főszereplésével készült DUMAS azonban egészen észrevétlen maradt a közönség előtt, hiszen nemcsak országosan, de a fővárosban is messze a top 10-en kívül kezdett. Budapesten 785-en ültek be a filmre, ami nagyon-nagyon alacsony, 4,7%-os telítettséget jelent csupán.

> további filmek
A negyedik helyre csúszott vissza a három héten át  (persze csak bevétel szerint) uralkodó A KAPTÁR: TÚLVILÁG 3D, amit a HÉTMÉRFÖLDES SZERELEM követ. Az InterCom elégedett lehet eddig minden őszi filmjével, hiszen e két delikvens a 100 ezer néző határmezsgyéjén jár, míg a 8. helyezett A KARATE KÖLYÖK a 75 ezer látogatót tűzte ki céljául, ami ugyancsak nem alábecsülendő. Ezalatt a kiugróan teljesítő EREDET és NAGYFIÚK sem tűnt el a térképről, így a top 10-ben 7 filmmel képviselteti magát a forgalmazó, míg a fennmaradó három helyet a Fórum Hungary foglalja el: a STEP UP 3D sikeresen hasznosította 3D-s jellemzőjét, s A VARÁZSLÓTANONC esetében sincs ok a panaszra, még ha nem is érhet 145-150 ezer néző közötti látogatottságával a PERZSIA HERCEGE nyomába.

> végszó
A múlt héten csak vegetáló top 10-et sikerült felráznia a három új belépőnek, 58%-os emelkedést hozva. A 2009 azonos hétvégéjével való összevetésben azonban csöppet elmarad az idei: egy éve A CSÚF IGAZSÁG és a HASOMÁS termett együtt több mint 60 millió forintot.

> ami jön
Október első csütörtökén a már említett AZ ŐRZŐK LEGENDÁJA szárnyal be a hazai termekbe, 3D-ben. A felnőtt közönség ezalatt ismét Jean Renóval merülhet alá a francia alvilágba a 22 LÖVÉS című bűnügyi film segítségével.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Sammy nagy kalandja: A titkos átjáró 3D (30,5m/41,9m) [37 325]
2. Pancser police (25,5m/25,5m) [22 268]
3. Tőzsdecápák: A pénz nem alszik (21,2m/21,2m) [17 426]
4. A Kaptár: Túlvilág 3D (9,8m/147,3m) [98 239]
5. Hétmérföldes szerelem (9,2m/86,0m) [100 246]
6. Eredet (6,4m/459,7m) [416 507]
7. Step Up 3D (5,3m/145,7m) [116 580]
8. A karate kölyök (3,5m/64,0m) [68 050]
9. Nagyfiúk (3,1m/183,8m) [171 093]
10. A varázslótanonc (2,3m/153,2m) [144 479]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (A csúf igazság)
kritika: PANCSER POLICE
kritika: TŐZSDECÁPÁK: A PÉNZ NEM ALSZIK

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

Címkék

box office forum hungary michael douglas will ferrell intercom magyarvalosag box office budapest 3d cinema box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr54538767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gonzo 2010.10.04. 15:58:54

az publikus, megtudható, hogy a Vespa, ill. a Frankenstein-terv mennyit hozott néző és/vagy bevétel szempontjából? csak mert sehol nem látok róla adatokat, és érdekelne. köszi.

Ismeretlen_82723 2010.10.04. 16:05:12

1: A VESPA Budapesten a premier óta (9.23.) 221 ezer forintot hozott 224 néző jóvoltából. Teljes nézettsége (Filmszemle, egyéb vetítések): 1972 fő, 908 ezer forint. A SZELÍD TEREMTÉS Budapesten a premier óta (9.9) 1,6 millió forintot hozott 1905 néző jóvoltából. Ez egyúttal a teljes fővárosi nézettsége.

Ismeretlen_1068 2010.10.04. 16:13:13

Nem értem... Miért van az, hogy a Fórum Hungary egyszerűen nem tud hibázni? Mennyiben másabb a STREETDANCE mint a STEP UP? Mennyiben tud többet SAMMY az összes többi másodvonalas 3D-s animakatyvasznál?

Ismeretlen_1068 2010.10.04. 16:16:10

Daemiaen kedvéért: MARY ÉS MAX: szeptember 30. - október 3 között 18 előadáson összesen 369 néző (ez 12%-os kihasználtságot jelent). Gyengusz.

Ismeretlen_82723 2010.10.04. 16:21:15

3: Mégis mennyiben? A Step Up már egy név, ami eladja magát, nem mellesleg több vászon áll(t) rendelkezésére, mint a másiknak májusban. Sammy meg tengeri és aranyos fajta állat, nem így a rondán animált Garfield és az ijesztő CGI-kutyákmacskák, s döglődő érdeklődésű állapotokba huppant bele. Az ALFA ÉS OMEGA már nem lesz ennyire nyerő, bár még így is jobbak az esélyei, mint AZ ŐRZŐK LEGENDÁJA-nak.

Daemiaen 2010.10.04. 16:39:14

4. Köszi, de már tudtam. :) És amúgy nem rossz ez az adat. Gondolj csak bele: az Odeonban és a Toldiban melyik filmen ül átlag 20 ember? 5. A Sammy nagyot fog kapni hétvégén, lévén a 3D-sből csak egy termet tartó mozik napi egy-két előadásra fogják redukálni a teknős kalandjait. És ez vissza már nem fog állni még akkor sem, ha szaltózik egy nagyot Zack Snyder.

Ismeretlen_82723 2010.10.04. 18:15:35

6: Nem feltétlenül. Budapesten a Campona és a Pólus is Sammynek hagyja a 3D-t, s az Őrzőket csak 2D-ben adja. Az Eurocenterben meg eleve nem is játsszák a Sammyt, nyilván nem véletlenül.

Ismeretlen_82723 2010.10.04. 18:17:41

7: Nem Campona, Lurdyt akartam.

Gonzo 2010.10.08. 13:15:43

köszi az adatokat. végül is, ha azt veszem, hogy cka 1 milliójába van minden állampolgárnak, nem is rossz bevétel/nézettség. még sok ilyet!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása