aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: ímmel-ámmal Takács Máté
2010. július 19. 21:38:47

Kategória: 9 komment

> Magyar mozibevételek, 2010. július 15 - 18.

Meglátszik a magyar toplistán, hogy egy hétvége végre futballmeccsek nélkül telt el: decens változási arányokba botolhatunk, amik között emelkedések is akadnak bőven. Shrek szilárdan őrzi a vezető pozíciót, ám az újként belépő Tom Cruise-darab, a KÉJJEL-NAPPAL nem tudott igazán boldogulni nálunk se. Nem így Polanski SZELLEMÍRÓ-ja.

5 éve: Batman: Kezdődik!; 15 éve: Bad Boys; 20 éve: Tremors...

> Magyar mozibevételek, 2010. július 15 - 18.

Meglátszik a magyar toplistán, hogy egy hétvége végre futballmeccsek nélkül telt el: decens változási arányokba botolhatunk, amik között emelkedések is akadnak bőven. Shrek szilárdan őrzi a vezető pozíciót, ám az újként belépő Tom Cruise-darab, a KÉJJEL-NAPPAL nem tudott igazán boldogulni nálunk se. Nem így Polanski SZELLEMÍRÓ-ja.

> #1
Bár a SHREK A VÉGE, FUSS EL VÉLE bejelentkezése egy hete földindulásszerű volt, azért közvetlen elődjétől jócskán elmaradtak a számok. Most igyekszik a film behozni a lemaradást, de ez még egy igen mérsékelt 25%-os csökkenés mellett is nehéz ügy lesz, mivel a HARMADIK SHREK és a SHREK 2. is hírhedt volt arról, miként tolakodtak a nézők hétről-hétre a vetítésekre. A 3D-s negyedik rész most csaknem 100 millió forinttal trónol a lista tetején, ami kenterbe veri minden másik idei film nyitányát is. Az összbevétel egy szempillantás alatt 300 millió fölé került ezzel, így teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy jövő héten ilyenkorra már jócskán 2010 top pénzgyűjtője válik a UIP terjesztéséből (ehhez amúgy Alice-t kell megelőznie, aki 350 millió tájékára jutott). A rém népszerű ogre tempóját az is jól szemlélteti, hogy 11 nap alatt szólított meg annyi nézőt, mint ahányat a NAPFOGYATKOZÁS 19 alatt.

> új filmek
Tom Cruise sármja már nálunk is kevés egy kiadós sikerhez. A VALKŰR szűk másfél évvel ezelőtt csak 66 ezer nézőt érdekelt, ami egyértelműen csalódás volt a szinkron, a mozgalmas és sikerekben gazdag időszak és a nálunk egyébként mindig érdeklődésre számot tartó hitleres setting ismeretében. Most a KÉJJEL-NAPPAL akció-vígjátékot kínál románccal, ugyancsak szinkronizáltan, s megint azt kell mondani: elmarad az reményektől a 25 milliós start. Egy hasonlatos EXFÉRJ ÚJRATÖLTVE az igen gyatra áprilisi időszakban is 40 millió fölött villantott, de ennél még a FARKASEMBER is több dohányt termett első négy napján. Egy szó mint száz, az InterCom mellélőtt azzal, hogy az év egyik legvártabb filmjének titulálta a marketingben James Mangold művét. A premier előtti vetítésekkel egyetemben 30 milliónál járó film számára azért még nincs veszve minden, a 100 millió forint és a 100 ezer eladott jegy még teljesíthető legalább olyan megfeszített munkával, mint amit a NÁSZ-AJÁNLAT-tól láthattunk egy éve.

Ezzel ellentétben a börtönéből szabadult sas lelkű Roman Polanski új filmje, a SZELLEMÍRÓ igen figyelemreméltó eredményt szállított, s a Fórum Hungary tudhatott valamit, hogy júniusról mostanra tolta a bemutatót, épp mikor a direktor úr nevétől hangos ismét a sajtó. A 10,5 milliós nyitány 90%-a származik a fővárosból (miközben a kópiák háromnegyede jutott ugyanide), s itt egészen jó kihasználtsági arányok születtek: a Palace Mammut például 24 vetítést tartott, s átlagosan több mint harmadáig megteltek a termek minden alkalommal, ahogy a Palace Westend 20 előadásán is. Kellett már tehát a magyarnak valami menekülési útvonal a zajos-színes blockbusterek közül, s még kelleni is fog az elkövetkezendő szűk másfél hónap kínálatát látva. A SZELLEMÍRÓ 40 millióig könnyedén ellibbenhet, de tovább is.

> további filmek
S ha már a fellélegzést nyújtó, komolyabb darabokról van szó, nos, A TETOVÁLT LÁNY is a radaron maradt a nézők számára: 32%-kal jobb eredményeket hozott most, mint nyitányakor, ami megnyugtatólag hathat a Budapest Filmnek a gyenge közepes rajt után. Ha mostani nézettségét megduplázza a film, akkor talán a folytatás is utat talál magának hamarosan a hazai vásznakra.

Az ALKONYAT: NAPFOGYATKOZÁS a mezőny többi címével ellentétben ismét nagyot huppan lefelé, így azért már megfontolandó, hogy az ÚJHOLD lefőzésére érdemes-e nagyobb tétben fogadni. Egy-két hét múlva már biztosabb képet láthatunk efelől, de valószínű, hogy nem lesz trónfosztás.

Ahogy a TOY STORY-trilógia háza táján sem. Bár a harmadik rész közvetlen elődje nézettségén már túl van, az első epizód 178 ezres közönsége még úgy is távolinak tűnik, hogy a hétvégi bevétel most lényegében stagnált - ez várható is volt egy közel 70%-os bukfenc után. A film bevétele lassan eléri a 200 milliót, s már nem ez lesz az első eset idén, hogy a 3D menti az alulteljesítő filmek anyagi becsületét.

> végszó
Tekintve, hogy a Cruise-Diaz páros nem hajtotta igájába a népet, a top tíz összesített bevétele némi csökkenést élt meg az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de azért a szituáció távol van a vészestől, sőt, egy évvel ezelőtt a KÖZELLENSÉGEK-re volt bízva a biznisz kezelésbe vétele, ami ugyancsak nem hozott elég erős számokat. 2010 egy hete így ismét győz 2009-é felett.

> ami jön
A következő héten ellenben már nehezebb lesz az EREDET és az ÚJRAKEZDŐK dolga: Harry Potter hatodik kalandját kell legyűrnie az InterCom sci-fijének és a Budapest Film vígjátékának.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
1. Shrek a vége, fuss el véle (99,7m/308,5m) [234 442]
2. Kéjjel-nappal (24,9m/30,6m) [25 741]
3. Alkonyat: Napfogyatkozás (19,0m/255,2m) [235 255]
4. Szellemíró (10,6m/10,6m) [8479]
5. Toy Story 3. (6,8m/193,6m) [148 739]
6. Perzsia hercege: Az idő homokja (4,2m/245,0m) [224 023]
7. Szex és New York 2. (3,3m/260,8m) [232 381]
8. A tetovált lány (3,2m/8,5m) [7235]
9. Drágán add a rétedet! (3,2m/34,8m) [31 477]
10. Ilyen a formám (2,8m/59,5m) [52 218]

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje (Közellenségek)

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

***

> ekkor, régen...
5 éve (2005. július 14.)
Öt évvel ezelőtt a bulvármédia szüntelen hangadásával is megtámogatva robbantott kasszát a Mr. és Mrs. Smith, amely film a Fórum Hungary bemutatkozását jelentette; a feliratos akció-vígjáték a móka végeztével 300 ezer jegyet értékesített. Ezalatt az InterCom által gondozott Batman: Kezdődik! csak közepesen muzsikált a maga 88 ezer látogatójával, ám a folytatás...nos, azt mindenki tudja.

10 éve (2000. július 13.)
Tíz esztendeje a Mission: Impossible II. második hete szedte szét a hangrendszereket az élen, ám Edward Norton rendezői debütje, az Ég velünk! sem vallott szégyent. Az InterCom vígjátéka csaknem 150 ezer látogatót érdekelt. Ezalatt a Flamex brit agymenése, az Agyatlan apartman kevesebb, mint 20 ezer főnek biztosított szobát.

15 éve (1995. július 13.)
Tizenöt éve Martin Lawrence és Will Smith vette kezelésbe az filmszínházakat. A Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk? a nyári hőségben 200 ezer néző fölé jutott, ami dicséretes eredmény az akkor itt még relatíve ismeretlen párostól, akiket aztán nagyon megszerettek a magyarok: a folytatás ebben az esetben is bőven feljebb alakult. A UIP a Star Trek-széria Nemzedékek címre hallgató darabjával igyekezett a rajongók kedvére tenni, mert itt másról már nem volt szó: a sci-fi sorozat már itteni mozis bemutatkozásakor is csak gyenge közepes eredményeket szült A nem ismert tartománnyal, a továbbiakban pedig 10-20 ezer néző között gyötrődött. A reboot 2009-ben ellenben minden korábbit kenterbe vert, pedig különösebb sikert az sem aratott.

20 éve (1990. július 12.)
Húsz esztendeje igen veszélyes területekre merészkedtek a nézők: a Duna Film jóvoltából a Tremors - Ahová lépek, szörny terem nem hagyott talpalattnyi biztonságos földet sem 240 ezer bátor egyénnek, míg a Mokép Saigonba, a tiltott zónába szervezett kiruccanást 140 ezer főnek. Ezalatt a Saturnus Film és Martin Sheen egy vuduszekta nyomába vette az irányt a Fekete mágiában, s több mint 70 ezer követőt találtak maguknak a magyar közönség köreiből.

25 éve (1985. július 18.)
Huszonöt évvel ezelőtt az újdonságra vágyók A hamiskártyások fejedelme című lengyel és a Bűvös vászon címet viselő olasz alkotásból válogathattak. Egyik sem volt különösebben a magyarok ínyére, így a két film együtt sem érte el év végéig az 50 ezer nézőt.

30 éve (1980. július 17.)
Harminc esztendeje a Walt Disney állatbirodalma című családi dokumentumfilm bűvölte el a magyarokat, akik csaknem 300 főt téve ki sorakoztak fel az év végéig a filmet játszó mozik előtt. Állatokból sosem elég, így a Vadállatok a fedélzeten című szovjet opus felújítására is 145 ezren mentek el ezalatt. A román Autóbusz-akció ugyanakkor csak 16 ezer nézőt érdekelt.

Címkék

shrek box office comedy tom cruise forum hungary action roman polanski intercom magyarvalosag uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr824538397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 15:30:44

Hoppá, feltűnt az embereknek, hogy A TETOVÁLT LÁNY befutott a mozikba? Látszik, hogy reklám nélkül semmi sem megy... maximum nagyon lassan.

Ismeretlen_82723 2010.07.19. 15:32:10

Nekem is feltett szándékom megnézni, de még én se jutottam el rá...pedig én tudtam már egy ideje, hogy mikor lesz. :)

Ismeretlen_1068 2010.07.19. 15:45:59

Kiegészítve az első gondolatomat: az a baj, hogy az emberek mindenről gyorsan elfeledkeznek, továbbállnak, más keresnek . A mozik se nagyon hisznek a lassú felfutású filmekben, így gyakorta van az, hogy mire valami kiteljesedhetne, addigra már valami egészen más dolog kap rivaldafényt. De az is lehet, hogy nem is keresünk semmit, egyszerűen csak azt esszük meg, amit a leghangosabban tukmálnak ránk.

Ismeretlen_140561 2010.07.20. 00:20:07

3: "azt esszük meg, amit a leghangosabban tukmálnak ránk" - pedig elég szép számmal vannak filmek, amelyeknek nincs semmi hype-ja, nem tudom, hogy ki mennyire érdeklődik ezek iránt, én szúrópróba szerűen ülök be rájuk látatlanba, hátha valami jó. De vajon csak a júniusi premierek közül, vajon ki érdeklődik az ilyen címek iránt, mint: A beszélő titkai, Hó, Inkubátor, A vidéki tanító, Látogatás, Egy másik ember, A padláson, 52-es történet, Mediterrán finomságok, Szerelem és egyéb bűnök. Gyakorlatilag semmi hype-juk nem volt, így nem is beszélnek róla, de ki tudja, lehet, hogy némelyik kincset ér. Hármat láttam ezek közül, az 52-es körzetet szerettem, a Szerelem és egyéb bűnök érdekes, A padláson pedig gyerekeknek való. De sajnos ezen filmek zömét nem, hogy DvD-n sem lehet majd beszerezni, de torrenten is ritkán van :..( Pedig okoztak már nekem kellemes meglepetéseket :)

Ismeretlen_140561 2010.07.20. 00:23:55

52-es történet

Ismeretlen_1068 2010.07.20. 07:10:44

Drágán mérik a hype-ot. Az addig rendben van,hogy az ÉLEK ÉS SZERETEK c. filmünket itt túráztatom, amennyire lehet, s mondjuk, ennek hatására elmegy majd rá +50 ember (legjobb reményeim szerint), de emellett az újsághirdetések, plakátok, flyerek elkészítése még szerény keretek között is majdnem annyiba kerül, mint a film jogai összesen. Ráadásul minden eladott jegyből 60% marad a mozinál, így a kisebb filmek legtöbbször csak úgy kerülhetnek moziba, ha az állam támogatja őket, s gondolom, te is hallottad, hogy ezt a támogatási rendszert épp most kurtították meg durván.

Ismeretlen_140561 2010.07.20. 18:10:15

Nem is arról beszélek, hogy mibe kerül eljuttatni a nézőkhöz a film hírét, hanem, hogy sokan, nem szavaznak bizalmat egy-egy ismeretlen alkotásnak. Azaz, tényleg csak azt nézi meg az ember, amit elé raknak, hogy a szavaiddal éljek.

Ismeretlen_1068 2010.07.20. 18:14:00

Ezért lenne jó, ha az olyan blogok, mint ez, foglalkoznának a kevésbé ismert filmekkel is. Értem. :)

Ismeretlen_140561 2010.07.21. 15:25:50

Akár:) Bár én úgy vagyok vele, hogy havonta többször is beülök teljesen szűz fejjel egy mozira. Mondanám, hogy megpályázok egy írói jogot nálatok, és néha írok én, de sajna csak hónapos csúszásokkal jut el hozzánk egy-egy film.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása