aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: salt Takács Máté
2010. július 21. 12:27:45

Kategória: 2 komment

Phillip Noyce négy (bizonyos szempontból viszont több mint tíz) év után tér vissza a Salt ügynökkel, amiben Angelina Jolie is azt csinálja, amihez a közönség szerint legjobban ért: fut és lődöz.

Phillip Noyce négy (bizonyos szempontból viszont több mint tíz) év után tér vissza a Salt ügynökkel, amiben Angelina Jolie is azt csinálja, amihez a közönség szerint legjobban ért: fut és lődöz.

A Columbia Pictures nem panaszkodhat: idén nyáron A karate kölyök és a Nagyfiúk is nagyot szólt, pedig különösebb felhajtás nem övezte előzetesen e földhözragadt produkciókat. A Salt ügynök felé tapasztalható érdeklődés sem mérhető ugyan a Vasember 2.-éhez vagy az Eredetéhez, de a forgalmazó természetesen megteszi, amit kell, hogy ne jusson a film az idei nyár egyéb akciófilmjeinek sorsára. Az egyes értesülések szerint 75 millió dollár körüli költségvetésből készült film marketingje az utóbbi hetekben - érthető módon - egészen intenzív iramot diktált, amit egy Comic-Con prezentáció koronáz meg a holnapi nap folyamán, hogy aztán csaknem 3500 mozit árasszon el a gyanúba keveredő ügynöknő története. És a helyzet sokkal derűsebben fest most, mint A szupercsapat vagy a Kéjjel-nappal esetében.

A rendezői székben Phillip Noyce ül, aki legutóbb, 2006-ban a hipergyorsan süllyesztőbe került Tűzveszélyt rendezte, míg azt megelőző két műve csak kisebb közönségnek szólt; joggal mondhatjuk tehát, hogy a 60 esztendős ausztrál származású direktor több mint tíz év után tért vissza oda, ahol helye van. A csontember, melyben szintén Angelina Jolie-val dolgozott, tisztességes bevételt ért el (a mai jegyár-viszonyoknak megfelelően 100 millió felettit), s ő vezényelte sikerre a két fordos Jack Ryan-filmet is. A forgatókönyvért Brian Helgeland és Kurt Wimmer felel, akiknek jutott hideg-meleg az elmúlt években (Helgeland szállította például az idei Robin Hood és Zöld zóna szkriptjét is a Universalnak), de összességében elmondható, hogy tapasztalt kezek közül került ki a projekt, s ezt látszanak alátámasztani a korai kritikák is, amik élvezetes akciófilmről tudósítanak. Ez semmiképpen sem árt a hosszú távú érvényesüléshez, ám amire igazán szükség van egy efféle filmnél, az egy megfelelő főszereplő. Sajnos Tom Cruise már nem minősül annak a jelek szerint, ellenben Angelina Jolie szinte kizárólag akcióhősként aratott sikert. A Tolvajtempóban ugyan még csak mellékszereplő volt (mint mindenki a verdák mellett), ám a Lara Croft: Tomb Raider már faltól-falig róla szólt, na persze egy jól ismert név a videojátékok világából megtette segítő hatását. A közönség ezt követően azonban már hallani sem akart Jolie-ról olyan filmekben, mint az Eredendő bűn, az Élet, vagy valami hasonló vagy a Határok nélkül. A Mr. és Mrs. Smith ellenben karrier-csúcsot jegyzett öt évvel ezelőtt, s a Wantedban is elég dögösen szórta a golyókat a fizika törvényeire fittyet hányva. Világos tehát, hogy Salt ügynökként megint valami olyasminek a részese, amiben szívesen nézik az amerikaiak, férfiak és nők, felnőttek és fiatalok egyaránt.

Manapság persze balgaság lenne egy színészre bízni egy film eladását, így a sztoriban rejlő alapvető lehetőséget is bevetették a marketingesek: poszterek, előzetesek teszik fel a kérdést: Who is Salt? Az efféle rejtélyeknek szívesen járnak a végére a népek, így lényegében minden klappol ahhoz, hogy a Sony harmadik 100 milliós kasszasikerét is elkönyvelhesse a szezonban. A Salt ügynök számára az Eredet némileg zavaró tényezőként hat, ellenben letaszítása a toplista éléről nem volna különösebben nagy tett, viszont a Mr. és Mrs. Smith nyitány/végösszeg arányának akár csak a megközelítése már mindenképpen elismerésre méltó cselekedet lenne.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
07.23. pénteki nyitónap: 14.500 millió dollár
07.24. szombat: 13.775 millió dollár (-5%)
07.25. vasárnap: 10.675 millió dollár (-22.5%)
nyitóhétvége: 38.950 millió dollár
végösszeg: 129.835 millió dollár (ebből a nyitány 30%)

nemzetközi & itthon
A Salt ügynökhöz hasonló akciófilmek nemzetközi teljesítménye sokszor függvénye az amerikai box office-nak. Egy hasonló szint alapvetően valószínűsíthető, ám Jolie kifejezetten népszerű máshol a világban, így az otthoni bukás azért nem rántaná magával a többi kontinens forgalmát. 100 és 150 millió dollár között akármi elképzelhető.

Magyarországon egészen hasonlóan fest a helyzet, mint Észak-Amerikában: Lara Croftként és Mrs. Smithként Jolie több mint 300-300 ezer nézőt hozott lázba, egyéb munkái közül azonban ugyancsak kevés a kiemelkedő. A Salt ügynököt az InterCom szinkronizáltan küldi mozikba, méghozzá egyedüli premierként augusztus 12-én, egy amúgy igen zsúfolt hónapban. Semmi jel nem utal arra, hogy ne tudná a film teljesíteni a 100 ezer nézős határt, bár nálunk a Kéjjel-nappalról is elmondható volt ugyanez, s most mégis küzdeni kényszerül érte.

rendező: Phillip Noyce
szereplők: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Andre Braugher
forgalmazó: Sony
magyar bemutató: augusztus 12.

kapcsolódó írások
countdown: Inception (és ami lett)
countdown: The Sorcerer's Apprentice (és ami lett)
countdown: Predators (és ami lett)
countdown: The Last Airbender (és ami lett)
countdown: The Twilight Saga - Eclipse (és ami lett)
countdown: Grown Ups (és ami lett)
countdown: Knight and Day (és ami lett)
countdown: Toy Story 3 (és ami lett)
countdown: The Karate Kid (és ami lett)
countdown: The A-Team (és ami lett)
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

box office angelina jolie action intercom coming soon

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr294538404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_105814 2010.07.21. 13:33:58

Nem gondoltam volna, de egyre inkább érdekel ez a film. Főleg így, hogy elismerő kritikákat említettél. Igazság szerint nem vagyok az a fajta ember, aki egy nő miatt képes megnézni akármilyen filmet, de Jolie-t azért öröm nézni a vásznon, és mivel a holnapi Eredet után csak a Ragadozókra tervezek elmenni, a köztes időszakban lehet, hogy befizetek erre is egy unalmas délután.

Ismeretlen_140561 2010.07.21. 20:20:53

Ráadásul a Wantedben Rated R-esen szórta a golyókat a fizika törvényeire fittyet hányva, viszont annak valamivel csalogatóbb, izgalmasabb volt a trailere. Nekem speciel csak Jolie szopásra kész tekintete maradt meg a Salt előzetesből.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása