aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: the karate kid Takács Máté
2010. június 09. 18:43:34

Kategória: 10 komment

Az 1980-as évek egyik jellegzetes sikerfilmje kel új életre a Sony segedelmével. De működhet-e ma egy harcművészetre épülő családi film?

Az 1980-as évek egyik jellegzetes sikerfilmje kel új életre a Sony segedelmével. De működhet-e ma egy harcművészetre épülő családi film?

A válasz összetett. Igazából nem-igen lehet mihez mérni A karate kölyök remake-jét, hacsak nem önmagához, ámde az igazságtalan volna: mai árfolyamon az eredeti 190 millió dollár felett jövedelmezett. Ritkán látni manapság hasonló tematikájú produkciót, ha mégis, az vicces animált szereplők közreműködésével zajlik. A Kung Fu Panda két évvel ezelőtt közelebb hozta a kungfu jelenségét a mai amerikai (és európai) nézőkhöz, s ez akár még közre is játszhatott abban, hogy az alkotók úgy döntöttek: a karatét a kungfu váltja fel. Ez egy el nem ítélhető, bölcsnek tűnő lépés volt, ahogy az is, hogy a helyszínt a Távol-Keletre helyezték, ezáltal is érdekesebbé téve a környezetet és főhős helyzetét, nem mellesleg a nemzetközi (főként az ázsiai) közönség kedvére is válik a csere.

Pat Moritát Jackie Chan váltotta fel, akinek kiérdemelt hírnevét alaposan megtépázták utóbbi munkái, melyek üres nézőterekre találtak. A Csúcsformában-szérián kívül ritkán élvezte a(z amerikai) nézők kegyeit a hongkongi sztár, s a családi filmekbe való átnyargalással látszólag végleg eltemette magát: a 80 nap alatt a Föld körül és az idei Kém a szomszédban is gyenge eredményeket szült, a közöttük bemutatott A tiltott királyság pedig a biztató kezdet után a tiszavirág létet választotta. Nevezhetjük tehát A karate kölyököt egy nagy próbának számára: nyári bemutató, egyértelműen sikerre hivatott projekt, amiben legalább hellyel-közzel komoly szerepet osztottak rá, és mindenekelőtt: hozzá valót. A film másik főszereplője Jaden Smith, a box office Midász-királyának, Will Smithnek második fiacskája, aki rátermettségéről bizonyított édesapja mellett A boldogság nyomában című drámában három és fél éve, s most arra is választ kaphatunk, mennyit ér egymaga. A harcművészetek őshazáját jelentő kínai mellett tehát az afroamerikai vonal is képviseltetik: újabb jó döntés a minél nagyobb közönség elérése érdekében.

Szükség is lesz erre. A karate kölyök mint név halványodott az elmúlt 25 évben, tehát legfeljebb talajt szolgáltat, az elrugaszkodáshoz a két színész minden értelemben működő párosa nagyban szükségeltetik, ahogy ezúttal nem ártana némi jó szó a kritikusok felől sem a hosszú távú érvényesüléshez, pláne, hogy erős a drámai szál a produkcióban, ami könnyen lehet távol tartó tényező így nyáron. Másfelől viszont, friss levegőként szolgálhat mindannak, aki ráunt a trükkökkel tömött, gyors tempót diktáló pénznyelőkhöz (jelen film költségvetése 40 millió dollár alatti). A Sony mindenesetre semmit sem bíz a véletlenre: jó sok mozi tűzi műsorára a PG-s, két órás filmet pénteken. S ha hallgatunk egyes box office-elemzők olyan elvetemült ötleteire, hogy a Twitterből következtessünk box office-nyitányokra, akkor A karate kölyök nem is áll rosszul: hétfő óta több tweetben szerepelt, mint A szuper csapat. Ez azért biztató előjel.

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
06.10. pénteki nyitónap: 9.250 millió dollár
06.11. szombat: 10.175 millió dollár (+10%)
06.12. vasárnap: 8.140 millió dollár (-20%)
nyitóhétvége: 27.565 millió dollár
végösszeg: 100.236 millió dollár (ebből a nyitány 27.5%)

nemzetköz & itthon
A karate kölyök Észak-Amerikában sem tartozik a legegyszerűbben eladható filmek közé idén, ám a kontinensen kívül még komolyabb erőfeszítések szükségeltetnek. Az előd és három folytatásának nemzetközi teljesítményéről nem lelhető fel adat, de feltételezhető, hogy elenyésző számok születtek. Most, a jól működő marketinggépezetek és az amerikai siker multiplikátor hatásának XXI. századában azonban jó okkal várható el a tisztességes helytállás, s efelől a (kelet) ázsiai országokban nincs is semmi kétség. Európa azonban keményebb dió ezen esetben, s Magyarország a legkeményebbek közé tartozik. Az InterCom szeptember 2-án mutatja be a filmet, aminek egyetlen itthoni előzménye a harmadik rész; a nemes egyszerűséggel Karate Kid III. címen, 1990-ben bemutatott mű akkori mércével mérve szokásos, mai szemmel viszont nagyon erős nézettséget hozott. Ilyesmi ma nehezen képzelhető el egy ilyen tipikusan amerikai történettől, így az 50 ezer eladott jegyet már teljesített küldetésként értékelheti majd a forgalmazó, ahogy a stúdió a nemzetközi szinten összegyűlt 100 millió dollárt, bár a 80-90 valószínűbb.

rendező: Harald Zwart
szereplők: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson
forgalmazó: Sony
költségvetés: 35 millió dollár
magyar bemutató: szeptember 2.

kapcsolódó írások
countdown: The A-Team
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

jackie chan box office intercom coming soon martial arts

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr364538207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Royce 2010.06.09. 19:53:11

Jó cikk! Remélem a Predatorsról is készítesz majd,

Ismeretlen_82723 2010.06.09. 21:11:37

Arról biztos, most azon töröm a fejem, a Jonah Hex megér-e egy misét. Szerintem még a 20 milliót sem éri majd el a jövő hétvégén...

jimbo 2010.06.09. 22:28:43

a persia és a robin buktájából még mindig nem tudok felocsudni, ezért én már tippelgetni se merek igazán, de azt el tudom képzelni, hogy ez és a szupercsapat már valami biztató eredményeket fog nyújtani. nekem ez az időszak a 2007-es nyári szezonjára emlékeztett, akkor is a gigafilmek teljesítettek alul, de a nyár második felére már szépen kiigazodott minden.

Ismeretlen_1068 2010.06.09. 23:36:41

2: Én azt mondom, ha a wing tsun kid, vagy mi belefért, akkor annak is itt a helye. Egy szó: lóra-szerelt-duplacsövű-gatling!

Ismeretlen_1068 2010.06.10. 07:38:07

Most nézem, ez a film 140(!) perces lesz. Ezt vajh mégis hogy gondolták? Egyébként a harmadik részt anno osztálykiránduláson láttam moziban még gimnazistaként, de már akkor is tiltakoztam ellene. :) Trivia: ki tudja fejből, hogy ki játszotta a címszerepet a negyedik részben? :)

"L" 2010.06.10. 09:08:36

Hilary Swank

Ismeretlen_82723 2010.06.12. 09:19:31

Na, úgy néz ki, a számokat most sikerült hellyel-közzel eltalálnom, csak a két filmet cseréltem fel. :) Várható pénteki bevétel ennek 19m, A szuper csapatnak 9,5m.

Ismeretlen_1068 2010.06.12. 09:42:54

Nem is értem, hogy várhattál többet a CHARLIE'S ANGELS 2 remake-jétől. :)

Ismeretlen_82723 2010.06.12. 10:44:33

8: "Én is kereken 50 milliót tippeltem volna. :)" Na kitől idéztem? :)

Ismeretlen_37621 2010.06.12. 20:41:24

elég szépen startolt a karate kid, kiváncsi vagyok, hogy megy tovább.. nálam egy laza tizest kapott, így örülök, ha engem igazolnak a számok, kicsit furcsa közben az imdb-n az a 4.x-os pontszám..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása