aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szemüveget a fifának! Zalaba_Ferenc
2010. június 28. 11:02:21

Kategória: 53 komment

Talán egyesek most felsóhajtanak, hogy "na ne már, hogy itt is", de a foci VB tegnapi kieséses napjának két fordulója kapcsán már nem tudok szó nélkül elmenni a FIFA hülyesége mellett. Ha esetleg a vasárnapot homokba dugott fejjel vagy egy olyan szigeten töltötted, ahol egy repülőgép szerencsétlenség túlélői mindent elkövetnek azért, hogy ne kapjanak választ arra a kérdésre, hogy mit keresnek ott, akkor elárulom, hogy az Anglia - Németország és az Argentína - Mexikó összecsapás egyaránt felvonultatott egy-egy olyan bírói szarvashibát, melyet teszem azt, még a Kistarcsai Fonóegylet és a Nagytarcsai Tehenész SC jótékonysági örökrangadóján sem szokás benézni.

Talán egyesek most felsóhajtanak, hogy "na ne már, hogy itt is", de a foci VB tegnapi kieséses napjának két fordulója kapcsán már nem tudok szó nélkül elmenni a FIFA hülyesége mellett. Ha esetleg a vasárnapot homokba dugott fejjel vagy egy olyan szigeten töltötted, ahol egy repülőgép szerencsétlenség túlélői mindent elkövetnek azért, hogy ne kapjanak választ arra a kérdésre, hogy mit keresnek ott, akkor elárulom, hogy az Anglia - Németország és az Argentína - Mexikó összecsapás egyaránt felvonultatott egy-egy olyan bírói szarvashibát, melyet teszem azt, még a Kistarcsai Fonóegylet és a Nagytarcsai Tehenész SC jótékonysági örökrangadóján sem szokás benézni.

Az angoloknak egy szép bombagólt nem adtak meg, amely a felső kapufáról pattant jó 40 centivel a gólvonal mögé, hogy aztán visszapattanjon a kapufára, majd a gólvonalra (belülről érintve) és úgy a német kapus kezébe. Néhány órával később a mexikóiak ellen a változatosság kedvéért egy jó egyméteres lesről fejelt gólt adtak meg.

Mindkét esetben hibázott a partjelző és ezzel együtt hibázott a bíró is, mindkét esetben eltörött a játék (főleg az eleinte jobban játszó mexikóiak játékszelleme kapott a pofájába), a visszajátszáskor mindkét esetben látszott, mi az igazság, mindkét esetben botrány tört ki - főleg a mexikói/argentin meccsen, ahol az általános szabályokkal ellentétben a stadioni kivetítőn is visszajátszották az esetet, így nem csak a futballisták, de a bírák is láthatták a szörnyű valóságot. Persze, ez alapján nem változtathatták volna meg az ítéletet, mert azt a FIFA szabályai szerint tilos, de azért ott azonnal elkezdhették volna azt a forradalmat, ami már nagyon-nagyon régóta esedékes, és ami miatt a fél világ szívesen keresztre feszítené a futballszövetséget - míg a másik, focira nem annyira érzékeny fele meg csak röhög rajta.

Miért is nem vezetik be a videobírót?

Hagyományőrzésből? Míg a játék valamennyi eleme - a meztől a gyepen át a labdáig - nap mint nap esik át a modernizáláson és számítógépes figyelőrendszerrel fedik le az egész pályát, csak hogy nyomon kövessék, ki hány kilométert fut, hányszor vakarja meg a seggét és ilyesmi, s amíg olyan más hagyományőrző sportokba tudták bevezetni a videobírót, mint a tenisz és a rögbi, addig ez az érv baromság.

Feldarabolná a játékot? Egyrészt egy vitatott eset kb. három és fél másodperc alatt visszanézhető, másrészt a videobíró bevetését simán lehetne minimalizálni, így aztán egyik oldal sem nyomná meg fél percenként a visszajátszás gombot, és különben is, a reklamálással, szimulálással, időhúzással eltöltött hosszú percek nem törik el a játékot? (És ha már itt tartunk, mikor vezetik már be a megállított órát és iktatják ki az időhúzás és a hosszabbítás által szintén egyénileg befolyásolható játékmenetet?)

Sokba kerülne, mindenhol be kéne vezetni? Egyrészt a lehetőség a fontos meccseknek helyt adó pályákon már régóta adott, másrészt igenis költsenek rá, ugyanis a focimeccsek 90-95%-át nem a helyszínen élvezik, illetve ilyen esetekben csak nézik kurvaanyázva, hanem otthon, a tévék előtt, ahol aztán száz szögből szokás visszajátszani az esetet. A futballszövetség nem a helyszíni reklámtáblákból akasztja a legnagyobb pénzeket, hanem a tévétársaságoktól.

Szóval miért is nem lép a FIFA? Egyesek arra gyanakodnak, hogy a maffia kezében van a dolog, hisz a videobírón innen bármelyik meccs jobban befolyásolható és a sportfogadásban óriási lóvé van, ahogy azt a meccs szüneteit teleszemetelő bwin és egyéb portálok bizonyítják is. De szerintem a főbb ok pszichológiai jellegű: amíg a sajtó és úgy egyébként mindenki (pl. én is ezen a blogon :), arról zeng, hogy FIFA így, bíró úgy, VB pedig amúgy, addig az mind-mind reklámot, reflektort és odafigyelést, azaz nézettséget és sok-sok pénzt jelent a FIFA-nak. Nem mintha a világ egyes részein egy super bowl-t ne néznének meg kb. 25x annyian, mint a VB összes meccsét együttvéve. Videobíró és megállított játék ide vagy oda.

Címkék

sport foci velemeny aeonflux vilagvalosag

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr574538285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lackó 2010.06.28. 08:05:42

F1 valenciai nagydíj dettó. úgy fest a tegnapi a simlik napja volt...

und 2010.06.28. 08:18:55

És ne felejtsük el az Olaszország-Szlovákia meccset sem, ahol az olasz gólt nem adták meg - mikor ott topogott a szlovák játékos a labdával a kapuban, mint valamilyen tojógalamb. Sebaj, remélhetőleg északi szomszédaink elkullognak haza, miután a hollandok kiverik őket a francba.

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 08:32:17

Sőt, még a tegnap esti meccsen volt egy gyanús, gólvonal környékéről kikanalazott eset, szintén az argentin oldalon, amit aztán "elfelejtettek" visszajátszani. Azért szívesen hallanék arról is, hogy az angol szurkolók mit műveltek tegnap este Bloemfonteinnel. :)

klaca 2010.06.28. 09:02:45

Idézet wikipediáról: "Általában 80-90 millió ember nézi végig. Bár létezik egy elterjedt tévhit arra nézve, hogy a meccset 1 milliárd ember nézi világszerte élőben, ez igencsak téves adat, és valószínűleg abból ered, hogy a potenciális nézőszám a világon valóban nagyjából ennyi. Ez azt jelenti, hogy ennyi embernek van lehetősége megnézni, ha akarja. A Super Bowl XXXIX-et 93 millió ember nézte, ebből 91 az USA-ban, a maradék 2 millió fele pedig az Egyesült Királyságban. Valószínűleg ennek az aránylag kis nézettségnek a világ többi részén az amerikai futball viszonylagos ismeretlensége, illetve az időeltolódás miatti kora hajnali időpont (Európában) az oka."

Ismeretlen_97684 2010.06.28. 09:03:47

Teljesen egyetértek! Az álló óra nekem is régi vesszőparipám, mert a foci legundorítóbb eleme az állandó időhúzás (rászáll a légy Cé-re és 15 percet fetreng). Ez megszűnne, mert nem lenne értelme. Az meg külön érdekes, h a videobíró ellen foggal-körömmel harcoló Fifa azért simán visszanézi a meccseket, h eltiltson játékosokat. Ott van az Európa Liga, abban simán ki lehetne próbálni a videobírót, fél év alatt kiderülne, h lehet használni (ahogy két meccs után kiderült, h a kapu mellett rohangáló gólbíró az ökörség netovábbja).

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 09:08:02

4: Ez szerintem engem igazol: azt írtam, "a világ egyes részein", azaz kifejezetten Amerikára gondoltam, ahol 91 millióan nézték a Super Bowl-t, de vajh hányan követik a foci VB-t?

klaca 2010.06.28. 09:08:57

Egy átlagos foci vb meccset is többen néznek a világban, nemhogy a döntőt. Amúgy igen, jöhet a videobíró!

klaca 2010.06.28. 09:09:49

Jeah! Van egy hely a világban, ahol többen néznek más sportot! :))

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 09:09:51

5: Azt pedig a Spanyolország - Chile is bebizonyította, hogy játék közben is lehet húzni az időt, nem kell hozzá még külön fetrengeni is. :)

klaca 2010.06.28. 09:11:01

De még így sem igaz amit írtál, mert 10-15 milliós nézettség erre is összejön kb meccsenként! :)) 100 milliót tehát átlépi. :D

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 09:14:00

7-8: Nem értesz. :) Nem a focit sajnáltam le, hogy mekkora szar, meg senkit sem érdekel, mert ez egyáltalán nem így van, hanem arra utaltam, hogy a videobíró nem öli meg a játék élvezetét, mint ahogy azt egyesek vélik, hisz van olyan hely a világon, ahol a lehető legmodernebb szabályok ellenére is kurva sokan néznek egy sportot. Egyébként segítsetek: van még olyan labdajáték, amely időre megy és ahol nem állítják meg az órát, ha a labda játékon kívülre kerül?

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 09:15:38

10: Igaz, az imént derült ki, hogy szerdán sokkal többen nézték azt, hogy picsázzák el az amerikaiakat Afrikában, mint Tom Cruise-t a moziban. :\

klaca 2010.06.28. 09:19:04

Ja, az más! Így elnézem a költői túlzást, ha a szent ügy érdekében tetted... :))

klaca 2010.06.28. 09:19:55

Mondjuk máskor felhozhatnál példaként valami normális sportot, de ennyi belefér kivételesen. :PP :))

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 09:24:39

14: Hehe, akkor miközben mostantól kölcsönösen szopogatjuk egymásnak, addig jön ty és jól szétcsap közted. :)

Ismeretlen_62806 2010.06.28. 10:00:33

15: megteszem én. az amerikai foci a kosárlabdával holtversenyben a világ legjobb sportja (a jéghoki kevéssel lemaradva követi őket, majd jön a tenisz, és valahol a huszadik hely környékén talán a mezei labdarúgás is feltűnik a ranglistámon :))! Egyébként a legutóbbi kérdésedre is érdekes példa az amerikai futball, ahol az óra fut, ha a labdát birtoklót a földre viszik, de megáll, ha az kifut az oldalvonalon (vagy incomplete pass, illetve időkérés esetén), ezzel nagyon izgalmas taktikai csatákat adva a félidők utolsó néhány percének. Az alap ügy már csak azért is közröhej, mert 2007 óta már az NBA is használ videobírót, pedig ott egy közel huszadakkora pályán figyel feleannyi játékost három bíró, a játék sebessége pedig ugyebár össze sem hasonlítható a foci kényelmes tempójával.

Ismeretlen_9654 2010.06.28. 10:06:05

tegnap nem a sportszerűség napja volt. először degradálják hamilton gusztustalan szabálytalanságát (szerintem egy kizárást is megért volna a manővere), utána minden ok nélkül visszatartják schumachert a boxutca kijáratánál, hogy aztán harmadik hely helyett az utolsóra essen vissza. meg nem adott angol gól és észre nem vett méteres les.

Lord Picard 2010.06.28. 10:42:57

Teljesen egyetértek ae, dick, Lackó. A futam, a két meccs, borzalmas hibákkal volt teletűzdelve. És nem hiszem el, hogy sem az FIA, sem a FIFA nem hajlandó hallgatni a szurkolókra, nézőkre, mikor belőlük élnek. F1-ben túl sok a reform, változtatás és a kivételezés, fociban meg tényleg olyan hülyeségekkel foglalkoznak, mint ki hány métert futott, mert hőkamerával nézik, hol voltak többet az emberkék. Nem hiszem el, hogy pl. Platini nem képes látni a videóbíró szükségességét, biztos ő idejében is kapott már ki a csapata ilyen simlisen.

Ismeretlen_129996 2010.06.28. 11:12:29

igazából a fifának még így is hatalmas mázlija van, hogy mindkét meccs elég egyértelmű lett a végén (erre tudnak majd hivatkozni), és így a "mi lett volna, ha" kérdésnek nincs olyan igazán nagy létjogosultsága (hisz lehet mondani az angol meccsnél, hogy ha döntetlennel mennek az öltözőbe, akkor nem támadnak ki a második félidőben, és nem kapnak kettőt kontrából, de az utolsó 20 percük igazán szánalmas volt + az élet bosszúja '66-ért :)). persze így is botrányos, de egy szoros meccsen lenne ez igazán durva. ja és esetleg az olyan helyzeteknél, mint kaká vagy estrada "kiállítása" (brazil-elefántcsontparton illetve spanyol-chilén) is hasznos lenne a videobíró, itt is nagy szerencse volt, hogy nem igazán múlt az elképesztően balfasz döntéseken semmi sem.

elmouse 2010.06.28. 11:27:13

19: "igazából a fifának még így is hatalmas mázlija van, hogy mindkét meccs elég egyértelmű lett a végén (erre tudnak majd hivatkozni), és így a "mi lett volna, ha" kérdésnek nincs olyan igazán nagy létjogosultsága" Ez egy akkora hülyeség, hogy már! Ha ez angolok egyenlítettek volna, rögtön más lett volna a játék. AZ argentin gól meg 0:0-nál esett, és ez is megváltoztatta a játékot. Ráadásul lelki/pszichikai törést jelentett mindkét csapat játékosainál.

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 11:33:48

16: No és mi a helyzet a baseballal? Éppenséggel az sem szűkölködik a taktikában.

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 11:37:37

19: Kaká kiállítása iszonyú nagy marhaság, Estrada viszont már egy korábbi mozdulatáért megérdemelte volna a második sárgát - igaz, a lehető legbénább szituációban törlesztett a bíró. Ugyanakkor egészen más egy csapat szelleme, ha öt perc alatt képes egyenlíteni és nem veszik el tőle a második gólt de a mexikóiakat még jobban sajnálom, akik megzavarodtak a lesgólt követően és egy csúnya hiba miatt elveszítették a játékbeli fölényüket (amit a meccs végére becsületesen vissza is szereztek, csak az időközben három gólossá hízott hátrányt egyszerűen már képtelenség volt letornázni).

Ismeretlen_82723 2010.06.28. 11:56:43

Attól a bwintől meg a betclicktől is hányok már sugárban. Egy kiadós vizsgálódás az adóhatóságok részéről kijárna nekik, egyszerűen az egész fogadás-mizéria nekem bűzlik. Ami pedig a rossz bírói döntéseket illeti, legalább a magyar játékvezetőnek jó kilátásai nyílnak az utolsó meccseket illetően. :) Egyébként annak ellenére, hogy azok nyertek tegnap, akiknek szurkoltam (bár nagyon nem törtem volna le végül is ellenkező kimenetelnél sem), egyszerűen nem volt élvezetes nézni őket ilyen nagy ballépések után. Szóval a nézők nagy hányadát is elkedvetlenítik, nem csak az igazságtalanságba keveredett játékosokat.

ty 2010.06.28. 11:57:37

20: ott is van videó :-P vannak vitás esetek és visszanézik

ty 2010.06.28. 12:03:52

aki azt mondja, h egy rossz döntés, bármilyen szituációban nem befolyásolja a játék képét/eredményét negatív irányba és azzal jön, h de nem egy gól döntöt hanem több az vagy nem sportolt soha versenyszerűen vagy egész egyszerűen ostoba.

Ismeretlen_38951 2010.06.28. 12:12:52

Egyébként a reklámról pedig: annál több reklámidőt, mint Amerikában, nem lehet rakni egy ilyen nézett mérkőzésbe, így "az mind-mind reklámot, reflektort és odafigyelést, azaz nézettséget és sok-sok pénzt jelent a FIFA-nak" nem állja meg a helyét szerintem. Amúgy a szövetségbe tartozni nem kötelező. A G14 (ECA) egyszer megunja a hülyeséget és nem indulnak a BL-ben, hanem szerveznek saját kupát, kíváncsi lennék, ki nézne UEFA eseményeket a maradék csapatokból álló gárdával?! Arról ne is beszéljünk, hogy vébé négy évente van, és aki most 30, és a pályája cúcsán van, de elveszik tőle a lehetőséget, az 34 évesen lehet hogy keretmeghívást sem fog már kapni.

Lord Picard 2010.06.28. 12:16:42

Az is vicces még, hogy már hetekkel a VB előtt panaszkodtak a labda furcsaságaira, erre nem rég bejelentette a FIFA, kivizsgálják az ügyet... a VB után! Elnézve ezt a rengeteg sok bírói bakit, szerintem 1994 után ismét egy magyar játékvezető fogja vezetni a döntőt, mert Kassai és segítői eddig majdhogynem tökéletesen irányítottak, ez abból is kitűnik, hogy ők nem szabdalták szanaszét a játékmenetet.

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 12:22:27

26: Az, hogy Amerikában mennyi reklámidőt adnak el, szerintem teljesen független attól, hogy mennyi nézettséget generál az általános anyázás, ami a focit körbeveszi. :)

anita 2010.06.28. 12:24:47

Ha már forradalmasítunk.. Ha egy csapat a 70. percben úgy dönt, hogy nem hajlandó tovább küzdeni, akkor lehessen kérni, hogy azonnal fújják le a meccset.. Köszi!

Montana · http://www.san2000.com 2010.06.28. 12:44:47

Rozettin köszörüli mindenki a nyelvét, de a partjelzők is benne voltak ám :P Sajnálom Mexikót. Viszont hajrá Brazilia!!!!!!! :D

ty 2010.06.28. 13:16:29

http://sportgeza.hu/futball/2010/vb/cikkek/a_fifa_nem_foglalkozik_a_birohibakkal/?rnd=240

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 14:08:13

31: Anyjuk valagát?

SoZi 2010.06.28. 15:45:36

Sosem hittem, hogy egyszer focis témához fogok hozzászólni. A focihoz nem sokat, a bírók munkájához viszont annál többet értek, mivel élvonalbeli jégkorong játékvezető volnék. Eszemben sincs a mundért védeni. Teljesen véletlenül láttam mindkét esetet és azt kell mondjam, ezek ÓÓÓÓÓÓRIÁSI égbekiáltó hibák főleg ezen a szinten (bármelyik sportágban!), amiért az én sportomban minimum lefejezés jár, pedig a foci bíróknak jóval kevesebb dolga van, a partjelzőkről nem is beszélve! Ezeket egyszerűen valakinek látni kellett volna! Nyilván ők is meg fogják kapni a büntit. De erről a külvilág semmit nem fog hallani, ahogy feljebb belinkelt cikkből már látszik is, hogy a FIFA nem kívánja kifelé kommentálni az ügyet. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek megbüntetve. Valszeg nagyon nagy büntit fognak kapni. Nálunk (jégkorong vb-ken) ilyenkor több osztályt eshetnek vissza a sporik, hazai bajnokságban pedig komoly eltiltásokra lehet számítani, de ezek a hírek a "külvilághoz" hivatalos infóból nem jutnak el. Legtöbbször az érintett csapatokhoz sem. Max a "zuhanyhiradóban", de az meg pletyka, ami vagy igaz, vagy nem. Videobíró: Nem rossz megoldás, de! Kezdjük ott, hogy csak gólok eldöntéséhez szabadna alkalmazni, mert ez így fair! Nem tudok olyan sportágról (ha van, szóljatok), ahol videon olyan szabálytalanságokat döntenének el, ami kiállítást érne.(Ideértve az amerikai sportokat is, amikkel nem szeretem a mi focinkat párhuzamba állítani, hiszen sokkal komplexebbek annál.) Ezeket ott és akkor kell eldönteni egyhangúan, egyetlen független szakembernek! A video alkalmazása sokszor több percig is eltarthat, és itt jön be a foci egyik sajátossága, a tiszta játékidő problémája is, ami miatt már nem is olyan egyszerű a bevezetése. Éppen ezekért jobb megoldás egy-egy gólbíró alkalmazása, akinek semmi más dolga nincs, mint csak azt nézni, hogy a labda teljes terjedelmében átment-e a gólvonalon, vagy nem. Neki közvetlen a kapu mögött lenne a helye. A gólt nem adhatja meg, csak jelezhet, de a játékvezető támaszkodhat rá. Hokiban remekül működik. Olcsó, nem kell drága berendezés és mindenki nyugodtabb. Egy gondolat még: foci-fan ismerőseim sokat panaszkodnak mindenféle bírói hibákra, amikről a sporik egyszerűen lemaradtak. Ha tényleg így van és ennyi a hibaszázalék, teljesen elfogadható lenne, még egy játékvezető a pályára. Sokkal nagyobb szakmai felkészültséget (és egységet!) követelne a sporiktól egyetérteni, de hasznos lenne nekik is. Más sportágban ez is működik. Szerintem teljesen világos, hogy egyetlen ember figyelme nem tud lefedni egy focipálya méretű területet valahonnan a közepéről. Bocsi a hosszú kommentért!

zéé 2010.06.28. 16:25:04

Íme mitől is voltak olyan jók a németek: http://www.youtube.co/watch?v=8hXXttvujFE lehet ,hogy az egész csapattal ezt eteti?!

zéé 2010.06.28. 16:25:57

a jó link: http://www.youtube.com/watch?v=8hXXttvujFE

Ismeretlen_129996 2010.06.28. 16:33:53

20: a mexikóiaknál valóban sajnálatos, bár a játék képe alapján nem éreztem, hogy partiban lettek volna az argentinokkal pár távoli lövéstől eltekintve. az angolok meg botrányosan szarul játszottak, lett volna a második félidőben idejük mindenre (főleg az agyonsztárolt keretükkel, amelyikből a három legdrágább játékos többet ér a piacon mint a német kezdő 11), ehelyett elkényeztetett sztárok módjára feladták, szint fájt nézni rooney-t a sok enervált társa közt. az meg valóban nagy igazság volt, hogy az argentin meccsen a bíró a hülye hibáját nem csak kijavíthatta volna, hanem akát történelmet is írhatott volna. valószínűleg a fifa sem merte volna a fejét venni úgy, hogy az egész közvélemény mellette áll, de úgy tűnik, ma már nem csak a focistákból hiányzik a tök.

Lord Picard 2010.06.28. 18:49:28

Eszembe jutott még valami... volt egy gyanúsan gólvonalon túlról való argentín mentés, nem is ismételték meg a közvetítés során, pedig az valószínűleg ott egy szabályos mexikói gól volt. És most, hogy a FIFA még cenzúrázza is a híreket, beszámolókat, kommenteket az oldalán... így már mégsem Kassait látom esélyesnek a döntőben, hanem akár Rosetti-ék is kaphatják. Szánalom.

Ismeretlen_97684 2010.06.28. 19:26:58

Azt mondja most a híradóban a fifa szóvivője, h a focinak része a bírói tévedés. A pofám leszakad. Része az igazságtalanság, rosszabb esetben a csalás? Az apád faszát. Komolyan a fifa-ban csupa 19. századból itt ragadt, begyöpösödött gépromboló ül.

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 19:34:58

http://sportgeza.hu/futball/2010/vb/cikkek/fifa_a_visszajatszas_volt_a_hiba/ A FIFA szerint tegnap csak egyetlen hibát vétettek.

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 19:39:08

Alakul a dolog: http://sportgeza.hu/futball/2010/vb/cikkek/partallami_cenzura_a_fifa_honlapjan/

porter 2010.06.28. 19:47:44

észak-koreai barátaink most sürgönyöznek a FIFA-nak, mert ilyen trükköket és diktatórikus módszereket még ők se tudnak bevetni ilyen hatásfokkal.

Ismeretlen_129996 2010.06.28. 20:21:03

kíváncsi vagyok, most sikerül-e kirakni blattert a székéből, már 2002-ben is sokan a fejét követelték, amiért semmit nem tett a sorozatos igazságtalanságok ellen.

orion 2010.06.28. 22:01:39

Én tegnap regisztráltam a FIFA oldalára, hogy hozzászóljak az esethez. Nem írtam semmi durvát, mert direkt igyekeztem normálisan fogalmazni, természetesen nem jelent meg. Volt valami 2000 hozzászólás, de közülük egy mukk nem foglalkozott a tévedéssel. Nekem is pont Észak-Korea jutott eszembe róla. A Superbowlt biztos, hogy sokkal többen nézik Amerikában, de szerintem ez így természetes. Ahogy az is, hogy máshol meg marginális az érdeklődés iránta. (Én az elején, amikor nálunk is elkezdték adni, kétszer is megpróbáltam végignézni, de egyszer sem sikerült.) A videóbírót a kosárlabdában is és a hokiban is csak nagyon korlátozottan és nagyon körülhatárolt esetekben használják. Az NBA többször is - pl. idénre is - apró dolgokban bővítgette a szerepét. Egyébként már 2007 előtt is alkalmazták. Nem hivatalosan, hanem praktikusan (élőben nem tudták eldönteni, mi történt a meccs végén, pedig muszáj volt) előfordult ilyen eset a 90-es évek közepén is.

SoZi 2010.06.28. 22:20:09

"Jerome Valcke, a FIFA főtitkára a BBC-nek elmondta, a bíráskodás javításán gondolkodnak, így elképzelhető, hogy a 2014-es világbajnokságon már ott lesznek a csak a büntetőterületet figyelő pluszbírók." Ennyi, kicsit talán korábban kellett volna kelni. Azért örülök, hogy nem mondtam hülyeséget a 33.hsz.ben. Érdemes a hosszú hsz.eket is elolvasni. Az elvek minden sportban ugyanazok. A helyszíni visszajátszásról még annyit a magam példáján szitén, hogy nemzetközi hokimeccseken az IIHF (kb ugyanaz az intézmény, mint a FIFA) a versenyszabályzatában van kikötve, hogy csak olyan eseteket lehet visszajátszani, amiket már megítéltek.

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 22:21:53

Nem azt mondom, hogy mostantól minden döntést adjanak "a Majom" kezébe, de az első lépést meg kell tenni...

Ismeretlen_1068 2010.06.28. 22:33:38

44: Én elolvastalak. :) Nem hinném, hogy egy vitatott eset videokontrollja olyan hosszú időt emésztene fel, hogy megölje a játékot - általában egy visszajátszás kb. 10-15 másodperc alatt befut és mondjuk, még egyszer ennyi idő alatt el lehet dönteni az eset jogosságát. Na most, vannak játékosok, akik 2-3 percig elfetrengenek a földön. :) Én így látom.

SoZi 2010.06.28. 22:58:36

:D Jó ez a része igaz :), de ezt, te mint focinéző, nyilván jobban tudod. BTW, kösz, h olvastál. Viszont a videobíró szinte sosem a közvetítés képét nézi, hanem a neki külön beszerelt berendezést, amit vagy saját kezűleg kell kezelnie, vagy egy odaállított a sporthoz sokszor kuka technikust kell irányítgatnia, hogy mit is akar ő látni. Egy egyszerűbb eset átlag 1perc, ami a futó-órával drága idő, igaz a hosszabbítással lehetne kompenzálni, de ez a szabály nekem nagy rejtély (mi alapján, hogy jön össze konkrétan), és ezért elég hasraütés-szerűnek tűnik. Szvsz még mindig a több spori lenne a legegyszerűbb és ez járna a legkevesebb szabályozgatással.

orion 2010.06.28. 23:51:18

Hát, azért aki meg tudja tanulni a kosárlabda vagy a jégkorong szabálykönyvét, sőt, alkalmazni is tudja (ilyen szinten, amilyen szintről beszélünk), annak azért illik tudnia kezelni egy "távirányítót". Egyébként az lenne a leghelyesebb, ha ilyenkor a közönség is azt látná, amit a bírók. Gyakorlatban úgyis ugyanazt látja, csak esetleg más sorrendben. "Nyilván ők is meg fogják kapni a büntit. De erről a külvilág semmit nem fog hallani," Ez a lehető legrosszabb eljárás. Az egész világ látta. Mindenki, kivéve az illetékest, ugyanúgy látta. A FIFA szerint hivatalosan mégsem történt semmi. És deklaráltan a bíróval sem fog (esetleg). Ennek így milyen üzenete van?Gondolom, nem kell magyarázni. Bukóban lévő diktatúrákra emlékeztet az egész.

Ismeretlen_101737 2010.06.29. 10:10:31

Az a nem megadott gol a nemet-angol meccsen volt a bosszu 1966-ert! :-D http://www.youtube.com/watch?v=HeXWEVXhdUo Es semmiben sem alakult volna a jatek mashogy, ha megkapjak is. Akkor 4:2 lenne. ;-)

Ismeretlen_1068 2010.06.29. 16:25:20

49: Ez persze nem így van. Lásd: 25. :)

Ismeretlen_101737 2010.06.29. 21:51:10

Nem, persze hogy nem igy van. Hanem en vagyok ostoba. Mashogy nem is lehet, mert nem sportoltam versenyszerüen. :-D Egesz egszerüen el is lehetne fogadni, hogy ez van es kesz, de akkor nem lenne min felhuzn(otok)unk mag(atok)unkat. :-)

jimbo 2010.06.29. 22:43:26

mniki: a lányok ezt nem tudják megérteni :)

Ismeretlen_101737 2010.06.29. 23:53:18

@jimba: :-D Azt mondod? Öszinten szolva en megadtam volna nekik. Es rajtam kivül szinte minden nemet szurkolo akikkel együtt neztem itt Berlinben a meccset. Csak az 50% nemet ver bennem nem hagyhatta annyiba! :-) De tulajdonkepp most mar ugyis mindegy, ezen mar senki sem valtoztat!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása